سه شنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۴ - ۱۶:۳۸

سه شنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۴ - ۱۶:۳۸

استاد حمید فرجاد با مرگ غریب و شناسنامه‌ای پاک!
در صحنه‌ی پایانی فیلم که آقای حمید فرجاد خود نقش اصلی آن را بازی می کند، در جای خوابش می‌میرد. با پایان یافتن فیلم دوستان صاحب‌نظر فیلم را ستایش می‌کنند....
۳۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: عباس بختیاری
نویسنده: عباس بختیاری
تناقض در تحلیل: نقدی بر مواضع شیرین عبادی درباره رفراندوم و قانون اساسی
اگر به گفته‌ی ایشان حتی طرح رفراندوم در نظام جمهوری اسلامی در تضاد با اصول تغییر‌ناپذیر قانون اساسی است و نیازمند تأیید رهبری، چگونه ممکن است همین رژیم اجازه برگزاری...
۳۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
چپ ایرانی کجا ایستاده است؟
و تازه پس از پذیرش این واقعیت که مبارزه برای عدالت اجتماعی بدون مبارزه برای صلح، حقوق بشر، آزادی و محیط زیست ممکن نیست، باید به تعریف این «عدالت اجتماعی»...
۳۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سهیلا وحدتی
نویسنده: سهیلا وحدتی
دیوار، هنگام ریزش، سخن خواهد گفت!
من در انباریِ سکوت، با چشم‌ها، گوش‌ها، و دهانی بسته، فریاد می‌کشم. ... و خوب می‌دانم: دیوار، هنگام ریزش، سخن خواهد گفت!
۳۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: زری
نویسنده: زری
مروری بر قیام ۳۰ تیر ۱۳۳۱
به‌هم‌پیوستگی قیام سی تیر ۱۳۳۱ با انقلاب بهمن ۱۳۵۷ و هر دوی آنها با جنبش­‌‌ها و قیام‌­های صورت گرفته در مقابل رژیم ولی فقیه برای ایجاد یک ساختار دموکراتیک را...
۳۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: عباد عموزاد
نویسنده: عباد عموزاد
قیام ملی ۳۰ تیر نشان داد که هیچ اراده‌ای بالاتر از اراده‌ی ملت نیست
جبهه ملی ایران: اما پیامی دیگر در قیام ملی ۳۰ تیر وجود دارد که حاکمان و مشخصا هیئت حاکمه‌ی جمهوری اسلامی را متوجه خود می‌دارد. آنکه دولت‌ها تنها به پشتوانه‌ی...
۳۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جبهه ملی ایران
نویسنده: جبهه ملی ایران
بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان به مناسبت قیام ۳۰ تیر ۱۳۳۱
در روز ۳۰ تیر ۱۳۳۱ یک سال و ۴ ماه پس از به ثمر نشستن نهضت ملی صنعت نفت. بعد از استعفای دکتر مصدق، ملت ایران استعفای دکتر مصدق را...
۳۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان

نظام بدون عقب نشینی نمی تواند بماند!

جمهوری اسلامی تا کنون توانسته است که در عرصه ی داخلی با مهندسی انتخابات با ریاست جمهوری پزشکیان کنار بیاید،  ف ا ت ف را از بایگانی مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی در بیاورد و در سیاست خارجی مذاکره ی مستقیم با آمریکا را در دستور کار خود قرار دهد. تمام این اقدامات عقب نشینی از مواضع تا کنونی ج. ا. است، می ماند اینکه معلوم شود است که برای حصول توافق چقدر عقب نشینی و نرمش بیشتر صورت خواهد گرفت.

بی گمان جمهوری اسلامی در یکی از بدترین دوره ها و شرایط حیات سیاسی اش به سر می برد. وضعیت عمومی کشور در تمام زمینه ها، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی  با کلمه ی بحران گره خورده است. علاوه بر وضعیت دشوار داخلی، شرایط در منطقه و جهان نیز دستخوش تغییرات قابل ملاحظه ی شده است که بر کشور تاثیر می کذارد. چه عواملی شرایط موجود را شکل می دهد؟

عمیق تر شدن شکاف دولت ملت و ریزش سرمایه ی اجتماعی در جمهوری اسلامی ادامه دارد. پس از جنبش زن، زندگی، آزادی، در کشور تحول فرهنگی بزرگ و غیر قابل انکاری رخ داده است. از ویژگی های این تحول فاصله گرفتن بیش از پیش مردم از گفتمان فرهنگی حاکم و پشت کردن اکثریت بزرگی به نظام اسلامی است. عدم مشارکت در مقیاس وسیع در انتخابات و نافرمانی مدنی در زمینه ی تحمیل پوشش اجباری از نمودهای عمده و قابل مشاهده ی فاصله ی افزایش یابنده ی مردم از نظام حاکم است.

حکمرانی نامطلوب، ایدئولوژیک و غیر کارشناسانه، کشور را در تمام زمینه ها با بن بست مواجه کرده است. بحران ها اکنون تهدید کننده تر و غیر قابل کنترل تر شده اند، بحران خالی کردن صندوق های بازنشستگی، افزایش نرخ دلار و ریزش ارزش پول ملی و نبود منابع برای مقابله با آن، بحران انرژی و بحران های محیط زیستی تاثیر بیشتری بر دشواری اوضاع دارند. تورم افسار گسیخته و از دست دادن بیش از پیش قدرت خرید مردم، و نبود امکان پاسخگویی به ضرورت افزایش دستمزدها نیز بر وخامت اوضاع می افزاید.

تضعیف محور مقاوت با ضربات سخت وارد شده به نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی، سرمایه گذاری سنگین نظام  را روی این نیروها بیش از پیش در نزد حامیانش زیر علامت سئوال برده است. ترور هنیه، حسن نصراله و سایر فرماندهان حماس و حزب اله و بمبارانهای وسیع اسرائیل در غزه و لبنان که هزاران انسان بی گناه و زن و کودک را نابود کرد، نمی تواند بر نیروهای داخلی مدافع نظام و نگاه آنان به سیاست منطقه ای آن تاثیر عمیقی نگذاشته باشد.

سقوط دولت سوریه سخت ترین شکست برای محور مقاومت مورد حمایت نظامی و مالی جمهوری اسلامی بود، جایی که بی گمان میلیاردها دلار هزینه شده است. تمام حوادث فوق الذکر در ابعاد قابل ملاحظه ای نفوذ و توانایی منطقه ای نظام و نیروهای نیابتی اش را کاهش داده است.

بازگشت ترامپ به قدرت، در شرایط دشوار داخلی کنونی و پس از تحولات منطقه ای که تضعیف محور مقاومت و محدود شدن امکانات و نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی را در پی داشت، بر پیچیدگی راه برون رفت جمهوری اسلامی از وضعیت دشوار کنونی می افزاید.

موضوع هسته ای که سالهاست مسئله ی مورد اختلاف بین جمهوری اسلامی و غرب بوده است دوباره در دستور کار ترامپ قرار گرفته است. آنچه تا کنون از اظهار نظر های ترامپ می توان فهمید، رسیدن به توافق از طریق مذاکره است، اما در صورت عدم توافق راه حل نظامی از طریق همکاری با اسرائیل برای بمباران مراکز هسته ای ایران را نیز منتفی نمی داند.

با آمدن ترامپ خطر حمله ی نظامی به کشور در صورت بی نتیجه ماندن مذاکرات، با توجه به لابی اسرائیل که این هدف را از قبل دنبال می کند و نزدیکی خاص ترامپ به اسرائیل جدی است.

فشار کشورهای بزرگ اروپایی نیز برای توافق بر سر برنامه ی هسته ای و محدود کردن آن همزمان آغاز شده است. این در شرایطی است که خطر فعال کردن مکانیسم ماشه و بازگشت به تحریم های قبل از برجام برگ تهدید کننده ای است در دست این کشورها که امکان استفاده از آن پس از اکتبر امسال وجود نخواهد داشت.ا

 

چه گزینه هایی پیش روی نظام است؟

ترامپ مسیر حرکتش را بر پایه ی سود و زیان انتخاب می کند و آنچه تا کنون گفته و انجام داده است نشان می دهد که مذاکره برای دستیابی به توافق را انتخاب کرده است. همزمان دعوت از نتانیاهو به کاخ سفید به عنوان اولین رئیس دولت خارجی، نشانگر نزدیکی به او و اولویت سیاست خارجی دولت جدید و تاثیر قابل ملاحظه ی اسرائیل در فرم دادن و دامنه ی خواسته ها از جمهوری اسلامی در مذاکره است.

جمهوری اسلامی برای اولین بار در تاریخ وجودی خودش برای مذاکره ی مستقیم با دولت ترامپ اظهار آمادگی کرده است. از این رو می توان نتیجه گرفت که شرایط برای انجام مذاکرات آماده می شود. مذاکرات با توجه به بیرون رفتن آمریکا از برجام، اختلافات بین جمهوری اسلامی و غرب بر سر برنامه ی هسته ای و تاخیر طولانی و بلاتکلیفی حل آن، ادامه و توسعه ی برنامه ی هسته ای و غنی سازی اورانیوم ، میزان بالای اورانیوم غنی شده تا شصت در صد، موقعیت تضعیف شده ی حاکمیت در داخل کشور و نداشتن امکانات لازم برای بهبود اوضاع بسیار دشوار خواهد بود.

تردیدی نیست که برای رفع تحریم ها و بهبود زندگی مردم، مذاکره و تن دادن به خواسته های معین آمریکا و غرب اجتناب پذیر است. آلترناتیو آنچه جمهوری اسلامی در مذاکرات برای توافق روی میز می گذارد، توافق نکردن، وخامت بیشتر شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و تهدید منافع ملی و فروپاشی اجتماعی است. باید با تمام توان برای توافق مذاکره کرد و در حد امکان و تا جایی که به منافع ملی کشور صدمه نزند، از برخی مواضع پیشین عقب ‌نشینی کرد.

جمهوری اسلامی تا کنون توانسته است که در عرصه ی داخلی با مهندسی انتخابات با ریاست جمهوری پزشکیان کنار بیاید،  ف ا ت ف را از بایگانی مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی در بیاورد و در سیاست خارجی مذاکره ی مستقیم با آمریکا را در دستور کار خود قرار دهد. تمام این اقدامات عقب نشینی از مواضع تا کنونی ج. ا. است، می ماند اینکه معلوم شود است که برای حصول توافق چقدر عقب نشینی و نرمش بیشتر صورت خواهد گرفت.

حتی در صورت توافق و برداشته شدن تحریم ها، بهبود نسبی شرایط اقتصادی و اجتماعی زمان بر خواهد بود. عمیق تر شدن شکاف دولت – ملت و پشت کردن روز افزون مردم به نظام، بزرگ ترین آسیب به اقتدار ملی و برداشتن موانع در مسیر سازندگی و شکوفایی کشور است. چنین شرایطی بی تردید کشور را در برابر تهدیدات خارجی آسیب پذیر تر میکند.

راه برون رفت از این شرایط دشوار تغییرات و ایجاد چشم اندازهایی است که امید به آینده ای بهتر را به جامعه باز می گرداند. اعمال اراده ی مردم از طریق آزادی زندانیان سیاسی، انتخابات آزاد و تغییر قانون اساسی مناسب ترین گزینه است. شرایط داخلی، منطقه ای و جهانی به گونه ای است که اگر نظام به عقب نشینی دست نزند، فروپاشی اجتماعی، رفتن نظام و شرایطی غیر قابل پیش بینی دیر یا زود سرنوشت کشور را رقم خواهد زد. متاسفانه پاسخهای جمهوری اسلامی به شرایط سخت همیشه با تاخیر های طولانی و پر هزینه بوده است.

برای رفع تحریم ها و برقراری مناسبات متوازن با غرب و جهان و گشایش و برون رفت از وضع بسیار دشوار کنونی، دو راه مکمل هم، در صورت وجود اراده برای انتخاب آنها در دسترس است، یکی مذاکرات و توافقی که منجر به رفع تحریم شود و دیگری باز کردن مسیر اعمال اراده ی مردم که امید به بهبود را به جامعه باز می گرداند.

 

 

 

 

 

تاریخ انتشار : ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ ۱۰:۱۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

2 Comments

  1. میرنادر گفت:

    در تعجبم از دوستانی که همچنان از “مذاکرات و توافقی که منجر به رفع تحریم شود” صحبت می‌کنند انگار که طرف مقابل هیچ خواستی ندارد جز مذاکره با ایران. نمی‌دانم این دوستان نمی‌دانند یا خود را به نادانی می‌زنند. مگر ۹ سال پیش مذاکره نشد، و توافق نشد؟ آیا تحریم‌ها برداشته شدند؟ مگر این طرف آمریکایی نبود که یک یکجانبه از برجام خارج شد و بقیه طرفهای غربی را همراه خود خارج کرد؟ مگر در سال ۲۰۲۱، مذاکرات مخفیانه بین ایران و آمریکا صورت نگرفت؟ آیا دلیل به بن بست رسیدن این مذاکرات آمریکا نبود که به هیچکدام از راه حلهای پیشنهادی ایران جواب مثبت نداد؟ اگر نمیدانید، بهتر است ننویسید تا مرتکب ایجاد گمراهی نشوید.
    وجود اراده برای رسیدن به توافق باید در هر دو طرف مذاکره باشد. متاسفانه از طرف آمریکایی تا کنون چنین اراده ای نشان داده نشده است. آمریکا فقط یک چیز میخواهد: کاپیتولاسیون کامل ایران. خواستی که متاسفانه بوسیله بخش بزرگی از نیروهای چپ اپوزیسیون پشتیبانی می‌شود.

  2. علی گفت:

    آفرین جناب نادر، نقد شما بسیار درست است. مشکل روشنفکران چپ این است که اگر خودشان‌ در آن تصمیم گیری شریک نباشند آن سیاست غلط است. عینک دشمنی که‌ اپوزیسیون خارج از کشور بر دیدگان خود دارد را برای اینکه بتواند مخاطبی در جامعه‌ ایران داشته‌ باشد باید از دیدگان خود بردارد و در راستای منافع ملی خصوصا سازمانی که مدعی دفاع از حقوق کارگران و زحمتکشان دارد عمل کند. .علی آمریکا

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!

در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم حضور مردم در صحنه بوده است. هم‌اینک نیز با توجه به روبه‌رو شدن کشور با یک تجاوز نظامی می‌توان انتظار فراروییدن تغییرات مشابهی را داشت. در چنین شرایطی رهبرانی نظیر آقای موسوی که مورد اعتماد و وثوق ملی باشند، می‌توانند در پایداری خواست‌های مردمی نقشی حیاتی بازی کنند.

ادامه »

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »

لحظات اصابت موشک تجاوزگران جنایت‌کار اسراییل به میدان قدس تجریش در تهران

فیلم لحظهٔ اصابت پرتابهٔ متجاوزان به میدان قدس در حین تکاپوی روزمرّهٔ زندگی هم‌میهنان ما، نشانهٔ مستند دیگری از جنایات جنگی اسراییل و جنایات آنان علیه بشریّت است. هرگونه حمایت از تجاوز اسراییل به سرزمین کهن ما، مایهٔ سرافنکدگی و شرمساری است، به ویژه آن‌گاه که زادهٔ این آب‌وخاک باشی. هر گونه جانب‌داری یا سکوت حمایت‌گرانهٔ غرب عیان‌گر پوچی ادعای پای‌بندی به قانونیّت در تنظیم روابط جهانی و متعهّد بودن به حقوق جهان‌شمول بشر است.

مطالعه »

طلوع یک ستاره: صعود تاریخی فوتبال زنان ایران به جام ملت‌های آسیا

این موفقیت، تنها یک افتخار ورزشی نیست، بلکه تجلی امید، اراده و مقاومت زن ایرانی در برابر محدودیت‌ها و نابرابری‌هاست. افتخاری که پیام روشنی به مردم ایران دارد: دختران این سرزمین، حتی در سخت‌ترین شرایط نیز می‌درخشند و جهانیان را به تحسین وامی‌دارند.

مطالعه »
بیانیه ها

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!

در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم حضور مردم در صحنه بوده است. هم‌اینک نیز با توجه به روبه‌رو شدن کشور با یک تجاوز نظامی می‌توان انتظار فراروییدن تغییرات مشابهی را داشت. در چنین شرایطی رهبرانی نظیر آقای موسوی که مورد اعتماد و وثوق ملی باشند، می‌توانند در پایداری خواست‌های مردمی نقشی حیاتی بازی کنند.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

استاد حمید فرجاد با مرگ غریب و شناسنامه‌ای پاک!

تناقض در تحلیل: نقدی بر مواضع شیرین عبادی درباره رفراندوم و قانون اساسی

چپ ایرانی کجا ایستاده است؟

دیوار، هنگام ریزش، سخن خواهد گفت!

مروری بر قیام ۳۰ تیر ۱۳۳۱

قیام ملی ۳۰ تیر نشان داد که هیچ اراده‌ای بالاتر از اراده‌ی ملت نیست