دادگاه بین المللی دادگستری متعلق به سازمان ملل، رسیدگی به پرونده شکایت آفریقای جنوبی از اسرائیل را آغاز کرده است. آفریقای جنوبی در این پرونده اسرائیل را به ارتکاب نسل کشی علیه فلسطینیان در غزه» متهم کرده است. این شکایت همچنین از دادگاه میخواهد که به اسرائیل دستور دهد عملیات نظامی را در غزه متوقف کند. دادگاه بینالمللی دادگستری فقط در مورد ادعای نسل کشی نظر خواهد داد زیرا این پرونده یک محاکمه جنایی نیست.
آفریقای جنوبی به عنوان یکی از امضاکنندگان معاهده «نسلکشی سازمان ملل» که در سال ١٩۴٨ و پس از هولوکاست با عنوان «دیگر هیچگاه» امضا شد، این حق را دارد تا اسرائیل را به دیوان بینالمللی کیفری لاهه بکشاند.
آفریقای جنوبی سالها (۱۹۹۴-۱۹۴۸) تحت حاکمیت رژیم آپارتاید ( جداسازی نژادی) بود و در نهایت موفق به کنار زدن آن شد.
پروندۀ شکایت در مورد «نقض کنوانسیون پیشگیری و مبارزه با نسلکشی» در آخرین روزهای سال ۲٠۲۳ توسط دولت آفریقای جنوبی به دیوان بینالمللی دادگستری ارائه شد.
در دادخواست ٨۴ صفحهای که آفریقای جنوبی تسلیم دادگاه لاهه کرده است، اسرائیل متهم شده که از راه بمباران و هجوم به غزه، «قصد نابودی بخش قابل توجهی از گروه ملی، نژادی و قومی فلسطینی» را کرده است.
هر چند جلسات دادگاه طی روزهای پنجشنبه و جمعه – ۲۱ و ۲۲ دی – برگزار میشود، اما اعلام نظر نهایی این مرجع قضایی احتمالاً زودتر از چند سال دیگر نخواهد بود. با اینحال آفریقای جنوبی از قضات این دادگاه خواسته است که «در جهت متوقف کردن جنایاتی که در حال وقوع است اقداماتی انجام دهند.»
اما حتی اگر در نهایت، دیوان بینالمللی از شورای امنیت سازمان ملل بخواهد که مجازاتهایی علیه اسرائیل اعمال کند، بدون تردید با وتوی آمریکا مواجه خواهد شد. آنتونی بلینکن اخیراً گفته است که طرح شکایت از اسرائیل «بیپایه و اساس است.»
با اینحال وکلای آفریقای جنوبی تلاش خواهند کرد تا نشان دهند که دولت اسرائیل قصد «نابودی فلسطینیان غزه» را دارد. روزنامۀ فرانسوی لوموند معتقد است که حتی اگر تصمیم دادگاه هیچ پیامد اجرایی نداشته باشد اما در هرصورت «نظر قضات، وجه نمادین قابل توجهی خواهد داشت.»
لوموند میافزاید: «شکایت مطرح شده برای اسرائیل و اکثریت شهروندانش بسیار دردآلود است، زیرا دولت یهود که خود در سال ۱٩۴٨ و در پی هولوکاست شکل گرفته حالا خود متهم به نسلکشی شده است.»
خبرگزاری فرانسه معتقد است که یکی از انگیزههای شکایت آفریقای جنوبی، ملاحظات سیاست داخلی و انتخابات آینده است. اما فراتر از این ملاحظات، دولت آفریقای جنوبی پیوسته مدافع فلسطینیان بوده زیرا حکومت اسرائیل را یک رژیم آپارتاید میداند. حتی نلسون ماندلا گفته بود که «رهایی آفریقای جنوبی (از بند نژادپرستی) بدون آزادی فلسطینیان کامل نخواهد بود.»
تاکنون کشورهای الجزایر، بولیوی، برزیل، کلمبیا، کوبا، ونزوئلا، ایران، ترکیه، مالدیو، نامیبیا و پاکستان از «نسلکشی» توسط اسرائیل انتقاد کردهاند اما در طرح شکایت قدمی برنداشتهاند.
برگرفته از: تلگرام سهندایرانمهر، ار.اف.ای و رادیو زمانه