جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۲

جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۲

آیا ریاست جمهوری پر نقص کارتر، بهترینی است که از ایالات متحده میتوان انتظار داشت؟
آن جایی که کارتر از عاملیت واقعی استفاده کرد، نه در فشارِ ناشی از مرحله پایانیِ سیاست «کینزی» و شوک نفتی، بلکه در سیاست خارجی بود. مهم ترین واقعه جدیت...
۲۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: جفری سامرز، برگردان: نرگس
نویسنده: جفری سامرز، برگردان: نرگس
حقوق ما: سال هشتم، شماره ۲۳۰
در این شماره: مجازات‌های جایگزین حبس، خدمات عامالمنفعه در مجازاتهای جایگزین حبس و امکان استثمار زندانیان، کاهش جمعیت کیفری زندان در پرتو مجازاتهای جایگزین حبس، تاثیر اجتماعی مجازات جایگزین حبس...
۲۰ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
روزای خونین: میان نامه های زندان و تئوری انقلاب
روزا رویزیونیسم را اندیشه ای مکانیکی و غیردیالکتیکی میدانست...او در کنار کارل لیبکنشت پایه گذار سازمان اسپارتاکوس بود که نطفه اصلی تشکیل حزب کمونیست آلمان در سال 1918 میلادی گردید....
۲۰ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: آرام بختیاری
نویسنده: آرام بختیاری
یگانه چارهٔ ما
در جهان مدرنی که به جای نزدیکی، دیوارهایی بلندتر میان انسان‌ها ساخته‌اند، چگونه می‌توان به آینده امید داشت؟
۲۰ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
سقوط تاریخی دستمزد در مقابل طلا
کارگر یک ماه کار می‌کند اما کل حقوقی که می‌گیرد، کمی بیشتر از قیمت یک گرم طلا در بازار و کمتر از ۱۵۰ دلار آمریکاست؛ حال قدرت خرید چنین دستمزدی...
۲۰ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: نسرین هزاره مقدم
نویسنده: نسرین هزاره مقدم
در چشم انداز سبزِ نگاه تو
می دانم، چه بیهوده می گذرد، روزگار سخت و دلگیر، در دالانی تنگ و سیاه، اما امید در شریانهای زندگی جاریست
۲۰ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: حسن جلالی
نویسنده: حسن جلالی
دفتر کنگرهٔ بیستم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
دوستان و رفقای گرامی مطالبی که در این دفتر ملاحظه میکنید، بخشی از اسناد مصوب کنگره بیستم سازمان، به اضافه پیام ها و سخنرانی های مهمانان آن است که آماده...
۱۹ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: ‌دبیرخانهٔ شورای مرکزی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: ‌دبیرخانهٔ شورای مرکزی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

کلودیا گُلدین به خاطر تحقیقاتش در زمینه کار زنان برنده جایزه نوبل اقتصاد شد!

تحقیقات خانم گُلدین دلایل شکاف جنسیتی دستمزد نیروهای کار زن را آشکار کرد. او سومین زن برنده جایزه نوبل اقتصاد است.

نوشته جینا سمیالک برای نیویورک تایمز(۱)

جایزه نوبل در علوم اقتصادی روز دوشنبه ۹ اکتبر به کلودیا گُلدین، استاد دانشگاه هاروارد، برای ارتقاء درک جهان از پیشرفت نیروهای کار زن اهدا شد.

کلودیا گُلدین سومین زنی است که برنده جایزه نوبل اقتصاد شده است. علاوه بر این او اولین زنی است که به تنهایی و نه به شکل اشتراکی موفق به دریافت این جایزه شد.

دکتر گُلدین ۷۷ ساله، و استاد اقتصاد در دانشگاه هاروارد است. او در رشته خود همیشه نقشی پیشگام داشته، مثلا او اولین زنی است که در سال ۱۹۸۹ در بخش اقتصاد هاروارد موفق به دریافت کرسی دائمی(۲) استادی شد. مطالعات او به علل شکاف جنسیتی دستمزد، روند تحول مشارکت زنان در بازار کار در ۲۰۰ سال گذشته، و پیامدهای این تحول برای آینده نیروی کار پرداخته است.

کمیته نوبل این جایزه را در شهر استکهلم اعلام کرد و دکتر گُلدین را به خاطر تحقیقاتش در مورد اشتغال زنان تحسین کرد. این تحقیقات نشان میدهند که در دهه آغازین قرن ۱۹ میلادی، همزمان با تغییر رویکرد اقتصاد(۳) از کشاورزی به سمت صنعت، اشتغال در میان زنان متاهل کاهش یافت. این مشارکت در دهه اول قرن بیستم افزایش یافت، زیرا بخش ارائه خدمات، به عنوان بخشی از اقتصاد، به تدریج گسترده شد.

دکتر گُلدین دهه ۷۰ قرن بیستم را یک دوره “انقلابی” توصیف کرده که در آن سن ازدواج زنان در ایالات متحده امریکا بالا رفت، زنان موفق به کسب مدارج بالای تحصیلات عالی شدند، و در بازار کار پیشرفت زیادی داشتند. در آن سال‌ها قرص‌های ضدبارداری راحت‌تر در دسترس بودند، آنچه  که دکتر گُلدین دلیل «قوی» ازدواج زودهنگام می‌نامید را از بین بردند، و به زنان زمان بیشتری برای شکل دادن به هویت مستقل خود در خارج از خانه را دادند.

تحقیقات دکتر گُلدین از جمله نشان داده اند که روند کاهش شکاف جنسیتی دستمزد در طول تاریخ ناهموار بوده است به طوریکه در سالهای اخیر، پیشرفت در کاهش شکاف جنسیتی دستمزد متوقف شده است. امروزه زنان در امریکا به ازاء هر دلاری که مردان به دست می آورند، کمی بیش از ۸۰ سنت درآمد دارند.

کمیته نوبل گفت که در گذشته، شکاف جنسیتی دستمزد را در رابطه با تحصیلات و نوع شغل توضیح میدادند، اما دکتر گُلدین نشان داد که تفاوت های درآمدی بین مردان و زنان، در مشاغل یکسان بیشتر قابل مشاهده است و این تفاوت ها پس از تولد اولین فرزند یک زن شروع می شوند.

به طور مثال، در یک مطالعه ۱۵ ساله بر روی دانشجویان رشته بازرگانی در دانشگاه شیکاگو، گُلدین و همکارانش متوجه شدند که شکاف دستمزد یک یا دو سال پس از به دنیا آمدن اولین نوزاد یک زن شروع به افزایش می‌کند.

رندی هالمارسون، یکی از اعضای کمیته و استاد اقتصاد در دانشگاه گوتنبرگ گفت: «اکتشافات کلودیا گُلدین پیامدهای اجتماعی گسترده ای دارند.

دکتر گُلدین در مصاحبه ای گفت که امیدوار است خوانندگانِ نتایجِ تحقیقاتش متوجه اهمیت تغییرات بلندمدت برای درک بازار کار شوند.

او گفت: «ما اثرات باقیمانده از تاریخ را در اطراف خود می بینیم.» او گفت، ساختارهای جامعه و خانواده ای که زنان و مردان در آنها پرورش می یابند، به رفتار آنها و نتایج اقتصادی آن شکل میدهند.

او گفت: «تا زمانی که برابری در روابط زوج ها نداشته باشیم، هرگز برابری جنسیتی نخواهیم داشت.» اگر چه  “پیشرفت و تغییرات عظیمی بدست آمده، ولی تفاوت های مهمی کماکان وجود دارند» که اغلب به انجام کار بیشتر زنان در خانه مربوط می شود.

دکتر گُلدین دارای دکترای اقتصاد از دانشگاه شیکاگو است. او اغلب با همکاری همسرش، لارنس کَتز(۴)، اقتصاددان دانشگاه هاروارد، مقاله می نویسد.

دکتر گُلدین در پاسخ به این سوال که دربافت جایزه اقتصاد به تنهایی، برای یک زن چه معنی دارد، گفت که این نشان دهنده نوعی “اوج” پس از سال های متمادی است که در آنها “تغییرات مهم” در جهت ازدیاد تنوع جنسیتی در رشته اقتصاد بوقوع پیوست.

کلودیا اولیوتی از دانشگاه دارتموث، یکی از همکاران دکتر گُلدن، گفت که کار دکتر گُلدین “بسیاری از تحقیقات امروزی در مورد زنان و بازار کار را شکل داده است.”  وی خاطرنشان کرد که کار وی تا امروز ادامه دارد چرا که دکتر گُلدن به تازگی مقاله جدیدی منتشر کرده که در آن چگونگی پیشرفت های بزرگ زنان در دهه ۱۹۷۰ و موانع بازدارنده  این پیشرفت ها در سال های پس از آن بر رسی شده است.

او گفت که دکتر گُلدین برای بسیاری از زنانی که وارد عرصه اقتصاد شده اند، راهنمای مهمی است. دکتر اولیوتی همچنان گفت که «کلودیا منبع الهام بسیاری از زنان در علم اقتصاد بوده است، تجربیات خود را سخاوتمندانه به اشتراک می‌گذارد، و امکانات موجود برای موفقیت زنان در دنیایی که عمدتاً مردانه هستند را نشان می‌دهد.

لیا بوستان، استاد دانشگاه پرینستون که زمانی دانشجوی دکتر گُلدین بود، گفت که کار او تأثیری “عمیق” بر علم اقتصاد کار داشته است. او گفت: «وقتی کلودیا برنده شد اولین چیزی که به آن فکر کردم این بود که تحقیقات او هنوز الهام‌بخش کار فعلی است» و توضیح داد که دانش آموزانش امروز هنوز در حال بررسی چگونگی تعامل تصمیمات مرتبط با ازدواج، پیشگیری از بارداری و بازار کار در بعد تاریخی هستند. او گفت: « ما به‌ عنوان اقتصاددانان کار و مورخان اقتصادی میتوانیم در زمینه های مختلفی به کار کلودیا ادامه دهیم.

زیر نویس:

۱. Claudia Goldin Wins Nobel in Economics for Studying Women in the Work Force

https://www.nytimes.com/2023/10/09/business/economy/claudia-goldin-nobel-prize-economics.html

۲. Tenure

۳. مقصود نویسنده، جینا سمیالک، اقتصاد در کشور های غربی و امریکا است.

۴. Lawrence Katz

بخش : زنان
تاریخ انتشار : ۱۸ مهر, ۱۴۰۲ ۳:۰۹ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

1 Comment

  1. مریم گفت:

    ممنون از خبر، لطفا اگر ممکن است یادداشتی هم در باره نظریات او منتشر کنید.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آیا ریاست جمهوری پر نقص کارتر، بهترینی است که از ایالات متحده میتوان انتظار داشت؟

حقوق ما: سال هشتم، شماره ۲۳۰

روزای خونین: میان نامه های زندان و تئوری انقلاب

یگانه چارهٔ ما

سقوط تاریخی دستمزد در مقابل طلا

در چشم انداز سبزِ نگاه تو