دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۸:۵۷

دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۸:۵۷

تایید حکم مصادره اموال مرضیه محبی، وکیل دادگستری، توسط دادگاه تجدیدنظر تهران
دادبان مطلع شده، شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر استان تهران، حکم مصادره اموال مرضیه محبی، وکیل دادگستری، را تایید کرده است. بنا بر اطلاعات رسیده به دادبان، این وکیل دادگستری که...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: دادبان
نویسنده: دادبان
ولودیمیر ایشچنکو: بار جنگ در اوکراین بر دوش فقرا است!
بسیج جمعیت روستایی و کارگران فقیرتر به خدمت نظامی آسان‌تر است، زیرا پنهان‌شدن آنها دشوارتر و بیشتر در دسترس مقامات هستند. آنها حتی فرصت های کمتری برای اجتناب از استخدام...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: جرکو باکوتین
نویسنده: جرکو باکوتین
سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ "تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!"
تاریخی که با خون دل نوشتیم، اکنون در معرض تهدید جدی قرار دارد. آیا باز هم شاهد تکرار فجایع گذشته خواهیم بود؟ یا اینکه این بار، با آگاهی و مسئولیت‌پذیری...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
فرخنده باد روز زبان مادری؛ روز زبان‌های مردم ایران!
به‌جاست بر این نکته انگشت تاکید بگذاریم که علی‌العموم هیچ زبانی در تضاد و تعارض با زبان عمومی و رسمی یا همان زبان میانجی و مشترک ِ زبان‌های گوناگون در...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
زمستان
بیدارم مکن, با قلبِ سردم, در کنار ستاره ها, خاموش بخواب می روم, ستاره سرخی از میان کهکشانها, خطی بر آسمان انداخت, پایان زمستان نزدیک است,
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: رحمان-ا
نویسنده: رحمان-ا
روایتگری بس است ، باید راهی جست
فرض کنیم تمامی مطالب مطرح‌شده در نوشته‌ی آقای بهزاد کریمی با عنوان «در مونیخ چه گذشت»، که در سایت به پیش متعلق به حزب چپ ایران منتشر شده، با تمام...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
زنان خانه‌دار و کارگران؛ در صدر آمار خودکشی در ایران
ایران با بحران عمیق روانی، اجتماعی و اقتصادی روبه‌رو است که یکی از پیامدهای نگران‌کننده آن، افزایش نرخ خودکشی است. زنان خانه‌دار، کارگران، دانش‌آموزان و دانشجویان بیشترین آسیب‌پذیری را در...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو

فمنیسم، آزادی زنان یا نجات زحمتکشان؟

یادی از یک سازمان آنارشیستی زنان در اسپانیا

زن ها می گفتند که انقلاب باید با نابود کردن نظام مردسالار همراه باشد، و اتوریته مردان نباید روی دولت و انقلاب تکرار شود. زنها می خواستند که نیرویی فمنیستی در یک جنبش انقلابی با اهدافی برنامه ای باشند. زنان بایستی بر اثر تجربه عملی به ضرورت انقلاب اجتماعی ایمان بیاورند

در ضرب المثلی سیاسی آمده که انقلاب کار یک حزب نیست، و نخواهد بود. در سال ۱۹۳۶ میلادی در اسپانیا یک سازمان آنارشیستی زنان بنام “زنان آزاد” تشکیل شد. پایه گذاراران آن زنانی بودند که در جنگ داخلی اسپانیا علیه فاشیسم و برای یک انقلاب اجتماعی مبارزه کرده بودند. برنامه این سازمان بر اساس نظرات اما گلدمن، آنارشیست روس بود و او خود تحت تاثیر نظرات باکونبن بود که مرد و زن را برابر می دانست.

در سال ۱۹۳۱ اشتغال زنان در اسپانیا به ۹% می رسید. بعد از اعلان جمهوری در اسپانیا در این سال، رفرمهای قانونی و حق رای برای زنان اعلان شد. در سال ۱۹۳۶ نخستین بار آنارشیستها وارد مجلس شدند، و یک زن آنارشیست وزیر تامین اجتماعی و بهداشت این کشور شد. خلاف نظر انسنبرگر، شاعر آلمانی زمان حال، حاکمیت آنارشیستها در اسپانیا ۳ سال دوام آورد و فقط شامل یک تایستان کوتاه نبود.

یکی از پایه گذاران این سازمان آنارشیستی زنان آزاد، یک خانم ژورنالیست بنام لوسیا سائونیل بود. در کنگره سال ۱۹۳۷ این سازمان اعلان نمود که آن بر اساس فدرالی سازماندهی خواهد شد. ۱۵۰ گروه تشکیل دهنده این سازمان تا سال ۱۹۳۶ حدود بیست هزار نفر عضو داشتند. بعد از پیروزی فرانکو در سال ۱۹۳۹ این سازمان ممنوع شد، و تا سال مرگ او ۱۹۷۷ نتوانست فعالیت نماید. دو هدف این سازمان آزادی خود و انجام یک انقلاب اجتماعی با کمک مردان بود. در سال ۱۹۳۷ این سازمان به تاسیس سندیکای زنان بخش حمل و نقل و صنایع غذایی پرداخت.

در ضرب المثل دیگری آمده که آدم دو بار یک انقلاب را انجام نمی دهد. در آغاز مبارزه اجتماعی در اسپانیا در حالیکه زنان آنارشیست شعار ضد مالکیت خصوصی می دادند، خودشان هنوز در مالکیت مردان، صاحبکاران و زمینداران بودند. تا زمان تاسیس سازمان “آزادی زنان”، جنبش آنارشیستی نتوانسته بود آنان را علاقمند به تشکل و مبارزه نماید. غالبا تا آنزمان پاتق مردان، قهوه خانه و پاتق زنان، کلیسای کاتولیک بود.

گرچه عده ای از زنان بورژوایی نیز در این سازمان بودند، آن سازمان خود را سازمان زنان کارگر می دانست و از فمنیسم بورژوایی فاصله گرفت و خود را بخشی از جنبش آنارشیستی می دانست. برای مردها آزادی زنان فقط در چهارچوب آزادی طبقه کارگر؛ زن و مرد ممکن بود. مردها می گفتند که برابری زن و مرد بعد از پیروزی انقلاب اجتماعی بوجود می آید، و تاسیس سازمان خاص زنان، نیروی انقلاب را ضعیف می کند.

زن ها می گفتند که انقلاب باید با نابود کردن نظام مردسالار همراه باشد، و اتوریته مردان نباید روی دولت و انقلاب تکرار شود. زنها می خواستند که نیرویی فمنیستی در یک جنبش انقلابی با اهدافی برنامه ای باشند. زنان بایستی بر اثر تجربه عملی به ضرورت انقلاب اجتماعی ایمان بیاورند. در سازمان زنان آزاد اسپانیا، کار عملی همیشه هدفی مهم بود.

نه در کمون پاریس در سال ۱۸۷۱ و نه در انقلاب روس در سال ۱۹۱۷-۱۹۰۵ آنارشیستها نتوانستند قدرت را بدست آورند، ولی در انقلاب اسپانیا آنان حدود سه سال دولت را در دست داشتند. از طریق فرستاده باکونین، آنارشیسم در سال ۱۸۶۸ وارد اسپانیا شده بود.

در سال ۱۸۷۳ در اسپانیا اعلان جمهوری گردید. در سال ۱۸۸۱ آزادی برای فعالیت آنارشیستها تضمین شد، ولی در سال ۱۸۷۴ با بازگشت سلطنت، آنها دوباره تحت تعقیب قرارگرفتند ولی چون بطور غیرمرکزی سازماندهی شده بودند، پلیس نتوانست آنان را نابود کند.

رقیب آنارشیستها همیشه سوسیالیستها بودند. گرچه سوسیال دمکراتها سازشی میان کمونیسم و کاپیتالیسم بودند، ولی حکومت جمهوری در نظر آنارشیستها مرحله ای برای رسیدن به انقلاب اجتماعی بود. در سال ۱۹۳۶ روزنامه پراودا نوشت در اسپانیا مانند شوروی باید مبارزه اجتماعی را از وجود آنارشیستها و تروتسکیستها پاکسازی نمود.

زنان آنارشیست – فمنیست فکر نمی کردند که آزادی طبقه کارگر بطور خودکار موجب آزادی زنان نیز می گردد. دلیل اصلی اوضاع ناراضی زنان وابستگی اقتصادی آنان به مردان بود. زنها در جامعه طبقاتی نمی توانند از استعدادهای خود حداکثر استفاده بنمایند چون با آنان رفتاری نابرابر می شود. تشدید وابستگی اقتصادی زنان به مردان از طریق کار در کارخانه، مسئولیت تربیت کودک، و وابستگی های سنتی دیگر افزایش می یافت.

از جمله اهداف سازمان “زنان آزاد” اسپانیا آن بود که آنها را به مبارزه اجتماعی دعوت کند. سازمان آزادی زنان ضرورتی بود برای آزادی اجتماعی عمومی.

این سازمان آنارشیستی بعنوان سازمانی کارگری فمنیستی با جنبش فمنیستی بورژوایی مرزبندی داشت. در نظر آنان استقلال اقتصادی زنان مهم بود. توصیه آنان این بود که بخشی از پروسه انقلاب شوند، در تولید شرکت کنند، کارسیاسی بنمایند و در زمان فرانکو و خفقان در مبارزه مسلحانه شرکت نمایند.

هدف سیاسی آنان یک کمونیسم آنارشیستی بود. آنارشیسم آنان مخالف مردهای قهوه خانه ای و زنان کلیسایی، دولت اتوریته و مذهب کاتولیک بود. در رفرمهای خیرخواهانه آنان تشکیل مهد کودک، ایجاد آشپزخانه های سیار برای فقرا و آموزش یک شغل و پیشه مهم بود.

بخش : زنان
تاریخ انتشار : ۲۹ خرداد, ۱۳۹۱ ۶:۳۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

تایید حکم مصادره اموال مرضیه محبی، وکیل دادگستری، توسط دادگاه تجدیدنظر تهران

ولودیمیر ایشچنکو: بار جنگ در اوکراین بر دوش فقرا است!

سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ “تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!”

فرخنده باد روز زبان مادری؛ روز زبان‌های مردم ایران!

روایتگری بس است ، باید راهی جست