دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۱۵:۲۰

دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۱۵:۲۰

به سرکوب و اخراج نژادپرستانۀ مهاجران افغانستانی پایان دهید
کانون نویسندگان ایران بر مبنای روح کلی منشور و اساسنامۀ خود از حق امنیت، سرپناه و زندگی انسانی برای همگان بی‌‌هیچ قید و شرط حمایت می‌کند و رفتارهای نژادپرستانه و...
۱۶ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
بیانیۀ بیش از چهارصدوپنجاه نفر از فعالان رسانه‌ای، اجتماعی و سیاسیِ  داخل و خارج کشور در تحریم شبکۀ «ایران اینترنشنال»
گردش به راست افراطی در این رسانه به‌تدریج آشکار شد و گرچه گفته می‌شد برخی کشورهای عربی تأمین مالی آن را برعهده دارند امروزه تمام‌قد در خدمت اهداف تبلیغاتی اسرائیل...
۱۶ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بیانیه جمعی
نویسنده: بیانیه جمعی
بیانیه «همگامی» در محکومیت اخراج فله‌ای مهاجران افغان
روند اخراج گسترده مهاجران افغان از ایران، که با دامن زدن به افغان‌ستیزی و با هدف انحراف افکار عمومی صورت می‌گیرد، اقدامی تلخ، ناعادلانه و تأسف‌برانگیز است. این سیاست در...
۱۶ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
خواست مشترک و فراگیر مبارزان میهن‌دوست ایران، آزادی بی‌قیدوشرط زندانیان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است!
اساساً مفهومی به نام «جرم سیاسی» موضوعیت و معنایی ندارد. جرم‌شماری این فعالیت‌های حقوق بشری غیرقانونی‌ست و باید ممنوع شود. فعالیت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی اقدامی مجرمانه نیست و نمی‌تواند...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پروین همتی
نویسنده: پروین همتی
#جدول_مندلیف
به تعبیر متخصصان، هوش مصنوعی، نفتِ آینده است و تبدیل شدن به مرکز گرانش اقتصادی در جهانِ امروز ، خود نوعی خلقِ ثروتِ بیکران.
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳) مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی
… درباره سازما‌ندهی طبقه کارگر به‌عنوان یک طبقه از طریق اتحادیه‌های کارگری هیچ چیزی گفته نشده است.این امر خیلی مهم است، در واقع، بدین‌جهت که این‌ها تشکلات واقعی پرولتاریا هستند، که روزمره...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: برگردان: آمادور نویدی
نویسنده: برگردان: آمادور نویدی
بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ
وقت آن فرا رسیده است که حاکمان از این فرصت تاریخی و سرمایه به دست آمده برای تحقق وفاق واقعی ملی و در جهت کاهش فاصله با مردم، بازسازی کشور...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران

تغییر مسیر لوایح حجاب و حمایت از زنان در برابر خشونت؛ حدود اختیارت مجلس تا کجاست؟

لایحه‌ای که نه‌تنها نام آن با حذف واژه "خشونت" به لایحه "حفظ کرامت و حمایت از زنان و خانواده" تغییر یافت، بلکه از حیث محتوا نیز به دلیل حذف تعدادی از مواد و تغییرات مهم، ماهیتاً از رویکرد و هدف آغازین خود دور شد.

بازپس‌گیری لایحه “حمایت از زنان در برابر خشونت” از سوی دولت، یک مباحثه قدیمی را پیرامون حدود اختیارات مجلس در روند بررسی و تقنین لوایحی که از سوی قوای مجریه و قضائیه ارسال می‌شوند، تازه کرد. چهارشنبه هفته گذشته، زهرا بهروز آذر، معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، در جمع خبرنگاران اعلام کرد که “دولت درخواست استرداد این لایحه را به مجلس ارسال کرده است”. لایحه‌ای که به گفته بهروز آذر، نه‌تنها نام آن با حذف واژه “خشونت” به لایحه “حفظ کرامت و حمایت از زنان و خانواده” تغییر یافت، بلکه از حیث محتوا نیز به دلیل حذف تعدادی از مواد و تغییرات مهم، ماهیتاً از رویکرد و هدف آغازین خود دور شد.

این موضع روز گذشته از سوی فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت نیز تکرار شد. وی با تأیید خبر استرداد لایحه، درباره چرایی آن گفت: “متأسفانه بررسی این لایحه در مجلس با رویکرد غیرقضایی منجر به تغییرات ماهوی جدی در متن لایحه دولت شد. حتی نام آن نیز تغییر کرد. موضوع خشونت در آن بسیار کمرنگ شده و از ذات اصلی‌اش که حفاظت و حمایت از زنان در برابر خشونت است، دور شد. بنابراین از آنجایی که هدف اصلی دولت، حفاظت از زنان در برابر خشونت بود و آنچه در مجلس تهیه شد با ذات آن مغایرت داشت، دولت هفته گذشته تصمیم به استرداد این لایحه گرفت“.

واکنش برخی نمایندگان به این اقدام دولت متفاوت بود و بعضاً از نوعی نادیده‌گرفتن دلایل دولت برای استرداد لایحه حکایت داشت. مثلاً زهره‌سادات لاجوردی، دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس، با بیان اینکه «به‌جای تکرار وظایف ذاتی دستگاه‌ها؛ تلاش کرده‌ایم نقطه‌زنی کنیم و مشخص کنیم در پیشگیری از ظلم به زنان دستگاه‌ها چه وظیفه‌ای دارند»، از تغییراتی که کمیته زنان و خانواده کمیسیون اجتماعی مجلس در لایحه اعمال کرده بود، دفاع کرد. وی در یادداشتی نوشت: «مجلس این موضوع مهم را رها نخواهد کرد و خبرها حاکی از آن است که علی‌رغم اینکه دولت لایحه خود را پس گرفته، اما مجلس طرح قانونی خود را مصرانه تا تصویب نهایی و تبدیل آن به قانون پیگیری خواهد کرد.»

آنچه دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس در این اظهارنظر از آن سخن گفت، رویه‌ای است که پیش از این بارها نسبت به لوایح ارسالی از سوی دولت‌های مختلف در ادوار مختلف مجلس نیز مسبوق به سابقه بوده و در آن زمان‌ها نیز بحث‌برانگیز شده بود.

پیامد تغییر لوایح بر کارآمدی قوانین

یکی از رایج‌ترین مباحث پیرامون تغییر لوایح دولت در مجلس، به لوایح بودجه سالانه برمی‌گردد که در بسیاری از مواقع، تغییر در منابع و مصارف بودجه یا افزودن ردیف‌های جدید به جداول بودجه موجب اعتراض دولت‌ها شده است. در یکی از این موارد، لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ دولت سیزدهم به مجلس یازدهم به‌عنوان یک مجلس همسو ارسال شد، اما این لایحه به نحوی تغییر یافت که محمد بهادری جهرمی، سخنگوی دولت وقت، بارها از نگرانی نسبت به افزایش هزینه‌ها و ایجاد ناترازی در بودجه سخن گفت. در نهایت هم اعلام شد که به باور دولت، آنچه مجلس در جریان بررسی بودجه ۱۴۰۳ تصویب کرد، با تحمیل کسری به بودجه، هدف‌گذاری‌هایی چون مهار تورم را تحت تأثیر قرار داد.

تفاوت ایجاد تغییرات از سوی مجلس در لوایح بودجه با تغییراتی که نهاد قانون‌گذاری در دیگر لوایح اعمال می‌کند، در این است که لایحه بودجه از جنس اعداد و ارقام است و تغییرات آن به‌واسطه مغایرت با اصل ۷۵ قانون اساسی از سوی شورای نگهبان مورد مخالفت قرار می‌گیرد.

اما لوایح دیگری نیز در زمره مصادیق این تغییرات مطرح بوده‌اند که در روند بررسی، نه‌فقط تغییر معنادار یافته‌اند بلکه بعضاً اغراض آن‌ها نیز نقض شده است. از جمله این موارد، لایحه شفافیت دولت دوازدهم بود که با ۸۰ ماده، هدف بهبود اعتماد عمومی از طریق شفافیت قوای سه‌گانه را دنبال می‌کرد و در ذیل آن، شفافیت عملکرد و آرای نمایندگان مجلس نیز مطرح شده بود. اما همین بخش از لایحه به‌گونه‌ای تغییر کرد که نتایج نهایی‌اش چیزی فراتر از شفافیت آرای نمایندگان نبود. شفافیت مذاکرات نهادهایی چون شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز که نمایندگان به لایحه افزودند و به همین واسطه آن را به طرح تبدیل کردند، نتیجه‌ای جز تطویل روند تصویب قانون نداشت.

اختیار تغییری که محدود نیست

بر اساس مصادیق متعددی از این دست که حکایت از سابقه تغییر ماهوی بعضی لوایح در جریان بررسی‌های مجلس دارد، باید گفت برخلاف تصور برخی مبنی بر اختیار کامل نمایندگان برای تغییر لوایحی که از سوی دولت و قوه قضائیه به مجلس ارسال شده‌اند، این اختیار نامحدود نیست. به‌جز اصل کلی «تطبیق مصوبات با قانون اساسی و شرع» و علاوه بر اصل ۷۵ قانون اساسی که نمایندگان را از تصویب قوانینی که باعث بار مالی برای دولت از طریق کاهش درآمدها یا افزایش هزینه‌های عمومی می‌شوند، منع کرده است، نظرات شورای نگهبان در مقام تطبیق‌دهنده مصوبات مجلس با قانون اساسی، دلالت بر آن دارد که با استناد به اصول ۷۴ و ۱۵۸ قانون اساسی و پیش‌بینی صلاحیت ابتکار قانون برای قوای مجریه و قضائیه، صلاحیت نمایندگان مجلس در اصلاح لوایح مشروط به رعایت ملاک‌های مشخصی همچون «محدود بودن به چهارچوب پیشنهاد دولت»، «محدود بودن به موضوع لایحه دولت» و «محدود بودن به عدم ایجاد تغییرات گسترده در لایحه دولت» است. بر این اساس، اعمال گسترده تغییرات، تا آنجا که لایحه ارسالی دولت را به طرح تبدیل کند، نمی‌تواند قابل دفاع باشد. کما اینکه دولت‌ها، اغلب در مورد آن دسته از سیاست‌هایی که نیازمند اصلاحات و رفع ضعف‌ها یا خلأهای قانونی است، دست به ابتکار می‌زنند و دور شدن لوایح از اهداف و مبانی آن‌ها، نتیجه‌ای جز بر جا ماندن اشکالات و کاستی‌ها و ابتر ماندن اجرای قانون نخواهد داشت.

تغییراتی که شورای نگهبان نمی‌پذیرد

احمد مازنی، نماینده ادوار مجلس، بر این باور است که اگرچه مجلس می‌تواند کلیات یک لایحه را در همان ابتدا رد کند، اما در ایجاد تغییرات اساسی در متن لوایح، محدودیت‌هایی وجود دارد. اصل ۷۵ قانون اساسی تأکید می‌کند که مجلس نمی‌تواند بدون هماهنگی با دولت، بار مالی جدیدی به لوایح بیفزاید. فلسفه تفکیک وظایف تقنینی و اجرایی نیز ایجاب می‌کند که تغییرات در چهارچوب موضوع و اهداف لایحه باقی بماند، و تجربه‌های گذشته نیز نشان داده است که تغییرات اساسی از سوی شورای نگهبان رد می‌شود.

حدود اختیارات مجلس و چالش‌های قانونگذاری

بیژن عباسی، استاد دانشگاه تهران، تأکید می‌کند که بند ۶ سیاست‌های کلی نظام قانونگذاری (۱۳۹۸) ناظر به حفظ اهداف لوایح دولت است. هرچند هنوز قانونی جامع در این‌باره تصویب نشده، اما طرحی در مجلس در حال بررسی است که بر پرهیز از تغییرات بنیادین و افزایش بار مالی بدون تأمین منابع تأکید دارد. اختیارات گسترده نمایندگان در ارائه پیشنهادهای اصلاحی باعث شده است دولت‌ها گاهی از پیگیری لوایح منصرف شوند.

حفظ انسجام قانونگذاری با حفظ هویت لوایح

محمود کلهری، مدیرکل حوزه معاونت حقوقی رئیس‌جمهور، معتقد است تغییرات گسترده و ماهوی در لوایح دولت در مجلس، از جمله در لوایح مربوط به زنان و عفاف و حجاب، موجب تحریف اهداف اولیه و کاهش کارآمدی قوانین می‌شود. پیشنهاد او اصلاح آیین‌نامه داخلی مجلس، تعامل بیشتر دولت و مجلس، و بهره‌گیری از نظارت افکار عمومی است.

سرنوشت لوایح در اختیار مجلس است

عثمان سالاری، عضو کمیسیون حقوقی مجلس، تأکید می‌کند که طبق اصل ۷۱ قانون اساسی، مجلس اختیار تام در قانونگذاری دارد و الزام به تصویب لوایح دولت ندارد. در عین حال، مجلس وظایف نظارتی متعددی بر عملکرد دولت دارد که اجرای صحیح قوانین، از جمله بودجه، را تضمین می‌کند. به گفته او، این ساختار، ضامن تحقق منافع عمومی در نظام جمهوری اسلامی ایران است.

 

مهراوه خوارزمی
روزنامه‌نگار

باز نشر از سایت اینترنتی  مرزهای قانونی تغییر لوایح در مجلس

بخش : زنان
تاریخ انتشار : ۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۴ ۱:۱۹ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

به سرکوب و اخراج نژادپرستانۀ مهاجران افغانستانی پایان دهید

بیانیۀ بیش از چهارصدوپنجاه نفر از فعالان رسانه‌ای، اجتماعی و سیاسیِ  داخل و خارج کشور در تحریم شبکۀ «ایران اینترنشنال»

بیانیه «همگامی» در محکومیت اخراج فله‌ای مهاجران افغان

خواست مشترک و فراگیر مبارزان میهن‌دوست ایران، آزادی بی‌قیدوشرط زندانیان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است!

#جدول_مندلیف

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳) مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی