چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۳:۱۷

چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۳:۱۷

ما دوباره جوان می‌شویم!
مهدی جان منتظرتم... خیلی زیاد، می‌گذارمت روی دوشم، مثل همان روزها با هم فریاد می‌کشیم، ما پذیرای ظلم نیستیم، ظلم هر کسی! و ما باز جوان می‌شویم...
۹ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: رحیم قمیشی
نویسنده: رحیم قمیشی
در ضرورت عاجل مذاکره مستقیم ایران با ایالات متحده آمریکا
به اعتقاد ما، ضروری و حیاتی است تا مردم ایران، جنبش‌های مدنی و صنفی و سازمانهای سیاسی به موازات مبارزات پیگیر خود برای حل مشکلات و بحران های گوناگون کشور،...
۹ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: هیئت سیاسی-اجرایی اتحاد جمهوری‌خواهان ایران
نویسنده: هیئت سیاسی-اجرایی اتحاد جمهوری‌خواهان ایران
باز می گردم
بگذار بدوم   بگذار باور کنم که، بر می گردم و این خیال  نیست. سراسیمه، پر شتاب، با شوق شهری که بود، و خواهد بود، به خانه برمی‌گردم. 
۹ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
اسماعیل عبدی مجبور به ترک ایران شد
 اسماعیل عبدی بعد از خروج از ایران در مورد شرایطی که او را مجبور به خروج از کشور کرد، می گوید: «سپاه پاسداران از من شکایتی کرد. پرونده‌ام که به...
۹ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
معلمان و حق قانونی اعتراض و تجمع
اخبار و شواهد برخی شرکت کنندگان در تجمع اعتراضی چند روز پیش گروهی از معلمان بازنشسته در پایتخت نشان می‌دهد برای پراکنده کردن و پایان این تجمع از اسپری فلفل...
۸ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: فریبا نظری
نویسنده: فریبا نظری
ناقوس نتردام
هوای مه آلودیست... و باغ انبوه و پوشیده از درختان... صبح زود است. صدای عوعوی سگ‌ها به گوش می‌رسد و «ما» کشیدن گاوان و ناله‌ی گوساله‌ها از گوشه‌ی دیگر باغ...
۸ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
غزه ویران شد، اما حماس دست نخورده مانده است
پس از آغاز آتش‌ بس، مشخص شد که حماس همچنان نوارغزه را در کنترل خود دارد: نیروهای امنیتی و مقامات را کنترل می‌کند و از نظر مردم منفور نشده و...
۸ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: سوزان امان، نیکولای آنتونیادیس و تئور شرودر- برگردان رضا کاویانی
نویسنده: سوزان امان، نیکولای آنتونیادیس و تئور شرودر- برگردان رضا کاویانی

نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳ کیست؟  

سفر قهرمانانه نرگس محمدی 51 ساله، فعال مدنی ایرانی به مدت 20 سال است که ادامه دارد. زنی زیبا، فعال حقوق بشر، مادر و همسری است که امروز جایزه صلح نوبل 2023 را دریافت کرد. وی نه تنها برای مبارزه با ستم بر زنان در ایران، بلکه برای ترویج حقوق بشر و آزادی برای همه مبارزه می‌کند. این زن اغلب خندان، با موهای مجعد و تیره در دهه 90 به عنوان یک دانشجوی فیزیک شروع به فعالیت مدنی کرد. نرگس پس از فارغ‌التحصیلی از دانشگاه بین‌المللی ...

برگردان از نشریه روسی زبان نووایا گازیتا یوروپا (*) 

او سیزده‌بار بازداشت، پنج محاکمه، و چندین بار محکومیت داشته و مجموعاً به ۳۱ سال زندان و ۱۵۴ ضربه شلاق محکوم شده است. سفر قهرمانانه نرگس محمدی ۵۱ ساله، فعال مدنی ایرانی به مدت ۲۰ سال است که ادامه دارد. او زنی زیبا، فعال حقوق بشر، مادر و همسری است که امروز جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳ را دریافت کرد. وی نه تنها برای مبارزه با ستم بر زنان در ایران، بلکه برای ترویج حقوق بشر و آزادی برای همه، مبارزه می‌کند.

این زن اغلب خندان، با موهای مجعد و تیره در دهه ۹۰ به عنوان یک دانشجوی فیزیک شروع به فعالیت مدنی کرد. نرگس پس از فارغ‌التحصیلی از دانشگاه بین‌المللی امام خمینی در رشته‌ی علمی خود مشغول به کار نشد، بلکه به آنچه فیزیک زندگی نامیده می‌شود، پرداخت. ایشان با همکاری با مرکز حقوق بشر در تهران که توسط شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل تأسیس شد، فعالیت مدنی خود را آغاز کرد. چه کسی می‌دانست که نرگس خود بیش از دو دهه بعد برنده این جایزه خواهد شد.

نرگس اولین دوره محکومیت به زندان خود را در سال ۲۰۱۱ گرفت، زمانی که ۳۹ سال داشت. مقامات دولتی از این طریق سعی کردند از حمایت و کمکی که او فداکارانه به زندانیان سیاسی ایرانی و خانواده‌های آنها می‌کرد، جلوگیری کنند. در آن زمان نام نرگس در ایران به نوعی مترادف کلمه «شفقت» شده بود. این زن به زودی با قرار وثیقه آزاد شد و بلافاصله به کمپین لغو تدریجی مجازات اعدام در کشور (که مخفف فارسی آن “لگام” می‌شود) پیوست.

همه چیز در زندگی شخصی او خوب پیش می‌رفت. شوهر، دو فرزند. اما قرار وی زندگی در کلیشه‌ها نبود. او نمی‌خواست کشور را ترک کند. او می‌خواست این کشور را با دستان خودش تغییر دهد.

نرگس در سال ۲۰۰۲ به سمت معاونت کانون مدافعان حقوق بشر در ایران رسید. و چنانکه قابل پیش بینی بود، با افزایش محبوبیت او، اشتهای نیروهای امنیتی ایران نیز افزایش یافت. این فعال حقوق بشر تقریباً هر سال به دلیل سخنرانی‌هایش علیه رژیم و همچنین به دلیل کارهای روزنامه‌نگاری‌اش (که فعالانه در مورد شکنجه با ضبط شواهد می‌نوشت) و فعالیت‌های حقوق بشری مورد دستگیری خودسرانه قرار می‌گرفت.

نرگس در سال ۲۰۱۵ بار دیگر بازداشت و سپس به ۱۶ سال زندان به اتهاماتی که صرفاً مربوط به حق آزادی بیان و تجمع می‌بود، محکوم شد.

عفو بین‌الملل وی را به عنوان یک زندانی عقیدتی که تنها به دلیل فعالیت‌های صلح آمیز حقوق بشری تحت تعقیب قرار گرفته است، به رسمیت شناخت.

در سال ۲۰۱۹، اعتراضات سراسری کشور را فرا گرفت و صدها معترض توسط نیروهای امنیتی ایران کشته شدند. نرگس مستقیماً از زندان موفق شد از اعضای خانواده‌های قربانیان که به دنبال حقیقت و عدالت بودند، پشتیبانی کند.

این گونه بود که نرگس محمدی به یکی از معروف‌ترین زندانیان سیاسی ایران تبدیل شد. بسیاری رهبران جهان و سازمان‌های بین المللی بارها در حمایت از نرگس محمدی سخن گفته‌اند.

پس از کمپین‌های جهانی در حمایت از او، مقامات مجبور به عقب‌نشینی شدند و در اکتبر ۲۰۲۰ این شیر زن مبارز از زندان آزاد شد.

