چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۹:۱۲

چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۹:۱۲

"همگامی" خواهان لغو حکم اعدام خانم پخشان عزیزی و آزادی فوری ایشان است
همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ایران انزجار شدید خود را از حکم اعدام خانم عزیزی اعلام میدارد و خواهان آزادی هرچه زودتر ایشان و سایر زندانیان سیاسی ایران و...
۲۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
حجاب اجباری، محدودیتی بزرگ برای ورزش دختران
ما از جامعه ی ورزشی ایران، خصوصا مردان ورزشکار، انتظار داریم که برای رفع کلیه ی محدودیت ها از جمله حجاب اجباری، کنار زنان ورزشکار بایستند. ما همچنین از نهادهای...
۲۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: نسرین ستوده و صدیقه وسمقی
نویسنده: نسرین ستوده و صدیقه وسمقی
حدود و ثغور علم قاضی در استقلال قضایی
حق دادخواهی و داشتن یک نظام قضایی منصف و برخورداری از دادرسی عادلانه از جمله حقوق اساسی ملت‌ها است، و این اهداف، جز در زیر چتر حمایت یک نهاد قضایی...
۲۵ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سیروان منصوری
نویسنده: سیروان منصوری
صلح متزلزل در سوریه جدید
پس از سقوط دیکتاتوری اسد, انتقال قدرت در سوریه منظم تر از آن چیزی بوده است که بسیاری انتظار داشتند. اما آیا حاکم جدید حاضر به سازش های پایدار هست؟...
۲۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: مهند النجار و ماکسیمیلیان پاپ - برگردان رضا کاویانی
نویسنده: مهند النجار و ماکسیمیلیان پاپ - برگردان رضا کاویانی
موج شاخه های گل میخک بر مزار رزا لوکزامبورگ و کارل لیبکنشت
روز یکشنبه ۱۲ ژانویه ۲۰۲۵, صد وششمین سالگرد به قتل رساندن رزا لوکزامبورگ و کارل لیبکنشت بود. مطابق معمول در این روز همه ساله در شهر برلین یادبود قتل رهبران...
۲۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: رضا کاویانی
نویسنده: رضا کاویانی
داشتم پوست می انداختم
در سپیدار خیال، باز می خواندم این سرود: من به پایان نمی اندیشم ...
۲۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
چرا سلطنت‌طلب‌ها در توهم خودبزرگ‌بینی به‌سر می‌برند؟
اساساً نوع نگاه و برخورد راست‌های افراطی با دیگران، بر مبنای دوقطبی‌سازی شدید شکل می‌گیرد: یا به‌طور کامل از آن‌ها حمایت می‌کنند یا به سرکوب و حتی حذفشان می‌پردازند. این...
۲۳ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده

وفادارى ادبى- به واقعیات تلخ

موضوع مركزى رئاليسم، انسان در امور روزمره است؛ يعنى در كار و شرايط و روابط اجتماعى و طبيعى. در استتيك، رئاليسم، قطب مخالف فرماليسم و زيباپرستى بورژوايى مى‌باشد و ميكوشد تا رابطه هنر با واقعيات را نشان دهد. در روسيه قرن ١۹، رئاليسم ادبى كوشيد تا همرزم جنبش سياسى و اجتماعى شود

رئالیسم – واقع گرایى – Realism 

 غیراز واقعگرایی،واژه لاتین میانه “رئالیسم“ به معنی وفا داری نسبت به واقعیات نیز است . آن در ابتدا مفهومی فلسفی بود که بعدها وارد هنر، ادبیات ، تاریخ و علون  شد . رئالیسم یک سبک و پدیده جهانی ماورای مرزهای ملی است .  به مفهوم فلسفی ، آن دارای چند معنی است که نوعی استتیک نیز میباشد .یا نوعی تفکر متکی به دادههای واقعیات است که متضاد با ایده آلیسم و فرمالیسم  میباشد. رئالیسم روشی ادبی-هنری است که واقعیات یعنی : زندگی، طبیعت ، و روابط اجتماعی را با کمک ابزار هنری به نقد می کشاند . رئالیسم با کپی برداری ناتورالیستی مخالف است . ادعا میشود که در رئالیسم سوسیالیستی، آن را به دگم تبدیل نمودند . رئالیسم مخالف عقل گریزی، ایده آلیسم، رمانتیسم ، منگی ، خلسه و نشئه گی است . در اروپای قرن ۱۹ سبکی بود میان رمانتیک و ناتورالیسم . هدف آن نگاهی انتقادی به شرایط هستی و زندگی است  و نه تحسین های الکی خوش رمانتیک . موضوع مرکزی آن ، انسان در امور روزمره است ؛ یعنی در کار و شرایط و روابط اجتماعی و طبیعی . در استتیک ، رئالیسم، قطب مخالف فرمالیسم و زیباپرستی بورژوایی می باشد  و میکوشد تا رابطه هنر با واقعیات را نشان دهد. در روسیه قرن ۱۹ ، رئالیسم ادبی کوشید تا همرزم جنبش سیاسی و اجتماعی شود .

 در طول تاریخ، در شرق و غرب ، ازانواع گوناگون رئالیسم، نام برده شده: رئالیسم جادویی ، رئالیسم فرمالیستی. رئالیسم سوسیالیستی،  رئالیسم سطحی یا ساده لوحانه، رئالیسم رمانتیک ، رئالیسم درونگرا، رئالیسم انتقادی،رئالیسم شاعرانه، رئالیسم اجتماعی، رئالیسم سمبولیستی، رئالیسم سوسیالیسم تخیلی و عیره . رئالیسم انتقادی در جستجوی شناخت روابط اجتماعی است . رئالیسم قرن ۱۸ را درونگرا نامیدند. از جمله نمایندگان رئالیسم “سوسیالیسم تخیلی“ : تورگنیف، داستایوسکی و تولستوی در روسیه قرن ۱۹ بودند . ولی از نظر تاریخی، از رئالیسم روشنگری، رئالیسم کلاسیک بورژوایی، و رئالیسم انتقادی نام برده شده است . منظور از رئالیسم در ادبیات ممکن است منظور از نظر : سبک، یا مفهوم  دوره ای – تاریخی ، آن باشد .

