جمعه ۱۳ تیر ۱۴۰۴ - ۱۸:۵۴

جمعه ۱۳ تیر ۱۴۰۴ - ۱۸:۵۴

نقد و بررسی رمان تاریخی رود پرخروش نوشته ابراهیم دارابی
حکایت  دارابی براساس رخدادهای نهضت جنگل و تدوین ان بصورت رمان  چنان پرشور است:  وقتی شاهد کج روی میرزاکوچک خان برگرفته از جهان بینی  و افق محدود  دید  وی می...
۱۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: صادق شکیب
نویسنده: صادق شکیب
Una pace duratura è possibile solo con la partecipazione popolare attiva!
“I dodici giorni di guerra hanno portato risultati inaspettati. La coesione interna dell'Iran è stata preservata, nonostante le croniche crisi economiche e le divisioni sociali. Non vi era alcun segno...
۱۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: Comitato politico-esecutivo dell'Organizzazione Fedaiana Popolare dell'Iran (Maggioranza)
نویسنده: Comitato politico-esecutivo dell'Organizzazione Fedaiana Popolare dell'Iran (Maggioranza)
گزارش یک جنایت!
پس از آغاز جنگ، همسرم نسرین ستوده متنی را در اختیارم گذاشت که حاوی مصوبه ای بود که در سال 1365 ، شورای عالی قضایی با هدف تامین امنیت زندانیان،...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رضا خندان
نویسنده: رضا خندان
پیرامون تراژدی اخراج صدها هزار افغان‌ از ایران به انتظار داوری سخت فردا ننشینیم، در عمل به وظیفه‌ی امروزین بپاخیزیم!
اخراج‌های سازمانیافته گرچه همچون تندآبی از چند هفته پیش بر بستر افغان‌ستیزی نابکار در کشور جریان دارد، این روزها اما با برچسب خوردن اتهام «جاسوسی» برای مهاجرینی از افغان‌ها به...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران
آزادی از میان اجساد مردم، آوار خانه‌ها و بمباران کشور زاده نمی‌شود. دموکراسی را نه با موشک، بلکه با اراده و فداکاری خودمان می‌سازیم؛ نه با همدستی با دشمن، بلکه...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی
نهضت آزادی ایران در راستای راهبرد تقویت همبستگی ملی که آثار برجسته آن را در جریان جنگ تحمیلی اخیر شاهد بودیم، بازگشت حاکمیت به مردم و تحقق مطالبات ملی از...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نیاز به بلوغ بیشتر سیاسی، و جسارت مدنی
اکنون بیش از هر زمان، نیاز حیاتی جامعۀ ایران بازیابی و تقویت «استقلال اندیشه» و «سازمان‌دهی مستقل سیاسی» است. ما باید بتوانیم در دل بحران، بدون اتکا به حاکمیت یا...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سعید مقیسەای
نویسنده: سعید مقیسەای

فراز و فرود فیلسوف روشنگر

فيشته ميگفت براي شناخت هركس بايد به فلسفه اش توجه كرد، چون فلسفه هرشخصي نشانه اي از آگاهي، شخصيت، تربيت، شرايط اجتمايي او دارد. فيشته دليل و سرچشمه آزادي انسان را، ضرورت آن ميدانست و ميگفت، انسان،خود سازنده تاريخ است. به نظر مورخين چپ فلسفه، در جهانبيني فيشته جوان، ميتوان عناصر آته ايستي با روشي جدلي يافت.

