جشن “اومانیته” (۱) نخستین بار در سال ۱۹۳۰ توسط مارسل کاشین، (۲) سردبیر روزنامه ل’اومانیته (۳) از سال ۱۹۱۸ تا ۱۹۵۸، برای حمایت از این روزنامه و جمعآوری کمکهای مالی پیشنهاد و سپس برپا شد. در اینجا میبایستی خاطر نشان ساخت که ژان ژورس، (۴) بنیانگذار و نخستین سردبیر ل’اومانیته و یکی از برجستهترین چهرههای سیاسی فرانسه، در سال ۱۹۱۴ ترور شد. (۵) پس از این واقعه، روزنامه تحت فشار شدید مالی قرار گرفت و پیشنهاد برپایی یک جشن مردمی به نام “اومانیته” راهی برای جذب حمایت عمومی به شمار میرفت.
با گذشت زمان، این جشنواره به یک رویداد فرهنگی و سیاسی بزرگ تبدیل شد. هنرمندان و گروههای معروف در آن کنسرتها و نمایشهای بزرگی اجرا کردند. پس از جنگ جهانی دوم و در دوره جنگ سرد، Fête de l’Humanité به محلی برای نقد امپریالیسم و حمایت از صلح تبدیل شد. در این دوران، جنگ ویتنام یکی از محورهای اصلی این جشنواره بود. Fête de l’Humanité با موضعگیری قاطع علیه دخالت آمریکا در ویتنام، به نمادی از اعتراض جهانی به جنگ و همبستگی با مردم ویتنام تبدیل شد و نقشی مؤثر در جلب پشتیبانی جهانی از جنبش ضد جنگ ایفا کرد.
در دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰، جشن اومانیته به بستری برای گفتگوهای آزاد سیاسی و حمایت از مبارزات اجتماعی چون آزادی آنجلا دیویس (۶) و نلسون ماندلا (۷) تبدیل شد. حتی دنیای مد نیز به این رویداد راه یافت؛ بهطوری که در سال ۱۹۸۸، نمایش مد ایو سن لوران (۸) در این جشنواره برگزار شد.
در انتخابات اخیر فرانسه (۹) که در پی انحلال مجلس ملی توسط امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه صورت گرفت، نیروهای چپ با تشکیل ائتلافی به نام “جبهه نوین مردمی” (۱۰) موفق شدند در انتخابات دو نوبتی مجلس ملی که در تاریخ ۷ ژوئیه ۲۰۲۴ پایان یافت، به اکثریت نسبی دست یابند. احتمالاً این رخداد موجب افزایش توجه مردم به جشنواره Fête de l’Humanité و فعالیت بیشتر نیروهای چپ فرانسه در اومانیته امسال خواهد شد.
جشن اومانیته پاریس، فضایی است که در آن روح آزادی و همبستگی انسانی به اوج میرسد. در این رویداد، زنان و مردان آزادیخواه از سراسر جهان گرد هم میآیند تا برای رسیدن به دنیایی بهتر و عادلانهتر تلاش کنند. آنان شانه به شانه و با زبانهای مختلف بر آرمانهایی که به آنها ایمان دارند، پافشاری میکنند. اومانیته فقط یک جشنواره نیست؛ بلکه لحظهای از تاریخ است که در آن قلبها برای انسانها میتپند و آرزوهای مشترک به آوازی همگانی بدل میشوند.
با توجه به اینکه هدف همیشگی سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت) ترویج ارزشهای مشترک و تقویت همبستگی جهانی برای دستیابی به دنیایی عادلانهتر و انسانیتر است، امسال نیز همچون سالهای گذشته در جشن اومانیته شرکت خواهد کرد. فدائیان خلق ایران (اکثریت) با تعهد به آرمانهای انساندوستانه و عدالتخواهانه، به صورت فعال به تبادل نظر و گفتگو با دیگر نیروهای چپ در سراسر جهان خواهد پرداخت.
در گذر زمان و تغییرات سیاسی، جشن Fête de l’Humanité نیز دستخوش تحولاتی شده است. از سال ۲۰۲۲، محل برگزاری جشن به ناحیه اسون (۱۱)(Essonne) پاریس منتقل شده است. امسال نیز این جشنواره در تاریخ ۱۳ تا ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۴ برگزار خواهد شد. (۱۲)
از زمان برگزاری نخستین جشن اومانیته در سال ۱۹۳۰، این مراسم با قدمتی نزدیک به ۹۴ سال به یکی از مهمترین رویدادهای فرهنگی و سیاسی فرانسه تبدیل شده است و هر ساله هزاران نفر را به خود جذب میکند. این جشنواره همچنان بر ارزشهای عدالت اجتماعی، صلح و همبستگی بینالمللی تأکید دارد و با وجود تغییرات اجتماعی و سیاسی، به مسیر خود ادامه میدهد. امسال شرکت کنندگان با صدای بلند به نسل کشی در غره و کشتار زنان و کودکان فلسطینی با صدای بلند اعتراض خواهند کرد.
با سپاس از راهنمایی های رفیقانهٔ فرهاد دوردانی
منابع:
Marcel Cachin – Wikipediaé — (۲)
(۵) – «ژورس را کشتند تا جنگ را شروع کنند. به مناسبت صد و نهمین سالروز ترور ژان ژورس»، ف. دوردانی و ا. باقری، نشریه “کار” و “به پیش”.
(۶) مادران من کیستند/آنجلا دیویس کیست؟
(۷) نلسون ماندلا که بود | زندگینامه پدر آفریقای جنوبی مدرن و علت مرگ وی – کجارو
(۸) ایو سن لوران – ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
(۱۰) جبهه نوین خلق – ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
1 Comment
با درود
و قدردانی از زحمت شما برای نگارش این خلاصه در باره جشن بزرگ اومانیته ۲۰۲۴
چند نکته به نظرم رسید که در اختیارتان میگذارم:
۱- پاراگراف اول که همزمان به فارسی و به فرانسه نوشته شده، خواندن را مشکل کرده و متاسفانه در چند مورد خطا و جای به جای صورت گرفته است.
برای مثال:
۲- ژان ژورس پایه گذار و اولین سر دبیر روزنامه اومانیته بود و در ۱۹۳۰ در قید حیات نبود. ژان ژورس در ۱۹۱۴ در پاریس ترور شد («ژورس را کشتند تا جنگ را شروع کنند. به مناسبت صد و نهمین سالروز ترور ژان ژورس اولین سردبیر روزنامه اومانیته»، ف -دوردانی و ا- باقری مندرج در کاربخش : بینالمللی تاریخ انتشار : ۹ مرداد, ۱۴۰۲ ۹:۰۳ ق٫ظ و همچنین در نشریه « به پیش »).
۳- مارسل کشن (Marcel Cachin) که از ۱۹۱۸ تا ۱۹۵۸ سردبیر روزنامه اومانیته بود در ۷ سپتامبر ۱۹۳۰ در جهت حمایت وجمع آوری کمک برای روزنامه که زیرفشار مشکلات مالی قرار داشت پیشنهاد برپایی یک جشن مردمی به نام اومانیته را کرد. بدین گونه جشن اومانیته تولد یافت. (فرازی از عمر ۹۳ ساله جشن اومانیته در فرانسه، ف. دوردانی، مندرج در کار، بخش بینالمللی، ۱۷ شهریور ۱۴۰۲،۱۱:۴۰ ب٫ظ ، و در نشریه « به پیش » )
۳- «در انتخابات اخیرفرانسه، پیروزی نیروهای چپ در چندین حوزه انتخاباتی به ویژه در انتخابات محلی و منطقهای، تأثیر قابل توجهی بر فضای سیاسی کشور گذاشت. این پیروزیها به نوبه خود بر تقویت جنبشهای اجتماعی و مطالبات عدالت اجتماعی، صلح، و همبستگی تأثیر داشت و موجب افزایش توجه به جشنواره “Fête de l’Humanité” شد.»
منظور ازانتخابات اخیر قدری برای من نا روشن بود.
اخیرا انتخابات محلی ومنطقه ایی در فرانسه صورت نگرفته است و تنها انتخابات اخیر در رانطه با مجلس اروپا بود که در ان نیروی راست افراطی بیشترین تٰعدا از نمایندگان را کسب کرد. این امر کتالیزوری شد برای تشکیل سریع «جبهه نوین مردمی» که بدنبال انحلال مجلس ملی از جانب آقای مکرون رییس جمهور فرانسه صورت پذیرفت.
نیروهای چپ، با تشکیل این جبهه موفق شدند تا در انتخابات دو نویبتی پیش دوره ایی که در ۷ ژوییه ۲۰۲۴ پایان یافت، به کسب اکثریت نسبی در مجلس ملی دست یابند.
مطالبات کنونی جبهه نوین حول پایان دادن به نسل کشی وکشتار در غزه وفلسطین، قطع ارسال تسلیحات نظامی به اسراییل، افزایش حداقل حقوق و دستمزدها، بازنشتگی در ۶۰ سالگی، اکولوژی…. و بویژه به رسمیت شناختن پیروزی جبهه در انتخابات مجلس و لذا قبول کاندیدای جبهه خانم لوثی کاستث (Lucie Castets) از جانب رییس جمهور اقای مکرون برای پست نخست وزیری میباشد.
هنوز باید منتظر واکنشها نیروهای چپ و جبهه نوین مردمی در طول جشن بود
سرفراز باشید.
ف. دوردانی
۲ سپتامبر ۲۰۲۴