آزادی ایشان مدت زیادی طول نکشید. در اردیبهشت ۲۰۲۱، دادگاه کیفری شماره ۲ تهران، نرگس را بدون حضور در دادگاه به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به دو سال و نیم حبس، ۸۰ ضربه شلاق و دو جریمه نقدی جداگانه محکوم کرد. حکم دادگاه نیز از طریق پست به وی ابلاغ شد. در آن حکم آمده بود که دوره محکومیت ایشان با دریافت حکم فوق آغاز می‌شود. محمدی به یک دلیل ساده به حکم فوق واکنشی نشان نداد. او معتقد است که در ایران دادگاه بی طرف وجود ندارد و احکام عادلانه صادر نمی‌شود.

نیروهای امنیتی ایران واکنش فوق را گستاخی تلقی کردند. نرگس در نوامبر ۲۰۲۱ به طرز وحشیانه‌ای بازداشت شد. به گفته همسرش تقی رحمانی، ماموران اطلاعاتی او را به شدت مورد ضرب و شتم قرار دادند و سپس به آدرس نامعلومی‌ بردند. همچنین قابل ذکر است که بازداشت وی در کرج در استان البرز ایران و در جریان حضور در یادمان فعال حقوق بشر ابراهیم کتابدار که در اعتراضات سراسری آبان ماه ۲۰۱۹ توسط نیروهای امنیتی کشور کشته شد، صورت گرفت.

روز بعد نرگس توانست با خانواده‌اش تماس بگیرد. او خبر داد که به زندان اوین تهران منتقل شده و باید در آنجا دوران محکومیت ۲.۵ ساله خود را بگذراند.

نرگس که طبق روال همیشه مبارزی سرشار از امید است، مجدداً و مستقیماً از داخل زندان از اعتراضات آغاز شده در پاییز ۲۰۲۲ به دلیل قتل مهسا امینی (۲۲ ساله) که به دلیل عدم رعایت حجاب توسط پلیس اخلاق کشته شد و یکی از بزرگترین اعتراضات توده‌ای در ایران از زمان انقلاب ۱۹۷۹ است، حمایت کرد.

خبرگزاری حقوق بشر هرانا در مورد این اعتراضات اعلام کرد که دست کم ۴۷۵ معترض کشته و ۱۸۲۴۰ نفر بازداشت شدند.

نرگس محمدی چنان کرد که صدای بی بدیل این اعتراضات و قربانیان آن باشد.

چنین است سیمای زنانه اپوزیسیون ایرانی با بلندپروازی های مطلقاً غیر انقلابی آن.

همه چیزهایی که او درتلاش است با قدرت نرم به دست آورد: تا در سرزمین ایران مردم به خاطر ابراز عقایدشان شکنجه، ضرب و شتم، زندانی یا کشته نشوند.

در سال ۲۰۲۲ کتاب شکنجه سفید نرگس، مصاحبه با زنان زندانی ایرانی در غرب منتشر شد. امروزه این کتاب به طور آشکار برای فروش در بسیاری از منابع بین المللی در دسترس است.

اما نرگس همچنان در زندان است. و او اکنون نه ۸۰ ضربه، بلکه ۱۵۴ ضربه شلاق در پیش‌رو دارد! و مجموع انباشت مدت زندان او برای تمام محکومیت‌ها، ۳۱ سال است.

این است قرون وسطای ایران. با اینکه شلاق، در زمره شکنجه طبقه بندی شده و طبق قوانین بین المللی به ویژه شلاق توسط ماده ۷ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی ممنوع و جرم محسوب می‌شود و این کشور نیز یکی از طرفین میثاق است، اما هنوز به عنوان ابزار مجازات استفاده می‌گردد.

تهران بطور رسمی تا به این لحظه به اعطای جایزه صلح نوبل به نرگس پاسخی نداده است.

باید گفت که کمیته نوبل، نرگس را از بین ۳۵۱ نامزد شامل ۲۵۹ فرد و ۹۲ سازمان انتخاب کرد. طبق قوانین این جایزه، نام نامزدان تنها پس از پنجاه سال مشخص می شود.

چرا نرگس؟ پاسخ واضح است. در بیانیه کمیته نوبل آمده است: شعار تظاهرکنندگان در اعتراضات سال گذشته در ایران، “زن – زندگی – آزادی” کاملاً بیانگر فداکاری و کار نرگس محمدی است.

بریت ریس اندرسن، رئیس کمیته نوبل در اعلام پیروزی وی گفت: «مبارزه شجاعانه او برای آزادی بیان و حق استقلال هزینه شخصی هنگفتی داشت. امیدوارم حالا همه دنیا درگیر سرنوشت نرگس محمدی باشند.»

(*)   https://novayagazeta.eu/articles/2023/10/06/medal-i-154-udara-pletiu

تاریخ انتشار : ۱۷ مهر, ۱۴۰۲ ۷:۰۷ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

1 Comment

  1. elaheh safar گفت:

    حافظه ی تاریخی. سال ۱۳۶۷، سالی که با رای اصلاح طلبانی چون نرگس محمدی، مسیح علی نژاد، وووو جناب میر حسین موسوی زمام امور دولت را به دست گرفت. گشت ۴wd کمیته های انقلاب بر سر هر کوی و برزن، به شکار نوباوگان سرخ خوان مشغولند، و کبوتران آزادی خواه فوج فوج به قتلگاه های جمهوری شب روان می‌شوند تا در سحرگاهی دیگر در گورهای دسته جمعی بی نام و نشان خاوران را بیارایند. سکوت مرگبار؟ نه، چیزی ورای سکوت مرگبار، دست در خون داشتن مرگبار دولت حاکم. اصلاح طلبان با رای خانم نرگس محمدی. حافظه‌ی تاریخی شاهد فاجعه‌ی دیگریست. خیابان‌ها مملو از توده های معترض است به افزایش قیمت بنزین. صدها کشته و زخمی کف فرش هر کوی و میدان را پوشانده. دولت حاکم؟ روحانی اصلاح طلب با رای خانم نرگس محمدی. مسئول دولتی که بعد از کشتار بی امان از خواب ناز صبحگاهی برمی‌خیزد و آگاه میشود که قیمت بنزین بالا رفته. باز هم سکوت مرگبار؟ نه، همکاری مرگبار اصلاح طلبان با جنایت جمهوری شب و ارتجاع. اما به ناگاه ورق بر می‌گردد. اصلاح طلبان از بازی بیرون رانده می‌شوند. داد و فغان به هوا می‌رود که حقوق بشر؟ لطمه خورده است. و بناگاه خانم نرگس محمدی مدافع حقوق ( کدامین) بشر می‌شود. مسیح علی‌نژاد اسطوره‌ی مقاومت زنان که ای زنان سرزمینمان حقشان تباه شده چون مجبور به رعایت اجباری حجاب هستند. حالا اگر همسر چهارم یک مرد، صیغه ی موقت یک مرد و یا کودک همسر یک مرد و در نهایت قربانی قتل‌های ناموسی یک مرد ووووو اشکالی ندارد. فقط حجاب نداشته باشند. اصلاح طلبانی که قدرت را به هر بهایی از آن خود می‌خواهند. حتی اگر بهایش ائتلاف با نوه‌ی رصا قلدر میرپنج، رصا پهلوی باشد.
    اما جایزه‌ی نوبل،
    با دانستن پیشینه‌ی آلفرد نوبل، مشخص است که به ارنستو چگوارا، رزا لوکزامبورگ، یا امیر پرویز پویان نمی‌رسد. بله، نرگس محمدی، گزیده‌ای بس برازنده به پاس خدماتش به خدایان سرمایه و طلمت و ارتجاع، آنهم درست هنگامی که چکاوک کوچک دیگری در کماست و با مرگ دست و پنجه نرم می‌کند. به ناگاه به طرز عجیبی تمرکز ها از بالین دخترک معصوم به طرف تبریکها برای برنده شدن نرگس خانم جلب می‌شود. حتی این ویروس مسری بعضی از جناح چپ را هم مبتلا می‌کند. بله تبریک به جمهوری شب، تبریک به حقوق صدبشر، تبریک به نرگس محمدی.
    های مردم خود به خواب زده، آیا از خود سوال کرده‌اید که اگر جناح اصول گرا هنوز حاضر بودند با اصلاح طلبان همکاری کنند، خانم نرگس محمدی و اساسا اصلاح طلبان کجای این مقوله قرار داشتند؟ جوابش را از خاوران سوگوار بپرسید. جواب آنجا در گورهای دسته جمعی هزاران نو باوه ی سربدار است.
    مرگ بر کل نطام.
    مرگ بر جایزه‌ی نوبلی که تبریک جو بایدن مکمل آن است. درود بر خلق های آگاهی که با یاری حافظه‌ی تاریخی ، فریب تزویر از ما بهتران را نمیخورند و تنها یک راه را برای رهایی از زنجیر اسارت می‌شناسند و با دهانی سرخ خوان، از قلب خاوران فریاد میزنند: زنده باد سوسیالیسم.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

در بزرگ‌داشت تحمیل آتش‌بس به اسراییل!

این آتش بس دست‌آوردی بزرگ برای مردم ستم‌دیدهٔ فلسطین و نتیجهٔ استقامت و مبارزات آنان، فشار نیروهای آزادی‌خواه و صلح‌دوست جهان و نیز نیروهای مترقّی و صلح‌دوست اسراییل است. تضمین پای‌بندی دولت اسراییل به قرارداد آتش‌بس موقّت نیاز به نظارت جهانی دارد. از یک سوی اسراییل می‌تواند از ساعات باقی‌مانده تا آغاز آتش‌بس برای ادامهٔ نسل‌کشی سوءاستفاده کند و از سوی دیگر پس از دست‌یابی به تبادل گروگان‌های اسراییلی، کشتار وحشیانهٔ خود را از سر بگیرد.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

به بهانه قتل علی رازینی و محمد مقیسه (ناصریان)، قضات بیدادگاه های جمهوری اسلامی

جنایت کاران و متجاوزان به حقوق اساسی مردم، فارغ از مقام و درجه‌ای که دارند، باید در دادگاه‌های علنی و با رعایت کامل قوانین و کنوانسیون‌های بین‌المللی و داخلی محاکمه و پاسخگو شوند. از همین منظر، هرگونه ترور و قتل‌های اراده‌گرایانه نیز باید به‌طور قاطع محکوم شود.

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

در بزرگ‌داشت تحمیل آتش‌بس به اسراییل!

این آتش بس دست‌آوردی بزرگ برای مردم ستم‌دیدهٔ فلسطین و نتیجهٔ استقامت و مبارزات آنان، فشار نیروهای آزادی‌خواه و صلح‌دوست جهان و نیز نیروهای مترقّی و صلح‌دوست اسراییل است. تضمین پای‌بندی دولت اسراییل به قرارداد آتش‌بس موقّت نیاز به نظارت جهانی دارد. از یک سوی اسراییل می‌تواند از ساعات باقی‌مانده تا آغاز آتش‌بس برای ادامهٔ نسل‌کشی سوءاستفاده کند و از سوی دیگر پس از دست‌یابی به تبادل گروگان‌های اسراییلی، کشتار وحشیانهٔ خود را از سر بگیرد.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ما دوباره جوان می‌شویم!

در ضرورت عاجل مذاکره مستقیم ایران با ایالات متحده آمریکا

باز می گردم

اسماعیل عبدی مجبور به ترک ایران شد

معلمان و حق قانونی اعتراض و تجمع

ناقوس نتردام