به بهانه روز جهانی منع خشونت علیه زنان
در جهانی زندگی می کنیم که مشخصه آن جنگ و بی رحمی است. شرایط جنگی، فروپاشی ساختارهای اجتماعی و افزایش خشونت، زنان و دختران را در معرض خطرات بیشتری قرار میدهد. جنگ، این هیولای بیرحم، بیتفاوت به اشکها و دردها، زندگیها را در هم شکسته و تأثیرات عمیقی بر زندگی انسانها دارد، که شامل افزایش فشار روانی، کاهش همدلی و افزایش خشونت میباشد. زنان و دختران فلسطینی همچنان در نتیجه چندین دهه اشغال و استعمار رژیم صهیونیستی و سیاست های آپارتاید آن در فلسطین اشغالی همچنان رنج می برند. مادران و زن باردارغزه دائم در معرض سقط جنین، مردهزایی، زایمان زودرس، مرگ و میر بوده و آسیبهای روحی را تجربه میکنند. این زنان در عین حال به غذا و دارو برای خود و فرزندانشان دسترسی ندارند (۱).
به گفته دفتر حقوق بشر سازمان ملل حدود ۷۰ درصد از قربانیان جنگ غزه زنان و کودکان هستند که حدود ۸۰ درصد از آنها در ساختمان های آپارتمانی یا مسکونی مشابه کشته شده اند (۲) . در زندگی متاثر از جنگ، زنان بیشترین آسیبهای جسمی روانی را متقبل میشوند. زنان، با قلبهایی پر از عشق و امید، در میان ویرانهها به دنبال کودکانشان میگردند. آنان با مرگ عزیزانشان، دیدن یا تجریه خشونت ورزی با خودشان و از دست دادن دارایی هایشان دچار ضربات روحی و روانی عمیق می شوند. اثرات و پی آمدهای روحی و جسمی چنین آسیب ها مدت ها پس از پایان جنگ ادامه خواهد داشت.
به گزارش کمیته بررسی قحطی وابسته به سازمان ملل با ارزیابی وضعیت بحران گرسنگی در غزه، احتمال قحطی قریب الوقوع است و حتی ممکن است که از آستانه قحطی عبور کرده باشد (۳،۴). جنگ و درگیریها خشونت علیه زنان را دامن زده و شرایط را برای آنان دشوارتر میکند. کودکان و زنان اولین قربانیان جنگ بوده و بهای آن را میپردازند. بر اساس گزارش آژانس زنان سازمان ملل متحد، بیش از یک میلیون زن و دختر فلسطینی در غزه با بحران گرسنگی روبرو هستند و تقریباً به غذا، آب آشامیدنی سالم و توالت دسترسی ندارند، عواملی که می تواند زندگی آنها را به خطر بیندازد. با بسته شدن بیمارستانها و مراکز درمانی ، برخی از زنان، مجبور به زایمان در پناهگاهها، در خانه های خود، در خیابان ها در میان آوار و یا در مراکز درمانی که وضعیت بهداشت خوبی ندارند، هستند. این مراکز درمانی با کمبود شدید آب نوشیدنی، دارو از جمله داروی بیهوشی و دیگر تجهیزات روبهرو هستند. زنان و کودکان در معرض ابتلا به بیماریهای ناشی از آب آلوده و عفونت قرار دارند. دستشویی برای هزاران نفر مشترک است که نگرانی از ابتلا به بیماریهایی که میتواند جان جنین را به خطر بیاندازد، بسیار بالاست (۱).
به نقل از الجزیره زنان غزه در بحبوحه جنگ اسرائیل از قرص های تاخیری پریود استفاده می کنند. قرص هایی که برای به تعویق انداختن قاعدگی استفاده می شوند، می توانند عوارض جانبی منفی ایجاد کنند، اما بدون دسترسی به آب و محصولات بهداشتی، زنان غزه می گویند که چاره ای جز استفاده از آنها ندارند (۵).
در بسیاری از جنگ ها زنان و دختران به عنوان یک تاکتیک جنگی مورد تجاوز جنسی قرار می گیرند. تاثیرات مخرب جنگ و خشونت مبتنی بر جنسیت و آسیب روانی، از دست دادن معیشت و مسکن به طور نامتناسبی بر زنان سرپرست خانوار و زنان بیوه تأثیر می گذارد. افزایش خطرات بهره کشی جنسی و کاری، قاچاق انسان و ازدواج اجباری، وزنان سالمند، به ویژه آنهایی که دارای معلولیت هستند، با بالاترین سطح بی توجهی و خشونت مواجه خواهند شد (۶).
سکوت مرگبار جامعه جهانی به نقض حقوق بشرو جنایت بشری آشکار اسراییل در غزه علیه کودکان، زنان و مردان فلسطینی، شرم آور است. هر چند حکم باز داشت نتانیاهو و گالانت وزیر سابق دفاع اسراییل از طرف دیوان کیفری بینالمللی (۷) نوید توجه محافل بینالمللی به مسله حقوق بشر و نسل کشی در فلسطین است. وقتی زنگهای نسلکشی به صدا درمیآید، سکوت جایز نیست. کودکان و زنان نباید قربانیان بی گناه جنگ قدرت طلبان و جنگ افروزان باشند. با آرزوی اینکه عفریت جنگ هر جه زودتر دست از سر کودکان، زنان و مردان فلسطینی برداشته و صلح پایداری در آنجا و در بقیه اقصا نقاط جهان نیز بر قرار شود.
منابع:
- Magiran | روزنامه شرق (۱۴۰۳/۰۱/۱۹): زندگی با طعم باروت
- سازمان ملل: حدود ۷۰ درصد کشتهشدگان جنگ غزه زنان و کودکان هستند
- UN Special Committee finds Israel’s warfare methods in Gaza consistent with genocide, including use of starvation as weapon of war | OHCHR
- فاجعه قحطی در شمال غزه و ۴۰۰ روز سکوت اعراب – تسنیم
- Hostilities in the Gaza Strip and Israel _ Flash Update #13 _ United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs – occupied Palestinian territory.pdf
- No privacy, no water: Gaza women use period-delaying pills amid Israel war | Israel-Palestine conflict News | Al Jazeera
- واکنشها به صدور حکم جلب نتانیاهو و گالانت در دادگاه لاهه – DW – ۱۴۰۳/۹/۲