چهارشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۴ - ۲۲:۳۳

چهارشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۴ - ۲۲:۳۳

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدی استوار در دفاع از میهن
هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور را منزوی‌تر می کند.
جبهه اصلاحات ایران با انتشار بیانیه‌ای مصوبه اخير مجلس به منظور تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برخلاف مصالح ملی، امنیت کشور و منافع مردم ایران خواند و...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان در باره دستگیریها، اعدامهای اخیر و برخورد با مهاجران افغانستانی
فرصتی فراهم آمد تا بنا بر حافظه تاریخی، ایرانیان در مقابل تهاجم بیگانه، همبستگی ملی کم نظیری را به نمایش بگذارند که افکار عمومی را درجهان تحت تاثیر قرار داد...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
محکوم کردن تجاوز و حملۀ ددمنشانه اسراییل و آمریکای جهان‌خوار به کشور و خواست ازادی زندانیان سیاسی، عقیدتی و عادی!
ما وارثان اعدام شدگان سیاسی، عقیدتی دهه ۶۰ و‌ تابستان خون‌بار ۱۳۶۷، با محکوم کردن تجاوز و حملۀ ددمنشانه اسریئیل و آمریکای جهان‌خوار به کشورمان، و‌ در دفاع از تمامیت...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جمعی از خانواده‌های دادخواه خاوران
نویسنده: جمعی از خانواده‌های دادخواه خاوران
زندانیان سیاسی و عقیدتی و عادی را آزاد کنید!
ما خانواده‌های خاوران که دهه‌ها رنج از دست دادن عزیزان خود را کشیده‌ایم و مدت‌هاست با درهای بستۀ گلزار خاوران روبه‌روایم و از حضور بر خاک عزیزانمان محروم شده‌ایم، نگران...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جمعی از خانواده‌های خاوران (داخل)
نویسنده: جمعی از خانواده‌های خاوران (داخل)
۱۲ روز سرنوشت‌ ساز؛ روایت یک جنگ ترکیبی و پروژۀ براندازی اسراییلی امریکایی در ایران
اکنون، با روشن‌تر شدن ابعاد هشداردهنده‌ی آن ۱۲ روز، این نوشتار در پی بازتعریف روایت موسوم به „جنگ ترکیبی ۱۲ روزه“ است؛ روایتی که با بهره‌گیری از تجربه‌های منطقه‌ای و...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سیاوش قائنی
نویسنده: سیاوش قائنی
وضعیت زندانیان منتقل‌شده بند زنان اوین به زندان قرچک، گفت‌وگو با خانواده‌ها و رئیس زندان قرچک‌
تخریب اساسی بخش‌های نگهبانی، اداری، بند نسوان، کتابخانه بند چهار، ساختمان بهداری و سالن ملاقات و ۷۹ کشته به گفته سخنگوی قوه قضائیه که سربازها، مددکاران و تعدادی از زندانیان...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نیلوفر حامدی
نویسنده: نیلوفر حامدی

یادداشتی بر فیلم قهرمان ساخته ی اصغر فرهادی

فرهادی در لحظه ی آخر قهرمان را تحویل مخاطب میدهد جایی که رحیم با سری تراشیده از فرخنده و سیاووش خداحافظی می کند و وارد زندان می شود و آن لحظه طعم شیرینِ آزادی می چشد (آزادی از قید و بندِ هر گونه عقیده ی تحمیلی و به عبارتِ بهتر همان ایدئولوژی).

 

قهرمانِ اصغر فرهادی صدای اعتراضی بر عملکردِ مصرفی شدن کالای رسانه است. در دورانِ کنونی افراد در معرض نهادهای رسانه ای متولد می شوند، می اندیشند، دنیا را از منظر رسانه می بینند و دیدگاهشان را توسطِ آنچه که از آنها برمیگیرند تنظیم می کنند و به تعبیر مارک دوز، انسان ها دیگر نه با رسانه ها بلکه درون آنها زندگی می کنند. رسانه ها با نوعی نفوذ و تاثیرگذاری در میان مخاطبانِ خود آنها را وا میدارند به قواعدِ صاحبان شان اعتقاد پیدا کنند.

