سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۵:۳۷

سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۵:۳۷

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم...
نتانیاهو کاخ سفید را نادیده می‌گیرد، زیرا انجام این کار هیچ هزینه‌ای ندارد. در سال ۱۹۸۲ رونالد ریگان، مناخیم بگین، نخست‌وزیر اسرائیل را پس و کشتار فسطینیان در پی تهاجم...
۱ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
غم دیگر
شنیدستم غمم را میخوری، این هم غم دیگر، دلت بر ماتمم می‌سوزد، این هم ماتم دیگر
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
پایان تلخ یک ریاست جمهوری
بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
کاش میشد
کاش میشد چهره ها رنگ پریشانی نداشت، برق تیز خنجر و کینه نداشت. مثل دریا بود شفاف و زلال، مثل ابریشم نرم لطیف
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور
ایجاد، تقویت و توسعه و حفظ نهادهای مدنی و تشکل‌های صنفی و سیاسی باید در کانون برنامه های افراد، شخصیت ها و احزاب و سازمان ها قرار داشته باشد، چه...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری

«همه حقوق بشر، برای همه ایران»

مدافعان حقوق بشر هنگامی به تغییرات مثبت امیدوار می شوند که در قوانین اساسی و مدنی کشورها تغییرات برگشت ناپذیری در جهت انطباق با اعلامیه جهانی حقوق بشر، دو میثاق اصلی و کنوانسیون های عدیده مورد قبول اکثر کشورهای جهان روی دهد. ارائه پیش نویس منشور حقوق شهروندی را می توان کوششی در جهت مسئولیت پذیری معین دولت برای رعایت پاره ای از «حقوق بشر» تلقی کرد، ولی مضمون این منشور، که مجموعه تناقضات قانون اساسی با قوانین بین المللی را در خود حفظ کرده و از بسط و توضیح بیشتر فصل سوم قانون اساسی قدمی فراتر ننهاده، آن را از ابتدا سترون کرده است.

 

شما در زمینه حقوق بشر فعال هستید. فعالیت شما بیشتر معطوف به کدام جنبه ازموارد نقض حقوق بشر در ایران است؟

من و دوستانم، پروژه ای را تحت عنوان «همه حقوق بشر، برای همه در ایران» پیش می بریم. بر این مبنا تنها یک جنبه یا جنبه های معینی از نقض حقوق بشر در ایران، مورد توجه ما نیست و سعی می کنیم نسبت به همه اشکال نقض حقوق بشر در مورد همه انسان ها و گروه های اجتماعی که در ایران زندگی می کنند، واکنش نشان دهیم. عمده فعالیت های ما در زمانی که شورای حقوق بشر در شهر ژنو دائر است، صورت می گیرد. می دانید که در شورای حقوق بشر، بسیاری از رؤسای جمهور، رؤسای دولتها، وزرای خارجه، دادگستری و حقوق بشر کشورها حضور می یابند. علاوه بر آن، تمامی کشورهای عضو سازمان ملل متحد، دراین شورا، هیئت نمایندگی دارند. کارشناسان حقوق بشر به ویژه گزارشگران ویژه، موضوعی، کشوری و سازمانهای غیر دولتی دارای مقام مشورتی، نیز حضور فعالی دارند. از طرف جمهوری اسلامی تاکنون وزرای خارجه یا معاون وزیر خارجه و محمدجواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه علاوه بر هیئت نمایندگی دائمی جمهوری اسلامی و سازمانهای در ظاهر”غیردولتی”، اما در واقع امر«دولتی» که مواضعی کاملا مشابه هیئت رسمی جمهوری اسلامی دارند، حضور داشته اند. ما تلاش می کنیم تا در برابراین افراد که سعی برانکار نقض فاحش، گسترده، سیستمیک و سیستماتیک حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران دارند، موارد آشکار نقض حقوق بشر در ایران را برای جامعه بین المللی و نمایندگانش در شورای حقوق بشر آشکار سازیم.

 ازچه تاریخی و چگونه فعالیتهای حقوق بشری در ایران شروع شد و ادامه یافت؟

در واقع، شروع فعالیتهای حقوق بشری در ایران، باید از زمان تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر می بود. می دانید که ایران از جمله ۴۸ کشوری بود که در ۱۰ دسامبر ۱۹۴۸ این اعلامیه را تصویب کردند. اما از آنجا که اعلامیه در واقع یک تعهدنامه بین المللی نبود و کشورهای امضاء کننده هم خود را ملزم به اجرای آن نمی دیدند، از جانب مسئولان حقوقی حکومت سلطنتی شاه نیز تلاش چندانی در جهت تطبیق قوانین کشور با اعلامیه جهانی حقوق بشر انجام نمی شد. در مجموعه اصلاحاتی که در زمان شاه صورت گرفت، هیچگاه سخنی از حقوق بشر به میان نمی آمد، و آن اصلاحات را حرکتی ملی در جهت تطابق دهی با جهان مدرن تلقی می کردند. کنفرانس بین المللی حقوق بشر در تهران در سال ۱۹۶۸ هم، که دو سال پس از ارائه میثاقهای بین المللی حقوق مدنی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برگزار شد، تاثیری بر رعایت حقوق بشر در ایران نداشت. مفاد اعلامیه مصوب این کنفرانس در تضاد چشمگیر با قوانین کشور میزبان بود. نیروهای مخالف حکومت استبدادی شاه نیز در گفتمان آزادی و برابری خواهانه، و بیان خواستهای خود، از«حقوق جهانشمول بشر» صحبتی نمی کردند. به این ترتیب شاید بتوان گفت که با الحاق ایران به این دو میثاق تعهدآور در سال ۱۹۷۶  بود که فعالیتهای حقوق بشری به معنی واقعی آغاز شد و مدافعان حقوق بشر، تشکلهای حقوق بشری را ایجاد کردند. انجمن ایرانی برای آزادی و حقوق بشر به کوشش دکتر عبدالکریم لاهیجی از سال ۱۹۷۷ در ایران آغاز به کار کرد و در خارج کشور نیز در سال ۱۹۸۲ جوامع حقوق بشر در پاریس، وین و برلین شکل گرفتند. ازآن زمان ده ها، صدها و اکنون هزاران نفر از ایرانیان، خود را مدافع حقوق بشر می شناسند و در عرصه های گوناگون به ترویج  حقوق بشر مشغول اند.

