سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲۴ خرداد, ۱۴۰۵ ۲۰:۲۰

یکشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۵ - ۲۰:۲۰

شاه‌الهی و حزب‌الهی؛ دو روایت از یک بیماری

اختلاف ظاهری میان شاه‌اللهی و حزب‌اللهی، اغلب مردم را فریب می‌دهد. اما در ژرفای این دو جریان، همان ساختار ذهنی سلطه‌پذیر، کیش شخصیت، و نفی مشارکت مستقل سیاسی خوابیده است.

در سپهر سیاسی ایران، بسیاری شاه‌الهی‌ها و حزب‌الهی‌ها را در تقابل بنیادین با یکدیگر می‌بینند:

یکی سلطنت‌طلب و سکولار، دیگری دین‌محور و انقلابی. اما اگر این تضاد ظاهری را کنار بزنیم و به لایه‌های عمیق‌تر روان‌شناختی و فرهنگی بنگریم، با واقعیتی تلخ روبه‌رو می‌شویم: این دو گروه، بیش از آن‌که متضاد باشند، انعکاس معکوس یکدیگرند.

۱. کیش شخصیت،

شاه یا امام، فرقی نمی‌کند چه آن‌که بر تصویر ودست شاهی بوسه می‌زند و چه آن‌که انگشتر وعبای رهبری را مقدس می‌داند، هر دو به دنبال پدر سیاسی مقتدر هستند. در ذهن این دو، جامعه بدون «پادشاه» یا «رهبر» دچار فروپاشی‌ست. این نگاه، نه حاصل تحلیل سیاسی که نشانه‌ی یک ناتوانی عمیق در درک خودمختاری اجتماعی‌ست.

کیش شخصیت، در این دو گفتمان، جای خرد سیاسی را گرفته است. هر دو گروه، به جای ساختار، قانون، یا مشارکت مردمی، به شخصی کاریزماتیک امید بسته‌اند تا آنان را «نجات دهد».

۲. فرهنگ بندگی

از “جاوید شاه” تا “لبیک یا خمینی – خامنه‌ای” در هر دو جهان‌بینی، مردم رعیت‌اند، نه شهروند. مفهوم «مسئولیت سیاسی» غایب است، در عوض، وفاداری بی‌چون‌وچرا ارزش قلمداد می‌شود.

سلطنت‌طلبان، مردم را محتاج «تاج‌دار مقتدر» می‌دانند. اسلام‌گرایان نیز به «ولی فقیه» به عنوان حافظ نظم الهی و ناجی نگاه می‌کنند. در هر دو مورد، استقلال فکری مردم خطرناک و نابودگر تلقی می‌شود. این ذهنیت، در نهایت، شهروندان را به ابزار مشروعیت دیکتاتوری تقلیل می‌دهد.

۳. شعار زدگی به‌جای اندیشه

“مرگ بر …” و “جاوید باد …”، دو نمونه از زبان عقیم سیاسی‌اند. زبانی که به‌جای باز کردن راه برای گفت‌و‌گو و تحلیل، ذهن را در حصار جملات کلیشه‌ای محبوس می‌کند.

این شعارها، ابزاری هستند برای حذف دیگری، نه درک او. ذهنی که با چنین ابزارهایی فکر می‌کند، اغلب از تحلیل واقعی فرار می‌کند و به جادوی تکرار پناه می‌برد.

۴. ترس از آزادی

در نهایت، هر دو گروه دچار هراس از آزادی و مسئولیت‌اند. آن‌ها از جامعه‌ای که بدون “رهبر” باشد، می‌ترسند. برایشان، رهایی مساوی با آشوب است. به همین دلیل است که همواره آماده‌اند تا بار دیگر افسار خود را به دست دیکتاتوری تازه بدهند.

اختلاف ظاهری میان شاه‌اللهی و حزب‌اللهی، اغلب مردم را فریب می‌دهد. اما در ژرفای این دو جریان، همان ساختار ذهنی سلطه‌پذیر، کیش شخصیت، و نفی مشارکت مستقل سیاسی خوابیده است.

تا زمانی که فرهنگ ارباب‌پرستی و ترس از آزادی درونی‌سازی شده باشد، تغییر واقعی در ایران ممکن نیست ،نه با تاج، نه با عمامه.

دو سرِ یک طناب پوسیده

یکی با تفکر تاج به‌سری، دیگری با تقدیس آئین عمامه‌داری.

اما هر دو از یک قماش‌اند:

سایه‌ای از ارباب، با نگاهی به رعیت. یکی تصویر شاه را بوسه می‌زند، دیگری ردای رهبر را متبرک می‌داند. اما هر دو، زانو زده‌اند بر آستانِ قدرت، و نامش را وفاداری گذاشته‌اند.

یکی فریاد می‌زند: «جاوید شاه!» دیگری نعره می‌کشد: «لبیک یا خمینی – خامنه‌ای!»

اما هر دو،از اندیشیدن می‌گریزند، از آزادی می‌ترسند،و از خود، خالی‌اند.

نه به آزادی باور دارند، نه به مردم، نه به توان تغییر بی‌قیم.

تاج و عمامه، دو نقاب‌اند بر چهره‌ی یک ترس مشترک، ترس از بودن بدون ارباب، ترس از مسئولیت، ترس از خود. و چه خنده‌دار است که این بندگان رنگارنگ، فقط در شکل افسار با هم دشمن‌اند ، وگرنه در ذات، یکی‌اند. نه یار مردم، که سرباز دیکتاتور بعدی.

 

 

 

 

تاریخ انتشار : ۸ مرداد, ۱۴۰۴ ۰:۴۲ ق٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

آرزوی موفقیت برای تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی ۲۰۲۶

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): تیم ملی فوتبال ایران، سرمایه مشترک مردم ایران و نمادی از توانایی، تلاش و امید میلیون‌ها ایرانی است. این تیم، فراتر از هر دولت و نظام سیاسی، متعلق به مردم ایران و نماینده کشور و فرهنگ ما در بزرگ‌ترین آوردگاه فوتبال جهان است.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

چرا امریکا نمی‌تواند شهرهای موشکی ایران را نابود کند؟

* هیچ بمب‌افکنی نمی‌تواند کار زیادی علیه تأسیساتی که بیش از ۷۰ متر زیر زمین دفن شده‌اند انجام دهد. * مطابق ارزیابی‌های اطلاعاتی آمریکا ایران هنوز حدود ۷۰ درصد از پرتابگرها و ۷۰ درصد از ذخیره موشکی خودرا حفظ کرده. * مجتمع موشکی یزد حدود ۵۰۰ متر در دل کوه‌های گرانیتی اطراف امتداد دارد و در تمام مدت جنگ عملیاتی باقی مانده است.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ایدئولوژی ستیزان؛ خود ایدئولوژی گرایند

در حمایت از زنان افغانستان؛ محکومیت سرکوب خشونت‌بار طالبان

جامعه مدنی در بن‌بست تصمیم‌گیران

چرا امریکا نمی‌تواند شهرهای موشکی ایران را نابود کند؟

جنگ ۲۷۰ میلیارد دلاری؛ ایران چگونه از سقوط اقتصادی گریخت؟

مورچه‌ی امیدوار و زمستان سیاه