Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)   برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید! Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

سه شنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۳:۴۱

سه شنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۳:۴۱

با این همه آرزو....
نمی خواهم\ يا غرق در منجلابِ دنیا شوم\ وین شبِ طولانی که تمام شد\ انتظار منهم به آخر می رسد\ با این همه آرزو\ و دلتنگی\ نقاب از رُخسار می...
۱۶ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: رحمان - ا
نویسنده: رحمان - ا
مرگِ دستمزد: افزایش ۳۵٪، تورم ۱۴۰٪؛ کارگران در باتلاقِ گرسنگیِ سیستماتیک
کارگر ایرانی امروز نه شهروند، که بردهٔ اقتصادیِ سیستمی است که حقوقش را بلعیده است. سوءتغذیه ۸۰٪ کارگران (پژوهش دانشگاه علوم پزشکی تهران) امید به زندگی آنان را ۱۰ سال...
۱۵ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: حمید آصفی
نویسنده: حمید آصفی
نظام بدون عقب نشینی نمی تواند بماند!
جمهوری اسلامی تا کنون توانسته است که در عرصه ی داخلی با مهندسی انتخابات با ریاست جمهوری پزشکیان کنار بیاید،  ف ا ت ف را از بایگانی مجمع تشخیص مصلحت...
۱۴ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: علی محمد برنوشیان
نویسنده: علی محمد برنوشیان
وقتی قانون، کودکان را بی‌پناه می‌گذارد؛ "نیان قربانی حضانتی بدون نظارت"
قوانین نابرابر و ناعادلانه در جمهوری اسلامی تأثیر عمیقی بر فرهنگ جامعه گذاشته‌اند، به‌ گونه‌ای که در بسیاری از خانواده‌ها، سفر کودکان با مادرانشان با نگرانی‌هایی درباره محدودیت‌های قانونی و...
۱۳ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
نابرابری یک امر طبیعی نیست بلکه پیامدی سیاسی است
نظم اقتصادی جمهوری اسلامی پیوند نظریه های شکست خورده "نشت اقتصادی " با ایدئولوژی  دینی نظام حاکم است. با تمام فجایعی که این پیوند به بارآورده هنوز هر دوجناح حاکم...
۱۳ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: جابر حسینی
نویسنده: جابر حسینی
انقلاب؛ افسانه و آسیب خلقی شدن
در میان افسانه های سیاست در دوران مدرن کمتر افسانه ای به جذابیت و فراگیری و ویرانگری «خلقی شدن» است. تجربه های انقلابی قرن بیستم همه با محوریت خلق انجام...
۱۲ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: سیبستان
نویسنده: سیبستان
چرا رهبری جنبش نباید از پیش تعیین شود؟ نقدی در ادعای جعلی آقای رضا پهلوی
خیراً آقای رضا پهلوی در سخنرانی خود در “باشگاه ملی مطبوعات آمریکا”، در ادامه مسیر متوهمانه خود، با بی‌پروایی تمام و با اعتمادبه‌نفسی مثال‌زدنی، خود را نماینده و رهبر مردم...
۱۲ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده

فروپاشی اعتماد جمعی یا بحران مشروعیت دمکراتیک…

فروپاشی اعتماد عمومی و شکاف ژرفی که میان بخش‌های بزرگی از جامعه و نهادهای حکومتی و یا روحانیون بوجود آمده بیش از هر چیز پی‌آمد مستقیم مشروعیت‌زدایی از ساختارهای قدرت است.

بحث‌های پردامنه درباره “وفاق ملی”، “آشتی ملی”، “قهر جامعه با حکومت” و یا تنش سیاسی بر سر قانون حجاب و مسکوت گذاشتن اجباری آن بار دیگر موضوع اساسی مشروعیت نهادهای حکومتی از دیدگاه جامعه را به میان می‌کشد. فروپاشی اعتماد عمومی و شکاف ژرفی که میان بخش‌های بزرگی از جامعه و نهادهای حکومتی و یا روحانیون بوجود آمده بیش از هر چیز پی‌آمد مستقیم مشروعیت‌زدایی از ساختارهای قدرت است.

شاید این پرسش به میان آید که چرا در نظام حکمرانی موضوع مشروعیت مهم و مرکزی است؟ طرح این پرسش در متن تاریخی جامعه ایران قابل درک است چرا که از زمان مشروطیت به این سو مسئله مشروعیت و اهمیت آن برای اعتبار و کارآیی نظام حکمرانی کمتر مورد بحث سنجشگرانه قرار گرفته است. این موضوع را شاید بتوان سویه فراموش شده سپهر سیاست در ایران دانست.

اصل اول و دوم متمم قانون اساسی مشروطیت همزیستی مشروعیت دوگانه قدسی و دمکراتیک را پایه‌گذاری کرد و ۷۲ سال بعد قانون اساسی  ج ا با تاسیس حکومت دینی و ولایت فقیه این دوگانگی متناقض را به صورت  ستون فقرات ساختار حکمرانی درآورد. اصل دوم که قدرت لغو قوانینی که “مخالف قواعد مقدسه اسلام” باشند را به پنج فقیه واگذار کرد از هنگام انقلاب مشروطیت تا سال ۱۳۵۷ در عمل هیچ‌گاه اجرایی نشد. در برابر دستگاه رهبری ج ا به نام مشروعیت دینی قدرتی بسیار بیش از خود قانون اساسی سال ۱۳۵۸ را از آن خود کرد.

قانون اساسی مشروطیت با وجود دو اصل نقض‌کننده مشروعیت دمکراتیک روح سکولار داشت، قوای کشور را ناشی از ملت می‌دانست (اصل ۲۶)، استقلال و تفکیک سه قوه مقننه، قضائیه و اجرایی را به رسمیت می‌شناخت (اصل ۲۷) و به روشنی بر حقوق شهروندی (اصل ۸ تا ۲۵  متمم قانون اساسی) تکیه می‌کرد. زیر پاگذاشتن همین اصول دمکراتیک توسط نظام سیاسی هم فروپاشی مشروعیت حکومت شاه را در پی آورد. در قانون اساسی جمهوری اسلامی مشروعیت دمکراتیک تابعی از ایدئولوژی دینی است و به گونه‌ای شرطی و تقلیلی و با نظارت نماد سلطه دینی به رسمیت شناخته می‌شود.

واژه مشروعیت (Legitimacy)، از ریشه لاتینی قانون (Lex, Legitimus)، در کاربرد اولیه آن بیشتر به معنای قانونی یا بر پایه قانون است. بحث درباره این موضوع که حکومت‌ها از چه نوع مشروعیت و اعتباری در رابطه با جامعه برخوردارند و چگونه اقتدار خود را توجیه می‌کنند (مشروعیت بخشی) از دوران یونان باستان و با ارسطو آغاز شد اما پس از رنسانس و شکل‌گیری دولت‌های مدرن به یک بحث و چالش بنیادی تبدیل شد. فلسفه سیاسی از زمان توماس هابس این بحث را از سر گرفت و ادبیات پرباری هم در این حوزه وجود دارد. ماکس وبر از دیدگاه جامعه شناسی امر قدرت و مشروعیت‌بخشی حکومت را با سه نوع اقتدار کاریسماتیک، سنتی و عقلانی-قانونی توصیف می‌کند. پس از وبر، کارل یواخیم  فردریش در فلسفه سیاسی گونه‌شناسی سه‌گانه اقتدار فردی (استبداد فردی)، ایدئولوژیک (فاشیسم، نازیسم، کمونیسم، بنیادگرایی دینی) و مدرن-قانونی (نظام سیاسی باز) را به میان کشید.

اگر با سنجه نوع مشارکت و نگاه جامعه در مشروعیت بخشی به ساختارهای رسمی به سراغ موضوع برویم پای مفاهیم دیگری هم به میان می‌آیند مانند سرشت دمکراتیک مشروعیت (انتخابی بودن ساختارها، نظارت دمکراتیک، گردش قدرت، شفافیت…). بدین گونه است که مشروعیت از سویه اخلاقی (Moral Legitimacy)، قانونی، عقلانی و یا کارایی هم مورد بحث قرار می‌گیرد.

در نگاه اول شاید مفهوم مشروعیت بیشتر در رابطه با ساز و کار حکمرانی، دمکراسی، شفافیت نهادهای قدرت و رابطه با قانون و کارایی نظام سیاسی درک شود. مشروعیت اما دارای سویه دومی هم هست که در بحث‌ها کمتر مورد توجه قرار گیرد. بحث بر سر پذیرش و نگاهی است که جامعه به مشروعیت نظام سیاسی دارد. به سخن دیگر مشروعیت زمانی بطور واقعی وجود دارد که در انگاره جمعی جامعه هم مورد تائید قرار گیرد.

اقتدار و پذیرش ساختارهای حکمرانی در جامعه با پرسش نوع اعتبار و مشروعیت آن گره خورده است. در ایران بخش بزرگی از مسئولین و گاه شماری از نخبگان سیاسی و روشنفکری اقتدار حکومتی را با اقتدارگرایی و اعمال زور نامشروع حکومتی همسان می‌انگارند. در حالیکه اقتدار حکومتی بیش از آن که کاربرد نیروی قهر (پلیس، ارتش) باشد به اعتماد و مقبولیت نظم حکومتی در افکار عمومی مربوط می‌شود.

پدیده فروپاشی اعتماد، قهر با حکومت یا استفاده از خشونت برای مهار نارضایتی می‌تواند نشانه‌های زوال مشروعیت یک حکومت باشند. آن‌چه در ایران می‌گذرد مصداق رابطه آسیب‌شناسانه حکومت و جامعه است. شواهد پرشماری در ایران نشان می‌دهند که بازیگر اصلی مشروعیت‌زدایی از نظام سیاسی خود حکومت است (پایان بخش اول).

به نقل از کانال سعید پیوندی https://t.me/paivandisaeed

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۱۰ دی, ۱۴۰۳ ۹:۱۲ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

1 Comment

  1. آلایی گفت:

    لطف کنید،واژه های لاتین و تخصصی را،معادل سازی و ساده نمایید،و تا حد امکان،از اطناب و تکرار،بپرهیزید

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

کارزار رفع حصرِ پیشگامان جنبش سبز، گامی مثبت و تقویت کنندۀ جامعۀ‌ مدنی

ما خوشحالیم که اراده‌ای مستحکم در داخل کشور شکل گرفته است که با برشمردن مشکلات معیشتی، سیاسی و اجتماعی، برخورداری از زندگی‌ای بهتر، حقوق اولیه و اعتراض را حق شهروندی مردم ایران دانسته و در اولین گام برای پایان دادن به ستم پانزده‌سالۀ حصر، با عزمی جدی به میدان آمده است

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

نظام بدون عقب نشینی نمی تواند بماند!

جمهوری اسلامی تا کنون توانسته است که در عرصه ی داخلی با مهندسی انتخابات با ریاست جمهوری پزشکیان کنار بیاید،  ف ا ت ف را از بایگانی مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی در بیاورد و در سیاست خارجی مذاکره ی مستقیم با آمریکا را در دستور کار خود قرار دهد. تمام این اقدامات عقب نشینی از مواضع تا کنونی ج. ا. است، می ماند اینکه معلوم شود است که برای حصول توافق چقدر عقب نشینی و نرمش بیشتر صورت خواهد گرفت.

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

کارزار رفع حصرِ پیشگامان جنبش سبز، گامی مثبت و تقویت کنندۀ جامعۀ‌ مدنی

ما خوشحالیم که اراده‌ای مستحکم در داخل کشور شکل گرفته است که با برشمردن مشکلات معیشتی، سیاسی و اجتماعی، برخورداری از زندگی‌ای بهتر، حقوق اولیه و اعتراض را حق شهروندی مردم ایران دانسته و در اولین گام برای پایان دادن به ستم پانزده‌سالۀ حصر، با عزمی جدی به میدان آمده است

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

با این همه آرزو….

مرگِ دستمزد: افزایش ۳۵٪، تورم ۱۴۰٪؛ کارگران در باتلاقِ گرسنگیِ سیستماتیک

نظام بدون عقب نشینی نمی تواند بماند!

وقتی قانون، کودکان را بی‌پناه می‌گذارد؛ “نیان قربانی حضانتی بدون نظارت”

نابرابری یک امر طبیعی نیست بلکه پیامدی سیاسی است

انقلاب؛ افسانه و آسیب خلقی شدن

برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید!