شنبه ۳۰ تیر ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۹

شنبه ۳۰ تیر ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۹

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
نگاره‌ها
نسل‌ها می‌آیند ومی‌روند؛ گاه مبارزه می‌کنند برای زندگی. گروهی کوچ می‌کنند با دل در گرو خاک آبا و اجدادی ... و شاید اندکی تاریخ و سرنوشت بسازند. حاکمان هم گاه...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
ترس یا هوشیاری؟
انگیزۀ شرکت در مرحلۀ دوم انتخابات دفع شرِ یک جریان به غایت ارتجاعی و خطرناک بود که مثل سرطان در جامعه ریشه دوانده است .ترس از جریان جلیلی و میرباقری...
۲۹ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: جابر حسينى
نویسنده: جابر حسينى
نقش تاریخی هنر و هنرمندان در روند تکامل اجتماعی
تاریخ مبارزات مردمان در گوشه گوشه جهان همواره تجلی‌گاه نقش هنرمندان در روندهای تاربخی و گذرگاه‌های مهم آن بوده است. در مقاطعی از تاربخ سیر تحولات را با تغییرات شگرف...
۲۸ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
استعارۀ مرغ و پاهایش
نقطه مشترک حکومت‌های غیردمکراتیک، دیکتاتوری و یا تمامیت‌خواه با جریان‌های برانداز، سرنگونی‌طلب و یا انقلابی در این است که برای هر دوی آنها "مرغ یک پا دارد"! برای اصلاح‌طلبان مذهبی...
۲۷ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سعید مقیسەای
نویسنده: سعید مقیسەای
در نقد دیدگاه آقای بهزاد کریمی در مقاله‌ بلوغ سیاسی جامعه و انتظار از اپوزیسیون دموکراتیک
سرخوردگی از اپوزیسیون، به‌ویژه؛ خارج کشور و سرکوب شدید و شکستن مقاومت مردم و تحمیل اختناق برجامعه که امید به بروز هر جنبش اعتراضی را به یاس تبدیل کرده است،...
۲۷ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران

عطای حماسه‌ی سیاسی را به لقائش بخشیدند

صف‌آرایی نیروهای اصلاح‌طلب پشت هاشمی رفسنجانی، فعال شدن شبکه‌های اجتماعی‌ای که در وقایع سال ۸۸ قدرت آزادیخواهان را در کشور به رخ اقتدارگرایان کشیده بودند، موضع‌گیری صریح برخی از اصولگرایان مانند علی مطهری به نفع هاشمی، ... باعث شدند که در اولین آزمون سیاسی کشور پس از انتخابات ۸۸، اقتدارگرایان عطای حماسه‌ی سیاسی را به لقایش ببخشند و پیش از حضور مردم در صحنه بخواهند تکلیف انتخابات را روشن کنند

 اعلام رسمی نام کاندیداهایی که صلاحیت‌شان از سوی شورای نگهبان احراز شدآشکار کرد که در نهایت، تصمیم‌گیران اصلی هزینۀ حضور هاشمی رفسنجانی راسنگین‌تر از هزینۀ حذف او ارزیابی کردند. صف‌آرایی نیروهای اصلاح‌طلب پشتهاشمی رفسنجانی، فعال شدن شبکه‌های اجتماعی‌ای که در وقایع سال ۸۸ قدرتآزادیخواهان را در کشور به رخ اقتدارگرایان کشیده بودند، موضع‌گیری صریحبرخی از اصولگرایان مانند علی مطهری به نفع هاشمی، پشتیبانی بسیاری ازروحانیون کشور از وی و امیدی که فضای کسب و کار به بازگشتِ وی به صحنه بست،باعث شدند که در اولین آزمون سیاسی کشور پس از انتخابات ۸۸، اقتدارگرایانعطای حماسه‌ی سیاسی را به لقایش ببخشند و پیش از حضور مردم در صحنه بخواهندتکلیف انتخابات را روشن کنند.

 

پیامی آشکار، چشم‌اندازی نامعلوم
فارغ از آنکه درروزهای آتی با دخالت یا عدم دخالت آیت‌الله خامنه‌ای این صحنه بار دیگرشاهد تغییر و تحول ناگهانی شود یا نه، یک امر از همین امروز روشن است و آناینکه هر چند اقتدارگرایان نمی‌دانند چه می‌خواهند اما آنچه را کهنمی‌خواهند به خوبی می‌دانند و آن واگذار کردنِ انتخابات به آراء مردماست. 
از همان انتخابات نظام پزشکی می شد حدس زد که خط و مشی‌ای که اقتدارگرایانبرای انتخابات‌های پیشِ رو یعنی انتخابات شوراهای شهر و روستا و یازدهمینانتخابات ریاست جمهوری برگزیده‌اند چه سمت و سویی دارد. با حذف گسترده‌ینامزدهای اصلاح‌طلب برای شوراهای شهرهای بزرگ که تهران و اصفهان دو نمونه‌یبارز آن هستند، این گمان تقویت شد که بنا بر آن است که انتخابات ریاستجمهوری نیز پیش از برگزاری‌اش تعیینِ تکلیف گردد. فاطمه هاشمی درگفت‌و‌گویی با سایت جرس، به تلاش‌هایی اشاره می‌کند برای وادار کردن پدرشبه انصراف. انصرافی که بارِ سنگینِ ردّ صلاحیت را از دوش شورای نگهبان برمی‌داشت. عملی که هاشمی آن را با خیانت و دروغگویی به مردمی مترادف دانستکه به وی اعتماد کرده و از او خواسته‌اند که وارد این کارزار شود. به اینترتیب پروژه‌ای که پیش از این نیز در سرمقاله‌های کیهان و رسانه‌های وابستهبه نیروهای اطلاعاتی و امنیتی و همچنین برخی سایت‌های منسوب به سپاهپاسداران رقم خورده بود، به عنوان آخرین تیرِ ترکش برای ممانعت از حضورهاشمی در انتخابات تنها گزینه‌ی باقیمانده تشخیص داده شد و به اجرا درآمد. 

آنچه در این میان در پرده‌ی ابهام باقی می‌ماند خواسته‌ی اقتدارگرایاناست از یک چنین دخل و تصرفی در روند انتخابات. اگر سناریوی خودکشی دستجمعیاقتدارگرایان را از حدس‌ها و گمان‌های‌مان کنار بگذاریم باید اذعان کنیم کهدر شرایط فعلیِ کشور نمی‌توان انگیزه‌ی روشنی را برای احراز نکردنِ صلاحیتهاشمی رفسنجانی ترسیم کرد. همه می‌دانیم که اگر در ماه‌های آتی مذاکراتهسته‌ای کشور به سرانجامی نرسد که مطلوب کشورهای ۱+۵ است، فشارهای مالی وسیاسی بر کشور چند برابر خواهد شد. صحبت دیگر از برنامه پول در قبال غذانیست، بحث بر سر مسدود کردن دارایی‌های کشور است در خارج؛ بحث دیگر بر سرِهمه‌ی گزینه‌ها نیست، صحبت از اسکورت کردن نفتکش‌ها در خلیج فارس است وممانعت عملی از فروش نفت توسط ایران؛ بحث بر سرِ تورم به دلیل افزایشیارانه‌ها و بالا رفتن روزمره‌ی حجم نقدینگی نیست؛ صحبت از افزایشسرسام‌آور قیمت‌هاست به دلیل کمبود کالا.

از حماسه‌ی اقتصادی به تراژدی اقتصادی 

پروژه‌ایکه پیش از این نیز در سرمقاله‌های کیهان و رسانه‌های وابسته به نیروهایاطلاعاتی و امنیتی و همچنین برخی سایت‌های منسوب به سپاه پاسداران رقمخورده بود، به عنوان آخرین تیرِ ترکش برای ممانعت از حضور هاشمی درانتخابات تنها گزینه‌ی باقیمانده تشخیص داده شد و به اجرا در آمد.

به تمامی این دلایل و ده‌ها و صدها عامل دیگری که این روزها بارها و بارهادر تمامی رسانه‌ها از آنها صحبت می‌شود، با ردّ صلاحیت هاشمی رفسنجانی نهفقط تکیف حماسه‌ی سیاسی که سرنوشت “حماسه‌ی اقتصادی” نیز از هم اکنون تعیینشده است. شاید مسیری را که نیروی سیاسی‌ای همچون حزب مؤتلفه در یکسال ونیم اخیر طی کرد تا دیدگاه‌های برخی از مهمترین اعضایش را به سوی پشتیبانیاز هاشمی سوق دهد بتوان به عنوان بهترین نشانه از تأثیری دانست که انتخابهاشمی می‌توانست بر وضعیت اقتصادی کشور بگذارد. نزدیک شدن دیدگاه‌های اینجمعیت که یک دست در تجارتِ کلان کشور دارد و دستی دیگر در بالاترین سطوحقدرت سیاسی با هشدارهای ساکت‌نشدنیِ اسدالله عسگراولادی در زمینه خطر گسترشفقر و قحطی آغاز شد و به لزوم یافتنِ یک راه حل سیاسی برای خروج از اینوضعیت ادامه پیدا کرد. اهمیت تذکرهای متعدد عسگراولادی را زمانی می‌توان بهدرستی سنجید که بدانیم او در عین حال اولین کسی است که از گسترش تجارت باچین نفع می‌بَرَد. به عبارت دیگر از منظر انتفاع شخصی او آخرین تاجری بودکه قاعدتاً باید از گسترش تحریم‌های غربی که اقتصاد کشور را به نحوروزافزونی به تجارت با چین وابسته کرده‌است شکایت می‌کرد.

تصمیم شورای نگهبان در بیرون گذاشتنِ هاشمی از صحنه‌ سیاست، به اعتماد اینبخش از جامعه که چرخ اقتصادی کشور را در اختیار دارد شدیداً لطمه خواهد زد وبه مشکلات عدیده‌ی امروزی، خروج بخشی از سرمایه‌ها از کشور و سوق پیداکردن بخشی دیگر را به سوی فعالیت‌های اقتصادی غیرمولد اضافه خواهد کرد وحماسه‌ی اقتصادی را به تراژدی اقتصادی مبدل خواهد ساخت.

با اینهمه این عسگراولادی بود که با سخت‌ترین واژگان نسبت به سیر قهقراییاقتصاد کشور هشدار داد و آن را به درستی نتیجه‌ی به بن‌بست رسیدن سیاستیدید که علیرغم تحریم‌ها همچنان بر ادامه‌ی مسیرش اصرار می‌ورزید. رویکردمسئولانه‌ی اسدالله عسکراولادی از سویی به یاران سیاسی‌اش در مؤتلفه که ازعملکردهای غیرقابل پیش‌بینیِ احمدی‌نژاد نیز به ستوه آمده بودند شهامتابراز نظرهای سیاسی را به نفع رهبران جنبش سبز داد؛ و از سوی دیگر همکارانوی را در اطاق بازرگانی که آنها نیز از نرسیدن سهمِ صنعت از یارانه‌ها عاصیبودند وادار به ابراز نظر سیاسی کرد و نهایتاً به پشتیبانی از هاشمیرفسنجانی هدایت نمود. 
شکی نیست که تصمیم شورای نگهبان در بیرون گذاشتنِ هاشمی از صحنه‌ سیاست، بهاعتماد این بخش از جامعه که چرخ اقتصادی کشور را در اختیار دارد شدیداًلطمه خواهد زد و به مشکلات عدیده‌ی امروزی، خروج بخشی از سرمایه‌ها از کشورو سوق پیدا کردن بخشی دیگر را به سوی فعالیت‌های اقتصادی غیرمولد اضافهخواهد کرد و حماسه‌ی اقتصادی را به تراژدی اقتصادی مبدل خواهد ساخت.

منتقدانی به گستردگی یک نظام 
دستگاهمخالف‌ساز جمهوری اسلامی ایران در چند سال اخیر با شتاب روز افزونی به کارمشغول بوده‌ و اینک با ردّ صلاحیت هاشمی به بالاترین راندمان خود دست پیداکرده است. حالا دیگر این فقط نیروهای سیاسی‌ای که سی سال آزگار از بازیسیاسی کشور بیرون گذاشته‌بودند نیستند که متقاضی قواعد و قوانین روشن ودموکراتیک برای انتخابات می‌باشند. اکنون دیگر این کنشگران و فعالان جنبشسبز نیستند که تقلب در انتخابات را مقدمه ‌و مؤخره‌ی استبداد به شمارمی‌آورند و خواهان پایان دادن به وضعیتی هستند که چنین عملکردهایی را ممکنمی‌سازد. بلکه نیروهای منزلتی‌ای چون روحانیون نامداری که از نامزدی هاشمیدفاع کردند نیز به این جمع پیوسته‌اند و صاحبان سرمایه و تجار وکارآفرینانی که هرگونه بازیابی رونق در فضای کسب و کار و به ویژه تولید رادر گرو جلوگیری از مداخلات نهادهایی چون شورای نگهبان و نیروهای نظامی وامنیتی خفیه به شمار می‌آورند. پرسش مهم برای طرفداران مشی اصلاحی ومسئولیت حیاتی آنها در قبال کشور آن است که تلاش کنند این جمع گسترده‌یمنتقدان را به نیرویی سیاسی مبدل سازند.

تاریخ انتشار : ۱ خرداد, ۱۳۹۲ ۱۱:۳۳ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴

سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان

نگاره‌ها

ترس یا هوشیاری؟

نقش تاریخی هنر و هنرمندان در روند تکامل اجتماعی

استعارۀ مرغ و پاهایش