مصاحبه کنندگان: علی صمد و سیامک فرید
سوال – لطفا خودتان را معرفی کنید؟
جواب- من دکتر فردوس جمشیدی هستم
سوال- لطفا ارزیابی خودتان از کنگره و فضایی که در آن وجود دارد را بیان کنید؟
جواب- درمورد فضای کنگره اگر بخواهم راحت ترصحبت کنم به نظرم کم و کاستی های بسیاری وجود دارد یعنی در واقع دستورکارکنگره بیش از حجم و ظرفیت کار کنگره است.
واینکه نوع دیدگاه های رفقا برای حل مسئله هنوز دچارمشکلاتی است.
سوال- یکی از دلایلی که اغلب درمود عدم موفقیت سازمان ها واحزاب سیاسی ایرانی مطرح می کنند این است که آنها در پراکندگی وعدم اتحاد بسر می ببرند شما دراین خصوص چه فکرمی کنید؟
جواب- گفتم که یکی به دیدگاه ها مربوط است. وقتی دوستانمان اینجا در کنگره دور هم می نشینند به نظرم این تلاش به اندازه کافی برای به هم رسیدن صورت نمی گیرد. صریح بگوییم و سپس بتوانیم به سرنظراتمان داد و ستد بکنیم بصورت آگاهانه وشناخته شده و نه با گردکردن فرمولها بلکه چنانکه گفتم باید درسیاست معامله کرد یعنی یک چیزی باید داد و گرفت. اگر این روش را بپذیریم و در درون سازمان آنرا پیش ببریم قطعا در بیرون هم زمینه برای پیشبرد این کار بوجود خواهد آمد.
سوال- باتوجه به پاسخی که دادید لازم می دانم متذکرشوم که امروز شما دیدید که نمایندگان سازمان اتحاد فدائیان خلق ایران درکنگره به عنوان مهمان شرکت دارند، از نظرما این دوسازمان نزدیکی های زیادی میانشان وجود دارد و حتما” شما هم به این موضوع اشراف دارید. مایل بودیم بدانیم آیا درکوتاه مدت یعنی یک سال آینده امکان نزدیکی درجهت وحدت دو سازمان به نظر شما وجود دارد؟ آیا اصلا چنین وحدتی مفید و می تواند به نفع جنبش چپ ایران تمام شود؟
جواب- قطعا به نفع جنبش چپ تمام خواهد شد و این تاثیرش بیش از اینکه درخارج از کشور بازتاب بیابد در داخل کشورخواهد بود و چنین موضوعی این انعکاس را در داخل ایجاد می کند که فدائیان خلق دوباره دارند متحد و یکپارچه می شوند واین می تواند پتانسیل وسیعی را در داخل کشور آزاد کند و به نظرم این واقعا بسیار مهم است. من ظرفیت ها وامکانات لازم را برای چنین وحدتی می بینم وامیدوارم هرچه بیشتر ظرفیت های لازم برای پیش بردن چنین هدف بسیار بزرگ فراهم شود.
به نظرم سازمان در یک موقعیت ویژه قراردارد شما در سوالی که از من کردید به سازمان اتحاد فدائیان خلق اشاره کردید من می خواهم بگویم سازمان دراین کنگره از چپ ترین طیف های جنبش دمکراتیک ایران از کومله تا حزب ملت ایران، از سازمان جمهوریخواهان ملی و حزب دمکراتیک مردم ایران تا اتحاد جمهوریخواهان ایران، ازحزب توده تا حزب دمکرات کردستان وغیره همه یا پیام یا نماینده مستقیم کنگره فرستاده اند معنای این حرف این است که سازمان امروز در یک موقعیتی قرار دارد که می تواند دست همه نیروهای دمکراتیک را در دست هم بگذارد.
البته تاکید کنم که این کار نیاز به این دارد که ما نسبت به یکدیگر گذشت های بیشتری داشته باشیم. باید سعی کنیم که تلاش، حرکت و نگاهمان در آن جهتی باشد که بتوانیم اختلافات موجود درون خودمان را به کمک هم حل کنیم. با دید حل مسائل به سراغ هم برویم و اگر این اتفاق صورت گیرد در آن سوی قضیه را اگر براتیان بگویم این است که دوستان فدائیان (اکثریت) امروز هم در اتحاد جمهوریخواهان صاحب نقش هستند وهم در جمهوریخواهان لائیک و دمکرات. یعنی امروز در دو سوی این دو طیف چپ و دمکرات که درخارج از ایران دارد سازمانیابی می کند ما می توانیم تاثیرگذار باشیم واین بسیار موافقت زیبایی است.
سوال- آیا به نظر شما اسنادی که به کنگره ارائه شده می تواند پاسخگوی شرایط امروز ایران باشد؟
جواب- حقیقتا جا داشت که سند ارائه شده به کنگره در برخورد با مسائل دقیق تر و جزئی تر وارد مسائل ایران می شد زیرا که در شرایط ایران تغییر کرده است.
اما با این همه به نظرم این سند دقیقا بر مبنای تغییر وضعیت کشور نوشته شده است. درواقع مکمل یا در ادامه سند کنگره فوق العاده (کنگره هشتم) است . من امیدوارم سند کمیسیون هرچه زودتر بیرون بیاید و بدین طریق پاسخگویی شرایط ایران باشد.
با تشکر از وقتی که دراختیار ما قراردادید .