بار دیگر خبری ناگوار از کشتار کولبران. دو نفر از هم وطنان کولبر ۴۵ و ٢١ ساله در اثر تیراندازی مأموران مرزی در شهرستان بانه کشته شدند. دو کولبر دارای مجوز تردد در بازارچه مرزی بانه بودند. حدود دو هفته پیش اتفاقی مشابه افتاد و یک کولبر کشته شد. در زمستان گذشته هم تعدادی از کولبرها زیر بهمن ماندند و جان دادند. کشتار کولبران تحت عنوان مبارزه با قاچاق صورت می گیرد. اما قاچاق اصلی توسط نهادهای قدرتمند حکومتی از مرزهای زمینی و هوائی کشور صورت میگیرد و کسی متعرض آنان نیست. قاچاقچیان اصلی نه در کوه ها یخ میزنند و نه توسط سربازان مرزی گلوله میخورند.
بعد از انتشار این خبر، مغازه ها در بانه بسته شده و مردم بانه در مقابل فرمانداری این شهر در اعتراض به کشته شدن کولبران تجمع کردند. آن ها خواستار استعفاء فرماندار بانه شدند. این تجمع دو روز ادامه داشت. ماموران امنیتی و انتظامی تجمع آرام مردم بانه را سرکوب و تعدادی را بازداشت کردند.فعالین مدنی شهر مریوان در اطلاعیهای از مردم این شهر خواستهاند روز چهارشنبه ١۵ شهریور با شرکت در راهپیمایی اعتراضی، کشتار کولبران را محکوم کنند.
در سال های گذشته بارها خبر جان باختن کولبرها در رسانه ها درج شده است. کولبرها توسط ماموران کشته می شوند، زیر بهمن می مانند و جان می دهند، از کوه پرت می شوند، روی مین پا می گذارند و تکه پاره می شوند یا زیر سنگینی بار ۲۰۰ کیلو و ۱۰۰ کیلو جان می دهند. کولبرهائی که به دام مین و گلوله مرزبانان نیقتند، یا از کوه پرت نشوند و گرفتار بهمن نگردند، دردهای استخوانی علیل شان می کند.
به جهت افزایش بیکاری و بحران اقتصادی، کولبری در سالهای اخیر در کردستان افزایش تصاعدی یافته است. گفته می شود که حدوداً ۷۰ هزار کولبر در مناطق مرزی کردستان ایران از راه کولبری معاش روزانه خود را تأمین میکنند. کولبران اکثرأ بیمه نیستند و در صورت بروز مشکل تحت پوشش خدمات درمانی قرار نمی گیرند.
کولبری محصول وضعیت فلاکت بار کردستان است. کردستان جزو مناطق محروم کشور است. بیکاری در این استان بیداد می کند. آمار بیکاری در شهرستان های سقز و بانه از رقم ۴۰ درصد هم گذشته است. گروه هائی از مردم کردستان برای تامین مایحتاج اولیه زندگی مجبور می شوند به کولبری روی بیآورند. از نوجوان ۱۶-۱۷ ساله تا پیرمرد ۷۰ ساله میتوان بین کولبرها یافت. آن ها با دستمزدی ناچیز به کار مرگ بار کولبری تن می دهند. کردستان با محرومیت، فقر و بیکاری روبرو است. مردم کردستان آگاهانه و از روی اختیار کولبری را انتخاب نمی کنند. در وضعیت کنونی کردستان، آن ها گزینه دیگری ندارند و مجبور می شوند برای به دست آوردن لقمه نانی جان خود را به خطر بیاندارند. جمهوری اسلامی نه تنها اقدامی برای پایان دادن به این پدیده فاجعه بار انجام نمی دهد، بلکه ماموران آن حتی کولبرانی را که مجوز تردد در بازارچه های مرزی را دارند، به گلوله می بندند. دولت وعده داده است که کولبران را ساماندهی کند. اما تاکنون به وعده خود عمل نکرده است. پایان دادن به پدیده فاجعه بار کولبران و کشتار آن ها، مستلزم تغییر نگاه و سیاست حکومت نسبت به کردستان و مسئله کرد و محرومیت زدائی از استان کردستان است.
ما ضمن تسلیت و ابراز همدردی با خانواده کولبران، کشتار کولبران توسط ماموران حکومتی را محکوم و از اعتراض و اعتصاب مردم بانه حمایت می کنیم. ما از سازمان های مدافع حقوق بشر و از فعالین سیاسی و مدنی می خواهیم صدای اعتراض خود را نسبت به کشتار کولبران و وضعیت فاجعه بار آن ها بلند کنند. باید با مبارزه متحدانه جمهوری اسلامی را وادار کرد که کشتار کولبران را متوقف کند و به سیاست های مخرب در کردستان پایان بخشد.
هیئت سیاسی ـ اجرائی سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
هیئت مسئولین کنشگران چپ
هیئت هماهنگی سازمان اتحاد فدائیان خلق ایران ـ طرفداران وحدت چپ
۱۵ شهریور ۱۳۹۶ (۶ سپتامبر ۲۰۱۷)