رسانه از نظر مارکسیست ها، سلاحی در خدمتِ نظام سرمایه داری است تا با آن بتواند مردم را با خود همراه و هماهنگ نماید و در واقع نوعی سازش میان طبقه ی فرودست و فرادست به وجود آورد در این بین طبقه ی فرادست نیازمندِ تصرفِ تام و تمامِ قدرت است و سازش میان او و طبقه ی فرودست نه به معنای تقسیم قدرت بلکه به معنای فریب طبقه ی فرودست و قبضه ی قدرت و شخصی کردن آن با استفاده از رسانه است.

در قهرمان، یک واژگونی دیالکتیک اتفاق می افتد یعنی در لحظه ی فعلیت یافتن کامل است که محدودیت ها باید خودشان را نشان دهند. لحظه ی پیروزی همان لحظه ی شکست است بعد از غلبه بر موانع بیرونی، تهدیدِ جدید از درون سر برمی آورد، تهدیدی که حکایت از یک ناسازواری درون ماندگار دارد. وقتی واقعیت به پای مفهومِ خود رسید، خودِ آن مفهوم باید دگرگون شود.

قهرمانی که توسطِ رسانه به موازاتِ قهرمانِ تاریخی صعود می کند (اوج گیری که همزمان با مرمت و بازسازی تاریخی ست) و در مرحله ی بعد همان رسانه جایگاهش را به افول میبرد.

فرهادی در همان صحنه های ابتدایی، چکیده و عصاره ی قهرمان را در ساخته اش گنجانده است.

در قهرمان فرهادی طبقه ی اجتماعی فرودست را نشانه رفته است.

قهرمانی زیر سلطه ی فراساختاریSuperstructure بیمار (فرهنگ) که برساخته از یک زیرساختِ Substructure بیمار (اقتصاد) است را به نمایش می گذارد.

مارکس برای ارجاع به این شکل های فرهنگ، واژه ی “ایدئولوژی” Ideology را بکار می برد ایدئولوژی مورد نظر مارکس یک “آگاهی کاذب” False consciousness در ذهن افرادِ معمولی ترویج میدهد و این باعث می شود که به جای منافع خود، از منافع طبقه ی فرادست حمایت کنند. مارکس، فرهنگ را به عنوان چیزی میدید که طبقه ی فرادست از آن برای گمراه کردن مردم و همچنین تشویق آنها علیه منافع خودشان استفاده می کردند.

فرهادی به درستی روندِ قهرمان سازی را با دو کاراکتر کلیدی شروع میکند یکی رحیم که زندانی جرائم مالی ست و قربانیِ اقتصادِ بیمار و دیگری آقای طاهری که مسئول امور فرهنگی زندان است (فرهنگی بیمار که پرورده ی اقتصادی بیمار است).

رحیم داوطلبانه در برنامه های فرهنگی زندان با طبقه ی حاکم همدستی میکند اینجا رحیمِ از خود بیگانه نقشِ یک لُمپن پرولتر را در ذهن تداعی میکند که بجای متحد بودن با هم طبقه ی خویش با طبقه ی فرادست در اتحاد است.

آنجایی که آقای طاهری متوجه قصد رحیم برای برگرداندنِ سکه ها می شود در جهت منافع کاری و ارتقا جایگاهِ خویش، پای رسانه را برای تبلیغاتِ فرهنگی دروغین به میدان میکشد و رحیم بدونِ پرسش از چرایی انگیزه ی او، سخنانش را می پذیرد و به اجرای یک نمایش ساختگی تن میدهد.

در گفتگوی رحیم با رسانه ی مورد نظر، از آقای طاهری که باعث و بانی این فرهنگ سازی ست قدردانی میشود و قهرمان (قهرمانِ جعلی) ساخته میشود (قهرمانی که حاصل یک نمایش ساختگی توسطِ یک پرسونای جعلی است).

بعد از ساخته شدن قهرمانِ جعلی، یکی از هم بندهای رحیم که گویی از قدردانی رحیم از مسئولان زندان رنجیده است به او تلنگری می زند که چرا بخاطر منفعت دیگری چشم بر خودکشی  داخل زندان بسته است.

مرخصی تشویقی رحیم با نقشِ قهرمانی که توسطِ رسانه برجسته شده آغاز می شود.

موسسه ی خیریه ای که این اقدام رحیم را ستایش برانگیز معرفی میکند و در پی کمک مالی و یافتن شغلی برای او برمی آید.

مراسمی برگزار می شود و بعد از شنیدن ِ صدای بریده و پُرلُکنتِ سیاووش (فرزند رحیم) کمک های مالی به اسم رحیم و برای او جمع آوری می شود.

کارشکنی های بهرام (طلبکار رحیم) که از قبل آغاز شده بود شدت بیشتری می گیرد و قهرمان به سیر نزولی اش ورود می کند.

هنگام مراجعه به فرمانداری برای شغلی که قولش را داده بودند کارمند فرمانداری از رحیم مدرک و سندی دال بر صحت ادعای ثبت شده اش در رسانه را طلب می کند چرا که همان رسانه ای که رحیم را بعنوان قهرمان معرفی کرده اینبار علیه رحیم بکار گرفته شده است.

با ناکام ماندن از جستجو برای یافتن صاحبِ سکه ها، اینبار فرخنده به نقشی دروغین ورود می کند اما با تاریخ پیامکی که از قبل رحیم برای بهرام ارسال کرده همه چیز برملا می شود.

هم خیریه کمکش را به رحیم دریغ میکند و هم فرمانداری از دادنِ یک شغل به او.

خیریه ای که بیش از هر چیزی نگران تبلیغات منفی بر علیه خویش و موقعیت اجتماعی اش است، گویی این سازمانِ مردم نهاد بیشتر از اینکه در پی ریشه یابی مسائل و آگاهی بخشی باشد چشم خود را بر این موارد بسته است و تنها در پی حفظِ اعتبار خویش برای جمع آوری و ارائه ی کمک مالی است.

و در آخر آنچه که می بینیم باز هم استفاده ی ابزاری مسئول امور فرهنگی زندان اینبار از فرزند رحیم در جهتِ آبروی از دست رفته ی زندان توسط رسانه است که در نهایت با درگیر شدن رحیم با او و اجبار به پاک کردنِ  فیلم، از رسیدن به هدفش منع میشود.

فرهادی در لحظه ی آخر قهرمان را تحویل مخاطب میدهد جایی که رحیم با سری تراشیده از فرخنده و سیاووش خداحافظی می کند و وارد زندان می شود و آن لحظه طعم شیرینِ آزادی  میچشد (آزادی از قید و بندِ هر گونه عقیده ی تحمیلی و به عبارتِ بهتر همان ایدئولوژی).

تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن, ۱۴۰۰ ۱۰:۳۱ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدی استوار در دفاع از میهن

تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور را منزوی‌تر می کند.

بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان در باره دستگیریها، اعدامهای اخیر و برخورد با مهاجران افغانستانی

محکوم کردن تجاوز و حملۀ ددمنشانه اسراییل و آمریکای جهان‌خوار به کشور و خواست ازادی زندانیان سیاسی، عقیدتی و عادی!

زندانیان سیاسی و عقیدتی و عادی را آزاد کنید!

۱۲ روز سرنوشت‌ ساز؛ روایت یک جنگ ترکیبی و پروژۀ براندازی اسراییلی امریکایی در ایران