 وضعیت حقوق بشر در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی را چگونه می بینید؟

در این چهارماهی که از آغاز ریاست جمهوری حسن روحانی می گذرد، در کنار بازگشایی خانه سینما و بازگرداندن تعدادی از دانشجویان ستاره دار و استادان به دانشگاه، آزادی زودرس نسرین ستوده به همراه زندانیان دیگری که قاعدتا براساس قوانین موجود، زمان آزادیشان فرارسیده بود، و کاهش بحران اتمی از طریق رسیدن به توافق با ۶ کشور قدرتمند جهان که از طریق کاهش تحریمها می تواند از نقض بیشتر حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بکاهد، بر مبنای فاکتها و آمار مربوط به شاخص های نقض فاحش و گسترده حقوق بشر، در عمده موارد تغییری مشاهده نشده و در مواردی وضعیت از پیش نیز بدتر شده است؛ که مهمترین آن افزایش اعدام است. بنا بر آمار رسمی، تعداد اعدامها به شدت افزایش یافته و از میزان متوسط حدودا دو اعدام، به حدود سه اعدام در روز، رسیده است. نسبت میزان اعدامها در ملاء عام نیز تغییر نیافته است. تغییری در شرایط زندانیان در زندانها، به شمول شکنجه روی نداده است؛ وضعیت آزادی بیان وعقیده، مطبوعات، تشکلها و اجتماعات نیز تفاوت چندانی پیدا نکرده است. مدافعان حقوق بشر هنگامی به  تغییرات مثبت امیدوار می شوند که در قوانین اساسی و مدنی کشورها تغییرات برگشت ناپذیری در جهت انطباق با اعلامیه جهانی حقوق بشر، دو میثاق اصلی و کنوانسیون های عدیده مورد قبول اکثر کشورهای جهان روی دهد. ارائه پیش نویس منشور حقوق شهروندی را می توان کوششی در جهت مسئولیت پذیری معین دولت برای رعایت پاره ای از «حقوق بشر» تلقی کرد، ولی مضمون این منشور، که مجموعه تناقضات قانون اساسی با قوانین بین المللی را در خود حفظ کرده و از بسط و توضیح بیشتر فصل سوم قانون اساسی قدمی فراتر ننهاده، آن را از ابتدا سترون کرده است. با این وصف و با توجه به تنشهای معینی که از هم اکنون میان دولت و مجلس جمهوری اسلامی وجود دارد، و به فراخوانی تعداد زیادی از وزیران به مجلس، که در همین ابتدای کار دولت صورت گرفته اند، انتظار نمی رود که دولت تا شروع کار مجلس بعدی، لایحه ای در راستای تامین بیشتر حقوق بشر در جامعه به مجلس ارائه دهد؛ و تنها در محدوده هایی که زیر نظر مستقیم و انحصاری دولت است، ممکن است تغییراتی روی دهد که فعلا تنها باید امیدوار بود که چنین اتفاقی بیافتد.

 به نظر چه اقداماتی در داخل و خارج از کشور با هدف اعمال  فشار به حکومت ایران، برای رعایت حقوق بشرلازم است صورت گیرند؟

به نظر من در وهله نخست، لازم است که فعالان مدنی هر چه بیشتری خود را مدافع حقوق بشر بشناسند و با محتوای اسناد بین المللی حقوق بشر، به ویژه اسنادی که جمهوری اسلامی ایران خود را متعهد به اجرای آنها می داند، آشنا شوند. در این صورت این گروه از فعالان، با دقت بیشتری، موارد معین نقض حقوق بشر در ایران را کشف و پیگیری کرده و راه حلهای مناسبی را برای رفع آنها، با اتکاء به اسناد بین المللی و تجربه دیگر مدافعان حقوق بشر، بویژه در ارتباط با اسنادی که جمهوری اسلامی خود را متعهد به اجرای آن کرده است، می یابند. در مرحله بعدی، تماس با رسانه ها و مراجع حقوقی و دولتی در داخل و خارج کشور، با تاکید بر تناقضات قوانین و نحوه اجرای آنها با مبانی حقوق بشر، می توانند راه حلهای پیشنهادی خود را به خواستی اجتماعی بدل کنند؛ چیزی که برای مثال در مورد مجازات اعدام در داخل و خارج کشور شاهد آنیم، و می بینیم که تعداد هر چه بیشتری از مردم به جنبش توقف و سپس لغو مجازات اعدام می پیوندند.

 

 

 

تاریخ انتشار : ۱۹ آذر, ۱۳۹۲ ۰:۱۵ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم…

غم دیگر

پایان تلخ یک ریاست جمهوری

کاش میشد

نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