سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۲:۲۱

سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۲:۲۱

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم...
نتانیاهو کاخ سفید را نادیده می‌گیرد، زیرا انجام این کار هیچ هزینه‌ای ندارد. در سال ۱۹۸۲ رونالد ریگان، مناخیم بگین، نخست‌وزیر اسرائیل را پس و کشتار فسطینیان در پی تهاجم...
۱ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
غم دیگر
شنیدستم غمم را میخوری، این هم غم دیگر، دلت بر ماتمم می‌سوزد، این هم ماتم دیگر
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
پایان تلخ یک ریاست جمهوری
بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
کاش میشد
کاش میشد چهره ها رنگ پریشانی نداشت، برق تیز خنجر و کینه نداشت. مثل دریا بود شفاف و زلال، مثل ابریشم نرم لطیف
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور
ایجاد، تقویت و توسعه و حفظ نهادهای مدنی و تشکل‌های صنفی و سیاسی باید در کانون برنامه های افراد، شخصیت ها و احزاب و سازمان ها قرار داشته باشد، چه...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری

مکاتب پایانی فلسفه بورژوایی

در حالیکه هستی شناسی از مسائل مجرد هستی سخن میگوید، متافیزیک نگاهی جامع به جهان می اندازد. به این معنی "هستی شناسی" یک بحث مرکزی تئوریهای فلسفی افلاطون، ارسطو، فلوطین، اسکولاستیک قرون وسطی وولف، و لایبنیتس بود .

مورخان لیبرال در آغاز قرن فعلی مدعی شدند که در ادامه فلسفه قرن ۱۹، فلسفه در پایان قرن بیست به پایان رسیده و فقط به تکرار خود به زبانی دیگر میپردازد. آخرین بحث فلسفه در زمینه مقوله هایی مانند هستی، وجود، ماهیت، لوگوس، و زندگی است. در اینجا به چهار جریان فوق اشاره میشود چون قبلا در جای دیگری به فلسفه وجود یا اگزیستنسیالیسم پرداخته شده است .

     — فلسفه زندگی جریانی است ذهنی ایده آلیستی که مشاهدات غریزی، احساسات ذهنی، شخصی و غیرطبیعی خود را بعنوان موضوعات مهم و اصلی فلسفه معرفی میکند و بجای توضیح جهان از طریق عقلگرایانه و منطقی، نگاهی عرفانی خیالی هپروتی که فقط خاص توانایی نخبه گان است، به جهان می نماید.

این فلسفه بعنوان بیان جهانبینی بحرانهای سرمایه داری در زمان گذر. به مرحله امپریالیستی بوجود آمد . پایه گذار این جریان بورژوایی و خرد گریز گرچه دیلتای آلمانی و برگسون فرانسوی هستند، آن ولی روی نظرات شوپنهاور، نیچه و دوره رمانتیک آلمان، بنا شده . بحث راسیستی و بیولوژیک آن از طریق نیچه، گلاگه، و فرایر، موجب تشکیل ایدئولوژی فاشیسم در اروپا شد .

عناصر ” فلسفه زندگی ” در تمام جریانات فلسفه امپریالیستی مانند فنومنولوگی، پراگماتیسم، و اگزیستنسیالیسم مشاهده می شوند. پیشگامان فلسفه زندگی غیر از نیچه و رمانتیکهای آلمان، شلینگ، کیرکگارد، و شوپنهاور هستند .شلگل از بحران دوره رمانتیک، عنوان ” فلسفه زندگی ” را خلق کرد. نمایندگان نوع جدید آن غیر از دیلتای و برگسن، زیمل، اویکن، اسپنگلر، گلاکس،میش و فرایر هستند .

زندگی در این فلسفه به معنی مشاهده، پرواز و موج زندگی است. دلیل وجود و رشد این جریان عقل گریزانه، قطع رابطه فرهنگی غرب با دوره روشنگری و فلسفه مترقی بورژوایی کلاسیک آلمان بود. آموزشهای غالب نمایندگان آن، خردگریزانه، نسبیت گرا و بدبینانه است. در نظر آنان پایان هر نوع زندگی، سرانجام رنج و تیره گی و شکست است .

آنها میگفتند هر گونه عقیده نسبی است و انسان ذوب در پروسه تاریخ می شود. فلسفه زندگی در نیمه اول قرن ۲۰ و فلسفه اگزستنسیالیسم در نیمه دوم قرن ۲۰ بازار گرمی یافتند. برگسن خلاف نیچه کوشید تا فلسفه زندگی را بشکل آکادمیک معرفی نماید. به ادعای بعضی از آنان، فلسفه زندگی فقط بشکل مشاهدات و تجربیات قابل حس است .

فلسفه زندگی نخستین بار در قرن ۱۸ توسط نامی ناشناس در کتاب “زیبایی اخلاقی و فلسفه زندگی” مطرح شد. اخلاق گرایان فرانسوی، فلسفه زندگی را آموزشی پیرامون معنی، ارزش، هدف زندگی و چگونگی اجرا و عمل درست آن می دانند. فلسفه زندگی را بعضی ها در مقابل فلسفه بیولوژیک قرار می دهند. برگسن میگفت که زندگی یک پروسه خلاق و مداوم است که متکی به نبض های ضربان زندگی است .

وظیفه فلسفه فنومنولوگی را ظاهر شناسی و پدیدار شناسی تعریف می کنند. فنومنولوگی جریانی است خردگریز که در قرن ۲۰ توسط هوسرل آلمانی پایه گذاری شد. این جریان در حالیکه بررسی واقعیت عینی را فراموش میکند مدعی نمایش ذات و غریزی اشیاء را دارد .

این فلسفه گرچه خود را ورای ماتریالیسم و ایده الیسم میداند، نمایندگان آن ولی اسیر ایده آلیسم ذهنی و عرفانی افلاتونی هستند. جریان فنومنولوگی تعثیر بزرگی روی جریان اگزستنسیالیسم گذاشت. این جریان در نزد هگل، فهم تحول آیده آلیستی تاریخی آگاهی انسان است و نزد هوسرل، فلسفه ای ذهنی ایده آلیستی است که به ظاهر آگاهی می پردازد .

گروهی آنرا نمایش پله ای تشکیل آگاهی بسوی روح مطلق یا دانش تجربه آگاهی می دانند. هگل در کتاب ” فنومنولوگی روح “سطوح فکری دیالکتیکی تاریخی روح را از یقین مسقیم معنی دار تا دانش مطلق می دانست امروزه اشاره میشود که ماکس شلر (۱۹۲۸- ۱۸۷۴ ) با وارد نمودن موضوعات خدا، انسان، جهان و ارزش به فلسفه فنومنولوگی، آنرا به انتها رساند .

جریان فکری هستی شناسی یا اونتولوگی، به سبب علاقه به هستی، به ظاهر و ماهیت شناسی آن می پردازد. بحث مورد نظر هایدگ، هستی شناسی وجود بود. نماینده اصلی هستی شناسی در غرب هارتمن و یاکوبی هستند. این عنوان در نیمه دوم قرن ۱۷ نخستین بار از طریق کلاوبرگ به معنی ” آموزش هستی ” مورد استفاده قرار گفت که به بحث متافیزیک ارسطو نزدیک بود .

نئوتوماس ایسم  در سده های میانه از “هستی خدایی” سخن م یراند. نمایندگان هستی گرایی نو مانند هارتمن و یاکوبی میخواهند که آن بجای راسیونالیسم، به تجربه گرایی تمایل داشته باشد. فیلسوفان بورژوایی در بحث های نئوکانتیسم، پوزیویتیسم، اگزستنیالیسم و فلسفه زندگی به طور مفصل به آن پرداختند .

رنسانس هستی شناسی در آغاز قرن ۲۰ با عنوان “هستی شناسی جدید “مطرح شد. هگل آنرا آموزش تعیینیات صوری ماهیت و ذات تعریف .غیر از کانت ماتریالیست های قرون ۱۷ و ۱۸ فرانسه و انگلیس به بحث دگم های هستی شناسی پرداختند. بعد از کانت هستی شناسی در سیستم های نظری فیشته، شلینگ و هگل نیز مورد بحث قرار گرفت .

در حالیکه هستی شناسی از مسائل مجرد هستی سخن میگوید، متافیزیک نگاهی جامع به جهان می اندازد. به این معنی “هستی شناسی” یک بحث مرکزی تئوریهای فلسفی افلاطون، ارسطو، فلوطین، اسکولاستیک قرون وسطی وولف، و لایبنیتس بود .

چپ ها میگویند آن آموزشی است ایده آلیستی عینی از هستی و اصول آن که با مفهوم مارکسیستی فرق دارد چون دارای عناصر روحی و رواقی است و پرسشهای اساسی فلسفه را از این طریق دور میزند و کنار می گزارد .

لگوس واژه ای است یونانی که به معنی کلمه، سخن، زبان، عقل ،افکار، و قانون یا به معنی داستان، افسانه، نمایش  و دفاع است. آن به معنی وحدت تفکر و زبان نیز است. در فلسفه یونان باستان از طرف هراکلیت و رواقیون آنرا قانون ابدی جهانی یا افکار ایده الیستی الهی تعریف می کردند. آنان کلمه و واژه را خالق جهان میدانستند و نقل قولی که در غالب کتابهای آسمانی آمده یعنی “در آغاز کلام بود” از این نظریه گرفته شده است .

لوگوس، خودماده نیست بلکه به معنی عقل کل و عقل جهان نیز بکار رفته است. لوگوس از زمان هراکلیت تا هگل مدعی بحث های فلسفی بوده است. حتی در زمان حال نیز مورد توجه قرار گرفته. ما اغلب شاهد حضور این مفهوم فلسفی در متافیزیک کلاسیک، فلسفه متعالی ترانسندنس و در ایده آلیسم هستیم. در اینگونه مکاتب لوگوس دیگر عقل جهان یا افکار خدا نیست بلکه به معنی افکار دقیق و یقین است. اسامی این ۴ مکتب در لاتین بصورت زیر است .

۱. lebensphilosophie, 2.phänomenologie, 3.ontologie ,4. logos

تماس .

Nushad@web.de

 

تاریخ انتشار : ۲۶ مرداد, ۱۳۹۳ ۷:۵۷ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم…

غم دیگر

پایان تلخ یک ریاست جمهوری

کاش میشد

نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