جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۲:۲۵

جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۲:۲۵

ادای احترام به غلامحسین ساعدی-۲۹ دسامبر پرلاشز پاریس!
اخیرا ویدیویی در شبکه های اجتماعی منتشر شده است که در آن یکی از عناصر سلطنت طلب به مقبره شخصیت برجسته ادبی و سیاسی ایران غلامحسین ساعدی در پرلاشز پاریس...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه
صدای لمپنیسم در پوشش سلطنت طلبی...
این افراد، که ظاهراً توانایی ورود به بحثی مستدل و منطقی با منتقدان را ندارند، سعی دارند به جای پرداختن به گفتگوی سالم و تبادل نظر سازنده، با توسل به...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
چپ، آزادی و عدالت در تاریخ معاصر ایران!
در این بخشِ پایانی، ابتدا مروری کوتاه بر تاریخ چپ ایرانی دارم، از سال‌های آستانه‌ی جنگ اول جهانی تا امروز و سپس تلاش می‌کنم تا در پرتو نکات مطرح شده...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: علیرضا بهتوئی
نویسنده: علیرضا بهتوئی
ضرورت چپ وجمهوری خواهی...
برای جریان چپی که می خواهد برای دغدغه های عمومی نسبت به وضعیت وخیم شکاف طبقاتی سیاستهای خصوصی سازی و کاهش نقش دولت در جوامع بازاری معاصر که نولیبرالیسم آنرا...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: جابر حسینی
نویسنده: جابر حسینی
چله ی زمستان
یلدا، شبِ قشنگ/ شبِ خاطره ها، و دوران زمان/ دوران دریائی دل،/ و دوستی ها و رفاقت ها
۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوە داد
نویسنده: کاوە داد
ماشین اعدام و سرکوب را متوقف و زندانیان سیاسی را آزاد کنید
حکومت جمهوری اسلامی،در این شرایط که در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و مسائل منطقه ای با نا کامی روبرو شده و به شدت در بن بست و بحران...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: جبهه ملی ایران
نویسنده: جبهه ملی ایران
گسترش مقاومت مردم، زمينه ساز گذار از جمهوری اسلامی به دموکراسی!
بیانیه جمهوری سکولار دموکرات در ایران: ابداع اشکال جديد مقاومت مدنی به‌ویژه توسط زنان که با شجاعتی کم نظیر و با خلاقیت خارق العاده صورت می گيرد، جهانیان را به تحسین...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران

۱۶ آذر، روز دانشجو به یاد دانشجویان جانباخته و مبارز

سی سال پس از استقرار جمهوری اسلامی، بیش از دو دهه پس از آخرین دور کشتار و سرکوب گسترده دگراندیشان و تلاش حکومت اسلامی در برقراری سکوت مرگآمیز در دهه نخست حیات آن و از جمله درسایه گسترش دانشگاهها در شهرهای بزرگ و کوچک کشور که به سهم خود منجر به گسترش و ژرفش قشر دانشجویی و جنبش آن شده است، جنبش دانشجویی بار دیگر به یکی از پیشتازترین بخشهای جنبشهای اجتماعی آزادیخواه و دگرگونیخواه تبدیل شده است.

روز دانشجو مصادف است با جان باختن سه آزادیخواه ایرانی و از این رو روزی خجسته نیست. ای کاش روز دانشجو و همه روزهای مناسبتی دیگر با رویدادهایی خوش پیوند میداشتند. اما چه می شود کرد که بسیاری از مناسبتهای کشوری و جهانی پیامد رویدادهایی ناخوشایندند.

اگر چه این همخوانی به دلیل آمیخته شدن به غم جان باختن یاران دانشجو بزرگ نیا، قندچی و مهندس شریعت رضوی مایه آزردگی خاطر است، اما متاسفانه این اندوه با یکی از ویژگیهای جنبش دانشجویی همزاد است: با سرکوب این جنبش آزادیخواهانه. دانشجویان ایران در چارچوب جنبش دانشجویی و نیز در چارچوب جنبشهای دیگر در سالهای طولانی مبارزه خود قربانیان بسیاری را متحمل شده اند. از این رو هر یاد از جنبش دانشجویی و هر ارزش گذاری بر آن ناگزیر باید همراه باشد با یادی از دانشجویان جانباخته. اما این قدردانی نباید محدود به جانباختگان بماند. متاسفانه از جان گذشتگی و ازخودگذشتگی و مبارزه در راه آرمانهای آزادیخواهانه و دادپژوهانه در تاریخ مبارزاتی کشور ما همواره لازم و ملزوم هم بوده اند. این هم پیوستگی واقعیتی ناخوش آیند است و مبارزه همه آزادیخواهان ایران باید تلاش خود را بر آن متمرکز کند تا هر چه زودتر این این همانی برچیده شود. اما این همزادی اسف بار نباید چشم ما را بر ضرورت ارج گذاری بر دانشجویان مبارزی که زنده مانده اند نیز ببندد.

 

دهههای دانشجویی دانشجویان ایرانی از آغاز دوره شکل گیری به مثابه یک قشر اجتماعی همواره در فعالیتهای آزادیخواهانه و دادپژوهانه نقش برجسته ای داشته اند. قشر رو به افزایش دانشجویان کشور و نیز دانشجویان ایرانی در خارج از کشور همواره در صف نخست مبارزه آزادیخواهانه و دادپژوهانه حاضر بوده اند و به مراتب بیشتر از سهمی که در ساختار جمعیتی کشور داشته اند در این مبارزات نقش ایفا کرده اند. چندین گروه سیاسی آزادیخواه و دادپژوه در اصل از سوی آنان بنیان گذاری شده اند. می توان گفت که دانشجویان آزاده ایرانی در شکل گیری تقریباً همه جنبشهای آزادیخواه دیگر نیز سهیم بوده اند. جنبش و سازمان ما فداییان خلق نیز از دل جنبش دانشجویی برآمده است و همواره پیوند خود را با این جنبش پاس داشته است و می دارد.

هیچ کنش سیاسی در کشور ما در سده گذشته وجود نداشته است که دانشجویان در آن حداقلی از تاثیر نداشته باشند. از این نگاه هر چه در گذر زمان در راستای اکنون سیر کرده ایم دهه های زندگی سیاسی و اجتماعی کشور بیش از پیش رنگ دانشجویی و دانشجویان به خود گرفته است و بیش از پیش به دهه دانشجویی بدل شده است. امواج و توفانهای سرکوب دانشجویان در زمان دو پادشاه پهلوی و نیز حکومت اسلامی منجر به واپس نشاندن گذرای فعالیت دانشجویان ایران شده است. اما این واقعیت که دانشجویان ایرانی هربار دوباره سر بر آورده اند و هر بار نیرومندتر از بار و بارهای پیشتر، نشان دهنده این واقعیت است که مبارزه در راه آزادی و داد در سرشت جنبش دانشجوئی است. تلاش استبدادهای حاکم در درو کردن جنبش دانشجویی هرگز نتوانسته است اهداف راهبردی آنها در محو و منکوب کردن این جنبش را تامین کند.

 

دور جدید جنبش دانشجویی جنبش دانشجویی در دور جدید حضور خود از تنوع و گستردگی بیسابقه ای برخوردار است. یکی از نکات جالب توجه در ترکیب بندی نیروهای دانشجویی تعلق بخشی از پیگیرترین آنها به نیروهای با پیشینه مذهبی است و در این میان تعلق بخشی از آن به نیروهای حکومتی. کیفیت اخیر اساساً به دوران پس از انقلاب مربوط است، اما طیفهای “سنتی” دانشجویی نیرومندتر از همیشه در صحنه سیاسی کشور حضور دارند. سی سال پس از استقرار جمهوری اسلامی، بیش از دو دهه پس از آخرین دور کشتار و سرکوب گسترده دگراندیشان و تلاش حکومت اسلامی در برقراری سکوت مرگ آمیز در دهه نخست حیات آن و از جمله درسایه گسترش دانشگاه ها در شهرهای بزرگ و کوچک کشور که به سهم خود منجر به گسترش و ژرفش قشر دانشجویی و جنبش آن شده است، جنبش دانشجویی بار دیگر به یکی از پیشتازترین بخشهای جنبشهای اجتماعی آزادیخواه و دگرگونی خواه تبدیل شده است.

علیرغم همه دگرگونیها در ابعاد و شیوه های جنبش دانشجویی، آزادیخواهی و دادپژوهی همچون وجوهی پایدار در سنت تاریخی آن مانده است و در این وجوه خود به یکی از عوامل در هم تنیدگی و در آمیختن جنبشهای گوناگون اجتماعی بدل شده است. از این منظر دانشگاه های ایران در مرکز تحولات و کنشهای اجتماعی میهن ما بر جای مانده اند.

در این میان ۱۶آذر، روز دانشجو به عنوان نماد و نمای جنبش دانشجویی ماندگاری تاریخی یافته است. ۱۶ آذر، روزی که دانشجویان آزاده ۴ ماه پس از مرداد گران ۳۲ هجری خورشیدی خشم و نفرت خود را از کودتا و کودتاگران دوگانه به نمایش گذاشتند. روزی که دانشجویان ایران پیوستگی خود را با جنبش استقلال طلبانه و ملی گرایانه نفت تداوم بخشیدند.

چنین است که در گرامی روز تاریخی ۱۶ آذر همه دانشجویان و همه آزادگان ایران از سنت دیرباز این جنبش و از تلاشگران و جانباختگان بی شمار آن به نیکی یاد می کنند.

تاریخ انتشار : ۲۳ آذر, ۱۳۸۷ ۱:۲۳ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

رئیس جمهور پزشکیان، وعده‌هایش و انتظارات مردم…

قراین، شواهد و تحولات جاری در کشور حاکی ازآن است که در صورت مخالفت مسئولان نظام و افراطیون با خواست مردم و درک نادرست از تحولات داخلی، منطقه‌ای و جهانی، جامعه درگیر حوادث و اتفاقات بسیار ناگوار خواهد شد. با این چشم‌انداز از تحولات پیش رو ضروری است تا سازمان‌ها، احزاب، نهادهای مدنی و تشکل های صنفی- سیاسی، با ارزیابی از تحولات ناشی ازحوادث و اتفاقات احتمالی، برای ایفای رسالت تاریخی خود همراه و همسو شوند.

مطالعه »
بیانیه ها

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

مطالعه »
پيام ها
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ادای احترام به غلامحسین ساعدی-۲۹ دسامبر پرلاشز پاریس!

صدای لمپنیسم در پوشش سلطنت طلبی…

چپ، آزادی و عدالت در تاریخ معاصر ایران!

ضرورت چپ وجمهوری خواهی…

چله ی زمستان

ماشین اعدام و سرکوب را متوقف و زندانیان سیاسی را آزاد کنید