شب یلدا با ضیافت میوهها و آجیلش از راه رسید و این همه اما با چاشنی گرانی در سفرههای طولانیترین شب سال خواهد نشست. قیاس قیمتهای امسال و سال گذشته نشان از آن دارد که هندوانه از قیمت ۹۰۰ تومان به ازای هر کیلو در سال گذشته تا سطح ۳۰۰۰ تومان برای هر کیلو در سال جاری رسیده و انار هم در فاصله دو شب یلدای سال ۹۰ و ۹۱ از حدود ۲۵۰۰ تومان به ۴۰۰۰ تومان افزایش یافته است. قیمت آجیل هم البته مسئله ای است که نباید از نظر دور داشت.
قیمت میوه
هر چند در حال حاضر همه نوع میوه داخلی در بازار عرضه میشود اما در این میان تفاوت قیمتهای جنوب و شمال تهران همچنان وجود دارد که مغازهداران دلیل آن را کیفیت و هزینه بالای اجارهها در شمال شهر عنوان میکنند. افکارنیوز در گزارشی نوشت: «هر یککیلوگرم نارنگی در شمال تهران ۳ هزار تومان در مرکز ۲۵۰۰ تومان و در جنوب تهران ۲۳۰۰ تومان، هر یک کیلوگرم انار در شمال تهران ۴۵۰۰ تومان در مرکز ۳۵۰۰ تومان و در جنوب تهران۲۵۰۰ تومان، سیبب قرمز در شمال تهران۳ هزار تومان در مرکز ۲۵۰۰ تومان و در جنوب ۲۳۰۰ تومان، پرتقال در شمال تهران ۳ هزار تومان در مرکز ۲۵۰۰ تومان و در جنوب تهران ۲۳۰۰ تومان و لیموترش در شمال تهران ۵۵۰۰ تومان در مرکز ۴۵۰۰ تومان و در جنوب تهران ۴ هزار تومان عرضه میشود.
ایلنا نیز در گزارش خود آورده است: «همچنین هندوانه هر کیلوگرم در شمال تهران ۳۵۰۰ تومان در مرکز نیز ۳۵۰۰ تومان و در جنوب تهران ۳ هزار تومان، موز در شمال تهران هر کیلو گرم ۳۵۰۰ تومان در مرکز ۳۶۰۰ تومان و در جنوب تهران ۳ هزار تومان و خرمالو که به نظر میرسد گرانترین میوه این فصل باشد در شمال تهران هر کیلو گرم ۵ هزار تومان در مرکز تهران ۳۵۰۰ تومان و در جنوب تهران ۲۵۰۰ تومان، انگور در شمال تهران هر کیلو گرم ۴ هزار تومان در مرکز ۲۵۰۰ تومان و در جنوب تهران ۲هزار تومان عرضه میشود. »
مغازه داران در رابطه با اختلاف چند هزارتومانی بین قیمتهای یک نوع میوه، میگویند: قیمت محصولات را کیفیت و سایز آنها تعیین میکند و این عامل موجب نوسان چند هزارتومانی قیمتها در نقاط مختلف شهر میشود. همچنین مهاجران، رئیس اتحادیه سراسری فروشندگان میوه و تره بار استان تهران نیز با بیان اینکه قیمت انار و هندوانه تا شب یلدا افزایش چشمگیری خواهد داشت، گفته است: هرکیلوگرم هندوانه هماکنون در میدان مرکزی میوه و تره بار با قیمت ۱۲۰۰ تومان عرضه میشود، البته ممکن است قیمتها تا شب یلدا افزایش یابد و مردم میتوانند به جای هندوانه نارنگی بخورند!
مانع رسیدن طعم شیرین ارزانی
رئیس اتحادیه باغداران تاکید کرد: میوه باید ارزانتر از آنچه در بازار مصرف است به دست مردم برسد اما دلالان نمیگذارند طعم شیرین ارزانی میوه به کام مصرفکنندگان برسد. مجتبی شادلو در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه امسال سالی پربار برای محصولات باغی بوده است گفت: کیفیت محصولات باغی و میوهها بسیار بالا است و امروز شاهد تنوع سبد میوه مصرفکنندگان هستیم. او افزود: میزان عرضه و تقاضای بازار همیشه تعیینکننده قیمت میوه و محصولات باغی بوده لذا امسال به جهت فراوانی تولید، قیمتها پایین و متعادل است که اگر سیستم بازار مدیریت شود و روشهای علمی و جدید جایگزین بازار سنتی امروزی شوند، قیمت میوه بسیار پایینتر از آنچه اکنون در بازار عرضه میشود خواهد بود.
رئیس اتحادیه باغداران اعلام کرد: در حال حاضر واسطهها به اندازه تولید، توزیع، حملونقل و نگهداری از قیمت محصول سهم میبرند و نمیگذارند که میوه به قیمت واقعی تولید به دست مصرفکننده برسد و مصرفکننده شیرینی فراوانی و ارزانی میوه را بچشند. وی علت افزایش قیمت میوه از تولید تا بازار مصرف را نداشتن روشهای جدید در زمینه بازاررسانی عنوان و اظهار کرد: دست به دست شدن محصولات باعث افزایش چند برابری قیمت آن از قطب تولید تا بازار مصرف شده است.
افزایش قیمت میوه طبیعی است
معاون وزیر جهادکشاورزی ضمن توضیح درباره وضع تولید انار برای شب یلدا، گفت: افزایش قیمت محصولات کشاورزی در بازار در مقایسه با افزایش قیمت سایر کالاها، معقول و منطقی بوده است. ناصر توکلی به تازگی در یک نشست خبری، درپاسخ به سوال مهر که از او درباره وضع تولید انار برای شب یلدا پرسید، گفت: ایران به دلیل داشتن اقلیم چهارگانه در تولید بسیاری از محصولات کشاورزی بهویژه میوه دارای رتبههای برتر در منطقه و حتی در کل جهان است. وی اعلام کرد:
در سال جاری بیش از ۹۰۰ هزارتن انار در کشور تولید شده است و هیچ گونه مشکلی در رابطه با تامین بازار برای شب یلدا وجود ندارد. معاون امور تولیدات گیاهی وزارت جهادکشاورزی با بیان اینکه وظیفه ما تولید محصولات است نه ذخیرهسازی و تنظیم بازار، گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت باید نسبت به ذخیرهسازی و تنظیم بازار انواع میوه جات و بهویژه انار پاسخگو باشد. وی در رابطه با افزایش قیمت انواع میوه جات در بازار عنوان کرد: افزایش قیمت محصولات کشاورزی در بازار درمقایسه با افزایش قیمت سایر کالاها، معقول و منطقی بوده است.
این مقام مسئول در ادامه در جواب به پرسش دیگر مهر درباره وضع تولید سیب زمینی در کشور اظهارداشت: درسال زراعی ۹۲-۹۱ سطح زیرکشت سیب زمینی حدود ۹ هزارو ۸۵۰ هکتار و میزان تولید آن حدود ۲۷۴ هزارو ۸۰۰ تن بوده است. وی با اشاره به اینکه تاکنون بیش از ۲۴۰ هزارتن سیب زمینی به عراق صادر شده است، گفت: براساس برنامهریزی صورت گرفته قرار است در آیندهای نزدیک حدود ۲۰۰ هزارتن سیب زمینی به سوریه صادر کنیم.
لبخند پستههای خندان
«مصطفی احمدی، رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار کشور» از افزایش قیمت خشکبار در آستانه شب یلدا خبر داد. این طور که در گزارش خبرگزاری نسیم آمده، وی گفته است: «در حال حاضر قیمت پسته ۲۵ تا ۳۵ هزارتومان و تخمه پنج تا ۱۱ هزار تومان است. » وی همچنین در گفتوگو با پانا گفته است: «نرخ آجیل با ۱۰ درصد سود خرده فروشی به دست مصرفکننده میرسد. احمدی درباره قیمت آجیل با توجه به نزدیکی شب یلدا گفت:
بهطور کلی آجیل و خشکبار قیمت مصوب ندارد و با نوسانات مختلف از جمله نوسانات ارزی، نسبت عرضه و تقاضا و حتی میزان واردات و صادرات در این بازار اثر گذار است. رئیس اتحادیه خشکبار و آجیل فروشان با اشاره به قیمت آجیل بیان کرد: اکنون قیمت پسته از ۲۵ تا ۳۵ هزار تومان با توجه به نوع آن و درجه مرغوبیت متغیر است همچنین تخمه ژاپنی از ۵ تا ۱۱ هزار تومان و انواع تخمه کدو از ۶ تا ۱۰ هزار تومان نیز متغیر است. احمدی ادامه داد:
تولید بادام داخلی کفاف بازار داخلی را نمیدهد و این نوع از آجیل یا از مبادی قانونی یا به صورت قاچاق وارد میشود که قیمت مشخصی ندارد اما بهطور کلی در عمده فروشی با ۳ درصد سود و ۱۰ درصد به صورت خردهفروشی به فروش میرسند. وی تصریح کرد:
معمولا قیمت خشکبار و آجیل وارداتی کمتر از آجیل و خشکبار ایرانی است که البته با نوسانات اخیر بازار دلار بسیاری از واردکنندگان آجیل و خشکبار را وارد نمیکنند. احمدی درباره تفاوت آجیل وارداتی و ایرانی گفت: البته تشخیص ایرانی و خارجی بودن درباره آجیل مشکل است ولی برخی از آنها مثل بادام معادل خارجی و ایرانی آن از لحاظ ظاهری متفاوت و قابل تشخیص است.