دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۰۶:۵۵

دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۰۶:۵۵

بیانیه «همگامی» در محکومیت اخراج فله‌ای مهاجران افغان
روند اخراج گسترده مهاجران افغان از ایران، که با دامن زدن به افغان‌ستیزی و با هدف انحراف افکار عمومی صورت می‌گیرد، اقدامی تلخ، ناعادلانه و تأسف‌برانگیز است. این سیاست در...
۱۶ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
خواست مشترک و فراگیر مبارزان میهن‌دوست ایران، آزادی بی‌قیدوشرط زندانیان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است!
اساساً مفهومی به نام «جرم سیاسی» موضوعیت و معنایی ندارد. جرم‌شماری این فعالیت‌های حقوق بشری غیرقانونی‌ست و باید ممنوع شود. فعالیت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی اقدامی مجرمانه نیست و نمی‌تواند...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پروین همتی
نویسنده: پروین همتی
#جدول_مندلیف
به تعبیر متخصصان، هوش مصنوعی، نفتِ آینده است و تبدیل شدن به مرکز گرانش اقتصادی در جهانِ امروز ، خود نوعی خلقِ ثروتِ بیکران.
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳) مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی
… درباره سازما‌ندهی طبقه کارگر به‌عنوان یک طبقه از طریق اتحادیه‌های کارگری هیچ چیزی گفته نشده است.این امر خیلی مهم است، در واقع، بدین‌جهت که این‌ها تشکلات واقعی پرولتاریا هستند، که روزمره...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: برگردان: آمادور نویدی
نویسنده: برگردان: آمادور نویدی
بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ
وقت آن فرا رسیده است که حاکمان از این فرصت تاریخی و سرمایه به دست آمده برای تحقق وفاق واقعی ملی و در جهت کاهش فاصله با مردم، بازسازی کشور...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس
خیرخواهانه متذکر می شویم که راه علاج مشکلات روزافزون کشور، نه افزایش بگیر و ببندهای بی ضابطه و تشدید رویکردهای امنیتی و تحدید و تضییع حقوق شهروندی (ولو با حفظ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: وکلاپرس
نویسنده: وکلاپرس
روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک
از چند روز، قبل از حمله یکی از اکانت‌های مرتبط با رژیم اسرائیل، این پیام را گذاشته بود که زدن سردر اوین، منتفی نیست. مسئله‌ای که نگرانی‌های ما را دوچندان...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: محمد جعفری
نویسنده: محمد جعفری

چه باید کرد

بنابراین، مناسب ترین ، سازماندهی یی میباشد که جمع را جمع و فرد را جمع ببیند، یعنی تجربه یی که اتحاد شوروی موسس آن بوده است و امروز چین ادامه دهنده آن میباشد- تبعا با متناسب سازیهای تجربه ویژه خود ایران. مسایل ایران و مشابه، از جمله خود چین، روسیه و کلا سراسر جهان، دیگر با ساختاری که پارلمانتاریسم نامیده شده است، نه قابل درک و نه سازماندهی میباشند.

گفتگوی آلیس و گربه

آلیس: از کدام راه باید بروم؟

گربه: این بستگی دارد به اینکه کجا میخواهی بروی.

آلیس: نمیدانم که کجا میخواهم بروم.

گربه: بنابراین، هیچ فرقی نمیکند که از کدام راه بروی.

 

بشر تا شکلگیری ثروت انتزاعی در پول و نامیدن ان با عنوان سرمایه، ونه دیگر ثروت (زراندوزی)، و بمرور تبدیل عناصر و باصطلاح دارایی ها (ثروت یا زر) به مقیاس پولی (غیر منقولها به منقول- یکجا نشین به هرجا نشین) – در عکس جهت اسکان بشریت از کوچ نشینی به یکجا نشینی، و بالاخره، کشف عظیم قانون ارزش- کار، درک اش از فرد تنها (بقول مارکس رابینسون کروزه یی) همزمان هم درک این فرد بوده است و هم درک جمع افراد. تمام سرگذشت فکری و عملی انسان، ادیان، فلسفه ها، و نظامهای باصطلاح جمعی (که بخطا اجتماعی نامیده میشوند)، همگی خصوصیت بنیادیشان فرد برابر جمع و جمع برابر با فرد بوده است. نویسنده یی آمریکایی میگوید که وقتی ما از لغات با مضمون انفرادی صحبت میکنیم، منظورمان فرد است، و وقتی هم که از لغات با مضمون جمعی صحبت میکنیم، باز هم منظورمان فرد است. در فیلم دیکتاتور بزرگ چارلی، هیتلر با توپی که نقشه کره زمین روی آن ترسیم شده است بازی میکند. در حقیقت، مضمون اینستکه فرد او و جمعیت جهان تفاوتی با هم ندارند، داشتن یکی برابر با داشتن همگی است.

دقیقتر بگوییم، اینکه تا مراحلی که در فوق اشاره شد، جمعی نبود که جمع را در فرد بعنوان جمع منعکس کند- بهمین دلیل، جمع برابر با یک بعلاوه کثرت عددی آن بود. این چیزیست که مضمون آنچه در فارسی فردگرایی نامیده شده است میباشد. حتا در سیستمهای بزرگی مشابه هگل، و ادیان بزرگ نیز، مفهوم خدا فردیست، کثرت پذیر نیست از یکسو، و حاصل جمع هم نیست، تنها یگانه یکتاست از سوی دیگر، هرچند در ادیان بزرگ یکتا خدایی، مقدمات ادراک جمعی جمع، پایه گذاشته شده اند. یعنی خدا دیگر متعلق به این ده و آن ده، این شهر و آن شهر، امروز و فردا نیست، خدای واحد در وحدت خود، جمع را منعکس میکند، در جمعیت آن و نه در فردیت آن.

کم و بیش از نظر تسلسل زمانی، مراتب فوق که اشاره شد، با آمدن اسلام و گسترش تجارت (رابطه پولی) در یک واحد سیاسی فراگیر و بی سابقه، گرچه  موخر میباشند، اما از نظر تسلسل منطقی، کم و بیش هم عصر هستند، بمعنی سرگذشت (قصه، تیل، استوری) بشر و نقد آن بعنوان تاریخ (هیستوری، فلسفه، بالاخره در ادبیات، رمان)، از قرن هفتم تا پایان قرون میانه، و بالاخره مقدمات رنسانس، و شروع باصطلاح عصر جدید (منظور آنچه که مدرنیسم و مدرنیته گفته شده است نیست)، یعنی شروع و گسترش عصر صنعت.

این نکته را در مقدمه هگل به “علم منطق”اش میتوان بطور بارز دید. او با تمام عظمت فکری اش، در یک لحظه زمانی که که به ناپدید شدن متافیزیک و شکلگیری علوم جدید اشاره میکند، دو روند که ویژگی بنیادی هم زمانه او بوده اند و هم تمام عصر در حال تولد در سرگذشت و سرنوشت بشر، را نمی بیند. یکی اجتماعی شدن کلیه امور بشر، و دیگری، روند دموکراتیزه شدن آن- در حقیقت، این نادیده گرفته شدن ناشی از همان بحث فوق راجع به فرد منفرد و جمع منفرد، میباشد.  بیجا نیست شاید اگر گفته شود که “سرو ته کردنی” که مارکس اشاره میکند، در این هسته خفته باشد. یعنی جمع را از دید جمع دیدن و نه از دید فرد دیدن- دو واقعیت و کیفیت بکلی متفاوت.

از نظر سازماندهی سیاسی “جامعه”، این دو ادراک به چهار مفر ختم شده اند. انچه به نام پارلمانتاریسم میشناسیم، آنچه به نام فاشیسم میشناسیم، آنچه بنام شورایی میشناسیم (که از نظر وقوع سرگذشتی بشر، ظاهرا مارکس آنرا در کمون پاریس دید، در اتحاد شوروی به تحقق – وهم توقف- رسید)، و بالاخره آنچه که با نام تجربه جمهوری خلق چین میشناسیم.

دوتای نخست، بر درک انفرادی از فرد و هم جمع قرار داشته اند، دو تای بعدی بر درک جمعی از فرد و جمع قرار داشته اند که به همان نام شورایی شناخته هستند. نکته قابل توجه اینستکه، جامعه صنعتی در این مرحله رشد و پختگی سرگذشتی اش، که اساسا بر دوتای نخست متکی بوده است، به پایان خودش رسیده است، یعنی این “جامعه” عمیقا اجتماعی شده را دیگر نمیتوان با دید فردی فرد و فردی جمع دید و امور و احتیاجات اش را سازمان داد.

اگر تجربه چین را تداوم تجربه قطع شده اتحاد شوروی بگیریم، در حقیقت فعلا نخستین جایگزین سازماندهی هم سیاسی و هم اجتماعی کشورهای صنعتی، یا بطور کلی تمام جوانب زندگی فردی و اجتماعی، این تجربه میباشد.

در ایران خودمان نیز( و کشورهای مشابه)، ما با یک پیچیدگی روبرو هستیم، که اصولا سطح رشد و پختگی آن، تجربه شناخته شده بنام پارلمانتاریسم را تنها جایگزین میسر میکند، اما از سوی دیگر، سطح رشد و پختگی عصر صنعت و جهتگیریهای آینده، و مسایل درگیر جاری و فعلا ماندگار،  این جانشین را مانعی بنیادی برای سازماندهی جامعه ایران میکند. بنابراین، مناسب ترین ، سازماندهی یی میباشد که جمع را جمع و فرد را جمع ببیند، یعنی تجربه یی که اتحاد شوروی موسس آن بوده است و امروز چین ادامه دهنده آن میباشد- تبعا با متناسب سازیهای تجربه ویژه خود ایران. مسایل ایران و مشابه، از جمله خود چین، روسیه و کلا سراسر جهان، دیگر با ساختاری که پارلمانتاریسم نامیده شده است، نه قابل درک و نه سازماندهی میباشند. و نکته جالب اینستکه، کشورهای صنعتی، و در راس آنها ایالات متحده، هم آماده ترین، و هم ضروری ترین برای این سازماندهی جانشین هستند- سطح سلب مالکیت خصوصی تا مرز دفع مالکیت خصوصی حتا از سوی خود مالکین نیز بحدی بسیار پیشرفته و اجتماعی شده رسیده است. ساده کنیم، “من دیگر نمیتواند نه ادعای ما کند و نه مسایل ما را میتواند بفهمد، و نه به سطح سازماندهی سراسری اجتماعی ارتقاع دهد”.

میگویند جک لندن پیش بینی کرده است که جهان تا یکصد سال بعد از “اکتبر”، سراسر “اکتبری” خواهد شد. بهرحال او تنها یک نویسنده بوده است.

 

سهراب فیض آبادی

‏چهار شنبه‏، ۲۰۱۵‏/۰۴‏/۱۵

تاریخ انتشار : ۲۷ فروردین, ۱۳۹۴ ۸:۴۵ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه «همگامی» در محکومیت اخراج فله‌ای مهاجران افغان

خواست مشترک و فراگیر مبارزان میهن‌دوست ایران، آزادی بی‌قیدوشرط زندانیان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است!

#جدول_مندلیف

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳) مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ

اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس