سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۵ ۰۳:۴۶

سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۵ - ۰۳:۴۶

خطر اجرای حکم قطع عضو برای سه زندانی در ارومیه و هشدار کارشناسان سازمان ملل

بر اساس ابلاغیه معاون دادستان ارومیه، سه زندانی به نام‌های هادی رستمی، مهدی شاهیوند و مهدی شرفیان در صورت عدم رضایت شکات، با اجرای حکم قطع عضو در تاریخ ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ روبه‌رو هستند. کارشناسان سازمان ملل نسبت به اجرای احتمالی این حکم هشدار داده‌اند.

(بیروت) – دیده‌بان حقوق بشر امروز گفت مقامات ایران در حال تدارک اجرای احکام قطع انگشتان علیه سه مرد زندانی‌شده پس از محاکماتی به شدت نامنصفانه به اتهام دزدی، از ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ به بعد هستند. همه کشورهای عضو سازمان ملل باید فوراً از ایران بخواهند تا به تعهدات حقوق بشری خود پایبند باشد و بلافاصله این احکام را لغو کند.

یک منبع آگاه به دیده‌بان حقوق بشر گفت که در روز ۲۳ اسفند ۱۴۰۳، مقامات مسئول اجرای احکام در زندان مرکزی ارومیه در استان آذربایجان غربی هادی رستمی، ۳۸ ساله، مهدی شریفیان، ۴۲ ساله، و مهدی شاهیوند، ۲۹ ساله، را احضار کردند و به آنها نامه‌ای از سوی مقامات دادستانی دادند. بر اساس این نامه، احکام آنها از ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ به بعد اجرا خواهد شد.

بهار صبا، پژوهشگر ارشد ایران در دیده‌بان حقوق بشر، گفت:

«قطع عضو به وضوح مصداق شکنجه است. با این حال ایران بر اجرای مجازات‌های بی‌رحمانه و غیرانسانی پافشاری می‌کند که نقض فاحش تعهدات حقوق بشری‌اش هستند». او اضافه کرد «همه مقامات مسئول صدور احکام و اجرای اقداماتی که شکنجه‌ محسوب می‌شوند، از جمله همه کادر پزشکی مشارکت‌کننده در این امور، مسئولیت کیفری داشته و می‌توانند بر اساس حقوق بین‌الملل تحت پیگرد کیفری قرار گیرند».

برنامه مقامات برای قطع چهار انگشت این سه مرد، در پی قطع هولناک انگشتان دو برادر، مهدی تیموری و شهاب تیموری در زندان مرکزی ارومیه، در آبان ۱۴۰۳، واقع می‌شود. حداقل دو مرد دیگر در همین زندان با احکام قطع عضو روبه‌رو هستند. بر اساس قوانین ایران، اجرای قطع عضو، در اصل، بدون بیهوشی انجام می‌شود.

مقامات ایران این سه مرد را در شهریور ۱۳۹۶ به اتهام دستبرد به چندین خانه و دزدیدن گاوصندوق بازداشت کردند. در آبان ۱۳۹۸، پس از محاکمه‌ای به شدت نامنصفانه، شعبه ۱ دادگاه کیفری استان آذربایجان غربی آنها را به اتهام سرقت محکوم کرد. دادگاه هر سه را به قطع چهار انگشت دست راست به نحوی که «انگشت شست و کف دست باقی بماند» محکوم کرد.

شواهد و مدارک قویا حاکی از آن است که محاکمه سه مرد به شدت غیرمنصفانه بوده است. بر اساس اطلاعات پرونده که مورد بررسی دیده‌بان حقوق بشر قرار گرفته است و همچنین گزارش‌های منابع آگاه، این افراد در طول مرحله تحقیقات دسترسی به وکیل نداشتند و تنها دوبار، در زمان امضا وکالتنامه و یکبار در جریان جلسات محاکمه، وکیل خود را دیده‌اند. آنها گفته‌اند که در دوران حبس در پلیس آگاهی ارومیه تحت شکنجه و سایر بدرفتاری‌های مأموران قرار گرفته‌اند. منابع اشاره کردند که مأموران با ضرب و شتم، شلاق و آویزان کردن این افراد از دست و مچ، آنها را به اعتراف علیه خود و یک دیگر وادار کرده‌اند. پس از آن هر سه نفر اعترافات خود را باز پس گرفته‌اند، اما دادگاه همچنان برای محکوم کردن آنها بر اعترافات اجباری به دست آمده از طریق شکنجه اتکا کرده است.

رستمی در چندین مورد شکایاتی درباره شکنجه به مقامات ارشد قضایی ارائه کرده است. دیده‌بان حقوق بشر دو نامه او را بررسی کرده است که در شهریور ۱۳۹۹ و آذر ۱۴۰۱ خطاب به رییس قوه قضاییه ایران و رئیس دادگستری آذربایجان غربی نوشته شده‌ است.

رستمی در این نامه‌ها می‌گوید که او اتهامات را رد کرده است، اما مأموران پلیس با ضرب و شتم او، وی را تحت شکنجه و دیگر بدرفتاری‌ها قرار داده‌اند. او می‌گوید که آنها سپس او را وادار به امضای یک برگه سفید کرده‌اند که او بعداً، وقتی نزد مقامات دادسرا برده شده است، متوجه شده که با اعترافاتی منسوب به او علیه خود پر شده است.

مقامات همه این شکایات را نادیده گرفته و بر خلاف الزامات حقوق بین‌الملل، از انجام تحقیقات فوری، مستقل، شفاف، و جامع خودداری کرده‌‌اند. حکم دیوان عالی کشور که مورد رؤیت دیده‌بان حقوق بشر قرار گرفته است تأیید می‌کند که رستمی شکنجه را گزارش کرده و به اطلاع مقامات قضایی رسانده است که اعترافات او تحت شکنجه به دست آمده‌اند. با وجود این، دیوان عالی کشور بدون دستور به عمل آوردن تحقیقات در این درباره، احکام قطع عضو را تأیید کرده است.

بر اساس مستندات عفو بین‌الملل، مقامات در بهمن ۱۳۹۹ با اجرای حکم ۶۰ ضربه شلاق برای اتهام «اخلال در نظم زندان» در اقدامی تلافی‌جویانه در رابطه با اعتصاب غذای هادی رستمی، او را تحت شکنجه قرار دادند.

هادی رستمی، مهدی شریفیان، و مهدی شاهیوند به مدت هشت سال در زندان با تهدیدهای مکرر مقامات مبنی بر اجرای احکام قطع عضو به سر برده‌اند، این تهدیدها خود نوعی از شکنجه یا دیگر بدرفتاری‌ها محسوب می‌شود. در نامه‌ای به تاریخ آذر ۱۴۰۳، این سه مرد رنج روحی خود و بستگانشان را به شکل «کابوس وحشتناک … که هر لحظه امکان تبدیل آن به واقعیت وجود دارد» توصیف کردند. در نامه‌ای در فروردین ۱۴۰۴ که توسط شبکه حقوق بشر کردستان منتشر شده است، رستمی یک بار دیگر از جامعه بین المللی و سازمان‌های حقوق بشری تقاضا می‌کند دست به اقدامی فوری بزنند تا اجرای این مجازات‌های غیرانسانی و بی‌رحمانه را متوقف کنند.

حداقل دو مرد دیگر، کسرا کرمی و مرتضی اسماعیلیان، که در زندان مرکزی ارومیه در حبس هستند همچنین با احکام قطع عضو مواجه هستند.

ایران از معدود کشورهایی است که مجازات‌های بدنی را حفظ و اعمال می‌کند. بر اساس حقوق بین‌الملل، مجازات‌های بی‌رحمانه و غیرانسانی نظیر شلاق و قطع عضو، مطلقاً ممنوع هستند. دیده‌بان حقوق بشر گفت همه کشورهای عضو کنوانسیون منع شکنجه متعهد هستند تا هر فرد مظنون به شکنجه در قلمرو خود را تحت پیگرد قرار دهند یا آنها را برای پیگرد کیفری مسترد کنند.

قوانین ایران ناظر بر اجرای احکام سالب حیات و مجازات‌های بدنی، حضور کارکنان پزشکی در محل اجرای قطع عضو را لازم می‌کند. قطع عضو، بر اساس قانون، بدون بی‌هوشی یا بی‌حسی انجام می‌شود مگر آن که تشخیص داده شود که اجرای آن بدون بی‌حسی موضعی یا بیهوشی منجر به جراحاتی بیش از محکومیت خواهد شد.

بر اساس اصول اخلاقی ناظر بر کادر پزشکی، از جمله اعلامیه توکیو انجمن جهانی پزشکی در سال ۱۹۷۵، پزشکان و دیگر اعضای کادر درمان، بدون هیچ ابهامی، از تأیید، اغماض در مورد، یا مشارکت در شکنجه و دیگر اشکال مجازات‌ها و رفتارهای ظالمانه، غیرانسانی، یا تحقیرآمیز منع شده‌اند. آنها نباید مکان، ابزار، مواد، یا دانش خود را برای تسهیل اجرای شکنجه و دیگر بدرفتاری‌ها در اختیار قرار دهند یا در زمان این اقدامات حاضر باشند. کادر پزشکی که در شکنجه مشارکت می‌کنند، نظیر دیگر مأموران، می‌توانند تحت پیگرد کیفری قرار گیرند.

دیده‌بان حقوق بشر گفت همه کشورهای عضو سازمان ملل باید قاطعانه احکام قطع عضو و دیگر اشکال مجازات بدنی را محکوم کرده و برای پیشگیری از آنها دست به اقدام بزنند. کشورهایی که قوانین صلاحیت قضایی جهانی دارند، باید هر فرد مشکوک به مسئولیت کیفری برای اعمال شکنجه، از جمله موارد با مجوز قضایی نظیر قطع عضو و شلاق، را تحت تحقیق و پیگرد کیفری قرار دهند.

 

  باز نشر از سایت اینترنتی  Human Rights Watch

تاریخ انتشار : ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۴ ۴:۳۰ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

اول ماه مه، حزب دمکراتیک مردم ایران، سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

اعلامیهٔ مشترک حزب دمکراتیک مردم ایران و سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به‌مناسبت روز جهانی کارگر – اول ماه مه (۱۱ اردیبهشت)

حزب دمکراتیک مردم ایران و سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): ما از تمامی نیروهای مترقی، نهادهای کارگری، روشنفکران و مردم آزادی‌خواه ایران دعوت می‌کنیم تا در راه تحقق صلحی پایدار و عزتمند، عدالت اجتماعی، و در دفاع از کرامت انسانی، برابری در برابر قانون و حق انتخاب زندگی شایسته برای تمامی مردم ایران، و از جمله کارگران و فرودستان میهن عزیزمان ایران، اتحاد و مبارزهٔ خود را گسترش دهند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

طبیعتِ زخمی؛ خسارت‌هایی که در هیاهوی جنگ گم می‌شوند

شهناز قراگزلو: ۱۳ منطقه حفاظت‌شده کشور در اثر بمباران‌ها آسیب دیده‌اند؛ مناطقی که هر کدام بخشی از ذخیره‌گاه‌های تنوع زیستی ایران‌اند و نابودی‌شان، نابودی بخشی از آینده ماست. افزون بر آن، جزایر مرجانی خلیج‌فارس، تنگه هرمز، هنگام و لارک، که از ارزشمندترین اکوسیستم‌های جهان‌اند، در جریان حملات دریایی و غرق‌شدن کشتی‌ها و نفتکش‌ها دچار تخریب شده‌اند.

مطالعه »

سپر انسانی و تناقض روایت‌ها..

گٖودرز اقتداری: آن مدعیان همیشگی که حماس و ایران را به سوء استفاده از سپر انسانی برای پوشش از نیروها و مهمات متهم می‌کنند، اینجا حضور ندارد که پاسخ دهند اگر ایران ساختمان هتلی و یا ساختمان تجاری را در بحرین هدف گرفته باشد آیا به یک منطقه جنگی و نیروی متخاصم حمله کرده است یا یک هتل را هدف قرار داده است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

حق حیات و مسئولیت قضاوت

حضور دهها هزار نفر از کارگران و کارکنان در خیابان های برلین

غرق‌شدن در هیچ

پایان دیکتاتوری در گرو تمرکز بر اشتراکات

سلطنت مطلقه ؛ آنارشی جنگل گرگ ها

بیانیه مشترک تشکل های مستقل: اول ماه مه ( یازدهم اردیبهشت ) روز مبارزه و نمایش قدرت طبقه کارگر در برابر نظام سرمایه داری