جمعه ۳ مرداد ۱۴۰۴ - ۲۲:۵۸

جمعه ۳ مرداد ۱۴۰۴ - ۲۲:۵۸

آرام در تنش
در سکوتی ابدی / ماه می‌خرامَد: / - آرام! / در بستر آب. / ذهن من اما، / بی‌تاب از وزشِ شوقِ نگاهت، / به شعف می‌خندد.
۳ مرداد, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مسعود دلیجانی
نویسنده: مسعود دلیجانی
ریاکاری ساختاریافتهٔ کشورهای غربی در مواجهه با گرسنگی به‌مثابه‌ سلاح در غزه
ریاکاری کشورهای غربی نه یک ضعف فردی، بلکه یک سیاست ساختاری است. بیانیه‌هایی که بدون توقف محاصره، بدون تعلیق کمک نظامی، و بدون ارجاع جنایت‌کاران به دادگاه کیفری بین‌المللی صادر...
۳ مرداد, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سیاوش قائنی
نویسنده: سیاوش قائنی
نهضت آزادی ایران: آزادی زندانیان سیاسی و محصورین، نماد یک مطالبه ملی و تحقق آن، امری وفاق آفرین
در شرایط فعلی کشور که بیش از همیشه نیازمند همبستگی و وفاق هستیم و آزادی زندانیان سیاسی و محصورین می‌تواند نقش مهمی بر تحکیم همبستگی ملی ایفا کند. .. در...
۳ مرداد, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
مهران مصطفوی: رفراندوم امری ثانویه است
بحث حول اهداف مشخص، تبادل نظر و نقد در باره این موضوعات، قبل از هر چیز، مهم‌ترین تلاشی است که باید انجام داد. اگر می‌خواهیم تغییر کننده و تغییر دهنده...
۲ مرداد, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مهران مصطفوی
نویسنده: مهران مصطفوی
سئوالات دومین نشست تحلیل هفته: رفراندم: نقشه راه یا مطالبه عاجل؛ اصلاح طلبان و تحول خواهان و همچنین نتانیاهو در پی چیست؟
مباحث دومین نشست «تحلیل هفته، پرسش و پاسخ» همراه با فرخ نگهدار و گودرز اقتداری؛ در این هفته، سه موضوع مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد: ۱. رفراندم: نقشه راه...
۲ مرداد, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: تحلیل هفته، پرسش و پاسخ
نویسنده: تحلیل هفته، پرسش و پاسخ
جنبش چپ و میهن دوستی
سمینار نهم اتاق فکر چپ سبز جنبش چپ و میهن دوستی شنبه ۱۱ مردادماه ۱۴۰۴ ـ ۲ آوگوست ۲۰۲۵ ساعت ۲۰.۳۰ به وقت تهران ـ ۱۹ به وقت اروپای مرکزی...
۲ مرداد, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: اتاق فکر چپ سبز
نویسنده: اتاق فکر چپ سبز
گزارش سازمان ملل درباره خشونت جنسیتی در غزه: «نسل‌کشی مبتنی بر جنسیت» در جریان است
آنچه برای زنان و دختران فلسطینی رخ می‌دهد، صرفاً پیامدهای ناخواستهٔ جنگ نیست، بلکه نابودی عمدی زندگی و بدن‌های آنان است، تنها به‌دلیل آن‌که فلسطینی و زن هستند. او اعلام...
۲ مرداد, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو

نمی‌دانم با سنگی که درونم نشسته چه کنم!

با سنگینی‌ای در دل راه می‌روم که نمی‌توانم از آن رهایی یابم. هزاران مایل دور از غزه، من هم تغییر کرده‌ام. یاد گرفته‌ام که برای برخی افراد، همدلی با کودکان مرز سیاسی دارد. با این آگاهی هولناک که حالا مثل سنگی در درونم نشسته، چه باید کرد؟ هنوز نمی‌دانم. 

یادداشتی از ریانون لوسی کاسلت، ستون نویس گاردین   ( )

برگردان به فارسی: سعید

ماه‌هاست که تصاویری روی صفحه گوشی‌ام دیده‌ام که تا آخر عمر در ذهنم خواهند ماند. کودکان و نوزادان کشته‌شده، مجروح، گرسنه. کودکانی که از درد و ترس برای پدر، مادر، خواهر یا برادرشان گریه می‌کنند. پسر کوچکی که از ترومای ناشی از حمله هوایی، از شدت وحشت می‌لرزد. صحنه‌هایی از خشونت و وحشت غیرقابل تصور که باعث تهوع‌ام شده‌اند. گاهی از این عکس‌ها و ویدیوها عبور می‌کنم، شاید از ترس اینکه بعدی چه خواهد بود. اما اغلب اوقات احساس می‌کنم باید شاهد باشم.

می‌دانم که تنها نیستم. بسیاری از ما که در آسایش و امنیت زندگی می‌کنیم، رنج کودکان غزه را از طریق رسانه‌های اجتماعی دیده‌ایم؛ تصاویری که در کنار تبلیغات، شوخی‌ها و عکس کودکان دیگر که در امنیت و خوشحالی‌اند، قرار می‌گیرند. این تضاد، رنج را ملموس‌تر می‌کند: این می‌توانست بچه من باشد، یا بچه تو، یا هر کودک دیگری که می‌شناسی، اگر بخت تولد کمی متفاوت بود.

هزاران نفر صدای خود را برای این کودکان و خانواده‌های‌شان بلند کرده‌اند: با نوشتن به سیاستمداران، کمک مالی به خیریه‌ها و سازمان‌های امدادی، یا آمدن به خیابان‌ها. اما این جنگ علیه کودکان همچنان ادامه دارد، و حس ناتوانی برای کمک به آن‌ها عمیق و طاقت‌فرساست. تصور اینکه اوضاع بدتر شود سخت است، اما هر روز بدتر می‌شود؛ مثلاً این هفته طبق اعلام سازمان ملل ۱۴٬۰۰۰ نوزاد از سوء‌تغذیه حاد رنج می‌برند. دلیل آن گرسنگی عمدی است: استفاده از قحطی به عنوان سلاح جنگی؛ یا به قول دیده‌بان حقوق بشر، «ابزار نابودی».

این احساس ناتوانی در مواجهه با وحشتی غیرقابل تصور، نوعی آسیب اخلاقی جمعی ایجاد می‌کند – شکلی از رنج روانی عمیق که وقتی فرد در تضاد با ارزش‌ها و اصول اخلاقی خود عمل می‌کند یا مجبور به سکوت می‌شود، رخ می‌دهد. نخستین بار این اصطلاح را زمانی شنیدم که با کادر درمان در دوران همه‌گیری کرونا صحبت می‌کردم. پزشکان و پرستارانی که به دلیل کمبود امکانات، منابع و مدیریت، دچار PTSD شده بودند چون نمی‌توانستند به همه بیماران رسیدگی کنند.

در غزه، این نوع رنج اخلاقی حتماً به شدیدترین شکل ممکن احساس می‌شود. برای پزشکان و امدادگران آنجا، احساس اندوه، گناه، خیانت حتی، که نمی‌توانند به همه کمک کنند، باید بخشی از واقعیت روزانه باشد. وقتی وظیفه‌ات کمک است -غذا دادن، درمان کردن- ناتوانی در انجام آن‌ها ضربه‌ای عمیق است.

و برای والدین در غزه، حتماً شکنجه‌ای عذاب‌آور است که کودکشان از گرسنگی گریه کند و نتوانند او را سیر کنند. من اغلب به نوزادانی فکر می‌کنم که زیر بمباران در بخش مراقبت‌های ویژۀ بیمارستان بودند – آن عکس نوزادان در بیمارستان الشفاء که هفت‌تایی در یک تخت خوابانده شده بودند تا گرم بمانند و زنده بمانند. به مادران‌شان فکر می‌کنم، زنانی که احتمالاً بدون داروی بی‌دردی و تجهیزات مناسب زایمان کردند. حالا کجا هستند؟ چند نفرشان زنده مانده‌اند؟ و این تجربه با پزشکانی که تلاش کردند نجات‌شان دهند چه کرده است؟

اما من همچنین شروع کرده‌ام به فکر کردن دربارۀ تأثیر آسیب اخلاقی غیرمستقیم و در مقیاس وسیع. قصد ندارم آن را با چیزی که مردم در غزه تجربه می‌کنند مقایسه کنم. اما این احساس ناتوانی، و در نتیجه نوعی همدستی غیرمستقیم: این چه تأثیری دارد بر کسانی در سراسر جهان که احساس می‌کنند این وقایع ناعادلانه است؟ دیدن این‌همه رنج – حتی از پشت یک صفحه – و ناتوانی در اقدام یا فشار به دیگران برای اقدام، چه بلایی سر انسان می‌آورد؟

اکنون می‌فهمم چرا مادرم بعد از تولدم دیگر اخبار تماشا نمی‌کرد. چون تحملش را نداشت. من هم وسوسه شده‌ام از زمان تولد پسرم، که خود را در گرما و امنیت زندگی‌مان پنهان کنم. اما اینترنت باعث شده فاصله گرفتن سخت‌تر شود – خبرها به صورت موازی با زندگی‌مان در جریان‌اند و مرزها را از بین می‌برند. شب‌های زیادی بوده که پسرم را خوابانده‌ام، شکمش سیر، لباس‌هایش تمیز و نرم، و بعد در سکوت گریه کرده‌ام برای کودکانی که در تخت‌های گرم خوابانده نمی‌شوند. در آن ساعت‌های سحرگاهی که او برای شیر بیدار می‌شود، تنها کاری که باید بکنم این است که از یخچال برایش شیر بریزم، و بعد در آرامش می‌نشینیم – نه با صدای بمب‌ها، بلکه با آواز پرندگان.

تضاد بین امنیت او و خطر آن‌ها برایم شنیع است. آیا این هم نوعی آسیب اخلاقی است؟ بودن در کنار یک کودک کوچک – با معصومیتش، آسیب‌پذیری‌اش، شیطنت و محبتش – باعث می‌شود درد هر کودک دیگر نوعی توهین عمیق به انسانیت باشد. اما می‌دانم برای درک وحشت آنچه بر کودکان غزه می‌گذرد، لازم نیست حتماً والد باشی. باور دارم – یا شاید باور داشتم – که در ذات انسان نوعی حس مسئولیت جمعی نسبت به کودکان وجود دارد، و این مسئولیت می‌تواند فراتر از مرزها گسترش یابد.

چه کردی در دوران نسل‌کشی در غزه؟

احساس ناتوانی در برابر چنین بی‌عدالتی فاحشی می‌تواند باعث از دست دادن ایمان شود – نه فقط به دولت‌ها و نهادها، بلکه به نظم اخلاقی جهان و توانایی‌اش برای محافظت از کودکان. نمی‌دانم تأثیر بلندمدت آن چه خواهد بود: آیا همان‌طور که برخی سیاستمداران امیدوارند، به بی‌حسی‌ای خواهد انجامید که به بی‌تفاوتی شباهت دارد؟ حوادث تراژیک می‌توانند باعث بی‌حسی عاطفی شوند – باید میلیون‌ها نفر بیشتر در خیابان‌ها باشند – اما همچنین می‌توانند به خشم مقدس تبدیل شوند.

من قطعاً نوعی از دست رفتن ایمان را حس می‌کنم. چیزی که به آن باور داشتم – اینکه انسان‌ها ذاتاً خوب‌اند، اینکه ما به کودکان مدیونیم که از آن‌ها محافظت کنیم – در اثر این جنگ تغییر کرده است. با سنگینی‌ای در دل راه می‌روم که نمی‌توانم از آن رهایی یابم. هزاران مایل دور از غزه، من هم تغییر کرده‌ام. یاد گرفته‌ام که برای برخی افراد، همدلی با کودکان مرز سیاسی دارد. با این آگاهی هولناک که حالا مثل سنگی در درونم نشسته، چه باید کرد؟ هنوز نمی‌دانم.

 

ریانون لوسی کاسلت، ستون نویس گاردین                                                 https://www.theguardian.com/commentisfree/2025/may/24/gaza-children-bombed-starved-watch-society

تاریخ انتشار : ۱۸ خرداد, ۱۴۰۴ ۲:۴۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!

در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم حضور مردم در صحنه بوده است. هم‌اینک نیز با توجه به روبه‌رو شدن کشور با یک تجاوز نظامی می‌توان انتظار فراروییدن تغییرات مشابهی را داشت. در چنین شرایطی رهبرانی نظیر آقای موسوی که مورد اعتماد و وثوق ملی باشند، می‌توانند در پایداری خواست‌های مردمی نقشی حیاتی بازی کنند.

ادامه »

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »

لحظات اصابت موشک تجاوزگران جنایت‌کار اسراییل به میدان قدس تجریش در تهران

فیلم لحظهٔ اصابت پرتابهٔ متجاوزان به میدان قدس در حین تکاپوی روزمرّهٔ زندگی هم‌میهنان ما، نشانهٔ مستند دیگری از جنایات جنگی اسراییل و جنایات آنان علیه بشریّت است. هرگونه حمایت از تجاوز اسراییل به سرزمین کهن ما، مایهٔ سرافنکدگی و شرمساری است، به ویژه آن‌گاه که زادهٔ این آب‌وخاک باشی. هر گونه جانب‌داری یا سکوت حمایت‌گرانهٔ غرب عیان‌گر پوچی ادعای پای‌بندی به قانونیّت در تنظیم روابط جهانی و متعهّد بودن به حقوق جهان‌شمول بشر است.

مطالعه »

طلوع یک ستاره: صعود تاریخی فوتبال زنان ایران به جام ملت‌های آسیا

این موفقیت، تنها یک افتخار ورزشی نیست، بلکه تجلی امید، اراده و مقاومت زن ایرانی در برابر محدودیت‌ها و نابرابری‌هاست. افتخاری که پیام روشنی به مردم ایران دارد: دختران این سرزمین، حتی در سخت‌ترین شرایط نیز می‌درخشند و جهانیان را به تحسین وامی‌دارند.

مطالعه »
بیانیه ها

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!

در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم حضور مردم در صحنه بوده است. هم‌اینک نیز با توجه به روبه‌رو شدن کشور با یک تجاوز نظامی می‌توان انتظار فراروییدن تغییرات مشابهی را داشت. در چنین شرایطی رهبرانی نظیر آقای موسوی که مورد اعتماد و وثوق ملی باشند، می‌توانند در پایداری خواست‌های مردمی نقشی حیاتی بازی کنند.

مطالعه »
پيام ها

بازگشت به مردم، دست پر نظام در مذاکرات

مردم صاحبان اصلی این سرزمین‌اند و باید فرصت تعیین سرنوشت ونحوهٔ ادارهٔ کشورخود را داشته باشند.

آن‌چه در لحظهٔ کنونی در بین خواسته‌های مردم برای حفظ تمامیت ارضی ودفاع از کشور در برابر متجاوزان اولویت دارد، توقف سرکوب و بگیروببندها، آزادی زندانیان سیاسی وعقیدتی و محصوران در بند خانگی است، که می‌توانند با ایجاد اتحاد و همبستگی مردم در مقابل دشمنان خارجی به حل بحران‌های داخلی نیز، یاری رسانند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آرام در تنش

ریاکاری ساختاریافتهٔ کشورهای غربی در مواجهه با گرسنگی به‌مثابه‌ سلاح در غزه

نهضت آزادی ایران: آزادی زندانیان سیاسی و محصورین، نماد یک مطالبه ملی و تحقق آن، امری وفاق آفرین

مهران مصطفوی: رفراندوم امری ثانویه است

سئوالات دومین نشست تحلیل هفته: رفراندم: نقشه راه یا مطالبه عاجل؛ اصلاح طلبان و تحول خواهان و همچنین نتانیاهو در پی چیست؟

جنبش چپ و میهن دوستی