ادعا میشود که رئالیسم انتقادی با آثار ارسطو در یونان باستان شروع شد ،گرچه در نظام برده دراری اروپا نخستین بار به خلاقیت رئالیستی اشاره میشود.  عده ای هم آغاز آنرا در فلسفه مثبت گرایی کنت و ماتریالیسم آن دوره می بینند . شیلر کوشید تا در ادبیات به اختلاف سبک ایده آلیستی و رئالیستی توجهات را جلب نماید . او رئالیسم را سبکی ادبی دانست .پایه تئوریک تمام رئالیست ها در ادبیات فرانسه است از جمله آثار : فلوبر، استاندال ، بالزاک، موپاساد و دوما . مشخصه رئالیسم فرانسوی ، موضع انتقدی، اجتماعی و ضد بورژوایی آنست .

در مرز بندی با رئالیسم بورژوایی قرن ۱۹ – در قرن ۲۰ ، رئالیسم انتقادی نویسندگانی مانند : دوبلین ، همینگوی، هاینریش مان،  و رئاللیسم سوسیالیستی: گورکی و برشت، رشد نمود . بین سالهای ۱۸۳۰– 1880 در اروپا ، حدود ۵۰ سال رئالیسم نسبت به واقعیات باوفا ماند . آثار رئالیستی این دوره معمولن شامل رمان، نوول، و داستان ، هستند. از جمله نویسندگان رئالیستی ادبیات جهان : بالزاک ، فلوبر، دیکنز، تولستوی، داستایوسکی،دوما و فونتان هستند.رئالیست ها میکوشند تا  هنررا بصورت فرمی مستقل برای آگاهی اجتماعی درآورند.مارکسیست ها از رئالیسم سوسیالیستی انتظار تربیت و آموزش کارگران و رنجبران را داشتند . در انگلیس ، دیکنز یکی از غولهای ادبیات رئالیستی بود .در روسیه گوچارف و تورگنیف نیز رئالیست نامیده میشوند. لوکاچ ، بلوخ، آدرنو و برشت در قرن بیست از جمله تئوریسین های رئالیسم بحساب می آیند.کتاب لوکاچ در این زمینه “ مسائل رئالیسم“ نام دارد . گورکی کوشید تا رئالیسم سوسیالیستی را وارد  روسیه بعد از انقلاب اکتبر نماید . هگل و نیچه موفقیت رئالیسم را غیر ممکن میدانستند. هگل میگفت کرم نمیتواند با خزیدن روی فیل، تصوری واقعی از آن داشته باشد .تصور رئالیستی انسان رنسانس را، سوسیالیستها برای انسان طراز نوین خود قابل اهمیت میدانند . رئالیسم رنسانس ریشه در فلسفه و هنر یونان باستان داشت . در استتیک مارکسیسم ، رئالیسم یک تئوری هنری است که مشمول قانون زیربنا- روبنا میباشد . هر هنری ،انعکاس و بیان واقعیات اجتماعی است .دو خصوصیت مهم هنر : اهمیت شناخت و نقش آن ـ و حافظه تاریخ بودنش ، است . آدرنو هم مثل همیشه خالق جملات قصار قرتی! شد و نوشت که : در دورا ن مدرن، واقعگرایی، ماسکی است ظاهری و صوری.

رئالیسم ، دین را چاره ای برای دردهای انسان نمیدانست  و کوشید با سلاح طنز برای رفع یاس و ناامیدی، تهدیدهای هستی را خنثی نماید ، هنر باید یک تصویر حقیقی از زندگی انسان را نشان دهد و با دقت به تجزیه و تحلیل اشکال گوناگون زندگی بپردازد .

رئالیسم انتقادی بورژوایی قرن ۱۹ باعث شد که جنبه های غیرانسانی ارزشهای ثبت شده در روابط سرمایه داری افشا شوند .بورژوازی از زمان ورود به امپریالیسم . به هنری که نیروهای تولید، به معنی ترقی اجتماعی را آزاد کند، دیگرعلاقه ای نداشت .  طبق نظر مارکسیستها .سرنوشت هنر رئالیستی از آن لحظه به سرنوشت طبقه کارگر وابسته گردید . ادبیات روایتی-حماسی قرن ۱۷  که به زندگی روزانه اقشار متوسط و پایین جامعه میپرداخت، رانیز رئالیستی بحساب می آورند. دلیل رشد رئالیسم در قرن ۱۹ و ۲۰ را میتوان بر اساس نقش  پیشرفت علوم و فنون، صنعت و ارتباطات،  آموزش قوانین تکامل داروین ، و غیره دانست .

تاریخ انتشار : ۸ آبان, ۱۳۸۵ ۳:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

“همگامی” خواهان لغو حکم اعدام خانم پخشان عزیزی و آزادی فوری ایشان است

حجاب اجباری، محدودیتی بزرگ برای ورزش دختران

حدود و ثغور علم قاضی در استقلال قضایی

صلح متزلزل در سوریه جدید

موج شاخه های گل میخک بر مزار رزا لوکزامبورگ و کارل لیبکنشت

داشتم پوست می انداختم