پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ - ۱۳:۵۵

پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ - ۱۳:۵۵

توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران
آزادی از میان اجساد مردم، آوار خانه‌ها و بمباران کشور زاده نمی‌شود. دموکراسی را نه با موشک، بلکه با اراده و فداکاری خودمان می‌سازیم؛ نه با همدستی با دشمن، بلکه...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی
نهضت آزادی ایران در راستای راهبرد تقویت همبستگی ملی که آثار برجسته آن را در جریان جنگ تحمیلی اخیر شاهد بودیم، بازگشت حاکمیت به مردم و تحقق مطالبات ملی از...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نیاز به بلوغ بیشتر سیاسی، و جسارت مدنی
اکنون بیش از هر زمان، نیاز حیاتی جامعۀ ایران بازیابی و تقویت «استقلال اندیشه» و «سازمان‌دهی مستقل سیاسی» است. ما باید بتوانیم در دل بحران، بدون اتکا به حاکمیت یا...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سعید مقیسەای
نویسنده: سعید مقیسەای
اوین؛ زندانی که از آسمان بمباران شد و از زمین خیانت دید
حمله به زندان اوین، چه از منظر حقوق بین‌الملل، چه از دیدگاه وجدان انسانی، یک جنایت محض بوده و از مصادیق روشن جنایت علیه بشریت است. همزمان، آن‌چه جنبه‌ای دیگر...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حمید آصفی
نویسنده: حمید آصفی
آتش‌بس تا استقرار صلح پایدار!
کارگران و زحمتکشان نیک می‌دانند که راه رفع ستم‌های نزدیک به نیم قرن جمهوری اسلامی نه با جنگ و تجاوز علیه میهن هموار شدنی است و نه با تکیه به...
۱۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: راهکار سوسیالیستی
نویسنده: راهکار سوسیالیستی
چند کشور آماده‌اند که از همین فردا تولید سلاح هسته‌ای را آغاز کنند؟
امروزه علاوه بر «پنج کشور هسته‌ای»، چهار کشور دیگر نیز دارای سلاح هسته‌ای هستند. در عمل، ما یک «نه کشور هسته‌ای» داریم که به آن «کلوپ هسته‌ای» می‌گویند. اما تل‌آویو،...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: والنتين کاتاسانف
نویسنده: والنتين کاتاسانف
ایران باید بماند و ما باید با ایران بمانیم
برای مخالفت بی‌بروبرگرد با تهاجم اسراییل به ایران حتی نیازی نیست به وطن‌دوستی یا عشق به میهن متوسل شویم که حالا لازم باشد بر سر معنای هر از این مفاهیم...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حسام سلامت
نویسنده: حسام سلامت

نسل ما و نسل جدید، آیا قادریم گفتگوی دو نسل را شاهد باشیم؟

نگاه کم باور آن ها به درکی که ما از روابط امروز بین آن ها داریم نشانه فاصله و همین عقب ماندگی نسل ماست! بیگانه با ساختار فکری او، ساختاری که عمدتا از مدیای جهانی رهبری می شود از نوع لباس تا نوع غذا و نهایت نوع حکومتی که طلب می کند، همراه با احاطه او به جهان معاصر، به تحولات، چشم اندازها، فرصت ها و نوع نزدیک شدن آن ها به مسائل و عملکردشان، عملا ما را از چرخه پیوند عمیق با آن ها خارج می کند.

حال فاصله ما با نسلی که در خیابان پای می کوبد ونسلی که در صحنه اجتماعی فعال است دو یا سه نسل است. اگر تغییرات در زمان ما را نسبت به نسل قبل در نظر بگیریم، تغیرات اجتماعی و فن آوری در دوران ما و نسل قبل از ما بسیار بطئی بود! طوری که اختلاف نسلی زیادی را باعث نمی شد. نسل ما تا حدود زیادی نسل قبل از خود و یک نسل قبل از آن را می شناخت و اعتقادات کما بیش نزدیک به هم داشتند. امری که در سطح جهانی نیز چنین بود.

اما در این چهل سال، دامنه تغیرات درعرصه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی که عمدتا نیز بر اساس تغیرات سریع در عرصه فن آوری رخ داده بسیارعظیم و با شتاب است. نه تنها نسل ما قادر به درک نسل های جدید نیست، بلکه نسل دوم نیز به سختی قادراست نسل سوم و چهارمی که به صورت نوجوانان پا به میدان نهاده اند درک کند.

فاصله و اختلاف بسیار زیاد  بین نسل ها به وجود آمده است. این نسل سوم ونیم نسل چهارم که  بین پانزده سال وهجده سال دارند، فرزندان عصر دیحتال اند! عصری که تغیرات در آن روزانه است.

نسل ما نسل نهادها، نسل کتاب، محفل ها و بحث ها، گفتگو، حزب، سندیکا، تشکل ها، جلسات سخن رانی، شعر و رفتن به میان مردم بود، نسلی کم توقع با خواسته های محدود آن زمانی.

اما این نسل نسلی است که همه چیز را از دنیای مجازی می گیرد!  کودک ده ساله تلفن هوشمند به دست نیازهای خود را از انترنت بیرون می کشد. دیدارهای کوچه، بازی با هم سالان، جای خود را به دیدار های انترنتی و بازی در فضای مجازی داده است. فضائی که نوجوان وجوان در آن یکه تازی می کنند و هر طور که دلشان می خواهد رویاهای خود را شکل می دهند. در آن واحد به اطلاعات و دانسته هائی دسترسی پیدا می کنند که برای نسل ما ناممکن بود! و در صورت امکان مدتها وقت می برد که آنرا به دست آوریم. او درجلو وما با شرمساری به دنبال او بدون آن که زیاد از کار و فکرشان سر دربیاوریم! اصلا نمی دانیم او چه می کند، چه چیزی را دنبال می نماید ودر نهایت چه می خواهد ! این دست رسی گسترده آن ها به دنیای مجازی، عدم ارتباط فکری او با نسل های قبل ما رابه شدت از آن ها دور ساخته است.

ما واقعا نمی دانیم در دنیای آن ها چه می گذرد! زیبا شناسی، نگاهشان به مسائل اجتماعی، از ازدواج گرفته تا تشگیل خانواده، کار، ونگاه به مسائل سیاسی! همه وهمه برای ما درکشان مشگل گردیده است.

نگاه کم باور آن ها به درکی که ما از روابط امروز بین آن ها داریم نشانه  فاصله وهمین عقب ماندگی نسل ماست! بیگانه با ساختار فکری او ، ساختاری که عمدتا از مدیای جهانی رهبری می شود از نوع لباس تا نوع غذا و نهایت نوع حکومتی که طلب می کند، همراه با احاطه اوبه جهان معاصر، به تحولات، چشم اندازها، فرصت ها و نوع نزدیک شدن آن ها به مسائل و عملکردشان، عملا ما را از چرخه پیوند عمیق با آن ها خارج می کند.

ارزش های زمان ما که عمدتا ریشه سنتی داشت پایه اعتقادات ما را تشگیل می دادند! اعتقادتی که با اندکی کم وزیاد کردن تا امروز ادامه پیدا کرده ودر شیوه نگاه، نقد و عمل ما حرف آخر را می زند. بی آنکه متوجه باشیم این امر فاصله ما را بیشتر و بیشتر می کند و آن ها را از دسترس ما خارج می سازد.

از این رو حضور آن ها این قدر درمحافل ما کم رنگ است! از حضورشان دراحزاب و سازمان های ما که نگو! اصلا حال وحوصله ما را در هیچ زمینه ای ندارند! بلافاصله محافل ما برایشان کسل کننده می شود! الخصوص اگر همراه با نصیحت و رهنمود و باید هائی باشد که جزو اصول کارکتری ماست. از همین روست که ما هم ترجیح می دهیم نان و ماست خودمان را به خوریم و کمتر سرمان را توی دنیای آن ها بکنیم. ما حرف خودمان را برای هم نسلان و مخاطبان دیر آشنای خودمان می زنیم و لذت هم می بریم! به هر حال این هم سرگرمی ماست.

میدانی می گویند در فاصله همین بیست سال اخیرصدها کلمه نو بین نسل جدید ساخته شده که ما یک از صد آن ها را نمی دانیم! اگر به خواهند به قول خودشان سر کارمان بگذارند با همین کلمات صحبت می کنند که ما اصلا نمی فهمیم. می خندد ما زمان خودمان هم حتی با هم نسلان خود اختلاف وفاصله داشتیم! بسیاری ازدگرگونی وتغیر در نسل جوان همان دوران راهم درک نمی کردیم و بر نمی تافتیم. از لباس پوشیدنشان، تا موی سرشان ، از موسیقی جاز تا خواندن گوگوش. ما بانسل خود نیز بیگانه بودیم! تا چه برسد به نسل پاشائی که ده ها هزار جوان برای مراسم تدفینش جمع می شوند، در حالی به ندرت کسی از نسل ما اورا می شناخت. مذهبی های چپ ! فکر نکن خیلی عوض شده ایم! هنوز که هنوز است ما از بنان و دلکش عبور نکرده ایم و هنوز فرم و لباس پوشیدنمان همان فرم چهل سال پیش است. هر کسی در ما نگاه کند بلافاصله می داند از کدام دسته نسل پنجاه بودیم .

این در تفکر ما نیز هنوز عمیقا در لحظات سربزنگاه خود رانشان می دهد. هنوز ما تمام ساختارفکریمان همان ساختار حزبی ، سلسله مراتبی وبورکراسی است که اسمش را گذاشته ایم خرد جمعی است. نگاه کن هنوز درنیافته ایم که این نسل سوم و چهارم اصلا ما را نمی شناسند. نوع شناسه ها، المان ها، و سیگنال های آن ها فرق می کند.

کاربران انترنتی امروز اصلی ترین تعین کنندگان نوع نگاه، بازی و عمل کرد اجتماعی جوانان هستند. آن ها می توانند براحتی حتی با نام های مستعار با شاه کلیدی که دارند در میان جوانان، نوجوانان  قدم بزنند وهر دری که خواستند باز کنند و وارد شوند، پیام و فرا خوان خود برای هرنوع اقدام بدهند! خارج گردند، بی آن که رو در رو دیده شوند. به همه جای دنیا بروند، گفتگو کنند، نظر بدهند، نظر خواهی کنند، دنیای وسیعی که تمام خلوت جوانان و نوجوانان را پر می کند، در آن واحد خرید می کنند، آخرین مدها را چک می کنند، همراه آن نیازهای خود را افزایش می دهند و بر همان اساس توقع از خانواده، دولت و جامعه را بالا می برند.

نسل سوم ایران و نسل چهارم نوجوان که تازه پا در میدان نهاده بیشترین کار بران انترنتی هستند. میلیون ها تلفن هوشمند دردست این جوانان و نوجوانان مانند نبض یک جامعه می زند. چه کسانی در پشت این مدیای عظیم ایستاده اند؟ آنوقت نسل ما گرفتار در باورهای خود هنوز بسیاق سابق می خواهد حزب بسازد، پیام و فراخوان بدهد. در حالی که در خوشبینانه ترین تحلیل مخاطبان جوان ما یک درصد هم نیستند. از این رو وقتی چنین خورد وباز خوردی بین نسل ما واحزاب ما با جوانان وجود ندارد، طبیعی است که مقوله جوانان چه در ذهن وچه در عمل کم رنگ شود و در محاق قرار گیرد و به یک سری شعارهای کلی بسنده گردد.

سرنوشت ما واحزاب وسازمان های ما تازمانی که خون تازه در رگهای آن جاری نشود! سرنوشتی است مختوم که دیر یا زود باید کنار برویم بی آن که حزب یا تشکل خود را جوان تر ساخته باشیم.

دریغ از نسل نو وجوان که جای گزین ما گردد. در تمامی این احزاب و تشکل ها خبری از کادرهای جوان و جوانان در رهبری  که مقبول نسل های سوم و چهارم باشد نیست. اصولا این نسل جدید رغبتی به کار سازمانی وسلسله مراتب درون آن ندارد.

زمان انقلاب سیمای فدائی، مجاهد، سیمای جوانی بود شاداب، پر تحرک ،امیدوار به آینده ونقش خود در آن، با نیروی جوانی که معتقد به رهبران و سازمان سیاسیشان بودندحال چهل سال می گذرد تمامی آن نیروها چه رهبران، چه اعضا، وچه هواداران پیر شده اند. مسلما این احزاب وسازمان ها نیز مانند ما پیر شده اند. بافت های بدنه سازمانی سلولوزی وصلب شده اند. خون غلیظ تر!  بدن کم بنیه تر ومغزی که می رود دچار آلزیمر شود و در خاطراتش زندگی کند. ما متاسفانه قادر به دیدن وقبول آن نیستیم! حتی حاضر نیستیم نگاه کنیم که چه تعداد افراد به سایت رسمی ما مراجعه می کنند، حتی هم نسلان!

براستی چه میزان جوانان به سایت های ما سر می زنند؟

چه میزان کاربران جوان جستجوگر فیس بوکی، تلگرامی، مسنجری ما هستند؟

چه میزان از همین تلاش های پیرانه سری ما وقف یافتن راه هائی برای درک ونزدیکی ما به نسل های جوان می شود؟ تا بتوانبم حداقل بخشی از تاریخ وتجربه خود را به عنوان میراث یک نسل در اختیار آن ها بگذاریم و آن ها را به ریشه های تاریخیشان پیوند بزنیم و خود نیز از طریق آن ها به تغیری حداقل در باورهایمان برسیم! تا بتوانیم بخشی از دنیائی که آن ها در آن سیر می کنند و آن را شکل می دهند را درک کنیم!

آیا قادریم به چیز جدیدی ورای آن چه که فکر نسلی ما ساخته است! فکر کنیم؟

براستی اراده ای برای این کار وجود دارد؟

آیا ممکن نیست تلاش کنیم با تمام وجود  برای یافتن وبه وجود آوردن فضائی برای <گفتگوی بین  دونسل>؟ تلاش برای یافتن راه هائی که این گفتگورا ممکن سازد و اندکی از این فاصله عمیق و بزرگ بکاهد!                                                        

 

تاریخ انتشار : ۳۰ فروردین, ۱۳۹۷ ۸:۱۲ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران

محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی

نیاز به بلوغ بیشتر سیاسی، و جسارت مدنی

اوین؛ زندانی که از آسمان بمباران شد و از زمین خیانت دید

آتش‌بس تا استقرار صلح پایدار!

چند کشور آماده‌اند که از همین فردا تولید سلاح هسته‌ای را آغاز کنند؟