سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲۷ تیر, ۱۴۰۵ ۰۷:۰۲

شنبه ۲۷ تیر ۱۴۰۵ - ۰۷:۰۲

۸۸ سال از برگزاری نخستین مراسم روز کارگر در ایران گذشتاولین مراسم روز جهانی کارگر کی و چگونه در ایران برگزار شد؟

11 اردیبهشت امسال، 88 سال از نخستین برگزاری با شکوه روز بین المللی کارگران و زحمتکشان در تهران میگذرد. در روز دوشنبه 11 اردیبهشت 1301 (اول ماه مه 1922) برای نخستین بار به مناسبت روز جهانی کارگر تظاهراتی که در آن دوره واقعاً پرشکوه بود و توسط شورای متحده مرکزی سازماندهی و هدایت می شد در تهران برگزار گردید

Getting your Trinity Audio player ready...

۱۱ اردیبهشت امسال، ۸۸ سال از نخستین برگزاری با شکوه روز بین المللی کارگران و زحمتکشان در تهران میگذرد. در روز دوشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۰۱ (اول ماه مه ۱۹۲۲) برای نخستین بار به مناسبت روز جهانی کارگر تظاهراتی که در آن دوره واقعاً پرشکوه بود و توسط شورای متحده مرکزی سازماندهی و هدایت می شد در تهران برگزار گردید. علاوه بر تظاهرات خیابانی در عصر همان روز مراسم دیگری نیز بمناسبت روز کارگر در مسجد سپهسالار، که در نزدیکی میدان بهارستان و در کنار ساختمان مجلس شورای ملی واقع شده با شرکت جمع کثیری از کارگران وهواداران آزادی و عدالت، برگزار شد. در میتنگ مسجد سپهسالار، ابتدا یکی از نمایندگان کارگران در باره معنای اول ماه مه و اهمیت همبسگی جهانی کارگران و فواید و نقش سازمانیابی و اتحادیه های کارگری سخنرانی کرد و خواهان رعایت قانون اساسی شد. سپس یکی دیگر از نمایندگان کارگران که استاد حسین نام داشت، پیرامون وضع طاقت فرسای زحمتکشان شهر و روستا و بدبختی و فلاکت کارگران و زارعین و مظالم اشراف صحبت کرد و در این ارتباط از مشروطیت و قانون اساسی نقل قول کرد. شکوه این میتینگ، حضور چشمگیر نمایندگان برجسته روشنفکران و طبقات و گروه های اجتماحی ترقیخواه ایران در کنار رهبران و اعضای اتحادیه های کارگری و جسارت و موفقیت اتحادیه ها برای برگزاری همزمان روز جهانی کارگران و سخنرانی نمایندگان کارگران در نخستین مراسم روز کارگرکه با پیروزی اعتصاب کارگران نساجی تهران همزمان شده بود، همه و همه نمی توانست خشم نیروهای ارتجاعی آن زمان را بر نیانگیزد. بهمین دلیل با تمام تدابیری که برای برگزاری مسالمت آمیز میتینگ روز کارگر توسط سازماندهنگان آن اندیشه شده بود، پس از سخنان استاد حسین و ابراز احساسات تشویق آمیز حضار نسبت به سخنان او، اوباش ولمپنهایی که توسط بانیان ارتجاع برای برهم زدن میتینگ نخستین مراسم روز کارگر اجیر شده بودند، این مراسم را به خشنوت کشانده و برهم زدند.ربا این وجود اول ماه از آن پس بصورت سنت در آمد و برغم مخالفت و ممانعت حکومت ها، همه ساله تا کنون به اشکال گوناگون توسط کارگران و زحمتکشان و سایر نیروهای دمکراتیک و عدالتخواه برگزار شده است.

در سال ۱۲۹۹، برای نخستین بار، سازمانهای صنفی و اتحادیه های کارگری تهران با هم جمع شذه و شورای متحده مرکزی تهران را تشکیل دادند. شورای متحده مرکزی در سالهای بعد رفته رفته گسترش یافت. این اتحادیه ها برغم موانع و دشواریهای متعددی که بر سر راه فعالیت آنها وجود داشت در ظرف مدت کوتاهی موفق شدند چندین اعتصاب موفقیت آمیز کارگری را سازمان دهند و از این طریق سطح حقوق کارگران را که به میل کارفرمایان هر روزه دچار تعدیل و تغییر می شد، حفظ و در مواردی بهبودهای اندکی نیز در زندگی عدهای از کارگران بوجود آورند و عده نسبتاً قابل توجهی از کارگران و مزدبگیران را سازمان و آموزش دهند و کادرهای سندیکایی زبده و پرشوری را از میان کارگران عضو پروش دهند.

اعتصاب در کارخانه ننساجی تهران که در ماه مه سال ۱۳۰۱ انجام شد یکی از نمونه های موفق فعالیت اتحادیه های کارگری است. کارفرمای کارخانه که قصد داشت حقوق کارگران خود را کاهش دهد در اثر این اعتصاب عقب نشست.

نخستین قعطنامه کارگران ایران در روز کارگر نیز که شامل ۱۶ ماده مطالباتی بود، در اول ماه مه ۱۹۲۲ میلادی منتشر شد. غیرقانونی خواندن حکومت نظامی، لغو بلادرنگ حکومت نظامی در سراسر ایران، وضع قانون برای تعیین حدود کارگر و کارفرما، جلوگیری از تعدیات ملاکین به زارعین و وضع قانون برای تعین حدود مالکان و زارعین از جمله مواد قابل توجه این قعطنامه بود که توسط شورای متحده مرکزی تهیه و تنظیم شده بود.

تاریخ انتشار : ۴ اردیبهشت, ۱۳۸۹ ۰:۱۱ ق٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

افزایش تنش در تنگه هرمز و جنوب ایران، روند مذاکرات را تهدید می‌کند!

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): افزایش تنش در تنگه هرمز و جنوب ایران، در پی تلاش امریکا برای ایجاد مسیر جنوبی کشتیرانی و حملات متقابل دو کشور، تفاهم‌نامه را در معرض فروپاشی قرار داده است؛ وضعیتی که بدون خویشتنداری و دیپلماسی می‌تواند روند مذاکرات و ثبات منطقه را به‌شدت تهدید کند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

تنش حقوقی و سیاسی در شورای امنیت بر سر آینده پرونده هسته‌ای ایران

شهناز قراگزلو: ایالات متحده نیز از مواضع کشورهای اروپایی پشتیبانی کرد. نماینده آمریکا استدلال‌های روسیه و چین درباره پایان اعتبار قطعنامه ۲۲۳۱ را رد کرد و بر ضرورت ادامه بررسی پرونده هسته‌ای ایران در شورای امنیت تأکید داشت.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بخش ۳: ایران و تکوین «دولت ـ ملت»: از دولت پیشامدرن تا ملتِ در حالِ شدن

بخش ۲: اروپا و زایش «دولت–ملت» گذار از نظم فئودالی به حاکمیت ملیِ مدرن!

مسئلهٔ زمان در آغازِ کیهان

غم جنوب…

جنوب ایران، تمام جان ایران است!

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت عفو عمومی و توقف احکام حبس و اعدام