نوشته جینا سمیالک برای نیویورک تایمز(۱)
جایزه نوبل در علوم اقتصادی روز دوشنبه ۹ اکتبر به کلودیا گُلدین، استاد دانشگاه هاروارد، برای ارتقاء درک جهان از پیشرفت نیروهای کار زن اهدا شد.
کلودیا گُلدین سومین زنی است که برنده جایزه نوبل اقتصاد شده است. علاوه بر این او اولین زنی است که به تنهایی و نه به شکل اشتراکی موفق به دریافت این جایزه شد.
دکتر گُلدین ۷۷ ساله، و استاد اقتصاد در دانشگاه هاروارد است. او در رشته خود همیشه نقشی پیشگام داشته، مثلا او اولین زنی است که در سال ۱۹۸۹ در بخش اقتصاد هاروارد موفق به دریافت کرسی دائمی(۲) استادی شد. مطالعات او به علل شکاف جنسیتی دستمزد، روند تحول مشارکت زنان در بازار کار در ۲۰۰ سال گذشته، و پیامدهای این تحول برای آینده نیروی کار پرداخته است.
کمیته نوبل این جایزه را در شهر استکهلم اعلام کرد و دکتر گُلدین را به خاطر تحقیقاتش در مورد اشتغال زنان تحسین کرد. این تحقیقات نشان میدهند که در دهه آغازین قرن ۱۹ میلادی، همزمان با تغییر رویکرد اقتصاد(۳) از کشاورزی به سمت صنعت، اشتغال در میان زنان متاهل کاهش یافت. این مشارکت در دهه اول قرن بیستم افزایش یافت، زیرا بخش ارائه خدمات، به عنوان بخشی از اقتصاد، به تدریج گسترده شد.
دکتر گُلدین دهه ۷۰ قرن بیستم را یک دوره “انقلابی” توصیف کرده که در آن سن ازدواج زنان در ایالات متحده امریکا بالا رفت، زنان موفق به کسب مدارج بالای تحصیلات عالی شدند، و در بازار کار پیشرفت زیادی داشتند. در آن سالها قرصهای ضدبارداری راحتتر در دسترس بودند، آنچه که دکتر گُلدین دلیل «قوی» ازدواج زودهنگام مینامید را از بین بردند، و به زنان زمان بیشتری برای شکل دادن به هویت مستقل خود در خارج از خانه را دادند.
تحقیقات دکتر گُلدین از جمله نشان داده اند که روند کاهش شکاف جنسیتی دستمزد در طول تاریخ ناهموار بوده است به طوریکه در سالهای اخیر، پیشرفت در کاهش شکاف جنسیتی دستمزد متوقف شده است. امروزه زنان در امریکا به ازاء هر دلاری که مردان به دست می آورند، کمی بیش از ۸۰ سنت درآمد دارند.
کمیته نوبل گفت که در گذشته، شکاف جنسیتی دستمزد را در رابطه با تحصیلات و نوع شغل توضیح میدادند، اما دکتر گُلدین نشان داد که تفاوت های درآمدی بین مردان و زنان، در مشاغل یکسان بیشتر قابل مشاهده است و این تفاوت ها پس از تولد اولین فرزند یک زن شروع می شوند.
به طور مثال، در یک مطالعه ۱۵ ساله بر روی دانشجویان رشته بازرگانی در دانشگاه شیکاگو، گُلدین و همکارانش متوجه شدند که شکاف دستمزد یک یا دو سال پس از به دنیا آمدن اولین نوزاد یک زن شروع به افزایش میکند.
رندی هالمارسون، یکی از اعضای کمیته و استاد اقتصاد در دانشگاه گوتنبرگ گفت: «اکتشافات کلودیا گُلدین پیامدهای اجتماعی گسترده ای دارند.
دکتر گُلدین در مصاحبه ای گفت که امیدوار است خوانندگانِ نتایجِ تحقیقاتش متوجه اهمیت تغییرات بلندمدت برای درک بازار کار شوند.
او گفت: «ما اثرات باقیمانده از تاریخ را در اطراف خود می بینیم.» او گفت، ساختارهای جامعه و خانواده ای که زنان و مردان در آنها پرورش می یابند، به رفتار آنها و نتایج اقتصادی آن شکل میدهند.
او گفت: «تا زمانی که برابری در روابط زوج ها نداشته باشیم، هرگز برابری جنسیتی نخواهیم داشت.» اگر چه “پیشرفت و تغییرات عظیمی بدست آمده، ولی تفاوت های مهمی کماکان وجود دارند» که اغلب به انجام کار بیشتر زنان در خانه مربوط می شود.
دکتر گُلدین دارای دکترای اقتصاد از دانشگاه شیکاگو است. او اغلب با همکاری همسرش، لارنس کَتز(۴)، اقتصاددان دانشگاه هاروارد، مقاله می نویسد.
دکتر گُلدین در پاسخ به این سوال که دربافت جایزه اقتصاد به تنهایی، برای یک زن چه معنی دارد، گفت که این نشان دهنده نوعی “اوج” پس از سال های متمادی است که در آنها “تغییرات مهم” در جهت ازدیاد تنوع جنسیتی در رشته اقتصاد بوقوع پیوست.
کلودیا اولیوتی از دانشگاه دارتموث، یکی از همکاران دکتر گُلدن، گفت که کار دکتر گُلدین “بسیاری از تحقیقات امروزی در مورد زنان و بازار کار را شکل داده است.” وی خاطرنشان کرد که کار وی تا امروز ادامه دارد چرا که دکتر گُلدن به تازگی مقاله جدیدی منتشر کرده که در آن چگونگی پیشرفت های بزرگ زنان در دهه ۱۹۷۰ و موانع بازدارنده این پیشرفت ها در سال های پس از آن بر رسی شده است.
او گفت که دکتر گُلدین برای بسیاری از زنانی که وارد عرصه اقتصاد شده اند، راهنمای مهمی است. دکتر اولیوتی همچنان گفت که «کلودیا منبع الهام بسیاری از زنان در علم اقتصاد بوده است، تجربیات خود را سخاوتمندانه به اشتراک میگذارد، و امکانات موجود برای موفقیت زنان در دنیایی که عمدتاً مردانه هستند را نشان میدهد.
لیا بوستان، استاد دانشگاه پرینستون که زمانی دانشجوی دکتر گُلدین بود، گفت که کار او تأثیری “عمیق” بر علم اقتصاد کار داشته است. او گفت: «وقتی کلودیا برنده شد اولین چیزی که به آن فکر کردم این بود که تحقیقات او هنوز الهامبخش کار فعلی است» و توضیح داد که دانش آموزانش امروز هنوز در حال بررسی چگونگی تعامل تصمیمات مرتبط با ازدواج، پیشگیری از بارداری و بازار کار در بعد تاریخی هستند. او گفت: « ما به عنوان اقتصاددانان کار و مورخان اقتصادی میتوانیم در زمینه های مختلفی به کار کلودیا ادامه دهیم.
زیر نویس:
۱. Claudia Goldin Wins Nobel in Economics for Studying Women in the Work Force
https://www.nytimes.com/2023/10/09/business/economy/claudia-goldin-nobel-prize-economics.html
۲. Tenure
۳. مقصود نویسنده، جینا سمیالک، اقتصاد در کشور های غربی و امریکا است.
۴. Lawrence Katz
1 Comment
ممنون از خبر، لطفا اگر ممکن است یادداشتی هم در باره نظریات او منتشر کنید.