دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۰:۲۶

دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۰:۲۶

سعید مدنی در سه چهره
مانند هر انسان دیگری، می‌توان پروژه‌ی فکری یا فعالیت سیاسی او را نقد کرد، اما هم‌خوانی میان آنچه می‌گوید و آنچه انجام می‌دهد، گوهری گران‌بها و در این زمانه نادر...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: کیوان مهتدی
نویسنده: کیوان مهتدی
آدرنو؛- نابغه تئوری، ناتوان در عمل
آدرنو میگفت چرا در ۱۳ سال حاکمیت فاشیسم هیتلری، انسان هوادار روشنگری مدرن وارد دوره سیاه بربریت و جنایت شد. لابد جوانه بازگشت به عصر تاریک اندیشی در نظام طبقاتی...
۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: آرام بختیاری
نویسنده: آرام بختیاری
قالیباف و موضوع "حجاب و عفاف": تاکتیک یا تحول؟
در شرایط کنونی، نشانه‌هایی چون پیروزی چهره‌ای چون پزشکیان در انتخابات ریاست‌جمهوری، افزایش تمایل به مذاکره، و تغییر نسبی در لحن مقامات، توجه‌برانگیز است. با این‌حال، این تغییرات، اگر با...
۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
پیام به مناسبت سالگرد بنیان‌گذاری نهضت آزادی ایران!
ما، به عنوان یک نیروی چپ، عدالت‌خواه، دموکرات و مردمیِ خواهان آزادی و دموکراسی و برپایی جمهوری‌ِ متکی به آرای ملت در کشور، هرچند در بنیان‌های نظری و تحلیل اجتماعی...
۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
«ترکیه ملک مردان نیست»: پاسخ زنان به پروژه‌ی اسلامی‌سازی اردوغان
کنوانسیون استانبول، یکی از معاهدات مصوب در شورای اروپا بود که به منظور مبارزه با خشونت علیه زنان و ترویج برابری جنسیتی تدوین شده بود. اردوغان خروج از این معاهده را...
۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: نعیمه دوستدار
نویسنده: نعیمه دوستدار
غزه: آیا هنوز کسی به انسانیت فکر می‌کند؟
ما، چه فلسطینی، چه اسرائیلی، یا هر جای دنیا، به‌عنوان زنانی که طعم ناامنی را می‌شناسند، می‌دانیم که صلح محصول جنگ نیست. صلح ساخته می‌شود، با عدالت، با گفت‌وگو، و...
۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
بحران سرمایه‌داری و آلترناتیو کارگری!
بحران سرمایه‌داری جهان امروز تا زمانی که حاکمان جهان هم‌چنان از دستورات امپریالیسم و روابط و مناسبات سرمایه‌داری پیروی می‌کنند از بین نخواهد رفت. توده‌های کارگر باید سازمان‌دهی شوند تا...
۲۶ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: بهرام رحمانی
نویسنده: بهرام رحمانی

سعید مدنی در سه چهره

مانند هر انسان دیگری، می‌توان پروژه‌ی فکری یا فعالیت سیاسی او را نقد کرد، اما هم‌خوانی میان آنچه می‌گوید و آنچه انجام می‌دهد، گوهری گران‌بها و در این زمانه نادر است که نمی‌توان بدون ستایشی بی‌دریغ از آن یاد کرد.

برای هرکسی که در کنار دکتر سعید مدنی زندگی کرده، پرداختن به او با اندوه، همدلی و ستایشی فراوان همراه است؛ اندوه از رنج ظالمانه‌ای که به او و خانواده‌اش تحمیل شده، ستایش از ثبات قدم و ایستادگی‌اش در برابر این ظلم، و همدلی بابت تک‌تک لحظاتی که بسیاری از هم‌بندیان، همین همدلی را بی‌دریغ از او دریافت کرده‌اند. نوشته‌ای که با این احساسات شدید همراه باشد، نمی‌تواند با بی‌طرفی به بررسی کارنامه‌ی یک چهره‌ی تأثیرگذار اجتماعی و سیاسی بپردازد، اما تلاش می‌کنم نشان دهم همین عواطف مشترک، خود بخشی از تأثیر ماندگار سعید مدنی بر طیفی از فعالان اجتماعی و سیاسی است.

در واقع، وقتی سخن از سعید مدنی می‌شود، باید توجه داشت که هم‌زمان از سه چهره‌ی مختلف صحبت می‌کنیم: نخست، دکتر سعید مدنی جامعه‌شناس که باید همچون یک چهره‌ی علمی به او پرداخت؛ دوم، چهره‌ی سیاسی او، هم به‌عنوان نظریه‌پرداز در یک مشی سیاسی مشخص و هم به‌عنوان یک زندانی سیاسی با سالیان دراز سابقه‌ی زندان؛ و در نهایت، چهره‌ی انسانی سعید مدنی، که به باور من اگر مهم‌تر از دو چهره‌ی قبلی نباشد، دست‌کم به همان اندازه حائز اهمیت است.

در فقر علمی جامعه‌ی ما، به‌ویژه در حوزه‌ی علوم اجتماعی و علوم انسانی، یک پروژه‌ی فکری مستمر که با رویکردی عینی به ابعاد مختلف حیات اجتماعی ما بپردازد، غنیمتی برای تمام پژوهشگران به حساب می‌آید. در این میان، پروژه‌ی فکری دکتر مدنی یکی از منسجم‌ترین نمونه‌ها در این معدود منظومه‌های نظری است. به این اعتبار، هر کسی که در سالیان اخیر با موضوع جنبش‌‌‌های اجتماعی یا آسیب‌های اجتماعی جامعه‌ی معاصر ما درگیر شده باشد، خواه‌ناخواه در بخشی از تحقیقات خود با پژوهش‌های دکتر مدنی مواجه می‌شود. از اعدام تا اعتیاد، و از خیزش آب خوزستان تا شورش بنزین آبان ۹۸، این پژوهش‌ها گره‌گاه‌های مهم حیات اجتماعی ما را در بر می‌گیرند. مانند هر پروژه‌ی فکری دیگری، می‌توان درباره‌ی کم و کیف این پژوهش‌ها بحث‌های متعددی مطرح کرد، و این، خصلت ذاتی هر کار علمی است که باید نقد شود، بهبود یابد و به درک و دریافت‌های جدیدی منجر شود.

این یادداشت فرصت مناسبی برای پرداختن به این جنبه نیست، و همین اشاره کافی است که هر کسی که مشغول پژوهش در زمینه‌ی جنبش‌های اجتماعی معاصر ما باشد، از این میراث علمی بهره‌مند شده و در برخی نمونه‌ها مانند اعدام یا خیزش‌های چند سال اخیر، به‌ندرت نمونه‌ی دیگری می‌یابد که در داخل کشور، مستقل از نهادهای حکومتی، و به‌شکل گروهی و با روش علمی انجام شده باشد.

اما دکتر مدنی یک چهره‌ی علمی محض نیست. ممکن است در هر کدام از پژوهش‌ها تلاش کند با بی‌طرفی و رویکردی عینی به موضوع بپردازد، اما منظومه‌ای که مجموعه‌ی این پژوهش‌ها می‌سازند، آشکارا حکایت از اراده‌ای برای تغییر و بهبود شرایط اجتماعی دارد. میل به تغییر، ما را با جنبه‌ی دیگر سعید مدنی، در مقام یک چهره‌ی سیاسی آشنا می‌کند. در عرصه‌ی سیاست، حتی اگر با مشی دکتر مدنی مخالف باشیم، باز هم نمی‌توان برای آن احترام قائل نبود یا آن را نادیده گرفت. به باور من، مهم‌ترین ویژگی اندیشه‌ی سیاسی دکتر مدنی، عطف توجه به جامعه در برابر دولت است؛ نگاهی که راه‌های برون‌رفت و تغییر را از درون جامعه دنبال می‌کند و این موضوع، هم در کارهای علمی و هم در تأثیرگذاری سیاسی او قابل مشاهده است. در تقویت جنبش‌های اجتماعی، بارزترین خط‌مشی دکتر مدنی تأکید بر فعالیت خشونت‌پرهیز است. خشونت‌پرهیزی که دکتر مدنی از آن دفاع می‌کند، فراتر از یک الزام اخلاقی یا امر کلی، نتیجه‌ی ارزیابی او از مجموعه‌ی برهم‌کنش‌های متقابل بین جامعه‌ای است که امکان تشکل‌یابی‌اش به‌شدت تضعیف شده، در برابر حکومتی که جز با زبان زور و سرکوب، به زبان دیگری آشنا نیست. این دو ویژگی (جامعه‌باوری و خشونت‌پرهیزی) دکتر مدنی را به چهره‌ای قابل اعتماد و قابل گفت‌وگو در میان طیف گسترده‌تری از همفکران بلاواسطه‌اش تبدیل می‌کند.

برای ارزیابی یک چهره‌ی علمی یا سیاسی، نشانه‌ها و ملاک‌های کم‌وبیش روشنی وجود دارد. می‌توان با اتکا به نوشته‌های مکتوب یا فعالیت‌های عملی یک شخص، و با در نظر گرفتن نتایج و پیامدهای آن‌ها، نقاط قوت و ضعف یک چهره را ترسیم کرد. اما جنبه‌ی انسانی و اخلاقی یک فرد، نمود روشنی در عرصه‌ی عمومی نمی‌یابد، و از همین رو پرداختن به آن دشوار است و گاه ممکن است جنبه‌ای شخصی پیدا کند. شناخت این جنبه‌ی فردی نیازمند مواجهه‌ای مستقیم و مستمر، به‌ویژه در موقعیت‌های بحرانی است تا به‌تدریج کیفیت‌های انسانی یک فرد بروز یابند. زندان، با تمام دشواری‌هایش، این فرصت را برای بسیاری از ما فراهم کرد تا به چنین شناختی از دکتر مدنی برسیم. ویژگی انسانی دکتر مدنی فقط در همدلی او با تمام زندانیان (حتی زندانیان غیرسیاسی) خلاصه نمی‌شود؛ یا به نقش حمایتی و مراقبتی‌اش نسبت به دیگر هم‌بندیان؛ یا حتی به نظم دقیق روزانه‌اش که گویی نخستین سال زندانش است. انسجام شخصیت و اراده‌ی دکتر سعید مدنی، که می‌تواند از او الگویی اخلاقی یا مرجعی فکری بسازد، نتیجه‌ی عمق باور او به تلاش‌های مستمری است که با وجود هزینه‌های فراوان، در تمام این سالیان پی گرفته است. مانند هر انسان دیگری، می‌توان پروژه‌ی فکری یا فعالیت سیاسی او را نقد کرد، اما هم‌خوانی میان آنچه می‌گوید و آنچه انجام می‌دهد، گوهری گران‌بها و در این زمانه نادر است که نمی‌توان بدون ستایشی بی‌دریغ از آن یاد کرد.

روزی که دکتر مدنی را به زندان دماوند تبعید کردند، یکی از تلخ‌ترین روزها برای آن نسل از زندانیان اوین بود. امیدوارم شیرینی آزادی هرچه زودتر او، خاطره‌ی آن تلخی را کمرنگ کند.

کیوان مهتدی

باز نشر از کانال تلگرامی :

https://cutt.ly/qrlGDwYO

تاریخ انتشار : ۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴ ۴:۳۶ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

پیام به مناسبت سالگرد بنیان‌گذاری نهضت آزادی ایران!

ما، به عنوان یک نیروی چپ، عدالت‌خواه، دموکرات و مردمیِ خواهان آزادی و دموکراسی و برپایی جمهوری‌ِ متکی به آرای ملت در کشور، هرچند در بنیان‌های نظری و تحلیل اجتماعی و سیاسی تفاوت‌هایی با دیدگاه نهضت آزادی ایران داریم، اما در عین حال باور داریم که در مسیر دفاع از آزادی‌های سیاسی، حقوق بشر، برابر حقوقی زنان، رفع هرگونه تبعیض،گردش متوازن قدرت و پاسداری از حق حاکمیت مردم ایران، همسو و همراهیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

قالیباف و موضوع “حجاب و عفاف”: تاکتیک یا تحول؟

در شرایط کنونی، نشانه‌هایی چون پیروزی چهره‌ای چون پزشکیان در انتخابات ریاست‌جمهوری، افزایش تمایل به مذاکره، و تغییر نسبی در لحن مقامات، توجه‌برانگیز است. با این‌حال، این تغییرات، اگر با اصلاحات بنیادین همراه نباشند، از جمله بازنگری در قانون‌گذاری به‌ویژه در حوزه‌هایی چون حجاب، توقف برخوردهای سلیقه‌ای و امنیتی با جامعه مدنی، گشایش در عرصه‌های فرهنگی، احترام به آزادی‌های دموکراتیک و اصلاح رویه‌های پلیسی، نمی‌توان از آن‌ها به‌عنوان نشانه‌ای از بلوغ سیاسی یا اجتماعی یاد کرد.

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

پیام به مناسبت سالگرد بنیان‌گذاری نهضت آزادی ایران!

ما، به عنوان یک نیروی چپ، عدالت‌خواه، دموکرات و مردمیِ خواهان آزادی و دموکراسی و برپایی جمهوری‌ِ متکی به آرای ملت در کشور، هرچند در بنیان‌های نظری و تحلیل اجتماعی و سیاسی تفاوت‌هایی با دیدگاه نهضت آزادی ایران داریم، اما در عین حال باور داریم که در مسیر دفاع از آزادی‌های سیاسی، حقوق بشر، برابر حقوقی زنان، رفع هرگونه تبعیض،گردش متوازن قدرت و پاسداری از حق حاکمیت مردم ایران، همسو و همراهیم.

مطالعه »
پيام ها

جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وقوع این فاجعۀ شوم را به مردم میهن‌مان، به شهروندان بندرعباس و خانواده‌های داغ‌دار و آسیب‌دیده تسلیت می‌گوید. ما در این لحظات سخت همراه و هم‌دوش مردم  بندرعباس سوگوارِ جان‌های از دست رفته و نگران و چشم‌به راه بهبود زخمی‌های این حادثه‌ایم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

سعید مدنی در سه چهره

آدرنو؛- نابغه تئوری، ناتوان در عمل

قالیباف و موضوع “حجاب و عفاف”: تاکتیک یا تحول؟

پیام به مناسبت سالگرد بنیان‌گذاری نهضت آزادی ایران!

«ترکیه ملک مردان نیست»: پاسخ زنان به پروژه‌ی اسلامی‌سازی اردوغان

غزه: آیا هنوز کسی به انسانیت فکر می‌کند؟