امانوئل کانت، مهم ترین فیلسوف دوران مدرن، ۳۰۰ سال پیش متولد شد. اما تفکر انقلابی او امروز هم مطرح است. کانت منشأ منظومه سیارهای ما را توضیح میدهد، شکل جدیدی از متافیزیک را پایهگذاری میکند و صورتبندی جدیدی از مقوله های فکری را به ما نشان می دهد. کانت پیشگام جهان وطنی و ایده کرامت انسانی بود. تفکر او نه تنها فلسفه و علم را شکل داد، بلکه قانون اساسی آلمان و سازمان ملل را نیز شکل داد. مارکوس ویلاشک* در کتاب خود، جنبه های متعدد انقلاب فکری کانت را که افراد فعال را در مرکز جهان قرار می دهد، به شیوه ای قابل فهم و واضح شرح می دهد. کتاب” انقلاب اندیشه” مارکوس ویلاشک انقلاب فکری کانت را در تمام آثارش دنبال می کند و بینشی جامع از فلسفه او به دست می دهد.مارکوس ویلاشک در سی فصل کوتاه که هر کدام به تنهایی قابل خواندن است، موضوعات و جنبه های مختلف اندیشه کانت را به گونه ای روشن، اشاره نموده و قابل فهم ارائه می کند. تصویرهای او را با مینیاتورهای بیوگرافی و تاریخی در هم آمیخته است و تصویری از امانوئل کانت به عنوان یک شخص و فیلسوف زمانه خود, ایجاد می کند. در همان زمان، ارتباط فعلی و گاهاً مشکل تفکر انقلابی او آشکار می شود.
انقلاب اندیشه
به گفته منتقد یورگن گلدشتاین که استاد فلسفه در کوبلنتس است :نویسنده کتاب فریاد میزند ما باید به کانت برگردیم و او هم موافق است. گلدشتاین استدلال می کند که جهانی گرایی فرسوده شده، سزاوار است که با اندیشه های کانت توضیح داده شود. و به نظر می رسد این کتاب می تواند کمک بسیار خوبی ارائه دهد و راهگشا باشد. به عقیده منتقدان، ویلاشک حتی سعی نمی کند با زندگی نامه معتبر مانفرد کون (۲۰۰۳) رقابت کند، بلکه کتاب خود را بر اساس موضوعات واقعی سازماندهی می کند و معلوم می شود که کانت در بسیاری از زمینه ها تغییرات کوپرنیکی را در تفکر ایجاد کرده است. بسیاری از مواردی که امروزه نیز معتبر هستند، به عنوان مثال، در مورد کرامت انسانی، بلکه با توجه به شرایط امکان شناخت، فرمول بندی شده اند. یورگن گلدشتاین قول میدهد که این کتاب برای افراد غیر روحانی دلچسب خواهد بود! و مورد توجه متخصصان نیز قرار خواهد گرفت. این کتاب, بیشترین علاقمندی را در شما بوجود خواهد آورد و منتقدین را هم تا انتها با خود همراه خواهد داشت و از آن لذت خواهند برد. در آخر,، جدا از انتقادات جزئی، از ابتدا تا انتها برای داوران اندشه های کانت, مفید وهیجان انگیز باقی می ماند.
منتقد مایکل هسه کاملاً مشتاق کتاب زندگینامه کانت اثر مارکوس ویلاشک است. به گفته او، نویسنده که از دیرباز به عنوان متخصص کانت شناخته می شود، زندگی و آثار این فیلسوف را با زبانی روشن و قابل دسترس معرفی می کند. مایکل هسه به ویژه خوشحال است که امانوئل کانت به عنوان یک انسان مورد غفلت قرار نمی گیرد.از جمله، این کتاب, تعصب را از بین می برد و به ما می آموزد که کانت، که در پیشینه اش ازاو فردی فروتن یاد شده است ، در طول زندگی, خود را تحت انضباط شدید قرار داد. اما وقتی حیرت زده می شویم که برعکس، زمانی که کانت جوان بود، یک پوکرباز جسور و علاقمند و مشتاق به آن بازی بود. مایکل هسه سپس در طول بررسی کتاب مورد بحث” انقلاب اندیشه – اثرمارکوس ویلاشک” توضیح می دهد که چگونه به لطف نوشته های ژان ژاک روسو، کانت تفکر خود را در دهه های بعدی زندگی خود توسعه داد و در نتیجه, فلسفه را متحول کرد. با این حال، مارکوس ویلاشک نه تنها به این ایدهها میپردازد، بلکه جنبههای مشکلسازاین فیلسوف ، مانند عبارات نژادپرستانه و زنستیزی را نیز نادیده نمیگیرد. برای منتقد مایکل هسه، این کتاب ) انقلاب اندیشه – اثرمارکوس ویلاشک) انتخاب درستی برای سال امانوئل کانت ۲۰۲۴ است.
*- مارکوس ویلاشک Marcus Willaschek، کارشناس برجسته بین المللی کانت و استاد فلسفه مدرن در دانشگاه گوته در فرانکفورت آم ماین است. به عنوان رئیس کمیسیون کانت آکادمی علوم برلین-براندنبورگ، او به طور مشترک مسئول چاپ آکادمی نوشتههای کانت است. مهم ترین تالیفات او عبارتند از: «عقل عملی. نظریه کنش و توجیه اخلاقی در کانت Praktische Vernunft. Handlungstheorie und Moralbegründung bei Kant » (۱۹۹۲)، «رویکرد ذهنی به جهان: واقعگرایی، شکگرایی، غرضورزیDer mentale Zugang zur Welt: Realismus, Skeptizismus, Intentionalität » (۲۰۰۳)، «واژه نامه کانت Kant-Lexikon » (۳جلد، ۲۰۱۵) و «کانت درباره منابع متافیزیک Kant on the Sources of Metaphysics ( ۲۰۱۸).
منبع:Perlentaucher
Das Kulturmagazin
یکشنبه ۲۳اردیبهشت ۱۴۰۳ – ۱۲ ماه مای ۲۰۲۴
grafik.png
کتاب”کانت, انقلاب اندیشه” اثرمارکوس ویلاشک نامزد جایزه غیرداستانی آلمان در سال ۲۰۲۴ شده است.
1 Comment
دوستان گرامی مطلب مربوط به کانت فقط یک معرفی نامهی ساده است و در آن چیز به در بخوری که مربوط به شناخت فلسفه کانت باشد ندیدم.
با اینحال ممنون برای یادآوری این که کانت را فراموش نکنیم.
پیروز باشید.