نام کامل فیشته، فیلسوف آلمانی بزبان شیرین فارسی، میتوانست “ یحیی خدادوست – درختکاجی “ باشد.
یوهان گوتلیب – فیشته (۱۸۱۴-۱۷۶۲) در خانواده ای فقیر بدنیا آمد.دواتفاق عجیب موجب شدند که او عاشقانه سراغ فلسفه برود. یکی اینکه او بدلیل فقر خانوادگی در سنین نوجوانی غازچران یک زمیندار کلان بود. دریک روز تعطیلی که ارباب دیر به مراسم کلیسا رسیده و مشوش شده بود. فیشته نوجوان توانست با کمک حافظه قوی خود چندین آیه و سوره از کتاب مقدس انجیل را برایش زمزمه کند.ارباب که استعداد کودک چوپان را دید، تصمیم گرفت تا با هزینه خود او را به مدرسه شبانه روزی بفرستد که آنزمان در آن نوباوگان اشراف، خان و مالک و امیران ارتش و روحانی به تحصیل میپرداختند. غیر از این امکان بزرگ، به روایت از خود فیشته، اتفاق دیگر اینکه؛ او روزی با کتابی از کانت آشنا گردید و تصمیم گرفت تا دنبال فلسفه بیفتد. فیشته ادامه تحصیل علم الهیات در دانشگاه را نیز ناتمام گذاشت و به مطالعه کتب فلسفی پرداخت.
موفقیت بعدی فلسفی فیشته به آن حد رسید که درپایان قرن ۱۸حق الزحمه کتابهای اوبیشتر از گوته و شیلر شد. او برای اولین بار نیز در آنزمان یک مجله برای آموزش زنان را پایه گذاری کرد. فیشته در طول عمر کوتاه روشنگرانه اش فراز و فرود عجیبی را پشت سرگذاشت. درجوانی، او یکی از مدافعین آتشین انقلاب فرانسه بود و به انتقاد از حاکمان و فئودالهای زورگوی آندوره پرداخت. او مینویسد، برای شناخت هرکس باید به فلسفه اش توجه کرد، چون فلسفه هرشخصی نشانه ای از آگاهی، شخصیت، تربیت، شرایط اجتمایی او دارد. فیشته دلیل و سرچشمه آزادی انسان را، ضرورت آن میدانست و میگفت، انسان،خود سازنده تاریخ است. به نظر مورخین چپ فلسفه، در جهانبینی فیشته جوان، میتوان عناصر آته ایستی با روشی جدلی یافت. فیشته پیام خود را، شورش آزادی نام داد. اودبه نقل از یکی از شاگردانش نوشت که هیچ دین مستقلی وجود ندارد، چون تمام ادیان فقط درسهای اخلاقی هستند. فیشته خواهان عقل و خرد عملی و تجربی بود و اولین بار به طرح یک دولت سوسیالیستی آرمانی پرداخت که در آن دولت باید وظیفه هدایت اقتصاد وتجارت را بدست گیرد. او سالها معلم خانگی قشر مرفه متوسط و اشرافزادگان بود و میگفت برای تربیت بچه ها باید ابتدا والدین آنها را تربیت نمود. اهل نظر، فلسفه او را اساس یک دیالکتیک ذهنی-عینی تاریخی میدانند. مشهوریت آغازین و ناگهانی فیشته به سبب یک سوء تفاهم در جو فرهنگی آنزمان پیش آمد. چون انتشار کتاب “ کوششی برای نقد تمام وحی ها “ی او را که کانت به ناشرش توصیه نموده بود، مردم بعد از چاپ به خود کانت نسبت دادند. کتابی که به نظر آنها برای همیشه با دین مسیحیت در آن تسویه حساب شده بود.بعد از انتشار آن کتاب، دشمنان رنگارنگ او در بحثهای ضد آته ایستی که درسال ۱۷۹۹ صورت گرفت، خواهان اخراج فیشته از دانشگاه و محاکمه او شدند.اغتشاشات اعتراضی علیه فیشته به حدی رسید که انجمن دانشجویان مبارز به شکستن شیشه های خانه و مجروح کردن همسر بدبختش پرداخت. بعد از این واقعه، فیشته از شهر ینا به برلین برای نجات جان خود فرارکرد. فلسفه فیشته را میتوان آغاز ایده آلیسم آلمانی دانست. اواساس جهان را در ایده فرد میدانست،همانطور که شلینگ آنرا در طبیعت و هگل آنرا در روح جستجو میکرد. به نظر سه فیلسوف فوق یعنی: فیشته، شلینگ، هگل، انسان همیشه درجستجوی ایده مطلق وعقل کل بوده.به این دلیل تا آخر عمر ناآرام و هراسناک و وحشتزده به پرسش و جستجو میپردازد. فیشته براساس تکیه بر نظرات کانت،یک ایده آلیسم ذهنی دیالکتیکی را پایه گذاشت.
او میگفت، ذات و ماهیت انسان در آزادی او قرار دارد. فیشته با تکیه برنظرات روسو و آگاهی های ناشی از انقلاب فرانسه مینویسد، وظیفه هردولتی است که در درازمدت وجود دولتها را در آینده غیرضروری نماید تاانسان به آزادی دلخواه برسد. طبق تعریف او، جامعه جایی است که انسانها رابطه ای خردمندانه با یکدیگر داشته باشند. امروزه مورخین فلسفه، فیشته را یکی از نمایندگان مهم ایده آلیسم و فلسفه کلاسیک آلمان میدانند. فیشته تاثیر مهمی روی دوفیلسوف دیگر یعنی شلینگ و هگل بجا گذاشت. فلسفه ذهنی هگل و نظریه تربیت انسان نوین و طراز اول مارکس رانیز ناشی از آثار فیشته میدانند. او مینویسد، اساس فلسفه یا برپایه دگماتیسم یا براساس ایده آلیسم است و او به جانبداری از ایده آلیسم موضعگیری نمود.اهل نظر، شکایت و اعلان جرم علیه فیشته در آنزمان را مانند شکایت از سقراط در دوره باستان، شکایت از فلسفه بطور عموم میدانند.
صعود و سقوط فیشته را میتوان به این دلیل دانست که او بعد از اخراج ازدانشگاه و اتهام آته ایستی بودن،محافظه کار گردید و بعضی از نظراتش را پس گرفت. او که با تئوری عملگرایی و آزادی فرد شروع کرده بود، در پایان عمر خواهان محدودیت آزادی انسان شد و بجای آن، ایمان بخدا را توصیه میکرد و نظراتش پیرامون انقلاب فرانسه رانیز تغییر داد و به جستجوی سعادت در وجود خدا پرداخت.
پیرامون ترقیخواهی سیاسی او در جوانی باید اشاره نمود که فیشته برای نخستین بار خواهان یک قانون اساسی برپایه خواست و اراده مردم شد که صلح راتضمین کند وبه اشغال نظامی فرانسه درآلمان پایان دهد. فیشته درسال ۱۸۰۸ نیز در خطابه مشهور “ پیام به خلق آلمان “ به حضور ناپلئونی ارتش اشغالگر فرانسه درآلمان اعتراض نمود.
پیرامون مرگ زودرس او در سن ۵۲ سالگی باید اشاره نمود که تب واگیری که همسر سویسی و پرستارش از میدانهای جنگ به خانه انتقال داده بود، سبب سرایت آن به فیلسوف شد و اورا از پای درآورد. 

تاریخ انتشار : ۱۴ بهمن, ۱۳۸۳ ۲:۳۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

نقد و بررسی رمان تاریخی رود پرخروش نوشته ابراهیم دارابی

Una pace duratura è possibile solo con la partecipazione popolare attiva!

گزارش یک جنایت!

پیرامون تراژدی اخراج صدها هزار افغان‌ از ایران به انتظار داوری سخت فردا ننشینیم، در عمل به وظیفه‌ی امروزین بپاخیزیم!

توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران

محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی