گزارشی از رامیز لامعی
دو فردی که به اتهام زورگیری مجرم شناخته شده بودند، حدود ساعت پنج صبح روز یکشنبه، اول بهمن همزمان با حضور مقامات اجرای اعدام و جمع زیادی از شهروندان تهرانی در پارک هنرمندان تهران به دار آویخته شدند.
خبرگزاری فارس در گزارش خود از احساس رضایت اکثر حاضران از انجام اعدام در برابر عموم نوشته و همچنین گفته است که شماری از ساکنان خیابان ایرانشهر نبش بهشهر هم به انتقاد از مقامات قضایی پرداخته و گفتهاند چرا پارک هنرمندان که محل رفت و آمد هنرمندان است برای اجرای این حکم انتخاب شده است.
همچنین در گزارشها آمده است که محمدعلی سروری که ۲۰ سال سن داشت فریاد میزد که بیگناه است و نیازی به پول سرقتی ندارد و فریب دوستان ناباب را خورده است. پیش از این، علیرضا مافیها ۲۳ ساله هم به خبرنگاران گفته بود که در این ماجرا بیگناه بود و هر چند اشتباهاتی داشته اما اطلاع نداشت که حکم زورگیری اعدام است.
ماجرای این افراد از ۱۱ آذر و به دنبال شکایت مردی در دادسرای تهران مبنی بر زورگیری و ضرب و شتم چهار نفر در خیابان کلید خورد.
دو روز بعد فیلمی در شبکههای اجتماعی از این ماجرا منتشر شد که در آن چهار مرد در حالی دیده میشدند که در روز و در یک خیابان پر رفتوآمد در تهران به مرد عابری حامل کیف حمله کرده، قصد ربودن کیف او را داشتند و درپی مقاومت عابر، زورگیران با قمه صورت مرد را زخمی کردند و با موتورسیکلت از محل سرقت دور شدند.
۱۱ روز بعد صادق آملی لاریجانی در جمع مسئولان عالی قضایی زورگیری را در حکم محاربهدانست و گفت :”حسب موازین شرعی و قانونی مصوب، تفاوتی میان به کارگیری سلاح سرد یا گرم وجود ندارد و هر چند مجازاتهای دیگری در این زمینه وجود دارد اما دستگاه قضایی با توجه به ضرورت بالا بردن هزینه اعمال شرورانه و برخورد قاطع، مجازات اعدام را انتخاب کرده است”.
دو هفته بعد از وقوع این جرم چهار سارق زورگیر بازداشت و بعد از برگزاری جلسه دادگاه دادسرای عمومی و انقلاب تهران برای دو نفر از متهمان این سرقت حکم اعدام و ۱۰ سال حبس به اضافه پنج سال تبعید و ۷۴ ضربه شلاق صادر کرد.
در دادگاه به جز رسیدگی به اتهام سرقت و زورگیری از مردی که فیلمش در اینترنت منتشر شده بود به جرمهای مشابه از سوی محمدعلی به همراه میلاد، مهرداد و علیرضا هم رسیدگی شد. در همین حال خبرگزاری مهر به نقل از دو شاکی پرونده در پاسخ به سوال قاضی دادگاه نوشت که نمیخواهند متهمان اعدام شوند.
طی دو ماه گذشته این بیستمین اعدام در ایران به اتهام قاچاق مواد مخدر و تجاوز به عنف بوده است. در آخرین اعدامهای از این دست ۲۷ دیماه حکم اعدام یک متجاوز به عنف در استادیوم ورزشی شهر سبزوار با حضور تعداد زیادی از مردم از جمله زنان اجرا شد. اجرای این حکم در ورزشگاه بازتاب زیادی در شبکههای اجتماعی داشت.
دو روز بعد هم دو نفر دیگر که باز هم جرمشان متجاوز به عنف اعلام شد در شهرستان پاکدشت به دار آویخته شدند.
در این مدت پنج نفر هم در شهر یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد به اتهام تجاوز به عنف، یک قاچاقچی موادمخدر در زندان ساری، هفت نفر در اصفهان، بک نفر در سمنان و یک نفر در کاشان به اتهام قاچاق مواد مخدر اعدام شدهاند.
قتل، فروش مواد مخدر، تجاوز، آدمربایی و سرقت مسلحانه از جمله جرمهایی هستند که مجازات آنها بر اساس قوانین ایران اعدام است و نهادهای حقوق بشری آن را ناکارآمد دانسته و خواستار توقفش شدهاند.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران نیز گفته که ایران با ۶۷۰ مورد اعدام در سال ۲۰۱۱ رکورددار اعمال مجازات اعدام به طور سرانه در این سال در جهان بوده است.
منبع: اخبار ایرانیان