یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۴۸

یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۴۸

گزارش سخنان سیدمحمد خاتمی در کنگره حزب اتحاد ملت ایران اسلامی
امروز بیش از هر زمان جامعه ما نیاز به گفت‌وگو دارد؛ o گفت‌وگوی میان خودمان، o گفت‌وگو با دیگرانی که در عرصه هستند، o گفت‌وگو با جهان، o گفت‌وگو با...
۱۵ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: هم‌میهن
نویسنده: هم‌میهن
سخنرانی آذر منصوری دبیرکل حزب اتحاد ملت ایران اسلامی در دهمین کنگره حزب – ۵ دیماه 1403
• درسال ۹۶ حاکمیت یکدست با توهم حل مشکلات کشور شکل گرفت • آنچه ما اصلاح طلبان تحت عنوان راهبرد انتخاباتی خود در انتخابات ۱۴۰۳ اعلام کردیم، تلاش بر تحقق...
۱۵ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: آذر منصوری
نویسنده: آذر منصوری
مسائلِ بزرگِ جهانِ هستی: آیندهٔ کیهانِ در حالِ گسترش
کیهان از زمانِ مِهبانگ مدام در حال گسترش است. آیا این روند هم‌چنان ادامه خواهد داشت؟ در این‌صورت آیا زمانی خواهد رسید که بخشِ عمدهٔ کیهان برای همیشه غیرقابل مشاهده...
۱۵ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: دکتر حسن بلوری
نویسنده: دکتر حسن بلوری
2025 سال بازیافت دموکراسی لیبرال نخواهد بود!
سال گذشته سال انتخابات بود. بیش از یک میلیارد بزرگسال در سال ۲۰۲۴ از جمله در ایالات متحده، هند، برزیل، بریتانیا و ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا به پای صندوق...
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: آلن فراشون
نویسنده: آلن فراشون
مهم‌ترین چالش‌های سیاست خارجی در سال جدید میلادی از نگاه کارشناسان ایرانی...
سال 2025 امروز در شرایطی آغاز شده است که موضوعات مهم و پیچیده‌ای در حوزه سیاست خارجی پیش روی ایران قرار دارد. پرونده‌های حل نشده قبلی در کنار مسائل جدید...
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: رضا عدالتی‌پور
نویسنده: رضا عدالتی‌پور
زندانی در تهران: گزارشی استثنایی از زندان های ایران...
پویایی درونی دیکتاتوری ها به دلیل ماهیت شدیدا سرکوبگر چنین رژیم هایی اغلب در سیستم های زندان آنها آشکار می شود. به همین دلیل است که ژانر خاطرات زندان برای...
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: ژان پیر فیلیو
نویسنده: ژان پیر فیلیو
بازگشت پروژه خاورمیانه بزرگ
سخنان الکساندر دوگین، استراتژیست روس، در باره تحولات خاور میانه پس از سرنگونی حکومت بشار اسد در سوریه.
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: الکساندر دوگین
نویسنده: الکساندر دوگین

۲۰۲۵ سال بازیافت دموکراسی لیبرال نخواهد بود!

سال گذشته سال انتخابات بود. بیش از یک میلیارد بزرگسال در سال ۲۰۲۴ از جمله در ایالات متحده، هند، برزیل، بریتانیا و ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا به پای صندوق های رای رفتند. نتایج در مجموع پیروزی رأی دهندگان خشمگین را نشان داد. آنها موج تاریخی برکناری مقامات فعلی را تثبیت و یک پدیده نگران کننده را تأیید کردند...

برگردان به فارسی از گودرز اقتداری

آلن فراشون، ستون نویس لوموند توضیح می دهد که علیرغم چند شگفتی خوشایند، نتایج انتخاباتی که در سراسر جهان برگزار شد، فرسایش «مرکز و میانه» و افزایش ادامه جنبش های اعتراضی را تأیید کرد.

سال گذشته سال انتخابات بود. بیش از یک میلیارد بزرگسال در سال ۲۰۲۴ از جمله در ایالات متحده، هند، برزیل، بریتانیا و ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا به پای صندوق های رای رفتند. نتایج در مجموع پیروزی رأی دهندگان خشمگین را نشان داد. آنها موج تاریخی برکناری مقامات فعلی را تثبیت و یک پدیده نگران کننده را تأیید کردند: محو شدن “مرکز” (چپ یا راست) و ادامه افزایش جنبش های اعتراضی (در راست و چپ). ۲۰۲۵ سال بازیافت دموکراتیک نخواهد بود.

خوشبینان خواهند گفت که برگزاری انتخابات، حتی در بسته ترین حکومت های خودکامه، به خودی خود گواهی بر دموکراسی است. استفان اینگمار لیندبرگ، مدیر موسسه سوئدی انواع دموکراسی، اخیراً به لوموند گفت: در سال ۲۰۲۴، از ۶۰ کشوری که انتخابات ملی برگزار کرده اند، ۳۱ کشور خودکامه هستند. حتی اگر صرفاً رسمی باشد، صندوق رأی به عنوان نوعی مشروعیت در داخل و صحنه بین المللی عمل می کند.

در جاهایی که دموکراسی خصلت «غیر لیبرال» به خود می گرفت – انتخابات نسبتاً آزاد اما استقلال قوای سه گانه در راه حذف بود – ۲۰۲۴ چند شگفتی خوشایند به همراه داشت. به عنوان مثال، در هند، برزیل و لهستان، رای دهندگان روند اساسی مشاهده شده از سال ۲۰۰۰ مبنی بر کاهش مداوم تعداد دموکراسی ها به نفع ظهور مدل های خودکامه یا غیرلیبرال را متوقف، کُند یا تعدیل کردند.

جایی که لیبرال دموکراسی عمیقاً ریشه دوانده است، اغلب برای نزدیک به دو قرن، اما تصویر متفاوت است. انتخاب دونالد ترامپ در ایالات متحده به خودی خود یک حمله به سنت دموکراتیک آمریکا است. پدر جنبش «آمریکا را دوباره بزرگ کن» (MAGA) – وارث ناسیونالیست افراطی حزب جمهوری خواه – یک جنایتکار، محکوم به تقلب و فرار مالیاتی و متهم به تلاش برای برهم زدن نتیجه انتخابات نوامبر ۲۰۲۰ با زور، در نوامبر ۲۰۲۴ واجد شرایط نمی بود، اگر نه برای ظهور اقدامات مغایر با روح قانون اساسی: سیاسی شدن غیر قانونی قوه قضائیه، رانش غیرلیبرالی حزب جمهوری خواه و قطبی شدن ایدئولوژیک که عمل سازش دموکراتیک را از بین می برد. آیا ایالات متحده در مسیر دموکراسی “غیر لیبرال” است؟ ۲۰۲۵ آغاز یک پاسخ به این سوال خواهد بود.

در سایر نقاط جهان غرب و به ویژه در اروپا، شکست مدیران فعلی، خواه افراد یا احزاب، در همین راستا حرکت می کند. چه در سمت راست و چه در چپ، مرکزگرایی به تدریج در حال از بین رفتن است. جان برن مرداک، با نقشه‌ها و آمارهایی که از او پشتیبانی می‌کنند، در روزنامه فایننشال تایمز در روز دوشنبه، ۳۰ دسامبر، تصویری غم‌انگیز از مرگ آهسته اعتدال در سیاست در دموکراسی‌های قدیمی غربی ترسیم کرد و نشان داد که به جای اعتدال، جنبش های اعتراضی (از راست و چپ) در حال افزایش هستند.

پوپولیست، به این معنا که ادعا می کنند تنها تجسم «مردم» هستند، و عوام فریبانه، به این معنا که ادعا می کنند درمان معجزه آسایی برای مشکلات روز دارند، همه آنها در یک مفهوم از دموکراسی سهیم هستند. رای همه چیز را به نهادهای قانونی دیکته می کند و به عبارت دیگر سیاست بر قانون غلبه دارد. برنده انتخابات مالک دولت می شود. ماشین آلات سنگین، کند و پرزحمت لیبرال دموکراسی، تأثیر متقابل کنترل ها و تعادل ها، استقلال قوه قضاییه که احترام به هنجارهای قانونی را تضمین می کند – همه این مکانیسم ها باید جای خود را به اکثریت سیاسی در هر لحظه بدهند.

موجی از برکناری مدیران فعلی

علاوه بر تورم و مهاجرت، فقدان رشد و کاهش تحرک اجتماعی—عوامل اصلی مرگ آهسته جنبش گرایش به میانه و مرکزگرایی، عنصر جدیدی در ظهور جنبش‌های اعتراضی دست راستی وجود دارد: در اروپا و ایالات متحده، آنها به طور فزاینده‌ای توسط مردان زیر ۳۰ سال که احساس می کنند مورد بدرفتاری “سیستم” قرار گرفته اند، هدایت می‌شوند.

معترضان می گویند، این موج اخراج مقامات فعلی، در قالب محاکمه نخبگان، بازتابی از ناتوانی دموکراسی های لیبرال در پاسخگویی مؤثر به خواسته های مردم است. به این انتقاد، صداقت ایجاب می‌کند که موارد زیر را اضافه کنیم: دیکتاتوری‌های بزرگ زمان ما – این امر به ویژه در مورد چین و همچنین روسیه صدق می‌کند – در حال حاضر حتی در مواجهه با یک بیماری همه‌گیر، تغییرات آب و هوایی یا انرژی، حتی ناکارآمدتر به نظر می‌رسند. انتقال کیفرخواست مدل غربی لیبرال باید در معرض آزمون بررسی تطبیقی با شرق ​​قرار گیرد.

ما در دبیرستان یاد گرفتیم که همبستگی متغیر ها دلیل بر رابطه علت و معلولی در بین انها نیست این اصل به اندازه کافی درست است. اما با این حال، این دگرگونی در چشم‌انداز سیاسی غرب منحنی ظهور رسانه‌های اجتماعی در حوزه رسانه را دنبال می‌کند. گویی ظهور اعتراض ها به دنبال جایگزینی تدریجی رسانه های سنتی با شبکه های اجتماعی بوده است. پلتفرم‌های اجتماعی نه تنها راه را برای انواع کمپین‌های پخش اطلاعات نادرست و دستکاری افکار از درون و بیرون باز می‌کنند، بلکه با مصونیت از مجازات، هسته اصلی بحث‌های دموکراتیک یعنی برداشت مشترک از واقعیت عینی را از بین می‌برند.

ناپدید شدن میانه و مرکز به معنای از بین رفتن تفاوتهای ظریف در گفتمان سیاسی است. شبکه های اجتماعی سیاست اردوگاهی را تشدید می کنند: “فقط آنچه را که تعلق من به اردوگاه خیر را تأیید می کند، بخوانید.” در این فضا هم‌چنین دیگری به مثابه شر شیطانی تعریف شده است. در شبکه X، ایلان ماسک، که یکی از اعضای موازی دولت ترامپ نیز هست، «مدراتور ها » را حذف کرد. چون اعتقاد داشت که “الان وقت اعتدال نیست.”

 

آلن فراشون ستون نویس لوموند است. این مقاله از انگلیسی به فارسی برگردان شده است.

تاریخ انتشار : ۱۴ دی, ۱۴۰۳ ۸:۵۲ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

گزارش سخنان سیدمحمد خاتمی در کنگره حزب اتحاد ملت ایران اسلامی

سخنرانی آذر منصوری دبیرکل حزب اتحاد ملت ایران اسلامی در دهمین کنگره حزب – ۵ دیماه ۱۴۰۳

مسائلِ بزرگِ جهانِ هستی: آیندهٔ کیهانِ در حالِ گسترش

۲۰۲۵ سال بازیافت دموکراسی لیبرال نخواهد بود!

مهم‌ترین چالش‌های سیاست خارجی در سال جدید میلادی از نگاه کارشناسان ایرانی…

زندانی در تهران: گزارشی استثنایی از زندان های ایران…