جمعه ۲۹ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۲:۴۲

جمعه ۲۹ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۲:۴۲

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!
در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
تصویری انسانی از بیژن جزنی در خاطرات هارون یشایایی
بیژن نه برای جان، که برای معنا می‌جنگید. او آخرین متن دفاعیه‌ی جزنی را خوانده بود و سطری از آن را هیچ‌گاه فراموش نمی‌کرد: "آزادی را نمی‌شود خاموش کرد؛ حتی...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
پیام محمد توسلی، دبیرکل سابق نهضت آزادی ایران؛ پنجاهمین سالروز اعدام #بیژن_جزنی همراه با ٨ نفر از همراهان زندانی
در آستانه ۲۹ فروردین، پنجاهمین سالروز اعدام #بیژن_جزنی همراه با ۸ نفر از همراهان زندانی در تپه‌های زندان اوین توسط مأموران ساواک هستیم که روز بعد اعلام شد آنان حین...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: محمد توسلی
نویسنده: محمد توسلی
اطلاعیهٔ حزب تودهٔ ایران: به یاد بیژن جزنی و یاران در پنجاهمین سالگرد تیرباران جنایتکارانه آنان بدست حکومت شاه
حزب تودهٔ‌ ایران مبارزهٔ جزنی و یارانش در زندان‌های محمدرضاشاه را نماد روشنی از پیکار مبارزان دلیر راه آزادی، استقلال و عدالت اجتماعی می داند که در تاریخ میهن ما...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: حزب توده ایران
نویسنده: حزب توده ایران
یاد و خاطره بیژن جزنی و دیگر شهدای راه رهایی ملت ایران از استبداد و وابستگی را گرامی می داریم
مجامع اسلامی ایرانیان: وطن عزیز ما ایران، در درازنای تاریخ پر فراز و نشیب خود، همواره شاهد مبارزه و ازخودگذشتگی و شهادت جوانان آرمان خواه از نحله های گوناگون، از...
۲۸ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نامه های زندان؛ دو نامه از بیژن جزنی به میهن جزنی
گفتم: اگر قرار است هریک از ما در راه آرمانهای بشری و فکری خود جان بدهیم. تفاوت زیادی نخواهد داشت که در این مرحله و به این صورت و یا...
۲۸ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: بیژن جزنی
نویسنده: بیژن جزنی
بازگشت به آینده: یادداشتی درباره‌ی «سینمای آزاد» و فیلم‌سازی آماتور
سینمای آزاد با ایجاد تشکیلاتی غیرمتمرکز و گسترده، در طول یک دهه توانست علاقه‌مندان زیادی را در سراسر ایران جذب کند. آنها با ساده‌سازیِ آموزش فیلم‌سازی، استفاده از قابلیت‌های دوربین‌های...
۲۸ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: نوید آرمان
نویسنده: نوید آرمان

۸ مارس – روز جهانی زن گرامی باد!

در یک‌سال گذشته، اگر ترازنامه فعالیت جمهوری اسلامی در قبال زنان، هرچه بیشتر منفی شده است اما بار مثبت کارنامه تلاش زنان برای احراز موقعیت در خور خود، افزایش بیشتری یافته است. سخن ما در ۸ مارس امسال، آنست که موقعیت زن ایرانی در یک‌سال گذشته، ارتقاء بیشتری یافته و امر تحقق برابرحقوقی زن و مرد در ایران، نیروی اجتماعی بازهم بیشتری پیدا کرده است

۸ مارس، روز جهانی زن را به تمام زنان جهان به‌ویژه زنان ایرانی تبریک می گوییم. 
این روز که به نشانه انزجار از سرکوب اعتراضات زنان کارگر در نیویورک به سال ۱۸۵۷ و برای تحقق برابرحقوقی زن و مرد، روز جهانی زن اعلام شد و بشریت مترقی از آنزمان تاکنون آن را ارج می نهند، امسال با شعار “برابری جنسیتی و در راه آینده‌ای امن” و تاکید بر توسعه، حقوق بشر، امنیت و مقابله با بلایای طبیعی برگزار می شود. 
علاوه بر گردهم‌آیی‌ها، سخنرانی‌ها، و جشن‌های مختلفی که به این مناسبت بطور معمول در کشورهای مختلف جهان برگزار می شود، امسال دولت‌های کشورهای مختلف موظف به ارائه گزارش از پیشرفت‌های خود در جهت رسیدن به اهداف کارپایه عملی پکن و مصوبات بیست و سومین نشست ویژه مجمع عمومی سازمان ملل با نام “زنان ۲۰۰۰: برابری جنسیتی، توسعه و صلح در قرن بیست و یکم” در ۴۹‌امین نشست کمیسیون وضعیت زنان سازمان ملل متحد شده‌اند که از ۲۸ فوریه تا ۱۱ مارس برگزار می شود. 
عرصه‌های نگران‌کننده مطرح در سند پکن که دولت‌ها می‌باید در رابطه با آنها کارنامه عمل‌کرد خود را به این نشست ارائه دهند عبارتند از: 
۱- فقر زنان 
۲- تحصیلات و آموزش های حرفه ای زنان 
۳- بهداشت 
۴- خشونت علیه زنان 
۵- وضعیت زنان در شرایط جنگ 
۶- توانمندی های اقتصادی زنان 
۷- مشارکت سیاسی زنان در مقام های تصمیم‌گیرنده 
۸- مکانیسم‌های نهادین برای توسعه زنان 
۹- حقوق بشر زنان 
۱۰- زنان و رسانه ها 
۱۱- زنان و محیط‌زیست 
۱۲- دختر ان خردسال 
البته علاوه بر ۱۲ مورد بالا، چند موضوع مهم دیگر نیز از طرف بسیاری از کشورها مهم مطرح شده است که عبارتند از: 
۱۳- قاچاق و فروش دختران و زنان 
۱۴- زنان و ایدز- H.I.V. 
۱۵- زنان ملیت‌ها 
۱۶- دسترسی زنان به تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات. 

اما ترازنامه اقدامات حکومت‌گران جمهوری اسلامی در یکسال گذشته در این زمینه‌ها نه تنها نشان دهنده پیشرفت نبوده، بلکه پس‌رفت های اساسی نیز داشته است. 
– پیوستن ایران به کنوانسیون منع هرگونه تبعیض علیه زنان که در مجلس ششم علیرغم افزوده‌شدن عبارت خلاف روح این کنوانسیون مبنی بر “در صورتی که با شرع اسلام مغایرتی نداشته باشد” به این لایحه به شکل ابتر تصویب شد، و باز اما شورای نگهبان آنرا رد کرد و اکنون ماه‌هاست که در مجمع تشخیص مصلحت جزو موارد فرعی خاک می‌خورد و در انتظار نوبت است. حکومت‌گران زن‌ستیز، امضای این کنوانسیون را حتی برای حفظ ظاهر هم که شده و با افزوده شدن جمله‌ی بالا که دست آنان را برای نقض بسیاری از موارد باز می گذارد، باز بر نمی تابند. 
– دست‌اندرکاران رژیم جمهوری اسلامی نه تنها هیچ برنامه کلان سیاسی و اقتصادی برای رفع فقر زنان در کشور تدبیری ندیده و اجرا نکرده اند که وضعیت اقتصادی سخت پرستاران و معلمان زن نمونه‌ای است از تنگنای مالی زنان شاغل، بلکه با حذف ماده “عدالت جنسیتی” از برنامه چهارم توسعه نشان دادند که کمترین تلاشی حتی از طرف خودی‌های نظام ولو در شکل اسلامی آن جهت برابری جنسیتی، تحمل نمی شود. 
– زمانی که دختران و زنان با کوشش بسیار توانستند به آمار ۶۲% کل راه یافته‌گان به تحصیلات دانشگاهی دست یابند، برخی از دست‌اندرکاران، این موفقیت زنان را به پای حکومت خود نوشته و بعضی دیگر به تکاپو افتادند تا به بهانه های مختلف به زعم خود در جهت “تعدیل” این آمار، دست‌یابی به تحصیلات عالیه برای دختران را سهمیه‌بندی کنند. با وجود آمار بالای تحصیلات دانشگاهی زنان، تنها ۱۵% از این زنان جلب بازار کار شده اند، رقم اعلام شده کل زنان شاغل در ایران ۱۳% است و تعداد زنان شاغل در سطح مدیریت دولتی چیزی در حدود صفر ارزیابی می شود. 
– زنان کشورمان در هیچ نقطه ای از ایران احساس امنیت نمی کنند. خشونت علیه زنان نه تنها از طریق تصویب و اجرای قوانین در این رابطه سیر نزولی پیدا نکرده است، بلکه علاوه بر قتل‌‌های ناموسی، خشونت های خانگی و خشونتی که در خیابان‌ها به زنان اعمال می شود، خود رژیم جمهوری اسلامی نیز از عوامل اصلی خشونت وسیع علیه زنان می باشد. اعمال خشونت گسترده توسط نیروهای انتظامی رسمی و غیررسمی علیه زنان در تابستان ۸۳، قتل زهرا کاظمی در زندان رژیم، اعدام دختر ۱۶ ساله به جرم زنا، دادن حکم سنگسار در موارد متعدد به زنان (اگرچه در حال حاضر حکم سنگسار بدلیل وجود بخشنامه‌ای در ایران اجرا نمی شود و حکم اعدام جای آنرا گرفته است)، صدور و اجرای حکم شلاق و … تنها نمونه‌هایی از این دست می باشند. 
– وضعیت مشارکت سیاسی زنان در مقام‌های تصمیم‌گیرنده حتی از مشارکت اقتصادی نیز بدتر است. زنان ایران هنوز امکان کاندیدا شدن برای مقام ریاست‌جمهوری را ندارند و وجود وزیر زن در کابینه نیز هنوز در حکومت فقهی زن‌ستیز یک تابو است. 
– در ایران امروز آمار دقیقی در رابطه با معضلات خاص زنان وجود ندارد. این آمار یا تهیه نمی شوند و یا اصولاً به اطلاع افکار عمومی نمی رسند. اخیراً سازمان های غیر دولتی زنان نیز دچار مشکلات عدیده‌ای در رابطه با فعالیت‌های خود شده‌اند. تاجایی‌ که زن‌بودن و صحبت‌کردن از مشکلات زنان ایرانی از طرف قوه قضائیه برابر با جرم تشویش اذهان عمومی و نشر اکاذیب قلمداد می شود. آتش زدن انتشارات روشنگران زن و مطالعات مربوط به زنان نیز ترفند جدید نیروهای غیررسمی رژیم برای مخالفت با طرح بحث زنان در سطح جامعه است. 
– اگرچه نقض همه‌جانبه حقوق بشر در ایران امری عادی است. اما حقوق بشری زنان بصورت مضاعف نقض می شود. اگر غیرخودی‌ها از طرف رژیم به چشم شهروندان درجه ۲ دیده می شوند و نقض حقوق آنها مجاز محسوب می گردد، اما زنان در جمهوری اسلامی، در اساس شهروندان درجه ۳ و درجه ۴ به حساب می آیند. 
– رسانه‌های رسمی رادیو و تلویزیون و حتی تصاویر کتاب‌های دبستانی هم‌چنان به اشاعه فرهنگ کلیشه‌ای جامعه مردسالار یعنی زن – مادر در خدمت بی‌ جیره و مواجب همسر و فرزند پرداخته و از زن – انسان برابر در این رسانه‌ها خبری نیست. 
– دختران خردسال در ایران امروز مطابق قوانین جمهوری اسلامی همچنان در حضانت مردان خانواده قرار دارند و در صورت بروز خشونت از طرف این مردان پناهگاهی برای خود نمی یابند. قانون‌گزاران و مجریان این قوانین برای تغییر سرنوشت دردناک دختران فراری که اکثرا در همان شب‌های اول فرار از خانه مورد تجاوز واقع می شوند و یا در دام باندهای قاچاق و فروش زنان و دختران می افتند چاره‌ای نیاندیشیده‌اند. 
این تصویر از واقعیت بی‌حقوقی زنان در ایران، اما یک وجه از هستی زن در کشور ما است. مبارزه علیه این بی‌حقوقی و مخالفت با ستم مردسالاری که در جمهوری اسلامی بخشی جدائی‌ناپذیر از ایدئولوژی قدرت حاکم است، در ابعاد وسیعی جریان دارد. هیچ عرصه‌ای از زن ستیزی در هیچ شکلی از ستم و تبعیض علیه زن وجود ندارد که توسط زنان مبارز ایرانی به چالش کشیده نشده باشد. تدوین و بازخوانی تاریخ مبارزات زنان طی یکصدسال گذشته برای تأمین برابرحقوقی زن و مرد، ساختن تاریخ آینده زن ایرانی که در تلاش‌های همه‌جانبه کنونی زنان آزادی‌خواه شکل می گیرد، آن خط پیوسته‌ای است که بر تکاپوی پرشور و چندسویه زنان ایرانی در شکل‌گیری یک جامعه واقعاً دموکراتیک دلالت دارد. زنان، زیر بار قوانین و دیدهای زن‌ستیزانه نمی روند و برای به دست‌آوردن حقوق حقه خویش در رژیم به غایت مردسالار جمهوری اسلامی، مبارزات گسترده خود را در اشکال بسیار گوناگون پیش می برند. علیرغم همه موانع و فشارهای قشریون و حکومت زن‌ستیز، و نیز کمبود امکانات، مدام بر تعداد نهادهای مدنی ایجاد شده توسط زنان افزوده می‌شود و سازمان‌های غیردولتی و فعالین زن، بیش از پیش مسائل زنان را به سطح افکار عمومی کشانده و به‌ویژه از موضع مدیریتی، سعی در ارائه و اجرای راه‌کارهای مختلف برای بهبود وضعیت زنان در ایران دارند. به‌جرئت می توان گفت که مقاومت زن در برابر حکومت ضدزن و زن‌ستیز، به آئینه تمام‌قد مبارزه تجدد و مدرنیته با سنت در جامعه ما و مقابله آزادی‌خواهی و دموکراسی با استبداد و ستم‌گری در آن، بدل شده است. 
در یک‌سال گذشته، اگر ترازنامه فعالیت جمهوری اسلامی در قبال زنان، هرچه بیشتر منفی شده است اما بار مثبت کارنامه تلاش زنان برای احراز موقعیت در خور خود، افزایش بیشتری یافته است. سخن ما در ۸ مارس امسال، آنست که موقعیت زن ایرانی در یک‌سال گذشته، ارتقاء بیشتری یافته و امر تحقق برابرحقوقی زن و مرد در ایران، نیروی اجتماعی بازهم بیشتری پیدا کرده است. و این پیروزی در دل ظلمت و این پیش‌رفت در شرایط حاکمیت یک حکومت به‌غایت زن‌ستیز مایه امید و الهام برای مبارزان ۸ مارس در میهن ما می باشد. 
۸ مارس، روز جهانی زن نمادی است از مبارزه طولانی زنان و مردان دموکرات برای رسیدن به برابری جنسیتی و نیز فرصتی است برای تأکید دگرباره بر این واقعیت که، دستیابی به دموکراسی، بدون مبارزه در راه برابری جنسیتی ناممکن است. ما با تحسین زنان و دختران ایرانی که دفاع از حقوق خود و مبارزه برای توسعه و پیش‌رفت وضعیت زنان ایرانی را هرروز گسترده‌تر از پیش ادامه می دهند، این روز جهانی را به تمامی زنان ایرانی و نیز مردان دموکرات کشورمان که هم‌دوش زنان در این راه قدم بر می دارند، شادباش می گوئیم و همراه با آنان، برای رسیدن به جهانی امن و به دور از تبعیض جنسی پیش می رویم. 

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) 
۱۶ اسفندماه ۱۳۸۳ 
۶ مارس ۲۰۰۵ 

تاریخ انتشار : ۱۶ اسفند, ۱۳۸۳ ۱:۱۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه برای جلوگیری از هم‌بستگی و رشد جریان‌های مترقی و باز کردن راه برای نیروهای واپس‌گرا بود. رژیم شاه با سرکوب و کشتار بی‌امان نیروهای مترقی چون فداییان و مجاهدین خلق و اعمال فشار بر نیروهای ملی، چپ، و ملی-مذهبی،میدان را برای رشد و نفوذ نیروهای مذهبی ارتجاعی هموار کرد.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه برای جلوگیری از هم‌بستگی و رشد جریان‌های مترقی و باز کردن راه برای نیروهای واپس‌گرا بود. رژیم شاه با سرکوب و کشتار بی‌امان نیروهای مترقی چون فداییان و مجاهدین خلق و اعمال فشار بر نیروهای ملی، چپ، و ملی-مذهبی،میدان را برای رشد و نفوذ نیروهای مذهبی ارتجاعی هموار کرد.

مطالعه »
پيام ها

پیام تبریک سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به‌مناسبت پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در صعود به جام جهانی!

با کمال تاسف روی‌کرد سیاسی مقابله با ایران از سوی برخی کشورهای ذی‌نفوذ در جهان در کنار تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه کشور ما، مانعی عمده در برابر برگزاری دیدارهای دوستانه در مقابل تیم‌های قوی جهان، حتی امکان برگزاری اردوهای آمادگی، و وجود تجربهٔ بازی در این سطح برای ملّی‌پوشان ایران است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

تصویری انسانی از بیژن جزنی در خاطرات هارون یشایایی

پیام محمد توسلی، دبیرکل سابق نهضت آزادی ایران؛ پنجاهمین سالروز اعدام #بیژن_جزنی همراه با ۸ نفر از همراهان زندانی

اطلاعیهٔ حزب تودهٔ ایران: به یاد بیژن جزنی و یاران در پنجاهمین سالگرد تیرباران جنایتکارانه آنان بدست حکومت شاه

یاد و خاطره بیژن جزنی و دیگر شهدای راه رهایی ملت ایران از استبداد و وابستگی را گرامی می داریم

نامه های زندان؛ دو نامه از بیژن جزنی به میهن جزنی