سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲۶ مرداد, ۱۴۰۵ ۲۱:۲۴

دوشنبه ۲۶ مرداد ۱۴۰۵ - ۲۱:۲۴

راز ماندگاری شفیعی کدکنی چیست؟

حمید شاکری: در سال‌هایی که فضای دانشگاهی ایران با موج بازنشستگی اجباری و کنار گذاشته شدن برخی استادان برجسته همراه بود، او نیز با فشارهایی برای کناره‌گیری از تدریس روبه‌رو شد. با این حال، کلاس‌های سه‌شنبه شفیعی کدکنی در دانشگاه تهران شهرتی کم‌نظیر یافت.
Getting your Trinity Audio player ready...

از کوچه‌باغ‌های نیشابور تا امروز

حمید شاکری: دکتری جامعه‌شناسی، عضو مؤسسه ایران‌شناسی بریتانیا

——————————————–

هفته گذشته تازه‌ترین کتاب محمدرضا شفیعی کدکنی با عنوان «رها در زنجیر» منتشر شد؛ کتابی که بار دیگر نام یکی از تأثیرگذارترین چهره‌های فرهنگ معاصر ایران را بر سر زبان‌ها انداخت. کمتر شخصیتی را می‌توان یافت که هم در مقام شاعر، هم پژوهشگر و هم استاد دانشگاه چنین جایگاهی در میان مردم و اهل علم داشته باشد. شفیعی کدکنی بیش از شصت سال است که در عرصه فرهنگ ایران حضوری مؤثر دارد. شعرهایش خوانده می‌شود، کتاب‌هایش مرجع دانشگاهی است و نامش با زبان و ادبیات فارسی گره خورده است. اما راز این ماندگاری چیست؟

محمدرضا شفیعی کدکنی در سال ۱۳۱۸ در کَدکَن زاده شد؛ منطقه‌ای که در آن زمان از توابع نیشابور به شمار می‌رفت. او در سرزمینی چشم به جهان گشود که نامش با عطار و خیام و سنت دیرپای فرهنگ خراسان پیوند خورده است. نخستین آموزش‌های ادبی خود را در فضای علمی مشهد و نزد ادیب نیشابوری فراگرفت؛ استادی که از واپسین نمایندگان نسل بزرگ ادیبان کلاسیک ایران بود. سپس به پیشنهاد علی‌اکبر فیاض راهی دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد شد؛ مسیری که او را از مکتب‌های سنتی به فضای دانشگاهی پیوند زد. سال‌ها بعد، هنگامی که «در کوچه‌باغ‌های نشابور» را سرود، بسیاری در آن شعر عطر همان باغ‌ها، کوچه‌ها و خاطرات سرزمین کودکی‌اش را احساس کردند.

ورود به دانشگاه تهران فصل تازه‌ای در زندگی علمی او بود. شفیعی کدکنی در کنار استادانی چون بدیع‌الزمان فروزانفر و پرویز ناتل خانلری بالید؛ دو چهره‌ای که هر یک ستون‌های ادب معاصر ایران بودند. استعداد، دانش و پشتکار او چنان بود که به سرعت در شمار برجسته‌ترین استادان دانشگاه تهران قرار گرفت. آوازه علمی او بعدها از مرزهای ایران فراتر رفت و در دانشگاه‌ها و مراکز علمی معتبر جهان، از جمله پرینستون، به تدریس و سخنرانی دعوت شد. او از معدود استادان ایرانی است که هم در سنت ادبی ایران ریشه دارد و هم در عرصه جهانی شناخته شده است.

در سال‌هایی که فضای دانشگاهی ایران با موج بازنشستگی اجباری و کنار گذاشته شدن برخی استادان برجسته همراه بود، او نیز با فشارهایی برای کناره‌گیری از تدریس روبه‌رو شد. با این حال، کلاس‌های سه‌شنبه شفیعی کدکنی در دانشگاه تهران شهرتی کم‌نظیر یافت. دانشجویان تنها از رشته ادبیات نمی‌آمدند؛ از رشته‌های مختلف برای شنیدن درس‌های او راهی دانشکده ادبیات می‌شدند. گاه شمار حاضران آن‌قدر زیاد بود که همه صندلی‌ها پر می‌شد و عده‌ای روی زمین یا کنار دیوارها می‌نشستند. برای بسیاری از دانشجویان، حضور در کلاس او صرفاً شرکت در یک درس دانشگاهی نبود؛ تجربه‌ای فرهنگی بود که هنوز در حافظه دانشگاه تهران زنده است.

اما شفیعی کدکنی تنها استاد دانشگاه نیست. او شاعری است که شعرش به زندگی روزمره مردم راه یافته است. کمتر ایرانی اهل کتاب را می‌توان یافت که با این مصرع آشنا نباشد: «به شکوفه‌ها، به باران، برسان سلام ما را». یا آن فریاد امیدبخش که نسل‌های مختلف زمزمه کرده‌اند: «نفسم گرفت از این شب، درِ این حصار بشکن». شعرهای او از محدوده کتاب و محفل ادبی فراتر رفته و به بخشی از حافظه جمعی ایرانیان تبدیل شده است. این همان نقطه‌ای است که شاعر از مرز ادبیات عبور می‌کند و به یک پدیده فرهنگی بدل می‌شود.

در کنار شاعری، آثار پژوهشی شفیعی کدکنی نیز جایگاهی ممتاز دارند. کتاب‌هایی چون «موسیقی شعر» و پژوهش‌های او درباره عرفان و ادبیات فارسی، دهه‌هاست که در دانشگاه‌ها تدریس می‌شوند. او همواره کوشیده است میان سنت و نوگرایی پلی پایدار برقرار کند؛ راز ماندگاری شفیعی کدکنی را شاید باید در همین ویژگی جست‌وجو کرد: او نه فقط شاعر بزرگی برای اهل ادب، بلکه صدایی آشنا برای مردم ایران است؛ شاعری که از کوچه‌باغ‌های نیشابور برخاست، در دانشگاه‌های بزرگ جهان درخشید و شعرش در حافظه یک ملت ماندگار شد ..

 

حمید شاکری

۲۶ خرداد ۱۴۰۵

https://www.instagram.com/p/DZo8uJKCOfy/?igsh=MWF6d29uazZ1bGtxOQ==

تاریخ انتشار : ۱۳ تیر, ۱۴۰۵ ۲:۱۷ ق٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

اعدام‌ها را متوقف کنید؛ مردم خواهان تنش‌زدایی و صلح هستند.

هیئت سیاسی-اجرایی سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت): ما بار دیگر خواستار توقف فوری اجرای تمامی احکام اعدام، تضمین دادرسی عادلانه، رعایت حقوق متهمان و پایان دادن به استفاده از مجازات مرگ به عنوان ابزار سرکوب هستیم. امروز دفاع از حق حیات، دفاع از صلح و دفاع از آزادی، سه مطالبه جدا از هم نیستند؛ این‌ها ارکان آینده‌ای هستند که مردم ایران برای آن هزینه‌های سنگینی پرداخته‌اند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

انقلاب مشروطیت و سایه آن بر ایران امروز

شهناز قراگزلو: مشروطه را نباید صرفاً رویدادی متعلق به گذشته دانست، بلکه باید آن را نقطه آغاز گفت‌وگویی ناتمام درباره حکومت قانون در ایران تلقی کرد. شاید مهم‌ترین درس آن نیز همین باشد که هیچ نظام سیاسی، صرف‌نظر از آنکه قدرت در دست شاه، روحانیت یا هر نهاد دیگری باشد، بدون محدود شدن قدرت، استقلال نهادهای قانونی و پاسخ‌گویی در برابر شهروندان، به آزادی و ثبات پایدار دست نخواهد یافت.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

وام از پول خودمان؟ دستتان را از جیب کارگران و بازنشستگان بیرون بیاورید!

چه باید کرد؟

در جستجوی امید در روزهای تیره ناامیدی

محاصره دریایی ایران و قحطی و گرسنگی دادن به ۹۰ میلیون ایرانی با هر هدفی که باشد توسط آمریکا جنایت جنگی است

جنگ اقتصادی دشمن کافی نیست؟

ادای احترامی به انسان‌های شریف و گمنام دههٔ شصت؛ ماجرای مسافرخانه گوهردشت