سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۵ ۱۱:۳۴

سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۵ - ۱۱:۳۴

شورای چهارگانه: گامی برای برون رفت از مشکلات بافتهای تاریخی

موارد مهم دیگری نیز وجود دارند مانند مدیریت منابع آب، حل مشکل بافتهای تاریخی شهرهای مختلف از جمله کلان شهرها، استفاده از زمینهای حاصلخیز و مراتع، تداخل زمینهای کشاورزی با جنگلها و زیستگاههای جانوری، احداث طرحهای عمرانی مانند صنایع بزرگ، جاده های اصلی و سدها که گاهی حتی حفاظت از میراث فرهنگی ایران را به خطر می اندازد و در طول سالهای گذشته باعث بروز اختلافاتی مابین بخشهای مختلف اجتماعی شده است

تشکیل شورای چهارگانه برای موضوعاتی مانند مشکل بافتهای تاریخی که نهادهایی مانند شهرداری، سازمان میراث فرهنگی، سازمانهای غیردولتی (NGOها) و مردم محلی با آن مرتبط هستند، می تواند بهترین راه برای حل اختلاف نظرها باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، اکنون یکی از مشکلاتی که بافت تاریخی شهرها با آن روبروست این است که برخی از نهادها و جوامع محلی و مردمی هر کدام سعی می کنند نظر خود را برای حل مشکلات موجود اعمال کند.

به عنوان مثال سازمانهای عمران و شهرسازی و نوسازی یا انبوه سازان بیشتر درصدد تخریب بافت تاریخی و نوسازی آنها هستند و برخی دیگر مانند کارشناسان سازمان میراث فرهنگی و دوستداران یادگارهای کهن در تشکیلاتی مانند NGO ها هر کدام به دلایلی معتقدند که باید بافتهای تاریخی حفظ شود در این میان جوامع محلی نیز مستاصل مانده اند که بافت قدیم را نگهدارند و یا شرایط را برای زندگی بهتر خود از نظر اقتصادی فراهم کنند.

از سوی دیگر مشاهده می شود که در برخی نقاط، مانند بافت تاریخی بازار تهران، خانه قدیمی ای که تاریخی است و یا در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیده است، به سبب نزدیکی با مرکز اقتصادی شهر و ارزش مادی بسیار زیاد به صورتی که حتی فروش زمین آن می تواند پول هنگفتی را نصیب صاحب خانه کند، مالک آن را به تخریب این نماد ارزشمند معماری ترغیب می کند.

اما این گونه مشکلات تنها در مورد مسائل میراث فرهنگی و بافتهای تاریخی نیست. در برخی از مسائل زیست محیطی نیز با چنین مشکلاتی مواجه هستیم. برای نمونه می توان به منطقه حفاظت شده قم چقا در نزدیکی بیجار اشاره کرد که از نظر منابع آبی تا حدودی غنی است و میان کشاورزانی که زمینهای کشاورزی خود را در محدوده این منطقه گسترش داده اند و محیط بانانی که سعی در حفاظت بهتر از این منطقه دارند همواره اختلافاتی بروز می کند.

در مناطق حفاظت شده استان یزد نیز همین مشکل در استفاده کشاورزان از زمینهای کشاورزی که جزیی از منطقه حفاظت شده است با حافظان محیط زیست وجود دارد.

استفاده از منابع آب چشمه سارهای بالای قله الوند در همدان نیز مشکل دیگری است. از سویی باغداران مدعی استفاده چند ده ساله از آن منابع هستند، فعالان مدنی نیز به دنبال استفاده محیط زیست و جانوران منطقه از این منابع اند و دولت هم نیم نگاهی به استفاده احتمالی از این آب برای کمک به تامین آب شهر دارد. از سوی دیگر بخش خصوصی که با برنامه ای نادرست در بالای کوهستان زیبا مجوز تاسیس مجتمع توریستی را دریافت کرده و خواهان استفاده برای مصارف خود است، زمینه ساز اختلافات احتمالی چند جانبه در آینده است.

موارد مهم دیگری نیز وجود دارند مانند مدیریت منابع آب، حل مشکل بافتهای تاریخی شهرهای مختلف از جمله کلان شهرها، استفاده از زمینهای حاصلخیز و مراتع، تداخل زمینهای کشاورزی با جنگلها و زیستگاههای جانوری، احداث طرحهای عمرانی مانند صنایع بزرگ، جاده های اصلی و سدها که گاهی حتی حفاظت از میراث فرهنگی ایران را به خطر می اندازد و در طول سالهای گذشته باعث بروز اختلافاتی مابین بخشهای مختلف اجتماعی شده است.

با توجه به مثالهای ذکر شده می بایست زمینه یافتن راه حل منطقی و کم هزینه مادی و اجتماعی را طوری فراهم کرد که با یاری گرفتن از تمامی امکانات مادی و معنوی موجود ضمن توجه به توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه از تخریب محیط زیست و آسیب رسانی به میراث فرهنگی نیز جلوگیری به عمل آید.

اینجاست که تشکیل شورای چهارگانه ای متشکل از نمایندگان سازمانهای دولتی مرتبط، بخش خصوصی، سازمانها و فعالان مدنی و نیز نمایندگان جوامع (مناطق) محلی می تواند با توجه به حساسیتهای خاص مورد توجه در طرحهای کلان دولتی، سود آوری و توجیه اقتصادی بخش خصوصی و صنعتی، نگاه ویژه جوامع محلی به زودبازده بودن برخی طرح ها (که گاه می تواند با توسعه پایدار در تقابل باشد) و نظر سازمانهای غیر دولتی و روزنامه نگاران (که به جهت عدم انتفاع اقتصادی، توجه به نظرات عمومی و بهره گیری از نظرات کارشناسی متخصصان علمی می توانند به عنوان وجدان اجتماعی ضامن ایجاد توازن مابین سودآوری طرحها و توجه به توسعه پایدار و حفظ ذخایر زیستی و بشری باشند) برای حل این اختلافات چاره ساز باشد.

به معنایی دیگر می توان گفت با توجه به نیاز جوامع به توسعه اجتماعی و اقتصادی از یک سو و نیاز امروز و فردای کشورها به توسعه ای پایدار با حفظ ذخایر زیستی و بشری از سوی دیگر، تمامی جوامع از جمله ایران با مشکلاتی برخورد می کنند که بخشهای مختلف جامعه با آن درگیر هستند.

از این رو تشکیل شورای چهارگانه برای حل این مشکلات یک ضرورت است تا با حضور و توجه به نظرات و خواسته های بخشهای مختلف ذینفع و توجه ویژه به نظر کارشناسان خبره علمی که می باید مشاوران اصلی این مجموعه باشند، بتوان به نظرات هر یک از بخشها توجه کرد و الزاماتی که برای بخشهای دولتی در طرحهای کلان دیده می شود را مورد بررسی قرارداد.

در این راه فعالان مدنی و اصحاب مطبوعات به دلیل عدم انتفاع اقتصادی و توجه بیشتر به نظرات عمومی مردم وموضوع توسعه پایدار می توانند ضامن ایجاد توازن مابین سودآوری طرحها و توسعه پایدار بوده و متولی تشکیل این شورای چهارگانه باشند و بخشهای دولتی نیز با حمایت از این حرکت گامی اساسی را در جهت مشارکت نهادهای غیردولتی در توسعه پایدار اجتماع بردارند.

[طبعاً] نقد و بررسی صاحب نظران و کارشناسان در این خصوص می تواند بسیار کارگشا و سودمند باشد.

 

بابک مغازه ای، فعال میراث فرهنگی در همدان

تاریخ انتشار : ۶ بهمن, ۱۳۸۹ ۷:۵۰ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

اول ماه مه، حزب دمکراتیک مردم ایران، سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

اعلامیهٔ مشترک حزب دمکراتیک مردم ایران و سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به‌مناسبت روز جهانی کارگر – اول ماه مه (۱۱ اردیبهشت)

حزب دمکراتیک مردم ایران و سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): ما از تمامی نیروهای مترقی، نهادهای کارگری، روشنفکران و مردم آزادی‌خواه ایران دعوت می‌کنیم تا در راه تحقق صلحی پایدار و عزتمند، عدالت اجتماعی، و در دفاع از کرامت انسانی، برابری در برابر قانون و حق انتخاب زندگی شایسته برای تمامی مردم ایران، و از جمله کارگران و فرودستان میهن عزیزمان ایران، اتحاد و مبارزهٔ خود را گسترش دهند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

طبیعتِ زخمی؛ خسارت‌هایی که در هیاهوی جنگ گم می‌شوند

شهناز قراگزلو: ۱۳ منطقه حفاظت‌شده کشور در اثر بمباران‌ها آسیب دیده‌اند؛ مناطقی که هر کدام بخشی از ذخیره‌گاه‌های تنوع زیستی ایران‌اند و نابودی‌شان، نابودی بخشی از آینده ماست. افزون بر آن، جزایر مرجانی خلیج‌فارس، تنگه هرمز، هنگام و لارک، که از ارزشمندترین اکوسیستم‌های جهان‌اند، در جریان حملات دریایی و غرق‌شدن کشتی‌ها و نفتکش‌ها دچار تخریب شده‌اند.

مطالعه »

سپر انسانی و تناقض روایت‌ها..

گٖودرز اقتداری: آن مدعیان همیشگی که حماس و ایران را به سوء استفاده از سپر انسانی برای پوشش از نیروها و مهمات متهم می‌کنند، اینجا حضور ندارد که پاسخ دهند اگر ایران ساختمان هتلی و یا ساختمان تجاری را در بحرین هدف گرفته باشد آیا به یک منطقه جنگی و نیروی متخاصم حمله کرده است یا یک هتل را هدف قرار داده است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

حق حیات و مسئولیت قضاوت

حضور دهها هزار نفر از کارگران و کارکنان در خیابان های برلین

غرق‌شدن در هیچ

پایان دیکتاتوری در گرو تمرکز بر اشتراکات

سلطنت مطلقه ؛ آنارشی جنگل گرگ ها

بیانیه مشترک تشکل های مستقل: اول ماه مه ( یازدهم اردیبهشت ) روز مبارزه و نمایش قدرت طبقه کارگر در برابر نظام سرمایه داری