ایلنا: رئیس دفتر سیاسی نهضت آزادی ایران اظهار داشت: برخی جریانات به فکر مطالبات حداکثری خود و طرح شعارهایی خارج از وسع جنبش سبز هستند که زمینههای آسیبرساندن به جنبش سبز را فراهم میکنند.
محمد توسلی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، با اشاره به پیشینه جنبش سبز گفت: این جنبش ادامه جنبش اصلاحات در سه دهه گذشته است که اهداف آن تحقق مطالبات تاریخی مردم ایران ازانقلاب مشروطه
تا انقلاب اسلامی سال ۵۷ شامل قانونمداری، دموکراسی، آزادی و حقوق بشر است که همه عناصر تشکیلدهنده فضیلت عدالتخواهی را شامل می شود.
وی با بیان اینکه جنبش اصلاحات در سه دهه گذشته به تدریج پیش رفته است، اظهار داشت: در دوم خرداد ۷۶ گام بلندی در این مسیر برداشته شد و این گفتمان همواره در پیگیری اهداف خود با پرهیز از خشونتورزی و بهره گیری از روشهای مسالمتآمیز به جلو رفته است که دستاورد آن توسعه آگاهی مردم و دستیابی به شرایط عینی برای رسیدن به مطالبات مردم با حداقل هزینه بوده است.
توسلی ادامه داد: در انتخابات ریاست جمهوری دهم رخداد جدیدی که اتفاق افتاد حضور همه اقشار جامعه و اکثریت قاطع مردم و گروههای سیاسی، در داخل و خارج کشور، در آن بود و حتی کسانی که تاکنون در انتخابات شرکت نکرده بودند این بار راهبرد جنبش اصلاحات را پذیرفتند و با حضور خود حماسه جدیدی را آفریدند که در واقع به این صورت اعتراض خود به عملکرد دولت نهم را به طور مسالمتآمیز نشان دادند.
رئیس دفتر سیاسی نهضت آزادی ایران با اشاره به شکلگیری جنبش سبز گفت: در این انتخابات موسوی نماد سبز را برای بیان استراتژی اصلاحطلبان معرفی کرد و جنبش سبز پس ازانتخابات نیز در راستای همین نماد شکل گرفت.
توسلی افزود: موسوی پس از انتخابات طی بیانیههای مختلف راهبردهای خود را اعلام کرد و هماهنگ
با خاتمی و کروبی رهبری نمادین جنبش سبز را پی گرفت و با حضور شبکه اجتماعی که در دوران تبلیغات شکل گرفته بود آن را تقویت کرد و به پیگیری اعتراض مردم برای دستیابی به حقوق اساسیشان که همان مطالبات تاریخی است و در اصول قانون اساسی نیز تصریح شده است، پرداخت.
اولین شهردار تهران پس از انقلاب ادامه داد: مردم در تحولات بعد از انتخابات در برابر انحراف از اصول قانون اساسی و آرمانهای انقلاب مقاومت نشان دادند و لذا اجتماعات میلیونی را در خیابانها شکل دادند.
وی با اشاره به نقاط قوت جنبش سبز گفت: آگاهی و حضور گسترده مردم با نگاههای مختلف در داخل و خارج کشور از جمله این نقاط قوت است و میبینیم که اعتراضات مربوط به یک گروه یا جناح خاص نبود و همه مردم در آن حضور داشتند و لذا تبدیل به یک شبکه اجتماعی با رهبری غیرمتمرکز شد.
توسلی با اشاره به اینکه چنین ساختاری آسیبهایی را در پی داشته است، تصریح کرد: یک آسیب، محدودیتهایی است که رهبری نمادین جنبش یعنی خاتمی موسوی و کروبی با آن مواجه هستند و از جمله آن عدم امکان فعالیت موثر نهادهای مدنی مانند مطبوعات و احزاب است و آسیب دوم مشکل ارتباطی است که آنان با بدنه جامعه میتوانند برقرار کنند، زیرا این ارتباط عملا محدود به مصاحبه ها و بیانیههایی است که خاتمی، موسوی و کروبی صادر میکنند، در صورتی که شبکه اجتماعی خودش بالنده و فعال است و مطالبش را تولید میکند.
رئیس دفتر سیاسی نهضت آزادی با بیان اینکه در شعار هر ایرانی یک ستاد بر مطالبات حداقلی مردم تاکید شده بود اظهار داشت: اگر مطالبات حداکثری باشد وجوه اشتراک میان همه مردم به وجود نمیآید و خود این مساله که مبارزه ضد خشونت است و همه باید در شکلگیری جنبش مشارکت داشته باشند، باعث پدید آمدن آفتی می شود و آن اینکه برخی جریانات به فکر مطالبات حداکثری خود و طرح شعارهایی خارج از وسع جنبش سبز هستند که زمینههای آسیبرساندن به جنبش سبز را فراهم میکنند.
توسلی ادامه داد: در این راستا باید با گفتوگو وتعامل از مطرح شدن شعارهای رادیکال و خارج از گفتمان جنبش سبز خودداری شود تا زمینه رفتارهای خشونتآمیز فراهم نشود، زیرا حتی اگر شعارهای تند در سطح کوچکی هم داده شود در رسانههای رسمی اینگونه مطرح میکنند که اینها شعارهای جنبش سبز هستند در حالی که جنبش هیچ تناسبی با این راهبردها ندارد.
وی ابراز عقیده کرد: اتفاقا اقتدارگرایان معمولا از رادیکال شدن شعارها استقبال میکنند و تجربه مستند ما از شهریور ۱۳۲۰ به بعد هم نشان میدهد همواره اقتدارگرایان برای انحراف جنبشهای مردمی فضا را خود رادیکالیزه میکنند تا سرکوب جنبش آسان توجیه شود.
توسلی با تاکید بر اینکه جنبش سبز و اصلاحات به دنبال تحول تدریجی و درونزا هستند، گفت: این یک آفت است که عدهای به دنبال تسریع در جنبش و دادن شعارهای تند هستند، در حالی که دلیل تدریجی بودن جنبش آگاهی دادن به مردم است و این کار را نمیتوان به طور دفعی انجام داد.
توسلی با اشاره به نقش ایرانیان خارج از کشور در جنبش سبز تصریح کرد: این افراد به دلیل مواجه نبودن با محدودیتهایی که شبکههای اجتماعی داخل کشور دارند در برخی مواقع ممکن است شعارهای انحرافی و یا رادیکال ارایه دهند در حالی که تجربه قبل و بعد از انقلاب نشان میدهد مهمترین نقشی که ایرانیان خارج از کشور میتوانند داشته باشند حمایت از جنبش مردم در داخل و انعکاس آن در خارج از کشور است و اگر فکر کنند میتوانند این جنبش را از خارج مدیریت کنند این یک آفت است.
اولین شهردار تهران پس از انقلاب با اشاره به در پیش بودن ۱۶ آذر و بیان اینکه جوانان و دانشجویان در جنبش سبز جایگاه کلیدی دارند، تصریح کرد: اخیرا بیانیههایی منتشر شده که در آن خواسته شده که این بار دانشجویان در خشونتورزی پیشدستی کنند در حالی که این یک برنامه انحرافی و آفتی برای جنبش سبز و جنبش دانشجویی است و حتی ممکن است خود اقتدارگرایان این پروژه را طراحی کرده باشند که اگر اینگونه هم نباشد قطعا با این کار آب به آسیاب اقتدارگرایان ریخته میشود.
توسلی در پایان با تاکید بر این نکته که خشونت ورزی برای جامعه ما آزادی و دموکراسی ببار نخواهد آورد توصیه کرد: باید از همه مردم دعوت کنیم تا با صبوری زمانبر بودن دستیابی به اهداف جنبش سبز را بپذیرند و مبارزات را به صورت تدریجی، قانونی و مسالمتآمیز به پیش ببرند و از ۱۶ آذر نیز برای پیشبرد جنبش سبز استفاده کنند.