با اتفاقات پی در پی در روزهای گذشته از جمله شلیک موشک کاتیوشا به ساختمانی متروکه در نزدیکی سفارت آمریکا در بغداد، تهدیدهای فرماندهان سپاه، تشدید درگیری های حوثی ها و حکومت عربستان سعودی، حمله به ۴ نفتکش در نزدیکی بندر فجیره و ادعای مقامات امریکا مبنی بر در دست داشتن جمهوری اسلامی در این حملات، تصمیم به اعزام ۱۵۰۰ نیروی جدید به خلیج فارس، توئیت دونالد ترامپ با این عنوان که ” اگر ایران جنگ می خواهد، این پایان رسمی ایران خواهد بود “، خطر درگیری نظامی بین دو کشور افزایش یافت و بر نگرانی ها افزوده شد. بگونه ای که دبیرکل سازمان ملل متحد هم از شدت گرفتن تهدیدها بین دو کشور اظهار نگرانی کرد و از هر دو کشور خواست اظهارات خود را تعدیل کنند و آستانه برخورد نظامی را کاهش دهند.
دولت ترامپ علاوه بر گسترش آرایش نیروهای دریائی و هوائی در منطقه، در صدد است با استقرار سامانه موشکی پاتریوت و کشتیهای جنگی، فعالیتهای جمهوری اسلامی در خاورمیانه را بیشتر رصد کند. همزمان برخی رسانهها از جمله «گاردین» از پیام قاسم سلیمانی برای آمادهباش نیروهای تحت فرمان جمهوری اسلامی از جمله حشدالشعبی در عراق خبر می دهند. مقامات دولت امریکا مرتبأ از تهدید جمهوری اسلامی علیه منافع امریکا سخن می گویند و مسئولیت اتفاقات اخیر را جمهوری اسلامی یا نیروهای وابسته به آن میدانند.
با وجود این آرایش نظامی و تهدیدها، علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی می گوید که جنگی در کار نخواهد بود، فرماندهان سپاه نیز نت مشابهی را می نوازند. ترامپ هم که در مبارزات انتخاباتی خود مدام از لشکرکشیهای آمریکا به عراق و افغانستان انتقاد می کرد و مدعی بود که این جنگ ها بدون آن که دستاوردی برای آمریکا به بار آورده باشد، هفت هزار میلیارد دلار برای مردم این کشور هزینه داشته و سربازان آمریکایی را هم به کشتن داده است، می گوید که خواهان جنگ با جمهوری اسلامی نیست. پنتاگون نیز هدف آرایش نظامی را خنثی سازی اقدامات تهاجمی جمهوری اسلامی اعلام کرده است.
اگرچه جنگ با موانعی از هر دو سو مواجه است و نفع آن ها در عدم گسترش تنش ها به برخورد نظامی محدود یا تمام عیار است و همچنین شرایط پر تلاطم خاورمیانه نیز ظرفیت افزوده شدن منازعات نظامی را ندارد، اما تجربه نشان می دهد که نمیتوان بر اراده سران دو کشور برای اجتناب از جنگ تکیه کرد. مواردی در تاریخ می توان یافت که روندها در جهت خلاف خواست و اراده سران کشورهای متخاصم پیش رفته و تشدید تنش ها و خطای محاسبات باعث شده تا کنترل امور از دست رفته و ناگزیر جنگ رخ داده است. در وضعیت کنونی هم اتفاق ناخواسته و پیش بینی نشده و یا یک اقدام برنامه ریزی از جانب نیروهای جنگ افروز، می تواند درگیری نظامی ناخواسته را بر هردو کشور تحمیل کند. نیروهای جنگ افروز در جمهوری اسلامی و در کابینه دولت ترامپ و نیز دولت های عربستان و اسرائیل بی تمایل نیستند دو کشور را به درگیری نظامی بکشانند.
کشور ما با وضعیت مخاطره آمیزی روبرو است. این وضعیت از یکسو و در درجه اول حاصل سیاست ها و عملکرد جمهوری اسلامی در چهار دهه گذشته از جمله دشمنی با امریکا، شعار نابودی اسرائیل، صدور انقلاب اسلامی و پیشبرد سیاست توسعه طلبانه در منطقه بر پایه شیعه گری، دخالت نظامی در برخی کشورهای منطقه و راه اندازی و سازمان دادن جریان های شبه نظامی مثل حشدالشعبی و از سوی دیگر سلطه گری دولت ترامپ، خارج شدن از برجام، تهدیدهای مقامات امریکا، سیاست ها، افراط گرائی و زیاده خواهی دولت های عربستان و اسرائیل است.
گرچه عوامل بازدارنده برای جلوگیری از درگیری نظامی بین دو کشور در روزهای گذشته در حال تقویت است و علاوه بر افزایش مخالفت ها در کنگره امریکا، اتحادیه اروپا و در بین افکار عمومی جهان و اعلام آمادگی برای میانجی گری، حکومت های ایران و آمریکا اقداماتی برای مدیریت تنش ها انجام داده اند، اما هنوز تضمینی بر ایجاد بازدارندگی در برابر خطر شکل گیری جنگ مشاهده نمی شود و شرایط کماکان بحرانی است.
ما احزاب و سازمان های جمهوریخواه با توجه به وضعیت مخاطره آمیز و خطر تقابل نظامی، بر دفاع از صلح و اعمال فشار به هر دو دولت برای متوقف کردن تهدیدها و تحرکات نظامی تاکید داریم و ماندن ایران در برجام را به سود منافع ملی می دانیم. خارج شدن از برجام، موجب خواهد شد که مجددا پرونده ایران در ذیل فصل ۷ منشور سازمان ملل قرار گیرد، شکاف بین اتحادیه اروپا و دولت ترامپ در رابطه با ایران از بین رفته و همگرا شوند و سایه شوم جنگ آسمان میهن را فرا گیرد. تاکید بر پیش شرط ها و تامین خواستهای حداکثری توسط دو طرف، توسل به تهدیدها برای عقب نشاندن طرف دیگر به تشدید هرچه بیشتر تنش منجر می شود و نمی تواند راهگشا باشد. مذاکره برخلاف گفته علی خامنه ای سم نیست، بلکه راه پایان دادن به خصومت ۴۰ ساله بین دو کشور ایران و امریکا و اجتناب از جنگ است. به باور ما پیشبرد سیاست تنش زدائی، انجام مذاکره در چارچوب موازین دیپلماتیک، هنجاری های بین المللی و منافع متقابل دو کشور، پایان دادن به تحریم های فلج کننده اقتصادی، می تواند مانع بروز درگیری نظامی شود.
درگیری نظامی و تداوم تحریم های اقتصادی زیرساختار کشور را ویران و زندگی اکثریت مردم را به فقر و فلاکت بی سابقه سوق خواهد داد. در شرایط کنونی ضرورت دارد که اعتراضات مردمی علیه خطر درگیری نظامی، تداوم وضعیت تیره و تار کنونی، استمرار تحریم ها و وادار کردن جمهوری اسلامی به مذاکره سمت پیدا کند. با اعتراضات مردمی باید رژیم ایران را عقب نشاند و اجازه نداد که میهن ما را با فاجعه جنگ مواجه سازد. هم چنین ما سازمان ها و احزاب امضاکننده، موضع گیری های نیروهای افراطی حکومت در ابراز شادی از جمله به کشتی های تجاری در خلیج فارس و انفجار راکت در نزدیکی سفارت آمریکا و انتساب این حرکت ها به گروه هائی که در مدیریت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هستند، را محکوم کرده و آن ها را دارای پیامدهای مخرب برای امنیت ملی ایران می دانیم.
هیئت های اجرائی ـ سیاسی:
اتحاد جمهوریخواهان ایران
حزب چپ ایران (فدائیان خلق)
همبستگی جمهوری خواهان ایران
۵ خرداد ۱۳۹۸ (۲۶ ماه مه ۲۰۱۹)