Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)   برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید! Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

شنبه ۴ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۲

شنبه ۴ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۲

ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»
به مناسبت سالگرد انقلاب ۵۷، در «تالار گفتگو و تبادل‌نظر» گفتگویی با حضور منوچهر صالحی، پژوهشگر و نظریه‌پرداز چپ برگزار شد. در این گفت‌وگو، مهمان برنامه به همراه دیگر شرکت‌کنندگان...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
پای سخن پرستو فروهر، به مناسبت سالگرد قتل پروانه و داریوش فروهر
پرستو فروهر در تمام سالهای پس از مرگ پدر و مادرش، هر ساله به ایران سفر کرده است تا یادشان را گرامی دارد. او علیرغم فشارها و مشکلات و اجازه...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: پرستو فروهر
نویسنده: پرستو فروهر
اعتصاب رانندگان اتوبوس شهری
هنگامی که ده‌ها هزار نفر در حمل‌ونقل عمومی این جمعه اعتصاب کنند، اتوبوس گوخان سرت نیز متوقف خواهد شد. در اینجا، او به‌عنوان راننده اتوبوس و یک شهروند شهر کلن،...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
بر باد رفته
مارگارت میچل خود در مورد این رمان گفته بود: «چه چیزی باعث می‌شود برخی از مردم از بلایا جان سالم به در ببرند و برخی دیگر که به همان اندازه...
۳ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
وحدت دمكراتيك يا انحصار قدرت!
حالا با این همه تنوع، اگر یک جریان سیاسی مثل سلطنت‌طلبان یا مجاهدین به خود حق بدهند که پیشاپیش و جدا از این نیروها و به‌قول معروف با دور زدن...
۳ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: سیاوش
نویسنده: سیاوش
گزارش سالانه اعدام در ایران؛ ۲۰۲۴
افزایش شدید اعدام‌ها در سال ۲۰۲۴ نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی بیش از پیش به مجازات اعدام متوسل شده تا مخالفان را خاموش و کنترل خود را حفظ کند. از...
۳ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
شب و ترانه های عاشقانه
لباس گرم پوشیدم، از خانه زدم بیرون و یک راست پیچیدم به سمت پارکی که نزدیک منزل ما بود. پارک خلوت بود و از هیاهوی روز خبری نبود. در تاریکی...
۲ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: حسن جلالی
نویسنده: حسن جلالی

هر تغییری به تفسیر نیاز دارد

جهان هنوز تجربه وحشتناک ظهور فاشیسم و راست افراطی در جنگهای جهانی را به فراموشی نسپرده و زخمها هنوز التیام نیافته که دوباره شاهد ظهور فاشیسم به شکلهای دیگری هستیم.

در موقعیت امروز جهان و شرایط ویژه جامعه ما امکان دارد چپ به عنوان یک جریان سیاسی و نیروی تاثیر گذار و برانگیزانده و دوباره در عرصه سیاسی و اجتماعی و فرهنگی نقش داشته باشد؟ پاسخ این پرسش بستگی دارد به تحلیل مشخص، از شرایط مشخص ایران و جهان زیرا که کنش های سیاسی ما براساس تفسیر ما شکل می گیرد. بدون تفسیر عقلانی هیچ عملی به سرانجام درستی ختم نمی شود.

از شرایط و موقعیت خود چه تفسیری داریم؟

گرامشی می گوید: “در دوره های بحران های ارگانیک، طبقات اجتماعی در مقطع معینی از حیات تاریخی خویش از احزاب سنتی خود فاصله می گیرند به بیان دیگر، طبقه یا بخشی از طبقه سنتی همراه با شکل سازمانی خاص، اعضا و رهبران و نمایندگان آن، دیگر به عنوان سخنگوی خود به رسمیت نمی شناسند با بروز این گونه بحرانها موقعیتی حساس و خطرناک پیش می آید زیرا صحنه برای راه حل های خشن و فعالیت نیروهای نا شناخته ای آماده می شود که معمولا تبلور خود را در شخصیت سر نوشت ساز و فرهمند کاریزماتیک پیدا می کند.”

مقایسه بحرانهای مورد نظر گرامشی با بحرانهای جامعه ما ممکن است جالب باشد ولی باید احتیاط های لازم را بکار ببندیم و مطمئن شویم که یک تجربه تاریخی را به تجربه ی دیگر منتقل نکنیم .و شرایط ویژه هر جامعه را در نظر داشته باشیم. انزاو تراورسو محقق معتبر ایتالیایی موقعیت امروز جهان را اینگونه توصیف می کند “راست افراطی یکی از ویژگی های خاص لحظه تاریخی ماست از دهه ۱۹۳۰ تا حال جهان تا این حد شاهد رشد راست افراطی نبوده است ما با یک پدیده در حال گذار که هنوز در حال تحول بوده است و متبلور نشده است مواجه هستیم” ظهور جریان راست افراطی در کشورهای مختلف مثل امریکا، ایتالیا، لهستان، برزیل، اتریش و سایر کشورهای جهان گواهی بر این واقعیت است. این همان موقعیت حساس و خطرناک است که گرامشی بیان داشته است که به راه حل های خشن و فعالیت نیروهای نا شناخته منجر می گردد .

