یکشنبه ۲۲ تیر ۱۴۰۴ - ۰۵:۰۰

یکشنبه ۲۲ تیر ۱۴۰۴ - ۰۵:۰۰

عباس عراقچی: جنگ اسرائیل دیپلماسی را خراب کرد. ایالات متحده می‌تواند آن را احیا کند.
مذاکراتی که زیر سایه جنگ برگزار می‌شوند ذاتاً ناپایدار هستند و گفتگو در میان تهدیدها هرگز واقعی نیست. برای موفقیت، دیپلماسی باید بر اساس احترام متقابل بنا شود.... مردم آمریکا...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: عباس عراقچی
نویسنده: عباس عراقچی
کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!
کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
ما راویان قصه‌های رفته‌‌ از‌ یادیم
بیاییم رنجِ این روزهای دشوار را کم کنیم. با تغییر در نگرش، با چه باید کردِی دیگر… با عشق و زنده‌باد زندگی… نکبتِ جنگ، خانمان‌سوز است… بیانِ خواستِ یک‌صدایِ برقراری...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر): «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی»
این هفت جریان کردستانی، در جریان تهاجم بسیار کارشده، هدفمند و برنامه ریزی شده برای لیبیایی کردن ایران، از سوی “جامعه جهانی” به رهبری آمریکا و نیروی نیابتی اش اسرائیل،...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
نویسنده: هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
بیانیۀ میرحسین موسوی از زندان اختر
مردم پس از آنچه گذشت انتظاراتی از حکومت دارند... در کوتاه‌مدت، اقداماتی سریع و نمادین چون آزادی زندانیان‌ سیاسی و تغییر واضح در رویکردهای رسانۀ ملی کمترین توقعات است. برگزاری...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: میرحسین موسوی
نویسنده: میرحسین موسوی
روایت زنان افغانستانی از رد مرز
آنچه می‌خوانید روایت چهار زن افغان‌تبار است که سال‌ها در ایران زندگی کرده‌، فرزند به دنیا آورده‌، کار کرده‌ و روابط انسانی و پیوندهای عاطفی داشته‌اند اما در چند ماه گذشته...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند
ما با نام تو، نه فقط از تو، که از همه‌ی آدم‌های ایستاده یاد می‌کنیم. از آن‌ها که هنوز باور دارند: آزادی، امتیاز نیست — فضیلت است و حقیقت، اگرچه...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده

۱۶ آذر، روز دانشجو به یاد دانشجویان جانباخته و مبارز

سی سال پس از استقرار جمهوری اسلامی، بیش از دو دهه پس از آخرین دور کشتار و سرکوب گسترده دگراندیشان و تلاش حکومت اسلامی در برقراری سکوت مرگآمیز در دهه نخست حیات آن و از جمله درسایه گسترش دانشگاهها در شهرهای بزرگ و کوچک کشور که به سهم خود منجر به گسترش و ژرفش قشر دانشجویی و جنبش آن شده است، جنبش دانشجویی بار دیگر به یکی از پیشتازترین بخشهای جنبشهای اجتماعی آزادیخواه و دگرگونیخواه تبدیل شده است.

روز دانشجو مصادف است با جان باختن سه آزادیخواه ایرانی و از این رو روزی خجسته نیست. ای کاش روز دانشجو و همه روزهای مناسبتی دیگر با رویدادهایی خوش پیوند میداشتند. اما چه می شود کرد که بسیاری از مناسبتهای کشوری و جهانی پیامد رویدادهایی ناخوشایندند.

اگر چه این همخوانی به دلیل آمیخته شدن به غم جان باختن یاران دانشجو بزرگ نیا، قندچی و مهندس شریعت رضوی مایه آزردگی خاطر است، اما متاسفانه این اندوه با یکی از ویژگیهای جنبش دانشجویی همزاد است: با سرکوب این جنبش آزادیخواهانه. دانشجویان ایران در چارچوب جنبش دانشجویی و نیز در چارچوب جنبشهای دیگر در سالهای طولانی مبارزه خود قربانیان بسیاری را متحمل شده اند. از این رو هر یاد از جنبش دانشجویی و هر ارزش گذاری بر آن ناگزیر باید همراه باشد با یادی از دانشجویان جانباخته. اما این قدردانی نباید محدود به جانباختگان بماند. متاسفانه از جان گذشتگی و ازخودگذشتگی و مبارزه در راه آرمانهای آزادیخواهانه و دادپژوهانه در تاریخ مبارزاتی کشور ما همواره لازم و ملزوم هم بوده اند. این هم پیوستگی واقعیتی ناخوش آیند است و مبارزه همه آزادیخواهان ایران باید تلاش خود را بر آن متمرکز کند تا هر چه زودتر این این همانی برچیده شود. اما این همزادی اسف بار نباید چشم ما را بر ضرورت ارج گذاری بر دانشجویان مبارزی که زنده مانده اند نیز ببندد.

 

دهههای دانشجویی دانشجویان ایرانی از آغاز دوره شکل گیری به مثابه یک قشر اجتماعی همواره در فعالیتهای آزادیخواهانه و دادپژوهانه نقش برجسته ای داشته اند. قشر رو به افزایش دانشجویان کشور و نیز دانشجویان ایرانی در خارج از کشور همواره در صف نخست مبارزه آزادیخواهانه و دادپژوهانه حاضر بوده اند و به مراتب بیشتر از سهمی که در ساختار جمعیتی کشور داشته اند در این مبارزات نقش ایفا کرده اند. چندین گروه سیاسی آزادیخواه و دادپژوه در اصل از سوی آنان بنیان گذاری شده اند. می توان گفت که دانشجویان آزاده ایرانی در شکل گیری تقریباً همه جنبشهای آزادیخواه دیگر نیز سهیم بوده اند. جنبش و سازمان ما فداییان خلق نیز از دل جنبش دانشجویی برآمده است و همواره پیوند خود را با این جنبش پاس داشته است و می دارد.

هیچ کنش سیاسی در کشور ما در سده گذشته وجود نداشته است که دانشجویان در آن حداقلی از تاثیر نداشته باشند. از این نگاه هر چه در گذر زمان در راستای اکنون سیر کرده ایم دهه های زندگی سیاسی و اجتماعی کشور بیش از پیش رنگ دانشجویی و دانشجویان به خود گرفته است و بیش از پیش به دهه دانشجویی بدل شده است. امواج و توفانهای سرکوب دانشجویان در زمان دو پادشاه پهلوی و نیز حکومت اسلامی منجر به واپس نشاندن گذرای فعالیت دانشجویان ایران شده است. اما این واقعیت که دانشجویان ایرانی هربار دوباره سر بر آورده اند و هر بار نیرومندتر از بار و بارهای پیشتر، نشان دهنده این واقعیت است که مبارزه در راه آزادی و داد در سرشت جنبش دانشجوئی است. تلاش استبدادهای حاکم در درو کردن جنبش دانشجویی هرگز نتوانسته است اهداف راهبردی آنها در محو و منکوب کردن این جنبش را تامین کند.

 

دور جدید جنبش دانشجویی جنبش دانشجویی در دور جدید حضور خود از تنوع و گستردگی بیسابقه ای برخوردار است. یکی از نکات جالب توجه در ترکیب بندی نیروهای دانشجویی تعلق بخشی از پیگیرترین آنها به نیروهای با پیشینه مذهبی است و در این میان تعلق بخشی از آن به نیروهای حکومتی. کیفیت اخیر اساساً به دوران پس از انقلاب مربوط است، اما طیفهای “سنتی” دانشجویی نیرومندتر از همیشه در صحنه سیاسی کشور حضور دارند. سی سال پس از استقرار جمهوری اسلامی، بیش از دو دهه پس از آخرین دور کشتار و سرکوب گسترده دگراندیشان و تلاش حکومت اسلامی در برقراری سکوت مرگ آمیز در دهه نخست حیات آن و از جمله درسایه گسترش دانشگاه ها در شهرهای بزرگ و کوچک کشور که به سهم خود منجر به گسترش و ژرفش قشر دانشجویی و جنبش آن شده است، جنبش دانشجویی بار دیگر به یکی از پیشتازترین بخشهای جنبشهای اجتماعی آزادیخواه و دگرگونی خواه تبدیل شده است.

علیرغم همه دگرگونیها در ابعاد و شیوه های جنبش دانشجویی، آزادیخواهی و دادپژوهی همچون وجوهی پایدار در سنت تاریخی آن مانده است و در این وجوه خود به یکی از عوامل در هم تنیدگی و در آمیختن جنبشهای گوناگون اجتماعی بدل شده است. از این منظر دانشگاه های ایران در مرکز تحولات و کنشهای اجتماعی میهن ما بر جای مانده اند.

در این میان ۱۶آذر، روز دانشجو به عنوان نماد و نمای جنبش دانشجویی ماندگاری تاریخی یافته است. ۱۶ آذر، روزی که دانشجویان آزاده ۴ ماه پس از مرداد گران ۳۲ هجری خورشیدی خشم و نفرت خود را از کودتا و کودتاگران دوگانه به نمایش گذاشتند. روزی که دانشجویان ایران پیوستگی خود را با جنبش استقلال طلبانه و ملی گرایانه نفت تداوم بخشیدند.

چنین است که در گرامی روز تاریخی ۱۶ آذر همه دانشجویان و همه آزادگان ایران از سنت دیرباز این جنبش و از تلاشگران و جانباختگان بی شمار آن به نیکی یاد می کنند.

تاریخ انتشار : ۲۳ آذر, ۱۳۸۷ ۱:۲۳ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

عباس عراقچی: جنگ اسرائیل دیپلماسی را خراب کرد. ایالات متحده می‌تواند آن را احیا کند.

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

ما راویان قصه‌های رفته‌‌ از‌ یادیم

اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر): «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی»

بیانیۀ میرحسین موسوی از زندان اختر

روایت زنان افغانستانی از رد مرز