جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۳۷

جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۳۷

مسئولیت سلبریتی‌ها در فضای مجازی!
در قرن حاضر، رسانه‌ها بخش عمده‌ای از مدیریت افکار عمومی را عهده‌دار هستند و قدرت و توانمندی آن را با هر عامل و ابزار محرک دیگری نمی‌توان مقایسه کرد اما...
۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: حسین مهراندیش
نویسنده: حسین مهراندیش
اعلامیه حزب دموکراتیک مردم ایران درباره "قانون" حجاب و عفاف!
ما ضمن استقبال از خودداری رئیس جمهور از امضای قانون ضدِ مردمی "حجاب و عفاف"، مخالفت خود را با هر قانونی برای تحمیل حجاب اجباری به زنان ایران و تبدیل...
۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
خطر سرمایه‌داری غربگرا در ایران: از خیانت نخبگان تا تشدید بحران معیشتی و نارضایتی اجتماعی...
در شرایطی که ایران به‌شدت زیر فشارهای خارجی، به‌ویژه از جانب آمریکا و اروپا، قرار گرفته است، و از سوی دیگر با پیامدهای سقوط متحدان منطقه‌ای همچون بشار اسد و...
۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سایت ۱۰ مهر
نویسنده: سایت ۱۰ مهر
فلسفه کانت؛ تئوری انقلاب فرانسه شد...
سوسیالیست ها فلسفه کانت را ایده آلیستی، ذهنی،و آگنوستیکی-لاادری می نامند. کانت مدعی بود که مقوله های زمان و مکان، اشکال واقعیت عینی نیستند بلکه نظر و بینش فردی و...
۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: آرام بختیاری
نویسنده: آرام بختیاری
ادای احترام به غلامحسین ساعدی-۲۹ دسامبر پرلاشز پاریس!
اخیرا ویدیویی در شبکه های اجتماعی منتشر شده است که در آن یکی از عناصر سلطنت طلب به مقبره شخصیت برجسته ادبی و سیاسی ایران غلامحسین ساعدی در پرلاشز پاریس...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه
صدای لمپنیسم در پوشش سلطنت طلبی...
این افراد، که ظاهراً توانایی ورود به بحثی مستدل و منطقی با منتقدان را ندارند، سعی دارند به جای پرداختن به گفتگوی سالم و تبادل نظر سازنده، با توسل به...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
چپ، آزادی و عدالت در تاریخ معاصر ایران!
در این بخشِ پایانی، ابتدا مروری کوتاه بر تاریخ چپ ایرانی دارم، از سال‌های آستانه‌ی جنگ اول جهانی تا امروز و سپس تلاش می‌کنم تا در پرتو نکات مطرح شده...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: علیرضا بهتوئی
نویسنده: علیرضا بهتوئی

که عشق آسان نمود اوّل، ولی افتاد مشکل‌ها!

امروز در یک نگاه لحظه‌ای به آن تاریخ می‌بینیم نه دیگر از آن نیروی اجتماعی حاضر در نمازهای جمعه خبری هست و نه آن طیف معتقد به ولایت که از روحانیت مبارز تا روحانیون مبارز را شامل می‌شد و نه حتی آن طیف لباس‌شخصی آن زمان نظیر ده‌نمکی حاضرند آن‌گونه در رکاب رهبر باشند. امروز رهبر مانده است و فرماندهان بعضاً فاسد سپاه.
در سالگرد ۱۸ تیر ۱۳۷۸

که عشق آسان نمود اوّل، ولی افتاد مشکل‌ها!

نوشتن در مورد هیجده تیر ۱۳۷۸ و آن خیزش پرشورونشاط برای نویسندهٔ این سطور از دو جهت حائز اهمیت است. از یک سو پاس‌داشت وقایع و ارزش گذاردن به آن کوشش‌هایی که در راستای اعتلای آزادی و دموکراسی نزدیک به صد و پنجاه سال است در میهن‌مان در جریان است و از سوی دیگر بررسی و جمع‌بندی آن وقایع بر اساس آگاهی امروزی و نگاهی به آن دوران از سکوی امروز.

 

مروری بر آن دوران

حضور پرشور مردم در انتخابات خرداد ۱۳۷۶ و انتخاب غیرقابل‌باور آقای خاتمی به عنوان رئیس جمهور اگر چه مرهون حضور تک‌تک آحاد مردم امیدواری بود که با حضور پرشور خود این حماسه را فراهم آوردند، اما این مهم رقم نمی‌خورد اگر در آن زمان گروه‌های مرجع و در رأس آن جنبش دانشجویی به حرکت در نمی‌آمد. نیروهای دانشجویی در خلق این تاریخ جایگاه ویژه داشتند.

هیجده تیرماه ۱۳۷۸ در شرایطی رقم خورد که نیروهای تحول‌خواه جامعه پس از فتح غیرمنتظرهٔ نهاد ریاست‌جمهوری به یک‌باره با جنایات فجیع موسوم به «قتل‌های زنجیره‌ای» مواجه شدند. انتقام‌گیری گزمگان استبداد از چهره‌های فاخر جامعه چون نویسندگان، روشنفکران و سیاست‌مداران ملّی در چارچوب پروسهٔ «حذف‌درمانی» جامعه را مضطرب و قلب تپندهٔ آن یعنی دانشگاه تهران را به خروش و تب‌وتاب کشاند.

پس از افشای دستورالعمل سعید امامی عامل شناخته‌شده و موثر قتل‌های زنجیره‌ای در روزنامهٔ سلام و توقیف این روزنامه، دانشجویان دست به اعتراضی کاملاً مسالمت‌آمیز زدند و خواهان رفع توقیف از این روزنامهٔ اصلاح‌طلب شدند.

در شب آن اعتراض عوامل موسوم به لباس شخصی‌ها به کوی دانشگاه تهران حمله کردند و ویرانه‌ای به بار آوردند، اقدام وحشیانه‌ای که هیچ توجیه و محلی از حمایت نداشت.

حملهٔ غارتگرانهٔ عوامل حکومت به قدری ددمنشانه بود که رهبر جمهوری اسلامی را به موضع تدافعی کشاند و در اولین واکنش آن را شدیداً محکوم کرد و در مراسم نماز مغرب و عشائی که در بیت ایشان در تاریخ بیست‌ویکم تیر ماه هفتاد و هشت برگزار شد، از جمله گفت: «مگر من بارها نگفته‌ام در اجتماعات کسانی که مخالفند، هیچ کس نباید رفتار خشونت‌آمیز داشته باشد؛ چون این، دشمن را خوشحال می‌کند. بارها ما این حرف را گفتیم، چرا گوش نکردند؟! چرا گوش نمی‌کنند؟! حتّی اگر یک حرفی که خون شما را به جوش می‌آورد به زبان آورند – مثلاً فرض کنید اهانت به رهبری کردند – باز هم باید صبر و سکوت کنید. اگر عکس مرا هم آتش زدند و یا پاره کردند، باید سکوت کنید.»

جدا از رهبر حکومت، رئیس‌جمهور و دولت اگر چه به این فاجعه اعتراض و حتی مصطفی معین از وزرای شاخص دولت و وزیر علوم و آموزش عالی در اعتراض به این بی‌قانونی از سمت خود استعفاء داد، اما از دانشجویان خواست که آرامش‌شان را حفظ کنند. درخواستی که هنوز مورد اعتراض گروهی از نیروهای اجتماعی‌ست.

در طی درگیری‌های مربوط به هیجده تیر عزت ابراهیم‌نژاد، فارغ‌التحصیل رشتهٔ حقوق دانشگاه جندی شاپور اهواز که برای دیدار دوستش به کوی دانشگاه رفته بود، جان باخت و سعید زینالی ابتداء در منزلش دستگیر و سپس ناپدید شد. عزیز مفقودی که پس از گذشت بیست‌وچهار سال، هنوز از او خبری نیست.

خیزش هیجده تیر اولین حرکت عظیم دانشجویی بعد از اعتراضات دانشجویی در آغاز دوران موسوم به «انقلاب فرهنگی» در سال ۱۳۵۹ بود. نزدیک بیست سال بود که حاکمیت موفق شده بود سکوت قبرستانی را بر دانشگاه حاکم کند و مقتدرانه بر اقتدار خود ببالد. از این رو می‌توان گفت حاکمیت انتظار چنین وسعتی از اعتراض را نداشت. اما علی‌رغم این عدم آمادگی، حکومت با نظم دادن به صفوفش و ترتیب یک تظاهرات سراسری و تهدید رئیس‌جمهور به کودتا توسط نامهٔ بیست‌وچهار نفر از فرماندهان عالی‌رتبهٔ سپاه سرانجام طی سخنان به غایت تهدیدآمیز حسن روحانی در سیمای دبیر شورای عالی امنیت ملی، در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه، توانست این آتش شعله‌ور شده را به زیر خاکستر ببرد.

 

جمع‌بندی آن وقایع بر اساس آگاهی امروزی و نگاهی به آن دوران از سکوی امروز

به باور راقم این سطور هیجده تیر پایان دوران تکیهٔ نظام ولایت فقیه به نیروهای انقلاب اسلامی و آغاز دوران اقتدارگرایی آقای خامنه‌ای و نظام ولی‌فقیه است.

حوادث هیجده تیر و موضع‌گیری‌های نیروهای حکومتی و ارزیابی از تغییر نسل و … از یک سو به آیت‌الله خامنه‌ای نشان داد که درخامنه‌ای - نظامیان درازمدت یاوری جز نیروهای نظامی ندارد و به نیروهای نظامی نیز فهماند فقط در سایهٔ یک حکومت توتالیتر و اقتدارگراست که می‌توانند جایگاه خود را در سریر قدرت حفظ کنند.

حتی می‌شود گفت آقای خامنه‌ای به آن‌چه روحانی در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعهٔ بیست‌وسوم تیرماه هفتاد و هشت گفت، عمل کرد. آقای روحانی گفت:

«حوادث چندروزهٔ اخیر، در کنار حوادثی که در این ۲۰ سال گذشته داشتیم که یک پالایش دیگر برای انقلاب ما بود. انقلاب ما در هر مقطعی نیاز به یک پالایش دارد و این حوادث چندروزه زمینه‌ای را برای پالایش جدید در انقلاب ما و نظام ما به‌وجود آورده است».

مسلماً آقای روحانی در آن مقطع نمی‌دانست این پالایش حتی قرار است دامان خودش را هم بگیرد، اما امروز در یک نگاه لحظه‌ای به آن تاریخ می‌بینیم نه دیگر از آن نیروی اجتماعی حاضر در نمازهای جمعه خبری هست و نه آن طیف معتقد به ولایت که از روحانیت مبارز تا روحانیون مبارز را شامل می‌شد و نه حتی آن طیف لباس‌شخصی آن زمان نظیر ده‌نمکی حاضرند آن‌گونه در رکاب رهبر باشند.

امروز رهبر مانده است و فرماندهان بعضاً فاسد سپاه.

تاریخ انتشار : ۱۹ تیر, ۱۴۰۲ ۰:۰۸ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

1 Comment

  1. مهرداد دارستانی گفت:

    آیا منظور از امروز همین دیروز و همه چهل سال گذشته است ؟

    این همه موضوعات بسیار مهم و اساسی در سطح ایران و جهان میگذرد .
    سطح کیفیت مقالات و مندرجات نشریه کار ارگان یک سازمان سیاسی و پیشرو ، توان ارایه کیفیت یک نشریه دانشجویی و یا حتی دانش اموزی را ندارد .
    خودتان به نشریه خودتان بنگرید چه چیزی برای خواندن و یا اندیشیدن در آن هست ؟
    شما نویسنده ندارید یا حرفی برای گفتن ندارید؟
    تنها سرمایه شما درین نشریه نخست آقای وطن آبادی و تحلیل ها و دیدگاه‌های بسیار قشنگ و هوشمندانه ایشان است و سپس آقای فرخ نگهدار .
    مابقی مقالات گویا حقیقتا تنها برای تمرین دست خط نوشته شده اند و فاقد هرگونه ارزش خواندن میباشند .
    تیتر مقاله را ببینید خواهید فهمید که امضای آن جناب علی بی غم است و هیچ انگیزه ای درکار نیست .
    شما حرفی برای گفتن ندارید یا جلوی حرف زدن شما را گرفته اند ؟؟؟؟؟
    همه آن آزادی و دمکراسی را که میخواهید دارید اما چیزی برای گفتن ندارید .
    این حقیقت ماجراست .
    امیدوارم این همه مشکل شما باشد و اگر کسی حرفی برای گفتن داشت او را به سکوت و خفقان نکشانید .
    ازینکه به من اجازه می‌دهید که کامنت بگذارم بسیار سپاسگزارم اما باید که حقیقت دید خودم را درباره کیفیت و به روز بودن ارگان رسمی شما بیان کنم .
    با احترام به همه نویسندگان شما که وقت میگذارند تا وقت دیگران را تلف نمایند .
    شما حقیقتا به یک ارگان رسمی نیاز دارید و گرنه نشریه کامپیوتری شما اگر کاغذ بود تنها بدرد سبزی فروشی میخورد .

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

رئیس جمهور پزشکیان، وعده‌هایش و انتظارات مردم…

قراین، شواهد و تحولات جاری در کشور حاکی ازآن است که در صورت مخالفت مسئولان نظام و افراطیون با خواست مردم و درک نادرست از تحولات داخلی، منطقه‌ای و جهانی، جامعه درگیر حوادث و اتفاقات بسیار ناگوار خواهد شد. با این چشم‌انداز از تحولات پیش رو ضروری است تا سازمان‌ها، احزاب، نهادهای مدنی و تشکل های صنفی- سیاسی، با ارزیابی از تحولات ناشی ازحوادث و اتفاقات احتمالی، برای ایفای رسالت تاریخی خود همراه و همسو شوند.

مطالعه »
بیانیه ها

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

مطالعه »
پيام ها
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

مسئولیت سلبریتی‌ها در فضای مجازی!

اعلامیه حزب دموکراتیک مردم ایران درباره “قانون” حجاب و عفاف!

خطر سرمایه‌داری غربگرا در ایران: از خیانت نخبگان تا تشدید بحران معیشتی و نارضایتی اجتماعی…

فلسفه کانت؛ تئوری انقلاب فرانسه شد…

ادای احترام به غلامحسین ساعدی-۲۹ دسامبر پرلاشز پاریس!

صدای لمپنیسم در پوشش سلطنت طلبی…