سه شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۱۷

سه شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۱۷

حدود و ثغور علم قاضی در استقلال قضایی
حق دادخواهی و داشتن یک نظام قضایی منصف و برخورداری از دادرسی عادلانه از جمله حقوق اساسی ملت‌ها است، و این اهداف، جز در زیر چتر حمایت یک نهاد قضایی...
۲۵ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سیروان منصوری
نویسنده: سیروان منصوری
صلح متزلزل در سوریه جدید
پس از سقوط دیکتاتوری اسد, انتقال قدرت در سوریه منظم تر از آن چیزی بوده است که بسیاری انتظار داشتند. اما آیا حاکم جدید حاضر به سازش های پایدار هست؟...
۲۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: مهند النجار و ماکسیمیلیان پاپ - برگردان رضا کاویانی
نویسنده: مهند النجار و ماکسیمیلیان پاپ - برگردان رضا کاویانی
موج شاخه های گل میخک بر مزار رزا لوکزامبورگ و کارل لیبکنشت
روز یکشنبه ۱۲ ژانویه ۲۰۲۵, صد وششمین سالگرد به قتل رساندن رزا لوکزامبورگ و کارل لیبکنشت بود. مطابق معمول در این روز همه ساله در شهر برلین یادبود قتل رهبران...
۲۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: رضا کاویانی
نویسنده: رضا کاویانی
داشتم پوست می انداختم
در سپیدار خیال، باز می خواندم این سرود: من به پایان نمی اندیشم ...
۲۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
چرا سلطنت‌طلب‌ها در توهم خودبزرگ‌بینی به‌سر می‌برند؟
اساساً نوع نگاه و برخورد راست‌های افراطی با دیگران، بر مبنای دوقطبی‌سازی شدید شکل می‌گیرد: یا به‌طور کامل از آن‌ها حمایت می‌کنند یا به سرکوب و حتی حذفشان می‌پردازند. این...
۲۳ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
این ماشین را قبل از دیوانه شدن ایلان ماسک خریدم!
پاتریک اشنایدر عادت داشت با ماشین برقی خود جلب توجه کند. در ژانویه ۲۰۲۴، اشنایدر... یک خودروی مدلY از تسلا خرید. از آن زمان تاکنون، دوستان، آشنایان و حتی رهگذران,...
۲۳ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: الکساندر دملینگ، سایمون هیج و لوکاس کیسل - برگردان رضا کاویانی
نویسنده: الکساندر دملینگ، سایمون هیج و لوکاس کیسل - برگردان رضا کاویانی
تحولات ایران مابین دو کنگره
اخیراً کنگره بیستم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) در شرایط بغرنج کشور، منطقه و جهان با موفقیت برگزار شد و اسناد مصوب کنگره در «دفترچه کنگره بیستم» منتشر گردید. این...
۲۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: محمود سيدى
نویسنده: محمود سيدى

کودتای ۲۸ مرداد، ضربه ای مهلک به همبستگی ملی ایرانیان

کودتای ۲۸ مرداد ضربه ای مهلک به همبستگی مردم ایران و تشکل‌های مدنی و سیاسی آنان بود و شکافی عمیق میان مردم و حکومت کودتاگران ایجاد کرد. شکافی که با رشد خودکامگی محمدرضا شاه و تشدید سرکوب در سالهای بعد چنان عمیق شد که در سالهای پایانی آن ...

در کشورهایی که استبداد را پشت سر گذاشته‌اند قانون اساسی یک قرارداد اجتماعی میان مردم آن کشور و پایه و نماد همبستگی ملی بشمار میرود. قانون اساسی مشروطه که حقوق و آزادیهای ملت ایران در آن تصریح شده بود نیز از این قاعده مستثنی نبود. کودتای محمد علیشاه علیه این قانون در سال ۱۲۸۶ با شکست روبرو شد و او مجبور به ترک کشور گردید. اما کودتای ۱۲۹۹ توسط رضا خان میرپنج به همراهی سید ضیاء الدین طباطبایی و ژنرال آیرونساید انگلیسی و پس از آن کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ توسط سرویس های جاسوسی آمریکا و انگلیس با همراهی روحانیون مزدبگیر آنان و دربار علیه قانون اساسی موفق بودند و به تعطیلی مشروطه و استقرار دیکتاتوری انجامیدند. این کودتاها مسیر حرکت ایران را از دمکراسی و آزادی به دیکتاتوری و پایمال شدن حقوق و آزادی های فردی و اجتماعی مردم ایران تغییر دادند. 

کودتای ۲۸ مرداد دولت قانونی و ملی دکتر مصدق را که برآمده از جنبش استقلال‌طلبانه و آزادی‌خواهانه ملت با شعار ملی کردن صنعت نفت بود ساقط کرد. بدنبال آن مطبوعات سانسور و آزادی های مندرج در قانون‌اساسی مشروطه بکلی زیر پا نهاده شدند. بسیاری از فعالان سیاسی دستگیر، زندانی، شکنجه و برخی نیز کشته یا اعدام شدند. احزاب و تشکل های سیاسی و مدنی که نیازهای مردم و گروههای اجتماعی را طرح و دنبال میکردند و حضور مردم در تعیین سرنوشت کشور را سازمان و نظم میدادند، سرکوب و ممنوع شدند. جلوگیری از فعالیت علنی و ارتباط وسیع این تشکل ها با مردم، آنان را از امکان بسیج مردم محروم ساخت و راههای کسب آگاهی و تجربه سیاسی و مدنی را بر مردم بست و به این ترتیب به تضعیف فرهنگ سیاسی جامعه انجامید. نتیجه این شد که تنها مذهبیون که از طریق مراکز و مراسم مذهبی از امکان ارتباط آزاد با مردم برخوردار بودند، توان بسیج و سازماندهی گسترده آنان را داشتند و به این ترتیب یکه تاز میدان شدند. 

کودتای ۲۸ مرداد ضربه ای مهلک به همبستگی مردم ایران و تشکل‌های مدنی و سیاسی آنان بود و شکافی عمیق میان مردم و حکومت کودتاگران ایجاد کرد. شکافی که با رشد خودکامگی محمدرضا شاه و تشدید سرکوب در سالهای بعد چنان عمیق شد که در سالهای پایانی آن حکومت غالب دست اندرکارانش نیز دیگر حاضر به دفاع از آن نبودند. در چنین شرایطی زنده یاد دکتر شاپور بختیار با احساس مسئولیت و درک موقعیت خطرناک کشور، علیرغم مخالفت یارانش، پا به جلو گذاشت و سمت نخست وزیری را پذیرفت. اما شکاف میان نظام حکومتی و مردم چنان عمیق شده بود که پشتیبانی لازم از او نیز که تا آن زمان همواره علیه دیکتاتوری مبارزه کرده بود، حاصل نشد و علیرغم هشدارهای مکرر وی به مردم، بخش بزرگی به دام خمینی افتادند و ایران دچار فاجعه ای شد که امروز همه از آن رنج میبریم. 

علیرغم انتشار اسناد کودتا توسط سازمان سیا و عذرخواهی آقای اوباما رئیس جمهور پیشین و خانم اولبرایت وزیر خارجه سابق آمریکا و اظهار تاسف آقایان استراو و اخیرا اوئن، وزرای امور خارجه پیشین انگلیس، بابت شرکت کشورهای متبوعشان در کودتای ۲۸ مرداد، هنوز برخی از این کودتا به عنوان “افسانه” یاد میکنند و یا آن را “قیام ملی” می‌نامند. این امر حکایت از رابطه نادرست ایشان با واقعیت، بی اعتنایی‌ آنان به اهمیت برخورد واحد به وقایع تاریخی برای همبستگی ملی و ریشه گرفتن این تصور در ایشان دارد که میتوان با تکرار و تبلیغ، گذشته را به دلخواه تحریف و جعل کرد. 

حکومت کودتا با محدود و ممنوع کردن فعالیت سیاسی افراد، احزاب و تشکل های سیاسی و مدنی و انجام برخی اصلاحات به خیال خود برنامه پیشرفت آمرانه را اجرا کرد، غافل از اینکه بدون پیشرفت موزون و همگام در همه زمینه های اجتماعی و سیاسی نمی‌توان به توسعه پایدار‌‌ دست یافت. بی توجهی به این نکته و تبلیغ پیشرفت آمرانه که هنوز پس‌ از هفتاد سال بعد از کودتا تکرار میشود، جز شکست مجدد جامعه نتیجه ای نخواهد داشت.

آمریکا بعدها در سیاست بین‌المللی خود کودتای ۲۸ مرداد را سرلوحه کار قرار داد و مداخلاتی در کشورهای مختلف جهان از آمریکای جنوبی تا آفریقای مرکزی نمود. این دخالت‌ها زمینه روحیات ضدآمریکایی در جهان را بوجود آوردند که آمریکا همچنان درگیر آنهاست. باید تاکید نمود که گرچه ریشه بسیاری از مشکلات کنونی ایران و آمریکا در کودتای ۲۸ مرداد است ولی باید از تاریخ آموخت، از آن عبور کرد و به فهم ملت ایران باور داشت. 

باید در نظر داشت که امروز بدون تردید بزرگترین دشمن همبستگی ملی ایرانیان جمهوری اسلامی است. حکومتی که با تقسیم ایرانیان به شیعه و غیر شیعه، مسلمان و ملحد، زن و مرد، خودی و غیر خودی، کوشش در ایجاد دشمنی و جدا کردن مردم از همدیگر داشته و حتی اعضای خانواده ها را نیز با این هدف به جاسوسی علیه یکدیگر فراخوانده که مردم را به جان یکدیگر بیاندازد تا بتواند به حکومت ننگین خود ادامه دهد. 

جبهه ملی ایران – اروپا و سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور ضمن تاکید بر اهمیت همبستگی ملی به عنوان پیش شرط فائق آمدن بر مشکلات کشور از جمله پایان دادن به نظام انیرانی جمهوری اسلامی و استقرار یک حکومت ملی بار دیگر یادآور میشوند که این مهم تنها در چارچوب تمامیت ارضی ایران با رعایت و تضمین حقوق و آزادیهای یکایک مردم ایران، استقلال، آزادی، دموکراسی و رفع تبعیض، پایبندی به صلح، پرهیز از دشمنی با کشورها و تعامل با تمام جهان جهت حصول منافع ملی میسر میگردد.

جبهه ملی ایران – اروپا و

سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور

۲۶ مرداد ۱۴۰۲ برابر با  ۱۷ اوت ۲۰۲۳

تاریخ انتشار : ۲۹ مرداد, ۱۴۰۲ ۶:۲۸ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

حدود و ثغور علم قاضی در استقلال قضایی

صلح متزلزل در سوریه جدید

موج شاخه های گل میخک بر مزار رزا لوکزامبورگ و کارل لیبکنشت

داشتم پوست می انداختم

چرا سلطنت‌طلب‌ها در توهم خودبزرگ‌بینی به‌سر می‌برند؟

این ماشین را قبل از دیوانه شدن ایلان ماسک خریدم!