دوشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۲:۴۶

دوشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۲:۴۶

غم دیگر
شنیدستم غمم را میخوری، این هم غم دیگر، دلت بر ماتمم می‌سوزد، این هم ماتم دیگر
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
پایان تلخ یک ریاست جمهوری
بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
کاش میشد
کاش میشد چهره ها رنگ پریشانی نداشت، برق تیز خنجر و کینه نداشت. مثل دریا بود شفاف و زلال، مثل ابریشم نرم لطیف
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور
ایجاد، تقویت و توسعه و حفظ نهادهای مدنی و تشکل‌های صنفی و سیاسی باید در کانون برنامه های افراد، شخصیت ها و احزاب و سازمان ها قرار داشته باشد، چه...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
نگاره‌ها
نسل‌ها می‌آیند ومی‌روند؛ گاه مبارزه می‌کنند برای زندگی. گروهی کوچ می‌کنند با دل در گرو خاک آبا و اجدادی ... و شاید اندکی تاریخ و سرنوشت بسازند. حاکمان هم گاه...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان

من در رأس امورم

این سؤال که "چرا متکی به شکلی چنین موهن و ضرب الاجلی کنار گذاشته شد؟" پاسخ خود را ... در قالب مناسبات بین احمدی نژاد و مجلس و قویتر از این، در قالب مناسبات بین احمدی نژاد و خامنه ای و رقابتهای میان این دو می یابد. احمدی نژاد متکی را با پیامی برای رئیس جمهور سنگال به مأموریت رسمی می فرستد و در همین مأموریت دست به عزل او می زند تا خود پیام واجبتری را به خامنه ای و مجلس برساند: "من در رأس امورم".

هفته گذشته محمود احمدی نژاد طی حکمی “نامنتظر” منوچهر متکی، وزیر امورخارجه وقت جمهوری اسلامی، را در حالی که هنوز در مأموریت رسمی در سنگال بود، از کار برکنار و توأماً علی اکبر صالحی را به عنوان سرپرست وزارت مذکور منصوب کرد.

برکناری متکی فی النفسه سؤالات زیادی را برنیانگیخته است؛ زیرا دورۀ ۵ سالۀ وزارت متکی مکرراً با “شایعاتی” دایر بر برکناری قریب الوقوع او همراه بود. دیگر تقریباً اظهر من الشمس شده بود که احمدی نژاد و متکی آب شان به یک جوی نمی رود و این که انتصاب ۴ و سپس ۶ نماینده ویژه در امور مناطق مختلف خارجی توسط احمدی نژاد هدف بی محتوا کردن پست وزارت امور خارجه را تعقیب می کرد و اگرچه آن نمایندگان ویژه بعداً به دلیل تذکر خامنه ای به احمدی نژاد دایر بر پرهیز از موازیکاری عنوان مشاور را یافتند، اما اقدام مذکور فی الواقع نیز چیزی جز موازیکاری و فراتر از این حتی، پوشالی کردن کار وزیر امور خارجه از کار درنیامد. احمدی نژاد پنهان نگذاشته بود که “سیاست خارجی در وزارت خارجه تنظیم نمیشود، … بلکه در واقع وزارتخانه مجری سیاستهای خارجی است” و تصریح هم کرده بود که تازه همین مجری هم مجری یگانه نیست، و “البته مرکز هماهنگی فعالیتهای خارج از کشور هم هست.”

واقعیت این بود که که متکی مدتها پیش از آن که به شکلی چنین موهن رسماً از کار برکنار شود، عملاً کنار گذاشته شده بود. پس درست همین شکل موهن و ضرب الاجلی برکناری او است که اکنون در کانون توجه و پرس و جو قرار گرفته است.

پس از ادعای رحیمی، معاون اول رئیس جمهور، دایر بر این که متکی پیش از سفرش به سنگال در جریان برکناری اش بوده است، و تکذیب این ادعا توسط متکی و دعوت او از مسئولان به داشتن صداقت، دیگر بدشواری می توان پذیرفت که واقعاً هم متکی پیش از سفرش به سنگال از “حکم خاتمه خدمت” اش مطلع بوده است؛ اما اگر از این ادعای رحیمی بتوان نتیجه ای گرفت، آن نتیجه جز این نیست که پس تصمیم برکناری متکی پیش از سفر او اخذ شده بوده است. به علاوه گذشت چندین روز از این سفر هم مطلقاً امر عاجلی را برای برکناری او در حین مأموریت رسمی اش آشکار نکرده است. خلاصه کلام این که مجموعه شواهد و قراین بیش از همه در راستای این استنتاج است که اتخاذ این شکل نامرسوم و موهن برای برکناری متکی با حساب و کتابهای قبلی صورت یافته و لحظه اجرای آن هم به عمد انتخاب شده بوده است.

چرا؟

به نظر من این سؤال پاسخ خود را نه در قالب منش هیاهوگر و مستبد احمدی نژاد، نه در قالب مناسبات بین متکی و احمدی نژاد یا مناسبات متکی با این و آن کس از متعلقان به حلقۀ احمدی نژاد، بلکه در قالب مناسبات بین احمدی نژاد و مجلس و قویتر از این، در قالب مناسبات بین احمدی نژاد و خامنه ای و رقابتهای میان این دو می یابد. احمدی نژاد متکی را با پیامی برای رئیس جمهور سنگال به مأموریت رسمی می فرستد، و در همین مأموریت دست به عزل او می زند تا خود پیام واجبتری را به خامنه ای و مجلس برساند: “من در رأس امورم”.

می دانیم که مناقشه “کدام ارگان در رأس امور است، مجلس یا دولت؟” زمانی درگرفت که حدود ۳ ماه پیش احمدی نژاد در مصاحبه ای اعلام کرد “قوه مجریه قوه اول کشور است…”. این مناقشه، با مناقشات مضاعفی که بین مجلس و شورای نگهبان برانگیخت، اکنون برای “داوری نهائی” به ولی امر سپرده شده است. مجلس، از زبان رئیس آن، پیشاپیش تسلیم خود را به نظر خامنه ای اعلام کرده است؛ احمدی نژاد اما، نه. و دقت در مناسبات احمدی نژاد با خامنه ای در ۵ سال ریاست جمهوری اش از سوئی، و در ادله اش برای این که “دولت در رأس امور است” آشکار می کند که او از “دولت” خودش را می فهمد و از “امور” همان اموری را نیز که ظاهراً “ولی امر” بر آنها ولایت دارد. او در همان مصاحبه در توضیح نظرش گفته بود: “… بعضیها یک جمله حضرت امام را متعلق به زمانی که نظام ما پارلمانی بوده برجسته میکنند، آنزمان رئیسجمهور مسئول اداره کشور نبوده بلکه نخستوزیر مسئول اداره کشور بوده که از طریق مجلس انتخاب میشده است. آن موقع مجلس بالاترین بود… [اما الان] مردم رأی مستقیم میدهند، رئیسجمهور که انتخاب میشود، رئیس دولت است، رئیس قوه مجریه است…”

چنان که پیدا است تمرکز استدلال بر رئیس جمهور است و بر انتخاب او به رأی مستقیم مردم. به علاوه صحبتی از اولویت بیواسطه دولت بر مجلس نیست. اولویت دولت بر مجلس به واسطه شخص رئیس جمهور تحقق می یابد. مناسبات در دولت نیز چنان تحت سیطره “رئیس دولت” ترسیم می شوند که کیفیت عمل احمدی نژاد نسبت به متکی را مجاز می دارند؛ کیفیتی که گرچه بی سابقه است، اما بی زمینه و نقش و نشان نیست. به تصریح رئیس مجلس و نیز رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی آن، مجلس نیز از تصمیم احمدی نژاد برای کنارگذاشتن متکی بی اطلاع بوده است. آن کیفیت این بی اطلاع گذاشتن را نیز مجاز می دارد. پیام “من در رأس امورم” می بایست با قوت ابلاغ گردد.

می ماند رساندن پیام به خامنه ای. و چه کسی بهتر از متکی که توهین به او مجرای ابلاغ پیام به خامنه ای باشد؟ نگاهی به دورۀ ۵ سالۀ دولتمداری احمدی نژاد آشکار می کند که متکی یگانه وزیری بود که خامنه ای به حمایتی نیم بند از او در برابر احمدی نژاد دست زد، و درست همین حمایت نیم بند بود که متکی را در این ماه های آخر وزارتش به گشودن زبان قدری انتقاد از اطرافیان احمدی نژاد تشجیع کرد.

احمدی نژاد، حداقل هنوز، گویاتر از این نمی تواند به خامنه ای پیام بفرستد که “من در رأس امورم”.

تاریخ انتشار : ۳۰ آذر, ۱۳۸۹ ۹:۱۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

غم دیگر

پایان تلخ یک ریاست جمهوری

کاش میشد

نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴

سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان