چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۲

چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۲

رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!
یادمان باشد که هرچه جامعه ضعیف‌تر شود، از فرصت‌ها و شانس‌هایی که در مسیر بهبود، تغییروتحول  پیش خواهد آمد، کمتر می‌توانیم استفاده کنیم و شانس‌های آینده ایران را از دست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کیوان صمیمی
نویسنده: کیوان صمیمی
انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!
نیروی تجدد و دموکراسی یک قرن است که ایران مال همه‌ی ایرانیان است شعار اوست. اکنون نیروهای وسیعی از جنبش اسلامی نیز به همین نگاه پیوسته اند. در پهنه‌ی سیاست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: امیر ممبینی
نویسنده: امیر ممبینی
جزئیات کشته شدن راضيهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!
سوم تیر ماه جاری رسانه‌ها نوشتند که دختری جوان به نام «راضیهٔ رحمانی» اهل روستای گویژه در شهرستان نورآباد استان لرستان با شلیک یکی از مأموران نیروی انتظامی جان باخت....
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!
نهضت آزادی ایران در ادامه راهبردی که در مرحله اول در پیش گرفت، اتحاد ملت و تجمیع همه معترضان در مرحله دوم انتخابات را برای مقابله با مخالفان آزادی و...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
انتخابات مهندسی شده، راه يا بی‌راهه؟
    خانم وسمقی در ارتباط با انتخابات ریاست حمهوری در ایران تحلیلی داشته است. خانم وسمقی، زین میان؛ بر این باور است که اصلاح‌طلبان، اگر گمان می‌کنند که حکومت...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: صدیقه وسمقی
نویسنده: صدیقه وسمقی
جرون
جرون، ای سیلی خورده ی زمان، ای معامله های پشت پرده ی آن زمان، ای تاریخ دیروز و امروز من، از رنگ و شرنگ، تا کیسه های زر ...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
تحلیل مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران...
در این مقاله، میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال‌های 1400 و 1403 را مقایسه کرده و همچنین به تحلیل اختلاف بین نتایج نظرسنجی‌ها و نتایج واقعی انتخابات...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: م. آذری
نویسنده: م. آذری

“کودک-مجرم”: یک اعدام، یک زیراعدام

پیمان‌نامه حقوق کودک که ایران نیز از امضا کنندگان آن به شمار می‌رود به صراحت بیان می‌کند که اعمال مجازات اعدام و محکومیت‌های طولانی مدت در مورد کودکان نباید اعمال شود. با این حال، در سال ۲۰۱۷ دستکم پنج کودک-مجرم در زندان‌های ایران اعدام شدند. همچنین در سال جاری نیز تاکنون دست‌کم شش کودک-مجرم در زندان‌های مختلف ایران اعدام شده‌اند.

اعدام ششمین کودک-مجرم در سال ۲۰۱۸

 

سازمان حقوق بشر ایران، ۱۲ آذر ماه ۱۳۹۷: یک کودک-مجرم به نام امید رستمی در بین زندانیانی که دو هفته پیش در زندان رجایی شهر کرج اعدام شده بودند وجود داشت. او در سن ۱۶ سالگی مرتکب قتل شده بود.

سازمان حقوق بشر ایران به شدت اعدام امید رستمی را محکوم می کند و خواستار واکنش قوی جامعه بین المللی است. محمود امیری مقدم، سخنگوی این سازمان گفت: “جامعه بین المللی نباید در قرن ۲۱ اعدام نوجوانان را تحمل کند. ما انتظار داریم اتحادیه اروپا و دولت نروژ که پرچمداران مبارزه با مجازات اعدام در جهان محسوب می‌شوند و با دولت ایران نیز در حال مذاکره هستند، واکنش‌های شدیدتری از خود نشان دهند. تلاش برای حفظ برجام نباید منجر به چشم پوشی بر اعدام نوجوانان و دیگر موارد جدی نقض حقوق بشر در ایران شود”.

بنا به اطلاع سازمان حقوق بشر ایران، پیشتر خبر اعدام ۱۰ زندانی در صبح روز چهارشنبه ۲۳ آبان ماه، از سوی این نهاد حقوق بشری منتشر شده بود. مدارک و اطلاعاتی که جدیدا به دست آمده نشان میدهند که یکی از این زندانیان، در زمان ارتکاب جرم انتصابی، تنها ۱۶ سال سن داشته است.

این زندانی که امید رستمی نام دارد، متولد ۲۰ تیر ماه ۱۳۷۵ است و به اتهام قتلی که در تاریخ ۲۲ تیر ماه ۱۳۹۱ در اسلامشهر اتفاق افتاد، بازداشت و به اعدام محکوم شد. وی پیشتر چهار بار به پای چوبه دار منتقل شده بود و طناب را به گردنش انداخته بودند ولی هربار با اخذ مهلت از شکات پرونده به سلول خود بازگذشته بود.

نزدیکان امید رستمی گفتند که وی هیچ گاه برای تعیین رشد عقلی به پزشکی قانونی اعزام نشده بود و یا اگر شده بود ما خبر نداشتیم.

مادر امید رستمی به سازمان حقوق بشر ایران گفت: “امید دو روز بود پا گذاشته بود در ۱۶ سالگی. من رفتم دیوان عالی کشور، خیلی اعتراض زدم. حکم قطعی بعد از سه سال آمد. اول کانون بود و بعد از کانون رفت رجایی شهر. وکیل نداشت. درخواست اعاده دادرسی دادیم ولی اثر نکرد. امید زیر ۱۸ سال بود ولی وقتی من به دیوان عالی کشور رفتم، اتاق ۴۰، نام قاضی را یادم نیست، گفتند بچه شما دو تا سابقه سرقت دارد. و به همین خاطر قانون زیر ۱۸ سال به وی نخورد [ماده ۹۱]”.

به نظر میرسد که قاضی دادگاه بدوی و دیوان عالی کشور، دو سابقه قبلی امید رستمی مبنی بر سرقت را مبنای رشد عقلی و آگاهی به ماهیت جرم از سوی وی به حساب آورده است.

مادر امید در ادامه گفت: “آقای شهریاری رئیس دادسرای امور جنایی ناحیه ۲۷ تهران سه راه آذری است. [او] ۱۳ شهریور امسال ما را دعوت کرد دادگاه تا با شاکی صحبت کنیم و جلسه داشته باشیم. ما هم به دادگاه رفتیم، امید را از زندان آوردند، خانواده مقتول هم آمدند. پسر شاکی در این جلسه گفت به هیچ وجه به شما رضایت نمیدهم. دادستان گفت پول را آماده کنید، من یک ماه به شما وقت میدهم. چون چهار بار امید را برده بودند پای چوبه دار و اجرا نکرده بودند. دادستان گفت اگر اجرا نکنید یا رضایت ندهید، من امید رستمی را با یک میلیارد سند آزاد میکنم. من مبلغی را آماده کردم. از همسایه ها، دوست، آشنا، فامیل این مبلغ را تهیه کردم، بردم دادگاه ولی شاکی نیامد. بعد گفت بیا مغازه پول را بگیرم و رضایت بدهم. رفتم دیدم مغازه را هم بسته و رفته خانه، خانه‌اش را هم من بلد نبودم. شب رفتم دم زندان رجایی شهر، ساعت دو و نیم نصفه شب آمد دم زندان، میگفت من میخواهم با شما سلام و علیک کنم، رفت و آمد کنم. ما پول را آورده بودیم که رضایت بگیریم. ولی پول را قبول نکرد و رفت داخل زندان و پسر من را کشت.”

مادر امید در خصوص نحوه قتلی که امید مرتکب شده بود گفت: “دعوایی که منجر به قتل شد از یک عروسی شروع شد. در شب عروسی دو نفر به نام محمد و احمد با هم دعوا میکنند و محمد، احمد را با شیشه نوشابه میزند. فردای روز عروسی که پنج‌شنبه بود محمد به خانه امید ما میاید. طرف دیگر دعوای عروسی یعنی احمد هم با دوتا از دوستانش میاید در خانه امید و میخواهد تلافی دعوای شب قبل را دربیاورد و از اسپری فلفل استفاده میکند. امید هم که چشمانش جایی را نمیدید چاقویش به شاهرگ گردن ناصر که یکی از دوستان احمد بود اصابت میکند و موجب مرگ فوری او میشود. امید نمی‌خواست وارد دعوا شود، تنها میخواست محمد و احمد را آشتی دهد”.

وی در پایان گفت: “آقای [نام شاکی نزد سازمان حقوق بشر ایران محفوظ است] که خانواده شاکی بودند میگفتند پسر عموی خانمم در بیت رهبری است و هرجور شده امید را اعدام میکنم، من آدمهای کله گنده‌ای دارم. بعد گفت ۵ میلیارد پول میخواهم، بعد گفت سه میلیارد، دو میلیارد و بعد یک میلیارد. آقای شهریاری گفت ۵۰۰ میلیون. من ۶۶۰ میلیون پول بردم دم زندان و گفتم یک میلیارد هم چک مینویسم. ولی قبول نکردند. امید رستمی برای پنجمین بار اعدام شد. چهار بار طناب انداختند و دفعه پنجم اعدامش کردند”.

اعدام امید رستمی تا لحظه انتشار این گزارش از سوی رسانه‌های داخل ایران اعلان نشده است.

ایران جزء معدود کشورهایی در جهان به حساب می‌آید که همچنان برای جرایمی که در کودکی اتفاق افتاده حکم اعدام به اجرا در می‌آورد. این در حالی است که، ماده ۹۱ قانون مجازات اسلامی جدید که از سال ۱۳۹۲ به تصویب رسید به قضات این اختیار را می‌دهد تا برای کودکانی که ماهیت جرم و یا حرمت آن را ندانند و درک نکنند، حکم اعدام صادر نکنند.

پیمان‌نامه حقوق کودک که ایران نیز از امضا کنندگان آن به شمار می‌رود به صراحت بیان می‌کند که اعمال مجازات اعدام و محکومیت‌های طولانی مدت در مورد کودکان نباید اعمال شود. با این حال، در سال ۲۰۱۷ دستکم پنج کودک-مجرم در زندان‌های ایران اعدام شدند. همچنین در سال جاری نیز تاکنون دست‌کم شش کودک-مجرم در زندان‌های مختلف ایران اعدام شده‌اند.

 

میلاد عظیمی، کودک-مجرم کرمانشاهی زیر سایه مرگ

سازمان حقوق بشر ایران، ۱۳ آذر ماه ۱۳۹۷: میلاد عظیمی که در سن ۱۷ سالگی در طی نزاعی بین دانش آموزان در دبیرستان به قتل متهم شده، اگر نتواند رضایت شکات پرونده را جلب کند به زودی اعدام خواهد شد.

بنا به اطلاع سازمان حقوق بشر ایران، میلاد عظیمی کودک-مجرم اهل کرمانشاه در پی یک نزاع بین دانش آموزان دبیرستان شهرک رودکی کرمانشاه در تاریخ ۱۷ آذر ماه ۱۳۹۲ توسط پلیس بازداشت و به قتل عمد متهم شد.

میلاد عظیمی متولد ۳۰ آذر ماه ۱۳۷۴ بوده و در زمانی که قتل رخ داد، زیر ۱۸ سال سن داشته است. با این وجود شعبه یک دادگاه کیفری استان برای این کودک-مجرم حکم اعدام (قصاص نفس) صادر میکند و شعبه ۱۷ دیوان عالی کشور این حکم را تایید میکند.

یکی از بستگان میلاد به سازمان حقوق بشر ایران گفت: “یک بار میلاد به ما گفت فردا می‌برندم پزشکی قانونی و ما هم رفتیم. وقتی رفتیم فقط یک لحظه آوردندش و نگاه کردند و بردند. اینقدر سریع اتفاق افتاد که ما فکر کردیم اشتباه آورده‌اند. نتیجه پزشکی قانونی این بود که از نظر جسمی و عقلی، زمان وقوع حادثه عاقل و بالغ بوده است و دیگر راهی برای ما نماند. آقای عباس بیگی که وکیل میلاد است، تقاضای اعاده دادرسی کرد؛ تقاضای ماده ۹۱ کرد، ولی هیچ چیز دستمان را نگرفت و سال ۹۶ برای استیذان رفت و اوایل ۹۷ استیذان صادر شد.”

وی در ادامه بیان داشت: “۱۲ آبان امسال می‌خواستند میلاد را اعدام کنند، ولی با پادرمیانی ریش سفیدان یک ماه مهلت گرفتیم و این آخرین مهلت است که به ما دادند. اگر ما نتوانیم ۵۵۰ میلیون تومان تا ۱۳ آذر تهیه کنیم میلاد را اعدام می‌کنند”.

میلاد عظیمی پس از بازداشت حدود یک سال را در کانون اصلاح و تربیت کرمانشاه سپری کرد و پس از آن به زندان دیزل آباد کرمانشاه منتقل شد و اکنون در بند “مشاوره یک- بند جوانان” به سر می‌برد.

ایران جزو معدود کشورهایی در جهان به حساب می‌آید که همچنان برای جرایمی که در کودکی اتفاق افتاده حکم اعدام به اجرا در می‌آورد. این در حالی است که، ماده ۹۱ قانون مجازات اسلامی جدید که از سال ۱۳۹۲ به تصویب رسید به قضات این اختیار را می‌دهد تا برای کودکانی که ماهیت جرم و یا حرمت آن را ندانند و درک نکنند، حکم اعدام صادر نکنند.

پیمان‌نامه حقوق کودک که ایران نیز از امضا کنندگان آن به شمار می‌رود به صراحت بیان می‌کند که اعمال مجازات اعدام و محکومیت‌های طولانی مدت در مورد کودکان نباید اعمال شود. با این حال، در سال ۲۰۱۷ دستکم پنج کودک‌مجرم در زندان‌های ایران اعدام شدند. همچنین در سال جاری نیز دست‌کم پنج کودک‌مجرم در زندان‌های مختلف ایران اعدام شدند.

بخش : کودکان
تاریخ انتشار : ۱۵ آذر, ۱۳۹۷ ۱:۴۵ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

به یاد هماره‌سبز رفیق حمید اشرف و یکایک فداییان جان‌باختهٔ خلق!

در روز جان‌باختگان فدایی، یاد تمامی دیگر جان‌باختگان راه آزادی، برابری و عدالت را نیز گرامی می‌داریم و باور داریم که دادخواهان کشتارهای خونین این چهاردهه راهی را که تاکنون با پایداری خستگی‌ناپذیری رفته‌اند، تا روشن شدن همۀ حقایق و محاکمه آمرین و عاملین قتل عزیزان‌شان ادامه خواهند داد.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

به یاد هماره‌سبز رفیق حمید اشرف و یکایک فداییان جان‌باختهٔ خلق!

در روز جان‌باختگان فدایی، یاد تمامی دیگر جان‌باختگان راه آزادی، برابری و عدالت را نیز گرامی می‌داریم و باور داریم که دادخواهان کشتارهای خونین این چهاردهه راهی را که تاکنون با پایداری خستگی‌ناپذیری رفته‌اند، تا روشن شدن همۀ حقایق و محاکمه آمرین و عاملین قتل عزیزان‌شان ادامه خواهند داد.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

به یاد هماره‌سبز رفیق حمید اشرف و یکایک فداییان جان‌باختهٔ خلق!

در روز جان‌باختگان فدایی، یاد تمامی دیگر جان‌باختگان راه آزادی، برابری و عدالت را نیز گرامی می‌داریم و باور داریم که دادخواهان کشتارهای خونین این چهاردهه راهی را که تاکنون با پایداری خستگی‌ناپذیری رفته‌اند، تا روشن شدن همۀ حقایق و محاکمه آمرین و عاملین قتل عزیزان‌شان ادامه خواهند داد.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!

انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!

جزئیات کشته شدن راضیهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!

بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!

انتخابات مهندسی شده، راه یا بی‌راهه؟