چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۷:۱۷

چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۷:۱۷

اعلام رهبری دوران گذار با تکیه به قدرت های خارجی منافی آزادی و حاکمیت ملی ایرانیان است
با انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئيس جمهور آمریکا و سرکارآمدن دولت وی، سرنگونی رژيم مستبد بشار اسد و تضعیف نيروهای نیابتی جمهوری اسلامی ایران در غزه و لبنان و...
۳ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
حاکمیت و اسلام رساله ای دستگاه قضایی
نفی استقلال قوه قضاییه و نیز اعمال نفوذ و دخالت مستمر این قوه در امر قانونگذاری و بطور کلی تمرکز قوای سه گانه در دست یک فرد بر پایه اصل...
۳ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: عباد عموزاد
نویسنده: عباد عموزاد
شناختها و تجارب بالقوه و بالفعل ما چگونه رشد می کنند
ما انسانها از طرفی با واقعیات درونی خود و از طرفی دیگر با واقعیات بیرونی از خود که به اجتماع و محیط زیست تعلق دارند سر و کار داریم...چرا تجارب...
۳ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: اکبر دهقانی ناژوانی
نویسنده: اکبر دهقانی ناژوانی
حماس به اهداف خود نرسیده است، اما حقوق و تسلط اسرائیل تقویت شده است
خانم امیرا هاس، خبرنگار هاآرتص، توافق آتش بس میان اسرائیل و حماس، سیاست داخلی اسرائیل و چشم انداز آینده مردم غزه را تحلیل می کند
۲ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
ترامپیسم ایرانی
پیش از ترامپ، سلطنت‌طلبان در میان گروه‌های مخالف رژیم جمهوری اسلامی چندان به حساب نمی‌آمدند. اکنون ممکن است با نیروگیری دوباره‌ی ترامپ، سلطنت‌طلبان دوباره بیش‌فعال شوند. ایضاً از همین رو...
۲ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: محمدرضا نیکفر
نویسنده: محمدرضا نیکفر
یک دیدار
فریده صلواتی، یکی از دختران جسور و برخوردار از آگاهی سیاسی و اجتماعی، یک انساندوست  و از آسیب‌دیده گان انقلاب زن،زندگی،آزادی است. مزدوران حکومت اسلامی با شلیک بیش از ده...
۱ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: شمی صلواتی
نویسنده: شمی صلواتی
سهیل نام دیگر تو هست
بر بال خیال تو سر گذاشتم، آسمان و دریا را آبی دیدم، زلال همچون چشمان تو. پاک و روشن مثل سپیدی قلبت. در خود ویران شدم. از بی مهری روزگار...
۱ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوە داد
نویسنده: کاوە داد

نقدی بر دیدگاه خانم بقراط در باره “دوران درخشان پهلوی ها”

خانم بقراط تاریخ ایران را بخوبی مطالعه کرده است و می داند که انقلاب مشروطیت دستاورد رشادتها و فداکارهای ستارخان وباقرخان و یارمحمد خان وهزاران مشروطه خواه جان برکف بوده است و نه امضای مظفر الدینشاه بی کفایت و نالایق که برای مسافرت به اروپا از بیگانکان پول قرض می کرد وهنگام رعد و برق به زیر عبای سید بحرینی پناه می برد. برجسته ترین و مهم ترین دستاورد مشروطیت اصل شاه باید سلطنت کند نه حکومت کند، بود که این رکن اصلی انقلاب مشروطیت توسط پهلوی ها رعایت نشد و پایمال گردید.

خانم الاهه بقراط  روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی در پاسخ به پرسش نشریه میهن پیرامون”باز گشت سلطنت توهم یا واقعیت” درمقاله ای تحت عنوان “دوران درخشان پهلوی ها” به این پرسش، پاسخ داده اند و در این  نوشته به خدمات دوران پهلوی ها و سترون بودن نیروهای سیاسی و روشنفکران پرداخته اند.

خانم بقراط  در این نوشته مطرح می کنند که هیچ حزب، گروه وهیچ روشنفکری ازمخالفان پهلوی ها نتوانسته اند اندکی از خدماتی را که آنها با شماری از دولتمردان شایسته و آگاه و روشنفکران واقعی که بکار مشغول بودند، به ملت و مملکت ایران کرده اند، نه تنها تا همین اکنون نداشته اند، بلکه همواره چوب لای چرخ گذاشته و با هراقدام مثبت مخالفت کرده اند و تا همین امروز نیز با پهلوی ها بیشتر درجنگ و جدال هستند تا با نظام جمهوری اسلامی.

نکات قابل تاملی در این نوشته یا قضاوت یا حکم وجود دارد که ضروریست درموارد زیر به نقد آن پرداخته شود:

الف: اگر منظور از خدمات، اقدامات سازندگی مانند ساختن مدارس، دانشگاه ها، بیمارستان ها، جاده، اداره و وزارتخانه هاست  بدیهیست این خدمات وظیفه دولت است که بودجه و تمام ابزارهای لازم را دراختیار دارد. نه سازمان های سیاسی و روشنفکران. اما اگر منظور خدمات فرهنگیست؟ رژیم شاه با تمام اهرم ها و ابزارهای فرهنگی، مانند آموزش وپروش و رسانه های فراگیر مانند رادیو و تلویزیون، مطبوعات و دیگر امکانات تبلیغاتی نتوانست افکار عمومی را در جهت خواسته ها و باورهای خود شکل دهد. برنامه های تلویزیون نیز هر چند تا حدودی به تجدد گرایی درجامعه یاری می رساند اما مدرنیته، نقش و حقوق فرد در جامعه را مطرح نمی کرد وآموزش هایی نیز در این زمینه  داده نمی شد. اما از سوی دیگر نویسندگان، مترجمان، شاعران، نمایش نامه نویسان و کارگردان های متعهد، با تمام محدودیت ها و سانسورها آثار ارزشمندی را خلق کردند، هرچند اثر آنان گسترده نبود و به علت محدودیت فقط بخشی از جامعه را در بر می گرفت.

ب: خانم بقراط ازخدمت گزاران شایسته و آگاه و روشنفکر واقعی نام می برد که در حاکمیت بودند. واقعیت اینست که تمام دولتمردان رژیم بیشتر به شاه تعهد داشتند تا به مردم وهمین امر یعنی با مردم نبودن و نداشتن آگاهی از مشکلات مردم سبب شده بود که در میان دولتمردان یک شخصیت  وجبه المله که در میان مردم از محبوبیت برخوردار باشد وجود نداشته باشد و بهمین دلیل در بحران رژیم، درسال ۵۷ شخصیتی  در میان دولتمردان وجود نداشت که مورد اقبال مردم باشد. و شاه ناچار شد برای نجات تاج وتخت اش از زنده یادان دکتر صدیقی و بختیار برای پست نخست وزیری دعوت کند، و اگرهم دولتمردان متعهدی مانند علی اکبر داور وجود داشتند که دادگستری نوین ایران را بنیان نهاد، مورد غضب رضاشاه واقع شد. و یا احمد آرامش رئیس سازمان برنامه و بودجه که پس از تحمل چند سال زندان در پارک لاله ترور شد. بحران رژیم درسال ۵۷ نشانگر این واقعیت بود که دستگاه عریض و طویل دولتمردان رژیم همگی درخدمت اوامر ملوکانه بودند. و اگر هم روشنفکر متعهدی در درون حاکمیت وجود داشت، وضعیت نظام بگونه ای بود که امکان ابتکار و خلاقیت را از آنان سلب می کرد. آقای عالیخانی وزیر اقتصاد و رئیس پیشین دانشگاه درمصاحبه با بی بی سی، اداره کشوررا با دوران قاجار مقایسه کرد.

ج: ایشان در ادامه می نویسند که روشنفکران چوب لای چرخ گذاشته و با هر اقدام مثبت مخالفت می کردند. درسال ۴۱  به هنگام اعلام اصلاحات ارضی، دانشجویان مبارز که زنده یادان جزنی و ظریفی نیز درمیان آنان بودند پلاکاردی بر سر دانشگاه نصب کرده بودند که شعار: اصلاحات آری، دیکتاتوری نه، به روی آن نقش بسته بود. و ضمنا نیروهای سیاسی با کدام اهرم و ابزار می توانستند مانع از اصلاحات  باشند.

د: ایشان می نویسند که روشنفکران بیشتر با نظام پیشین در ستیز هستند تا با نظام جمهوری اسلامی. آمار کشته شدگان شکنجه شدگان و زندانیان و تاریخ مبارزه جریان های سیاسی و وجود خاوران ها در این ۴۰ سال بر این قضاوت غیر منصفانه ایشان خط  بطلان می کشد. کشتار نویسندگان، روشنفکران و دگراندیشان نشانگر مبارزه پیگیر روشنفکران، برای آزادی وعدالت و علیه رژیم کنونی بوده است.

ه: خانم بقراط در ادامه می نویسند که نیروهای سیاسی آن دوران هیچ مطلقا هیچ برای عرضه نداشتند. اگر داشتند انقلاب ۵۷ مسیر دیگری در پیش می گرفت. نیروهای سیاسی با کدام، حزب، سازمان و نهاد مستقل می توانستند مردم را بسیج کنند تا مسیر انقلاب را تغییر دهند؟ رژیم با سیصد هزار نیروی نظامی وانتطامی و ده هزار کارگزار ساواک و تسلط  بر تمام رسانه ها و در اختیار داشتن منابع عظیم مالی نتوانست مسیر آنرا تغییر دهد. چگونه نیروهای سیاسی که ابزار و رسانه ای دراختیار نداشتند و اجازه تشکیل حزب هم نداشتند می توانستند مسیر انقلاب را تغییر دهند.

و: ایشان همچنبن مطرح می کنند که انقلاب ۵۷ و روی کار آمدن جمهوری اسلامی ظرفیت مخالفان را برای پذیرش و حمل دموکراسی به نمایش گذارد.

خانم بقراط بخوبی آگاهند که تلاش برای استقرار دموکراسی دارای شرایط و پیش زمینه هاییست و روند دموکراسی نیاز به تمرین وتجربه و آموختن در طی زمان دارد. نیروهای سیاسی در یک فضای دیکتاتوری و سرکوبگر، چگونه می توانستند دموکراسی را تجربه کنند و بیاموزند؟ مردم اگر انتخابات واقعی را تجربه می کردند و در اداره کشور نقش اندکی داشتنند و مزایای دمو کراسی را تجربه می کردند محال بود که تسلط یک حاکمیت بغایت سرکوبگر را بپذیرند. در جامعه ای که یک نفر برای تمام مردم تصمیم می گیرد و مردم بالاجبار باید عضو حزب رستاخیز شوند، چگونه افکار دموکراسی خواهانه می تواند رشد کند؟

ز: ایشان در ادامه می نویسند که اصلاحات در جامعه مذهبی، سنتی واستبداد زده ایران مدیون فرمان مشروطیت بود که مظفر الدین شاه قاجار امضا کرد.

خانم بقراط  تاریخ ایران را بخوبی مطالعه کرده است و می داند که انقلاب مشروطیت دستاورد رشادتها و فداکارهای  ستارخان وباقرخان و یارمحمد خان وهزاران مشروطه خواه جان برکف بوده است و نه امضای مظفر الدینشاه بی کفایت و نالایق که برای مسافرت به اروپا از بیگانکان پول قرض می کرد وهنگام رعد و برق به زیر عبای سید بحرینی پناه می برد. برجسته ترین و مهم ترین دستاورد مشروطیت اصل شاه باید سلطنت کند نه حکومت کند، بود که این رکن اصلی انقلاب مشروطیت توسط پهلوی ها رعایت نشد و پایمال گردید.

خانم بقراط، اینکه نظام جمهوری اسلامی حکومتی مافیایی و دیکتاتوریست شکی نیست و قابل مقایسه با هیج حاکمیت خودکامه ای مانندعیدی امین و صدام حسین هم نیست، اما علل و عوامل برآمدن این هیولای خون ریز را باید در سیاست ها وعملکرد حکومت پیشین جست. تاکنون هیچ کدام از دولتمردان و وابستگان رژیم پیشین علل سقوط شاه را تحلیل و بررسی نکرده اند. عده ای بر اساس یک استدلال  بی پایه وغیر سیاسی علت انقلاب را فتنه می نامند و برخی سیاست حقوق بشر کارتر را عامل سقوط شاه می دانند. یا کنفرانس گوادلوپ را علت انقلاب می دانند و یا حتی فردوست و مقدم را عامل بیگانگان و یا عضو نفوذی جبهه ملی می دانند که به شاه خیانت کردند و ادعای شگفت آور او را که خامنه ای در دانشگاه پاتریس لومومبا در مسکو برای رهبری تربیت شده است. هیچ جناح و گروهی حاضرنیستند بپذیرند که نطفه این نظام بغایت ستمگر در درون آن نظام بسته شد. علل وعوامل انقلاب را که در آن زمان پرورده شدند را بطور خلاصه می توان این گونه برشمرد:

وجود هزاران مسجد، وصدها تکیه، حسینیه، خانقاه وهزاران هیات سینه زنی و زنجیر زنی وقران خوانی ، نیروهای بالقوه انقلاب بودند. انجمن ارتجاعی و ضد بهایی حجتیه در شهرها شعبه داشت وجلسات آن برگزار می شد و در مغازه های وابسته صندوق های کمک مالی به انجمن حجتیه وجود داشت. حسینیه ارشاد پایگاه دانشجویان مذهبی بود و کتاب های شریعتی در دانشگاه ها عرضه میشد، درحالیکه روشنفکران اغلب از چاپ آثار خود محروم بونند و ساواک برای تقابل با افکار چپ، حسینیه ارشاد را تقویت می کرد. در مرکز و جنوب شهر تهران و شهرهای بزرگ دهها دبستان و دبیرستان خصوصی دایر شده بود که توسط ملایان تدریس و اداره می شد. با صلوات کلاس درس آغاز می شد و با صلوات پایان می یافت. اکثریت کارگزاران کنونی جمهوری اسلامی، پرورش یافته این مدارس بودند. در دانشگاه ها مساجد ساخته می شد در حالی که دانشجویان کوهنورد از داشتن یک اتاق محروم بودند. آقای حداد عادل به پشتوانه سید حسین نصر رئیس دانشکده ادبیات و رییس دفتر شهبانو، جلسات سخنرانی در دانشگاه برگزار و از مرتجعینی مانند فلسفی و مطهری دعوت به سخنرانی می کرد. در حالی که به دانشجویان اجازه نمی دادند که از آریانپور، شاملو و بهرام بیضایی برای سخنرانی دعوت کنند، کتاب های درسی مدارس را بهشتی و باهنر می نوشتند.  

توسعه سیاسی درنقاط مختلف کشور، متوازن نبود  و با توسعه سیاسی انطباق نداشت. اختلاف طبقاتی روز بروز بیشتر می شد. ساختمان های شمال تهران، از کشورهای اروپایی مدرن تر بود، اما با هجوم روستاییان به شهرها، زاغه ها وحلبی آبادها درچند کیلومتری آسمان خراش ها مانند قارچ از زمین می رویدند و بلوچستان وبشاگرد از پاکستان و بنگلادش ویرانه تربودند وهنوز هم هستند.

 خانم بقراط، متهم کردن نیروهای مترقی وآزادیخواه به برآمدن جمهوری اسلامی قضاوتی نارواست. نطفه جمهوری اسلامی دررژیم پیشین بسته شد و فراموش نکنید زندان ها وشکنجه گاه های مخوف کمیته مشترک، قصر، قزل حصار، اوین وزندان نیمه ساخته گوهر دشت و دیگر زندان ها را این جانیان نساختند بلکه میراث رژیم گذشته بود و دستگاه آپولو را این سفاکان اختراع نکردند؛ هدیه پیشینیان بود. و وزارت اطلاعات توسط فردوست و جهانگیری و شهریاری وابستگان ساواک پایه ریزی شد.

دراین برهه حساس و سرنوشت ساز میهنمان، محکوم کردن ومقصر دانستن نیروهای سیاسی و روشنفکران که در در دو نظام به مسلخ برده شدند به ایجاد همبستگی و فعالیت برای آزادی میهن یاری نمی رساند.

 

تاریخ انتشار : ۲۶ آذر, ۱۳۹۷ ۰:۰۶ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

در بزرگ‌داشت تحمیل آتش‌بس به اسراییل!

این آتش بس دست‌آوردی بزرگ برای مردم ستم‌دیدهٔ فلسطین و نتیجهٔ استقامت و مبارزات آنان، فشار نیروهای آزادی‌خواه و صلح‌دوست جهان و نیز نیروهای مترقّی و صلح‌دوست اسراییل است. تضمین پای‌بندی دولت اسراییل به قرارداد آتش‌بس موقّت نیاز به نظارت جهانی دارد. از یک سوی اسراییل می‌تواند از ساعات باقی‌مانده تا آغاز آتش‌بس برای ادامهٔ نسل‌کشی سوءاستفاده کند و از سوی دیگر پس از دست‌یابی به تبادل گروگان‌های اسراییلی، کشتار وحشیانهٔ خود را از سر بگیرد.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

به بهانه قتل علی رازینی و محمد مقیسه (ناصریان)، قضات بیدادگاه های جمهوری اسلامی

جنایت کاران و متجاوزان به حقوق اساسی مردم، فارغ از مقام و درجه‌ای که دارند، باید در دادگاه‌های علنی و با رعایت کامل قوانین و کنوانسیون‌های بین‌المللی و داخلی محاکمه و پاسخگو شوند. از همین منظر، هرگونه ترور و قتل‌های اراده‌گرایانه نیز باید به‌طور قاطع محکوم شود.

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

در بزرگ‌داشت تحمیل آتش‌بس به اسراییل!

این آتش بس دست‌آوردی بزرگ برای مردم ستم‌دیدهٔ فلسطین و نتیجهٔ استقامت و مبارزات آنان، فشار نیروهای آزادی‌خواه و صلح‌دوست جهان و نیز نیروهای مترقّی و صلح‌دوست اسراییل است. تضمین پای‌بندی دولت اسراییل به قرارداد آتش‌بس موقّت نیاز به نظارت جهانی دارد. از یک سوی اسراییل می‌تواند از ساعات باقی‌مانده تا آغاز آتش‌بس برای ادامهٔ نسل‌کشی سوءاستفاده کند و از سوی دیگر پس از دست‌یابی به تبادل گروگان‌های اسراییلی، کشتار وحشیانهٔ خود را از سر بگیرد.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

اعلام رهبری دوران گذار با تکیه به قدرت های خارجی منافی آزادی و حاکمیت ملی ایرانیان است

حاکمیت و اسلام رساله ای دستگاه قضایی

شناختها و تجارب بالقوه و بالفعل ما چگونه رشد می کنند

حماس به اهداف خود نرسیده است، اما حقوق و تسلط اسرائیل تقویت شده است

ترامپیسم ایرانی

یک دیدار