بیان این نقل قولها تاکیدی است بر موقعیت ویژه و خطرناکی که در آن زندگی می کنیم و همین شرایط است که حضور چپ را به ضرورت تبدیل می کند. جهان هنوز تجربه وحشتناک ظهور فاشیسم و راست افراطی در جنگهای جهانی را به فراموشی نسپرده و زخمها هنوز التیام نیافته که دوباره شاهد ظهور فاشیسم به شکلهای دیگری هستیم. به گواهی تاریخ، چپ ها یکی از نیروهای اصلی مبارزه با فاشیسم و شبه فاشیسم بودند و هستند امروز هم بیش از هر جریانی، چپ ها خطر بروز دوباره آن را هشدار می دهند. نیروهای چپ پس از یک دوره انفعال با درک شرایط و موقعیت با بازنگری و خودکاوی با شدت و حدت هرچه بیشتر موفق به باز سازی خود شده دوباره در عرصه جامعه حضور دارند. این موضوع را در کشورهای اروپایی و امریکای لاتین و حتی خود امریکا شاهد هستیم. ولی به دلایلی مختلف روند بازسازی و خود سازمانی چپ ها در جامعه ما به کندی پیش می رود و هنوز جایگاه واقعی خود را در عرصه سیاسی پیدا نکرده است. چپ ها در ایران بعد از انقلاب از چهار ضربه کشنده عبور کرد ه اند. ۱- سرکوب گسترده و بی رحمانه حکومت، ۲- شکست اردوگاه سوسیالیسم دولتی، ۳- هژمونیک شدن جهان بینی نئولیبرالیسم، ۴- ناتوانی از در انداختن طرح نو و یک سبک جدید نگرش و کنش، نسبت به شرایط و موقعیت.

چپ در ایران بعد از ضربات مهلک رژِیم اقتدارگر و تمامیت خواه دچار تفرقه سیاسی و با فروپاشی شوروی دچار سردرگمی، تفرقه و بحران هویت کشنده شده است. سرکوب جنایتکارانه رژیم رمق آنان را گرفت و به فرقه های مجزا محدود نمود. ولی هیچ یک از این موارد نمی توانست چپ را تا به این حد منزوی و افسرده کند زیرا چپ در طول تاریخ به رغم از سر گذراندن تجربه های متوالی شکست هرگز امید خود به تحقق به یک آینده متفاوت را از دست نمی داد. آرمان چپ بر این باور استوار بود بعد از هر شکست دوباره بر می خیزیم و این بار با نقشه ای دقیق تر قاطع تر می جنگیم. ولی هژمونی نئولیبرالیسم یک دگرگونی اساسی در سنت شکست های چپ ها ایجاد کرد، بدین معنی که این شکست دیگر به عنوان یک مرحله ی گذار نگریسته نمی شد بلکه به مثابه ی واپسین شکست مطرح بود زیرا یکی از اساسی ترین ضربات آن فلج شدن ساختار و باور های فکری جنبش های چپ بود. گویا پایان تاریخ فرا رسیده است دیگر نمی شود به اینده ای متفاوت اندیشید و بدیلی برای وضعیت موجود متصور شد بدین ترتیب انفعال و رخوت برای فلج شدن جنبش های چپ هموار گردید.

هژمونیک شدن جهان بینی نئولیبرالیسم

هژمونی از دید گرامشی “سلطه ایدئولوژیک هنجارها و ارزش های بورژوایی بر طبقه فرودست است، نظمی است که در ان یک سبک زندگی و فکر سلطه دارد ، یک درک از واقعیت فراگیر می شود دولت در فراگیری کردن این دید نقش فعالی دارد.”

علیرغم اینکه هیچ وضعیت اجتماعی محصول یک عامل نیست و هیچ نظریه تک عاملی نیز قادر به تبیین کلیت هیچ وضعیتی نیست با این همه هژمونیک شدن سیاست های نئولیبرالی یکی از مهمترین عوامل شکل دهنده وضعیت کنونی ماست. بعد از جنگ ایران وعراق هر دو جناح حاکمیت حتی در دوره هایی که بیشترین اختلافات سیاسی و فرهنگی را داشتند هیچ یک بر سر ضرورت اجرایی سیاست های نو لیبرالی تردید نکردند.

نئولیبرالیسم چند اصول ساده اقتصادی نیست نوعی جهان بینی است، یک فرهنگ و سبک زندگی است. مرحله تکامل یافته لیبرالیسم نیست بلکه اساسا ربطی به آن ندارد. موضوع اصلی نئولیبرالیسم یعنی جست و جوی بی پایان سود. و بر خلاف تبلیغات نئولیبرال های وطنی هیچ ربطی به دمکراسی و حقوق بشر ندارد. نئولیبرالیسم با تظاهر به واقعگرایی و حقیقت مطلق پنداری خود، تمام آرمانها انسانی و هنجاری جامعه را به سخره می گیرد و اخلاق اجتماعی را به زوال می برد فردگرایی، لذت جویی، نفع پرستی و خودشیفتگی را به حقیقت مطلق تبدیل می کند و تمام نابرابری اجتماعی را عادی سازی می کند. در شرایطی که فرد گرایی و در “لحظه زندگی کن” به ایدئولوژی غالب تبدیل می شود، آرمانگرایی و به تغییر فکر کردن امر سخت و دشوار است. چپ با شناخت تمام ابعاد و عناصر این ایدئولوژی است که می تواند خود را سازمان دهی کند و به نیروی ضد هژمونی تبدیل گردد. در تضاد با جهان بینی نو لیبرالیسم چپ باید یک سبک زندگی جدید به گونه دیگر زیستن و تصور دیگر از جهان ارائه دهد.

بطور خلاصه چپ ها در داخل کشور به این موقعیت یاس و نا امیدی بطور کلی چهار واکنش از خود نشان دادند. ۱- عطای سیاست را به لقای ان بخشیدند و یا به جریانات مثل سلطنت طلب یا قوم گرا مثل پان تورکیسم دل بستند. ۲- عده دیگر در همان خانه گذشته ماندند و به چین و روسیه دلخوش هستند. ۳- بخش دیگر از محتوای چپ خداحافطی کردند و با حفظ پوسته ظاهری چپ در جریان غالب ادغام شده اند. ۴- بخش چهارمی که بیشتر به چپ روشنفکری تعلق دارد با نقد گذشته سعی کردند تعریف جدید از چپ ارائه دهند و دراین سالها سنگری بودند در مقابل هجوم جهان بینی نئولیبرالیسم. فریبرز رئیس دانا، پرویز صداقت، محمد مالجو، سعید راهنما، یوسف اباذری، مراد فرهاد پور، حسن مرتضوی … و بسیار افراد دیگر.

این روشنفکران بودند که هیچ فقط مرعوب فضا نشدند، در مقابل تمام مشکلات ایستادگی کردند و شمعی شدند در تاریکی. از میان این نامها محمد رضا نیکفر با اینکه در اینجا حضور نداشت ولی جایگاه ویژه ای دارد. او ضمن حضور در بحث های روشنفکری یک گام فراتر برداشت سعی کرده یک تئوری سیاسی طرح کند که در کنش سیاسی چپ ها راهنما باشد. در این دو دهه اخیر تمام فعالیت فکر او در این راستا بود. او به درستی آگاه است بدون تئوری سیاسی عمل سیاسی ممکن نیست.

مردم از پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی سیاست های نئولیبرالی به خشم آمده اند و به درستی می دانند چه نمی خواهند اما سیطره اندیشه های نئولیبرالی موجب شده هیچ تصوری حتی نیم بند که در نهایت چه اتفاقی خواهد افتاد ندارند وظیفه ی تاریخی جریانات چپ است که با یک ایده بر انگیزانده و دربر گیرنده همه ی نیروهای مترقی، به یاس افسردگی فائق آید. محمد رضا نیکفر با طرح و بسط تئوری جمهوری شهروندی “جامعه گرا” سعی می کند این خلاء بنیادی چپ را پر کند.

توضیح: این یاد داشت بر اساس یک تجربه شخصی نوشته شده نه تحقیق علمی

منابع:

 

 

تاریخ انتشار : ۲۸ دی, ۱۴۰۳ ۹:۱۵ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

1 Comment

  1. سعید سعادت گفت:

    بدون شک نیکفر را میتوان جزو کسانی دانست که با شناخت درست از وضعیت و صرایط مشخص ایران توانسته بنوعی راه گذار را برای خود ترسیم کند ولی باید گفت بسیلری از رفقای داخل کشور نیز که بطور عینی با شرایط کشور روبرو هستند بنوعی به همان مسیری رسیده اند که نیکفر رسیده است ، مسئله گذار از رژیم در شرایط کنونی خود را در قالب راه سوم مطرح می کند که نه براندازی است و نه انقلاب به مفهوم کلاسیک آن بلکه راهیست که با گسترش جنبش های اجتناعی و وادار کردن حکومت به عقب نشینی و بشکل تدریجی گذار صورت میگیرد

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

پای سخن پرستو فروهر، به مناسبت سالگرد قتل پروانه و داریوش فروهر

پرستو فروهر در تمام سالهای پس از مرگ پدر و مادرش، هر ساله به ایران سفر کرده است تا یادشان را گرامی دارد. او علیرغم فشارها و مشکلات و اجازه یا عدم اجازه ی برگزاری مراسم عزیزانش، تن به خواسته های امنیتی ها برای فراموشی نداد و بر ماندگاری نام فروهرها همچون مبارزی خستگی ناپذیر پا فشرد. در زیر پای صحبت پروانه ی فروهر خاطرات این سالها را داریم.

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»

پای سخن پرستو فروهر، به مناسبت سالگرد قتل پروانه و داریوش فروهر

اعتصاب رانندگان اتوبوس شهری

بر باد رفته

وحدت دمکراتیک یا انحصار قدرت!

گزارش سالانه اعدام در ایران؛ ۲۰۲۴

برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید!