Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)   برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید! Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۳

یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۳

روایتگری بس است ، باید راهی جست
فرض کنیم تمامی مطالب مطرح‌شده در نوشته‌ی آقای بهزاد کریمی با عنوان «در مونیخ چه گذشت»، که در سایت به پیش متعلق به حزب چپ ایران منتشر شده، با تمام...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
رشد نگران‌کننده آمار خودکشی در ایران؛ زنان خانه‌دار و کارگران در صدر قرار دارند
ایران با بحران عمیق روانی، اجتماعی و اقتصادی روبه‌رو است که یکی از پیامدهای نگران‌کننده آن، افزایش نرخ خودکشی است. زنان خانه‌دار، کارگران، دانش‌آموزان و دانشجویان بیشترین آسیب‌پذیری را در...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند
با این حال، تلاش‌های فشرده برای بازگرداندن کارکنان NNSA نشان می‌دهد که دولت ترامپ واقعاً افرادعالیرتبه دارای تخصص های مهم را اخراج کرده است. اولریش کون، کارشناس کنترل تسلیحات در مؤسسه تحقیقات صلح...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
اروپا قربانی کیست؟
به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: آرنولد برتراند
نویسنده: آرنولد برتراند
۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!
7 درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند, شرط خروج از این وضعیت «عزم سیاسی» است که اکنون شاهد آن نیستیم. عده‌ای پنت هاوس و خودروی لوکس را در سبد...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: حسین راغفر
نویسنده: حسین راغفر
ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»
به مناسبت سالگرد انقلاب ۵۷، در «تالار گفتگو و تبادل‌نظر» گفتگویی با حضور منوچهر صالحی، پژوهشگر و نظریه‌پرداز چپ برگزار شد. در این گفت‌وگو، مهمان برنامه به همراه دیگر شرکت‌کنندگان...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
پای سخن پرستو فروهر، به مناسبت سالگرد قتل پروانه و داریوش فروهر
پرستو فروهر در تمام سالهای پس از مرگ پدر و مادرش، هر ساله به ایران سفر کرده است تا یادشان را گرامی دارد. او علیرغم فشارها و مشکلات و اجازه...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: پرستو فروهر
نویسنده: پرستو فروهر

مبارزه صنفی به تنهایی کارا نیست

بنابراین کارگران و زحمتکشان کشور در مقابل یک سئوال جدی قرار گرفتە اند، و آن اینکه آیا می توان با صرف اعتراضات صنفی، علیرغم اهمیت آن، بە خواستهای خود دست یابند؟ آیا می توان حتی علیرغم عقب نشینی رژیم در موردی، نهایتا بە آن چیزی کە مد نظرشان هست دست یابند؟

در شرایط جنگ اقتصادی با غرب و بویژه تحریم های ایالات متحده آمریکا، طبقه کارگر و زحمتکشان ایران مبارزه دشواری را برای تامین حقوق صنفی و انسانی خود بە پیش می برند. متاسفانه کشور در شرایط عادی قرار ندارد تا کارگران و زحمتکشان بتوانند خواستهای صنفی خود را بە شیوه ای کە لازم است بر جمهوری اسلامی تحمیل کنند. جمهوری اسلامی با علم کردن دشمنی با جهان غرب، و تحمیل شرایط جنگی بر کشور، همه مسائل کلان را تحت تاثیر آن قرار دادە است. این امر علاوه بر اینکه باعث فشار مضاعف بر کارگران می شود، فکر و اندیشە آنان را در میان تقصیر بار کردن دنیای خارج و یا جمهوری اسلامی بنوعی در نوسان قرار می دهد، بنابراین بر عمل مشخص طبقاتی ـ سیاسی آنان تاثیر منفی می گذارد.

حتی اگر بسیاری از کارگران بە این نتیجه برسند کە اساسا گناه بر دوش جمهوری اسلامی است، اما در عمل بە علت همین وضعیتی کە توصیف شد، محتاط می شوند. و این منطق روانشناسی مردمی است کە در شرایط تضاد حاد با خارج قرار دادە می شوند. جمهوری اسلامی با برجستە کردن خطر خارجی، کە در تبلور اجتماعی خود، بە امری عمومی تبدیل می شود، از تعمیق مبارزه طبقاتی در سطحی کە بتواند سرنوشت کشور را رقم بزند، جلوگیری می کند.

اما تنها این موضوع نیست کە روند مبارزه طبقاتی را کند می کند، و یا از لبه تیز آن می کاهد. تسلط نهادهای امنیتی، نظامی و ایدئولوژیکی بر بیش از حداقل پنجاه درصد از منابع و شریانهای اقتصادی کشور، کە فراتر از نهاد دولت عمل می کنند، همزمان جنبش کارگری کشور را دچار مشکلات عدیدەای کرده است. وقتی نهادهای امنیتی ـ نظامی به عنوان مثال بزرگترین زنجیره های توزیع مواد غذائی را در دست دارند، و یا سد سازی ها اساسا توسط آنها صورت می گیرد، طبقه کارگری کە در این بخش ها فعال است بعلت جو امنیتی ویژه قادر بە کنش طبقاتی نیست و بە این ترتیب بخش مهمی از طبقه کارگر ایران عملا از دایره اعتراضات بیرون می افتد. اگر نام مراکز استخراج و تولید نفت و انرژی را بە این لیست اضافه کنیم، آنگاه ابعاد فاجعه بیشتر نمایان می شود. در واقع نظامی ـ ایدئولوژیکی کردن اقتصاد منجر بە تضعیف و یا بیگانگی امر کنش کارگران در آن می شود.

اگر شرایط ویژه سیاسی ایران و وضعیت اقتصادی را با هم جمع کنیم، متوجه می شویم کە علیرغم بنیە اعتراضاتی کارگران و زحمتکشان، خواستهای آنها اساسا بە طرف مسائل صنفی میل پیدا می کنند و کارگران از طرح مطالبات سیاسی و کلان کە مربوط بە چگونگی اداره کشور، بویژه در حوزه سیاست خارجی است، خودداری می کنند. جنگ با خارج و تسلط نهادهای امنیتی ـ نظامی بر بخش مهمی از اقتصاد کشور، احتیاط طبقاتی می آفرینند. همه می دانیم کە علیرغم همه اعتراضات صنفی و روند صعودی آن، بعلت سیاست کلانی کە در بعد سیاست خارجی و نیز چگونگی پیشبرد امر اقتصاد در کشور پیرو می شود، حتی در صورت دستیابی بە پیروزی هائی چند مشکل اساسی کماکان پابرجا می ماند و تغییر عجیبی در وضعیت کارگران اتفاق نمی افتد.

بە بیانی دیگر در شرایطی کە کشور گروگان پیشبرد امر یک جنگ ژئوپولیتیکی در سطح جهانی و منطقەای قرار گرفتە است، و اقتصاد نیز در همین مسیر بسیج شدە است، نمی توان بە صرف اعتراضات صنفی و سندیکائی بر مشکلات کارگران غالب شد. متاسفانه کشور در شرایطی قرار دارد کە حتی هرگونه افزایش دستمزد، بعلت بنیان تورم زای اقتصاد و رانتیزم، باز منجر بە تورم بیشتر و پائین آمدن قدرت خرید کارگران حتی در کوتاه مدت می شود. و این منطق اقتصادی است کە در شرایط نرمال قرار ندارد. رژیم دامی آفریدە است کە انگار با هیچ کنش و واکنشی برای برون رفت از آن نمی خواند!
بنابراین کارگران و زحمتکشان کشور در مقابل یک سئوال جدی قرار گرفتە اند، و آن اینکه آیا می توان با صرف اعتراضات صنفی، علیرغم اهمیت آن، بە خواستهای خود دست یابند؟ آیا می توان حتی علیرغم عقب نشینی رژیم در موردی، نهایتا بە آن چیزی کە مد نظرشان هست دست یابند؟

زندگی بە ما می آموزد کە جمهوری اسلامی رژیمی ایدئولوژیک جهت برپائی نظمی اسلامی در ایران و در جهان است، بنابراین مبارزه طبقاتی به ناچار از برخورد با چنین پدیدەای و حذف آن می گذرد. جمهوری اسلامی زندگی مردم را گروگان گرفتە، و با زبان خوش و یا زور از همه می خواهد کە در چنین برنامەای شرکت فعال داشته باشند. طبقه کارگر ایران اگر نتواند خواستهای صنفی به حق خود را بە خواستهای کلان سیاسی در حوزه چگونگی اداره کشور و سیاست خارجی گرە زند، نخواهد توانست تحول مورد نظر خود را حتی در حوزه زندگی روزانه محقق کند. جمهوری اسلامی با پیروی از سیاست تداوم فشار اقتصادی (در حوزه زندگی مردم)، و تزریق پول بە نهادهای امنیتی و ایدئولوژیک خود از طریق بخش تحت تصرف همین نهادها، قادر بە پیشبرد وضعیت موجود است و کماکان بە سیاستهای کلان مورد نظر خود ادامه می دهد. البته کاملا مواظب هم هست کە وضعیت بە یکباره طوری نشود کە شیرازه کار از دست خارج بشود، برای همین نوعی دیپلماسی ویژه را پیش می برد کە از ظهور چنین وضعیتی جلوگیر می کند. اگرچه با توجه بە بدتر شدن مداوم شرایط، نمی توان آن را تاکتیک و یا استراتژی ای تصور کرد کە بتوان تا ابد بە آن ادامه داد.

بخش امنیتی ـ نظامی و ایدئولوژیکی رژیم حتی از عادی شدن شرایط سرمایه گذاری خارجی در کشور بە هنگام بە قدرت رسیدن اصلاح طلبان و میانه روها هم جلوگیری می کند تا با امکان عادی شدن شرایط اقتصادی کشور، خود بە عقب رانده نشود و اصل برنامه رژیم بە فراموشی سپردە نشود. در واقع آنان با امر تولید ثروت از طریق یک اقتصاد نرمال کە بنیان عدالت است مشکل دارند، و با پیشبرد سیاست دشمنی با خارج مرتبا بنیان های آن را ویران می کنند تا جنبش طبقاتی و مدنی را در حالت آچمز نگە دارند. در رژیمی کە بشدت مخالف مظاهر فرهنگی جهان مدرن و مدرنیته است و جلوەهای رو بنائی فرهنگ مدرن را بر نمی تابد، بی گمان مبارزه طبقاتی کارگران هم در حوزه همین مفاهیم مدرن جای می گیرد کە رژیم بشدت از آن متنفّر است.

کارگران و زحمتکشان ایران وظیفه سترگی پیش رو دارند کە همانا دخالت در سرنوشت خود از طریق مشارکت در سرنوشت کشور است. طرح عقب راندن نیروهای امنیتی و نظامی از اقتصاد و نیز تحول در بنیان های سیاست خارجی کشور، دو خواست بسیار مهم اند کە باید نقش مرکزی در خواستهای آنها پیدا کنند. زندگی روزانه کارگران در میهن ما بشدت بە سیاستهای کلان حاکمیت گرە خورده است، و این آنرا به عنوان مثال از نوع مبارزه طبقاتی در کشورهای دمکراتیک متمایز می کند. در کشوری کە نهادهای مستقل کارگری حق حیات ندارند و احزاب وجود خارجی ندارند، مبارزه طبقاتی در حوزه صنفی هم از معنای واقعی خود تهی می شود.

نکته مهم دیگر این است کە جمهوری اسلامی با برجستە کردن فریبکارانە نقش دولت (قوە مجریه) در وضعیت کارگران، هسته اصلی حاکمیت خود را از تیر رس اعتراضات خارج کرده و بە این ترتیب امکان مانور قابل توجهی برای خود فراهم کرده است. این در حالیست کە دولت عموما نقش کار گزاری دارد، و سیاستهای عمومی آن بویژه در زمینه سیاست خارجی، بە تبع تلاش برای جذب سرمایه خارجی در نهادهای آن تعیین نمی شوند. البته با یکدست شدن حاکمیت بە نظر می رسد ما وارد شرایط دیگری شدەایم، اما این تنها ظاهر قضیه است. هنوز جو طوری ست کە باز این دولت، مدیران و وزیران آن اند کە مورد هجوم قرار می گیرند و هسته اصلی حاکمیت در خارج گود قرار دادە می شود.

جالب است کە حسین زاغفر در مصاحبەای کە در ایلنا درج شدە از درآمد صد و پنجاە میلیارد دلاری دولت در شرایط محاصره اقتصادی کشور می گوید، درآمدی کە بە گفتە او نه دیده می شود و نه اثرگذار است و اصلا مشخص نیست کجا خرج می شود! باید گفت کە این سخنان بخوبی دال بر این واقعیت تلخ اند کە دستگاه دولت، بویژه دولت سیزدهم، کاملا تحت تسلط همان هسته اصلی قدرت است کە بیش از پیش بر امور آن مسلط شدە است. و مبارزه طبقاتی کە نتواند تمرکز خود را از کارگزار بە مدیر اصلی منتقل کند، نمی تواند خواستهای صنفی خود را هم در حد لازم بر کرسی بنشاند. طبقه کارگر ایران باید هسته اصلی قدرت در نظام را نشانه رود.

بنابراین با توجه بە تمامی مسائل طرح شدە باید گفت کە جنبش کارگری ایران نیاز بە تعیین استراتژی جدید در مبارزات خود دارد، و بدون این تغییر نگاه نخواهد توانست بە خواستهای بر حق خود در زمینه صنفی هم برسد. ما با رژیم تئوکراتیکی روبرو هستیم کە معتقد بە سرمایه داری عقب ماندە با رو بنای ضد مدرنیته است کە تلاش دارد با برجستە کردن نقش نهادهای ایدئولوژیکی و امنیتی ـ نظامی در اقتصاد آن را هویتی اسلامی بخشد. تو گوئی اقتصاد اسلامی یعنی مالکیت آن توسط معتقدان بە اسلام!

جنبش کارگری ایران باید با تئوکراتیسم در افتد، و خواهان حذف نقش آن در اداره نهادهای اقتصادی کشور شود. تئوکراتیسمی کە در آن بر نقش نهادهای امنیتی و نظامی روزبروز بیشتر افزودە می شود. البتە باید تاکید کرد کە رو در رو شدن جنبش کارگری با تئوکراتیسم، الزاما بە معنای انقلاب نیست آنقدر کە بە معانی خواست تغییر در بخشهائی از حاکمیت است، از جملە در زمینە حذف نقش سپاە و نیروهای امنیتی در اقتصاد و نیز تغییر در نگاە حاکمیت بە سیاست خارجی.
بخش : کارگری
تاریخ انتشار : ۳ مهر, ۱۴۰۱ ۱۰:۲۵ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

روایتگری بس است ، باید راهی جست

رشد نگران‌کننده آمار خودکشی در ایران؛ زنان خانه‌دار و کارگران در صدر قرار دارند

افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند

اروپا قربانی کیست؟

۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!

ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»

برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید!