Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)   برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید! Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

شنبه ۱۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۳:۳۶

شنبه ۱۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۳:۳۶

انقلاب؛ افسانه و آسیب خلقی شدن
در میان افسانه های سیاست در دوران مدرن کمتر افسانه ای به جذابیت و فراگیری و ویرانگری «خلقی شدن» است. تجربه های انقلابی قرن بیستم همه با محوریت خلق انجام...
۱۲ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: سیبستان
نویسنده: سیبستان
چرا رهبری جنبش نباید از پیش تعیین شود؟ نقدی در ادعای جعلی آقای رضا پهلوی
خیراً آقای رضا پهلوی در سخنرانی خود در “باشگاه ملی مطبوعات آمریکا”، در ادامه مسیر متوهمانه خود، با بی‌پروایی تمام و با اعتمادبه‌نفسی مثال‌زدنی، خود را نماینده و رهبر مردم...
۱۲ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
خُور
له و لورده شده بود، بوی چکر* می داد. بوی لجن، بوی شاش و خوزوک* از چارگوش بدنش داشت همین طور شر و شر خون میآمد. با دست کوفت توی...
۱۲ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوە داد
نویسنده: کاوە داد
چگونه ایرانی، دلنشین ترامپ و ترامپیست هاست؟
از زمان استقرار جمهوری اسلامی تا کنون هیچ  رهبر، دولت و دستگاه حکومتی در ایران موافق دولت های آمریکا نبوده زیرا آنها اکثرا در تلاش برای سرنگونی و از پای...
۱۱ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: طهماسب وزیری
نویسنده: طهماسب وزیری
مهاجران: «کیسه‌های زباله» یا پیشقراولان جهان بی‌مرز؟
وزیر امنیت کشور در کابینه ترامپ، با حضور در جریان دستگیری به گفته وی یک مهاجر مجرم و در حالی که جلیقه ضدگلوله برتن داشت در «اکس» نوشت: «اکنون عملیات...
۱۱ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: بهمن پرستویی
نویسنده: بهمن پرستویی
مخالفت سلطنت طلبها و براندازها با مذاکره بین امریکا و جمهوری اسلامی
جریان برانداز و در راس آن سلطنت طلبها و شخص رضا پهلوی از اینکه جمهوری اسلامی بتواند با دولت ترامپ وارد مذاکره شود و و این مذارکرات احیانا منجر به...
۱۱ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
مرگ اپوزیسیون‌های وارداتی؛ زایش مقاومت‌های خودبنیاد از خاک جامعه
در جهانی که مبارزه سیاسی دیگر به بودجه‌های بیگانه یا حمایت‌های مقطعی گره نخورده، تحولی خاموش در حال رخ دادن است: اپوزیسیون‌های وابسته به منابع خارجی، جای خود را به...
۱۱ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: حمید آصفی
نویسنده: حمید آصفی

گفتگو با محدرضا نیکفر درباره ۴۱ سالگی جنبش فدایی

اما اگر بخواهیم آرامآرام روشنگری کنیم و تشکلهای مناسبی بسازیم، مجموعه تجربیات جهان در دو - سه قرن گذشته نشان میدهد که این کار شدنی است. فداییان به صورتی نسنجیده همه راهها رابسته اعلام کردند و تصور کردند فقط یک راه وجود دارد که آن هم مخفی شدن و به خانه تیمی رفتن و عملیات چریکی کردن است. آنها گفتند: یا این راه یا "بقا"یی که پیامد آن فساد و تباهی است! این نگرش، از یک "بنبست" ذهنی برخواسته بود. فداییان بنبستی را نشکستند، بلکه برعکس بنبست ایجاد کردند.

 

بزودی با فرا رسیدن «۱۹ بهمن»، جنبش فدائی چهل و یک ساله می شود. در طی ۴۱ سال گذشته تغییر و تحولات بزرگی در ایران و جهان بوقوع پیوستند، که تاثیرات بسزائی در سطح جوامع مختلف و متعاقبا در احزاب و سازمان های سیاسی کشورها را به دنبال داشتند. در ابعاد کشورمان ایران، جنبش فدائی نیز متاثر از این تغییر و تحولات، دچار دگرگونی و تحول گردید؛ و با پشت سرنهادن فراز و نشیبهای بسیار، تجربیات گرانقدری که  بهای سنگینی را نیز طلب می نمود، کسب کرد. بی گمان، قوام جنبش چپ و دمکراتیک و تحول طلب در کشور ما، بدون استفاده بهینه از این تجارب، به آسانی امکان پذیر نخواهد بود. شورای سردبیران کار – آنلاین به انگیزه این مناسبت فرخنده، پرسشهائی را تدوین کرده است. در ادامه، پاسخ محمد رضا نیکفر به این پرسشها را ملاحظه می فرمائید. ———————————

۱- ۴۰ سال پیش و در آن سالها، زمانی که فدائیان اعلام وجود کردند، در گوشه گوشه جهان امواج سنگینی از حرکتهای اجتماعی روان بودند؛ امروز هم چنین است. آیا این مشابهتی است که ارادی برقرار می شود، و یا در اعماق و حتی در رویه های جامعه بشری امروز و آن روزها واقعاً مشابهت هائی، که بتوانند زایندۀ جریاناتی نو در سیاست باشند، وجود دارند؟

در جامعههای بشری حرکت همواره وجود داشته است، چه آن هنگام، چه پیشتر، و چه امروز.  بستگی دارد که ما حرکت را چگونه ببینیم و آنچه را که در جهان جریان دارد، زیر چه مقولهای دستهبندی کنیم. مجموعهای از تحولات در جهان از دهه ۱۹۷۰ تا دگرگونیها در بلوک شرق را موج سوم دموکراسی میخوانند. آن هنگام که فداییان اعلام موجودیت کردند با چنین موجی همراهی نداشتند. آنان با موجی همراه بودند که میخواست در جهان مجموعهای از “ویتنام”ها و “کوبا”ها ایجاد کند. امروزه به درستی میتوانیم از برآمد موج چهارم دموکراسی سخن بگوییم که “بهار عربی” و جنبش دموکراسیخواهی در ایران را هم در برمیگیرد. مسئولان سازمانهای چپ در ایران عمدتا از نسلی هستند که از موج سوم غافل بود و افق فکری و تجربیاش با موج چهارم تنظیم نشده است. این نکتهای است که کمتر به آن توجه میشود.

۲- جوانان امروز را جوانان “مارکس و مایکروسافت” تعبیر کرده اند. نظرتان در این باره چیست و چگونه این تعبیر را در متن پاسخ قبلی تان می نشانید؟

نمیتوانیم زیر یک عنوان خاص مجموعه جوانان امروز را قرار دهیم و تصور کنیم ذات آنان را با این کار کشف کرده و نمایان ساختهایم. ما لازم است موج چهارم دموکراسی را بشناسیم که یک انگیختار مهم آن، منش و بینش جوانان امروزی است. جوان امروزی این – جهانیتر است، پاسخهای فوریتری به مسائل میخواهد و انتظار دارد آن پاسخها در زندگی خود او بازتاب روشنی داشته باشند. جوان امروزی فردگراتر است و همبستگیاش با دیگران بر سر موضوعات مشخص است. آگاهی او به مراتب کمتر از گذشته تابع هستی اجتماعی اوست. همرسانش (کمونیکاسیون) جوان امروزی چندکاناله است، از طریق رسانههای مختلف است؛ جوان امروزی نمیپذیرد که کل روند همرسانش برای او از کانال یک حزب یا ایدئولوژی خاص بگذرد…

۳- حتی انتقادی ترین تحلیلها از پیدایش جنبش فدائی، آن را به عنوان واکنشی به اوضاع روزگار خویش، در زمانۀ بن بست همه پاسخهای موجود، انکار نمی کنند. شما پیدایش جنبش فدائی را چگونه قضاوت می کنید؟

واکنشی بودن هیچ امتیاز خاصی نیست، به این دلیل ساده که هیچ کنش جمعیای وجود ندارد که واکنش نباشد. در مورد وجود “بنبست” در زمانه پیدایش فداییان: منظور از “بنبست” روشن نیست. چیزی به عنوان بنبست به طور کلی وجود ندارد، بنبست همواره در سر راه معینی بروز میکند. پس بستگی به آن دارد که ما بخواهیم کجا برویم و چه کنیم. اگر بخواهیم در اوج یک دیکتاتوری برای کار سیاسی حزبی علنی تأسیس کنیم، فورا سرمان به یکی از دیوارهای موجود میخورد. اما اگر بخواهیم آرامآرام روشنگری کنیم و تشکلهای مناسبی بسازیم، مجموعه تجربیات جهان در دو-سه قرن گذشته نشان میدهد که این کار شدنی است. فداییان به صورتی نسنجیده همه راهها رابسته اعلام کردند و تصور کردند فقط یک راه وجود دارد که آن هم مخفی شدن و به خانه تیمی رفتن و عملیات چریکی کردن است. آنها گفتند: یا این راه یا “بقا”یی که پیامد آن فساد و تباهی است! این نگرش، از یک “بنبست” ذهنی برخواسته بود. فداییان بنبستی را نشکستند، بلکه برعکس بنبست ایجاد کردند.

 ۴- آیا افراط “مبارزه مسلحانه، هم استراتژی هم تاکتیک”، که اینک دیگر در قامت ولو افراطی ترین گرایشهای جنبش فدائی به نقد کشیده شده است، می رود که با “مبارزه اینترنتی، هم استراتژی هم تاکتیک” تکرار شود؟

هر افراطی را باید نه در قیاس با افراط دیگر، بلکه آنچنان که هست و در مقایسه با بدیلهای بخردانه آن نقد کرد.

۵- “حق موجودیت” فدائیان امروزی را، از منظر جامعه شناسی و نه سیاسی، چگونه توضیح می دهید؟

همه “حق موجودیت” دارند. فداییان میتوانند عنوانی باشند برای جزایر اجتماعیای که در آن مجموعهای از خاطرهها و سمبلها نگهداری میشوند. میتوانند محافلی دوستانه با علایقی سیاسی باشند و چیزهای دیگری از این دست. اینکه به لحاظ سیاسی نقشآفرین باشند، بستگی به برندگی نظری و پویش عملی آنان دارد. آنچه من به عنوان ناظر بیرونی میبینم، افول نقشآفرینی آنان است. آنان به تعبیری شناخته شده برای چپ، با درک غلطی از “دوران” آغاز کردند، پس از انقلاب درک نادرست دیگری را به جای آن نشادند؛ و اکنون هم این مشکل را دارند که نمیتوانند خود را با “دوران” تطبیق دهند. حرفی برای دوران ما ندارند. دارند؟

تاریخ انتشار : ۱۴ بهمن, ۱۳۹۰ ۰:۲۵ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

کارزار رفع حصرِ پیشگامان جنبش سبز، گامی مثبت و تقویت کنندۀ جامعۀ‌ مدنی

ما خوشحالیم که اراده‌ای مستحکم در داخل کشور شکل گرفته است که با برشمردن مشکلات معیشتی، سیاسی و اجتماعی، برخورداری از زندگی‌ای بهتر، حقوق اولیه و اعتراض را حق شهروندی مردم ایران دانسته و در اولین گام برای پایان دادن به ستم پانزده‌سالۀ حصر، با عزمی جدی به میدان آمده است

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

به بهانه قتل علی رازینی و محمد مقیسه (ناصریان)، قضات بیدادگاه های جمهوری اسلامی

جنایت کاران و متجاوزان به حقوق اساسی مردم، فارغ از مقام و درجه‌ای که دارند، باید در دادگاه‌های علنی و با رعایت کامل قوانین و کنوانسیون‌های بین‌المللی و داخلی محاکمه و پاسخگو شوند. از همین منظر، هرگونه ترور و قتل‌های اراده‌گرایانه نیز باید به‌طور قاطع محکوم شود.

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

کارزار رفع حصرِ پیشگامان جنبش سبز، گامی مثبت و تقویت کنندۀ جامعۀ‌ مدنی

ما خوشحالیم که اراده‌ای مستحکم در داخل کشور شکل گرفته است که با برشمردن مشکلات معیشتی، سیاسی و اجتماعی، برخورداری از زندگی‌ای بهتر، حقوق اولیه و اعتراض را حق شهروندی مردم ایران دانسته و در اولین گام برای پایان دادن به ستم پانزده‌سالۀ حصر، با عزمی جدی به میدان آمده است

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

انقلاب؛ افسانه و آسیب خلقی شدن

چرا رهبری جنبش نباید از پیش تعیین شود؟ نقدی در ادعای جعلی آقای رضا پهلوی

چگونه ایرانی، دلنشین ترامپ و ترامپیست هاست؟

مهاجران: «کیسه‌های زباله» یا پیشقراولان جهان بی‌مرز؟

مخالفت سلطنت طلبها و براندازها با مذاکره بین امریکا و جمهوری اسلامی

برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید!