نگرانی فدراسیون فوتبال ایران از محرومیت از جام جهانی قطر پس از محرومیت زنان از حضور در بازی مقدماتی جام جهانی مقابل لبنان. در ابتدا، وزارت ورزش به ۲ هزار زن اجازه دادند تا بازی روز سه شنبه (۲-۰) را تماشا کنند. مهرداد سراجی، عضو هیئت مدیره فدراسیون جهانی فوتبال، روز چهارشنبه در توییتی نوشت: “خبرهای نگران کننده ای از سوی فیفا و AFC می شنویم.* اگر تیم ملی ایران از جام جهانی کنار گذاشته شد،”آنهایی که در حوادث تلخ مشهد نقش داشتند، پاسخگو خواهند بود”.
در ایران بیش از چهار دهه است که زنان از حضور در مسابقات فوتبال منع شده اند. تحت فشار نهاد حاکمیتی جهانی فیفا، در دو سال گذشته تعداد محدودی از زنان اجازه حضور در حداقل دو بازی مقدماتی جام جهانی و فینال لیگ قهرمانان آسیا در ورزشگاه آزادی تهران را پیدا کردهاند.
آخرین بازی مقدماتی ایران که پیش از این به جام جهانی راه یافته بود، طبق معمول در تهران پایتخت برگزار نشد، بلکه در شهر مذهبی مشهد در شمال شرق ایران برگزار شد. با وجود اینکه بلیت ها به صورت آنلاین در اختیار هواداران زن قرار گرفت، اما بانوان با بلیت های معتبر خود تا پایان بازی مقابل دروازه های بسته ایستادند. به گفته شاهدان عینی، این امر به اعتراضات منجر شد و پلیس از اسپری فلفل علیه زنان استفاده کرد. در شبکه های اجتماعی، این رویداد با ممنوعیت رفتن دختران به مدرسه در افغانستان توسط طالبان اسلامگرا مقایسه شد. ناظران گمان می کنند که تندروهای با نفوذ اسلام گرا در مشهد به ابتکار خودشان و بدون مشورت با فدراسیون فوتبال ایران” FFI “عمل کردند.
با وجود فروش بلیط، زنان اجازه ورود پیدا نکردند
به نقل از رویداد۲۴: فدراسیون فوتبال ایران”FFI” در توضیح خود نوشته “حداکثر طی ۴۸ ساعت وجوه دریافت شده به این اشخاص بازگردانده خواهد شد.” نکته دردناکتر این جا بود که آنها طوری پاسخ دادند که انگار موضوع مورد انتقاد، برگشت پول کسانی است که بلیت خریدهاند. یعنی کل ماجرا را به پس دادن پول بلیت تقلیل دادهاند!. اما ورود فیفا یا عدم ورود فیفا مسئله اصلی نیست، بلکه نکته مهم اینجاست که سیاستگذاران امنیتی و فرهنگی و اجتماعی در ایران کاری کردهاند که بخشی از مردم ایران حاضرند محبوبترین ورزش در کشورشان تعلیق شود و از همه مسابقات بینالمللی حذف شود و خودشان آسیب ببینند، شاید کسانی از جهالت به در آیند. و این تلخترین بخش ماجراست.
تقریبا عمده مسئولانی که بر سر کار هستند؛ چه در مجلس و چه در دولت و قوه قضاییه، همه از یک طیف سیاسی بوده و به نوعی مخالف ورود زنان به ورزشگاه هستند؛ اما نحوه برخورد با زنان در مشهد به گونهای بود که برای نخستین بار در تاریخ یک کشور، پس از برگزاری یک بازی فوتبال، رئیس جمهور و دادستان کل کشور و رئیس مجلس شورای اسلامی به صورت همزمان به وضعیت پیشآمده انتقاد کنند و در دستوری به وزیر کشور ماموریت داد “جوانب حواشی ایجاد شده را بررسی کند.”اما تجربه نشان داده در مواردی مانند پاشیدن اسپری فلفل به زنان در مشهد، نه کسی مسئولیت میپذیرد و نه کسی متوجه میشود در پشت پرده دستور اصلی را چه کسی صادر کرده است.
زیرنویس:
*- کنفدراسیون فوتبال آسیا “AFC” اتحادیه فوتبال آسیا است. این یکی از شش اتحادیه قاره ای فدراسیون جهانی فوتبال فیفا است و در مجموع از ۴۷ اتحادیه ملی در کشورها و مناطق مختلف تشکیل شده است.
دوشنبه ۱۵ فروردین ۱۴۰۱- ۴ آوریل ۲۰۲۲
منبع: سایت آلمانی” Sport 24 “