سه شنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۲

سه شنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۲

استاد حمید فرجاد با مرگ غریب و شناسنامه‌ای پاک!
در صحنه‌ی پایانی فیلم که آقای حمید فرجاد خود نقش اصلی آن را بازی می کند، در جای خوابش می‌میرد. با پایان یافتن فیلم دوستان صاحب‌نظر فیلم را ستایش می‌کنند....
۳۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: عباس بختیاری
نویسنده: عباس بختیاری
تناقض در تحلیل: نقدی بر مواضع شیرین عبادی درباره رفراندوم و قانون اساسی
اگر به گفته‌ی ایشان حتی طرح رفراندوم در نظام جمهوری اسلامی در تضاد با اصول تغییر‌ناپذیر قانون اساسی است و نیازمند تأیید رهبری، چگونه ممکن است همین رژیم اجازه برگزاری...
۳۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
چپ ایرانی کجا ایستاده است؟
و تازه پس از پذیرش این واقعیت که مبارزه برای عدالت اجتماعی بدون مبارزه برای صلح، حقوق بشر، آزادی و محیط زیست ممکن نیست، باید به تعریف این «عدالت اجتماعی»...
۳۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سهیلا وحدتی
نویسنده: سهیلا وحدتی
دیوار، هنگام ریزش، سخن خواهد گفت!
من در انباریِ سکوت، با چشم‌ها، گوش‌ها، و دهانی بسته، فریاد می‌کشم. ... و خوب می‌دانم: دیوار، هنگام ریزش، سخن خواهد گفت!
۳۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: زری
نویسنده: زری
مروری بر قیام ۳۰ تیر ۱۳۳۱
به‌هم‌پیوستگی قیام سی تیر ۱۳۳۱ با انقلاب بهمن ۱۳۵۷ و هر دوی آنها با جنبش­‌‌ها و قیام‌­های صورت گرفته در مقابل رژیم ولی فقیه برای ایجاد یک ساختار دموکراتیک را...
۳۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: عباد عموزاد
نویسنده: عباد عموزاد
قیام ملی ۳۰ تیر نشان داد که هیچ اراده‌ای بالاتر از اراده‌ی ملت نیست
جبهه ملی ایران: اما پیامی دیگر در قیام ملی ۳۰ تیر وجود دارد که حاکمان و مشخصا هیئت حاکمه‌ی جمهوری اسلامی را متوجه خود می‌دارد. آنکه دولت‌ها تنها به پشتوانه‌ی...
۳۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جبهه ملی ایران
نویسنده: جبهه ملی ایران
بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان به مناسبت قیام ۳۰ تیر ۱۳۳۱
در روز ۳۰ تیر ۱۳۳۱ یک سال و ۴ ماه پس از به ثمر نشستن نهضت ملی صنعت نفت. بعد از استعفای دکتر مصدق، ملت ایران استعفای دکتر مصدق را...
۳۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان

چپ ایرانی کجا ایستاده است؟

و تازه پس از پذیرش این واقعیت که مبارزه برای عدالت اجتماعی بدون مبارزه برای صلح، حقوق بشر، آزادی و محیط زیست ممکن نیست، باید به تعریف این «عدالت اجتماعی» بپردازیم که در جهان امروز –  و به ویژه در کشور ایران... چیست؟ چه ساختاری دارد؟ چگونه اجرا می‌شود؟ و بر پایه‌ی کدام ارزش‌ها و خواسته‌های مشترک ما تعریف می‌شود؟

در پای یکی از نوشته‌هایم درباره‌ی حقوق بشر، نظری خواندم که چنین می‌گفت:

«از نظر کمونیست‌ها “حقوق بشر” یک امر طبقاتی به این مفهوم است که ابناء بشر به حقوق انسانی خویش دست پیدا نمی‌کنند مگر این که اساس مالکیت خصوصی بر وسایل تولید مضمحل شود و استثمار انسان از انسان و ستمگری سیاسی طبقاتی که نقض آشکار حقوق بشرند از میان بروند.»

به نظر می‌رسد که این اندیشه‌ی به ظاهر چپ‌گرایانه صد سال است که در جا زده است. مارکس حدود ۱۵۰ سال پیش نظریه‌ی ستم طبقاتی را تدوین کرد، لنین بیش از صد سال پیش از «گره اصلی مبارزه» حرف زد و نخستین انقلاب سوسیالیستی را رهبری کرد، و اکنون سی سال است که اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی از بین رفته است! جهان دگرگون بس شده، اما برخی ذهن‌ها و اندیشه‌ها همچنان در قرن نوزدهم مانده‌اند.

مارکس: بی‌خبر از چالش‌های جهان ما

در دورانی که مارکس به انگلستان مهاجرت ‌کرد، بخش زیادی از مهاجران اقتصادی‌ –‌به‌ویژه ایرلندی‌ها– جزو طبقه کارگر به شمار می‌رفتند. آنچه امروز به‌عنوان مهاجرت چندقومی و فراملی می‌شناسیم، هنوز در آن دوران شکل نگرفته بود. اما امروزه، میلیون‌ها مهاجر از آسیا، آفریقا، آمریکای لاتین و اروپای شرقی در انگلستان و دیگر کشورهای صنعتی و حتی در ایران زندگی می‌کنند. اگر مارکس امروز می‌زیست، بی‌تردید به تبعیض نژادی و مهاجرستیزی نیز توجه می‌کرد.

مارکس در زمانی می‌زیست که جنبش فمینیسم و تئوری‌های مربوط به همپوشانی ستم‌ها هنوز شکل نگرفته بود. او تنها ستم اقتصادی را در رابطه با ابزار تولید می‌دید و زنان را ابزار تولید مثل می‌دید که از نظر اقتصادی به مردان وابسته‌اند. مارکس نابرابری حقوقی، خشونت‌های جنسی و جنسیتی گوناگون، و عدم دسترسی زنان به فرصت‌های برابر با مردان را اصلا نمی‌دید و نمی‌دانست که لایه‌های گوناگون ستم بر زنان همپوشانی دارند.

مارکس در زمانه‌‌ای می‌زیست که همجنس‌گرایان از حق زندگی آشکار محروم بودند. بنابراین، به ستم علیه اقلیت‌های جنسی توجهی نکرد.

مارکس از بحران‌های زیست‌محیطی، آلودگی هوا، تغییرات آب و هوایی و گرمایش زمین اطلاعی نداشت. اگر می‌داشت، بی‌تردید نقش سرمایه‌داری در تخریب محیط زیست را برجسته می‌کرد.

مارکس فقط استثمار کارگران و زحمتکشان را به عنوان نیروی کار می‌دید، اما نمی‌دانست که آنان روزی به عنوان مصرف کننده‌ی کالاهای بازار سرمایه‌داری نیز استثمار خواهند شد.

مارکس پرولتاریایی را می‌شناخت که «هیچ چیز برای از دست دادن جز زنجیرهایش» نداشت. و نمی‌دانست که روزی زحمتکشان بدون اینکه امنیت اقتصادی داشته باشند، خانه و خودرو و تلویزیون و مزایای بیمه خواهند داشت – و نیز رؤیای بالا رفتن از نردبان اجتماعی در نظام سرمایه‌داری که بدتر از زنجیر  است،آنان را اسیر خواهد کرد.

مارکس جهانی شدن سرمایه‌داری را پیش‌بینی کرده بود و از  اتحاد کارگران جهان می‌گفت، اما نمی‌دانست که سرمایه‌داران جهان زودتر متحد می‌شوند و با اجلاس‌های فراملی، نهادهای اقتصادی و همراهی های سیاسی،  تشکل های پیچیده‌تری برای حفظ سلطه خود خواهند داشت.

مارکس از مالکیت اجتماعی بر ابزار تولید می‌گفت اما اصلا نمی‌توانست پیش‌بینی کند که روزی ابزار تولید پیشرفته، با بهره‌گیری از هوش مصنوعی، جای بسیاری از کارگران را در بخش تولید بگیرد به گونه‌ای که سرمایه‌دار نیازی به کنترل نیروی کار و نگرانی درباره اعتصاب و درخواست افزایش دستمزد و درگیری به سندیکا و اتحادیه کاری نخواهد داشت و «ارتش ذخیره بیکاران» به «ارتش بیکاران» تبدیل خواهد شد که هیچ آینده شغلی مشخصی برایش ترسیم نشده است.

مارکس از دین سخن گفته بود اما نمی‌دانست که روزی هالیوود و رسانه‌های در خدمت سرمایه‌داری، بیشتر از دین فکر کارگران و زحمتکشان را تخدیر خواهد کرد.

مارکس درباره‌ی جنگ‌های امپریالیستی و رقابت‌های نظامی قدرت‌ها تحلیل‌هایی داشت، اما تمرکز اصلی او بر ستم طبقاتی بود. او نمی‌توانست پیش‌بینی کند که صنایع نظامی تا این حد در اقتصاد جهانی ریشه بدوانند و تبدیل به یکی از موتورهای سود سرمایه‌داری و ابزار کشتار جمعی شوند. اگر امروز می‌زیست، بر ضرورت صلح و نقد سرمایه‌داری جنگ افروز تأکید بیشتری می‌کرد.

مارکس نمی‌دانست که سرمایه‌داری چگونه با کنترل رسانه ها، سیستم آموزش دانشگاهی، نهادهای قانون‌گذاری و استفاده از روان‌شناسی اجتماعی، نظامی پیچیده برای بازتولید سلطه خود می‌سازد؛ نظامی که انتخابات را هدایت می‌کند، افکار را شکل می‌دهد، و آگاهی را مهندسی می‌کند و دانش آموختگان را حتی بدون آگاهی یا خواست آنان به خدمت این سلطه در می‌آورد.

مارکس با مفهوم جنبش‌های مدنی ناآشنا بود و نمی‌دانست که روزی انقلاب ها به پایان می‌رسند و جای خود را به حرکت های سیاسی و در کنار آنها جنبش های مدنی پویا و پایا در سراسر جهان می‌دهند که پیوسته برای بهبود زندگی، از آزادی و حقوق زنان و کودکان گرفته تا حفاظت از محیط زیست و کاهش آلودگی هوا مبارزه می‌کنند.

چالش‌های امروز: چندلایه و درهم‌تنیده

امروز ما با واقعیت‌هایی بسیار پیچیده‌ و درهم تنیده مواجه‌ایم: رشد روزافزون فاصله‌ی طبقاتی، تبعیض نژادی، جنگ، مهاجرستیزی، بحران اقلیمی، خشونت علیه زنان، کم آبی، سرکوب اقلیت‌ها، آتش سوزی های وحشتناک، محدودسازی رسانه‌ها و نقض آزادی‌های فردی، تهدید سلاح های هسته ای، بدهی ملی، کاهش خدمات اجتماعی و …

دیگر تنها طبقه‌ی کارگر قربانی سرمایه‌داری نیست، بلکه معلمان و مهندسان و … جزو زحمتکشان هستند. طبقه‌ی متوسط به شدت زیر فشار است. رهایی طبقه‌ی کارگر بدون نجات طبقه‌ی متوسط ممکن نیست؛ زیرا سقف رفاه کارگران در بهترین حالت، برابر با سطح زندگی پایدار طبقه‌ی متوسط است.

سرمایه‌داری نوین حتی مفهوم مالکیت خصوصی را باز تعریف کرده است. طبقات فرودست نیز به بازار سهام راه یافته‌اند و اشکال جدیدی از همدستی ناخواسته با نظام سلطه و دفاع از آن پدید آمده است. امروزه پیروزی در مبارزه با سرمایه‌داری با لغو مالکیت خصوصی تعریف نمی‌شود، بلکه با تثبیت صلح، تعدیل ثروت، افزایش خدمات اجتماعی، ارائه فرصت های  برابر برای همگان، و پایان دادن به فقر، تبعیض و خشونت تعریف می‌شود.

مبارزه‌ در جهان امروز با پویایی روزافزون ادامه دارد اما فقط طبقاتی نیست، بلکه در پیوستگی با مبارزه برای صلح و محیط زیست و آزادی و برابری انسان هاست. و دیگر اینکه به شکل جنبش انقلابی علیه سرمایه‌داران نیست، بلکه گاه به شکل اعتراض‌های جهانی است، و گاه در قالب سازمان‌های غیر دولتی محلی صورت می‌گیرد، گاه به شکل پیروزی های سیاسی در انتخابات، و گاه به صورت مبارزات صنفی و جنبش‌های مدنی.

پیروزی‌ها تقریبا همیشه گام به گام است، و برای هدف‌های گوناگون، از افزایش دستمزد گرفته تا دفاع از حق طلاق یا سقط جنین، از حفاظت از جنگل‌ها گرفته تا آزادی بیان، و از بهبود کیفیت زندگی فردی تا افزایش  امنیت اجتماعی. برخی برای حق زیستن می‌جنگند، برخی برای حق سخن گفتن، و برخی برای حق اعتراض. با هر پیروزی، ارزش های مشترک انسانی که مبنای مبارزه در راه آن پیروزی بود به عنوان خواسته‌های مشترک اجتماعی پذیرفته و ثبت می‌شود. بسیاری از این خواسته‌ها، امروزه در قالب «حقوق بشر» شناخته و ثبت شده‌اند. آنچه که ما امروزه به نام «حقوق بشر» می‌شناسیم، دستاورد مبارزات جمعی فراوانی بوده و چه بسا کسانی که درین راه خون داده و شهید شده‌اند. به همه این مبارزات و همه این دستاوردها باید ارج نهاد.

بازاندیشی: نیاز به چپِ نو برای مبارزه در جهانی نو

اگر چپ امروز ایران همچنان در تعاریف قرن نوزدهمی از «ستم طبقاتی» درجا می‌زند، نه‌تنها از تحولات جهانی عقب مانده، بلکه در درک اشکال نوین سلطه‌ی سرمایه‌داری نیز ناتوان است. زمان آن رسیده که چپ افق دید خود را گسترش دهد، از همه‌ی ابعاد واقعیت‌های جهان امروز آگاه شود و راهی تازه برای مبارزه‌ای مؤثر بیابد.

البته آن نظری که بهانه‌ی این نوشتار شد، تنها از سوی  یک فرد گفته شده بود و نباید آن را به تمام چپ ایرانی نسبت داد. اما پرسش اساسی پابرجاست: چپ ایرانی امروز کجا ایستاده است؟ ما که از جمهوری اسلامی بیزاریم و ادعای دموکراسی خواهی و جمهوری خواهی داریم، چه تحلیلی از وضعیت ایران و جهان ارائه می‌دهیم؟ قطب‌نمای مبارزه‌ی ما به کدام سو اشاره می‌کند؟ کدام آینده را به مردم نشان می‌دهیم تا بتوانیم حمایت آن‌ها را جلب کنیم؟

و این پرسش تنها متوجه چپ سکولار خارج از کشور نیست. نیروهای پیشرو داخل ایران نیز وضع چندان بهتری از ما ندارند. اگر چشم‌اندازی روشن داشتند، تاکنون چارچوبی برای آینده ترسیم کرده بودند؛ چارچوبی که بتواند جنبشی مردمی را در ایران برانگیزد و جمهوری اسلامی را به گذشته بسپارد. اگر جمهوری اسلامی تا کنون برجا ایستاده است، یک دلیل عمده‌ی آن نبود جایگزین پیشرو است که بتواند پاسخگوی نیازهای روز جامعه باشد.

با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، ضربه‌ای سنگین بر اندیشه‌های سوسیالیستی وارد شد. جنبش‌های رهایی‌بخش و ضد‌امپریالیستی که متحد طبیعی شان کشورهای سوسیالیستی بودند، پشتیبان خود را از دست دادند و برخی به سوی ایده‌های واپس‌گرایانه‌ی مذهبی گرایش یافتند. در این میان، تنها چین و کوبا باقی مانده‌اند؛ چین با اصلاحاتی هوشمندانه به یک قدرت جهانی تبدیل شده و کوبا همچنان در جستجوی راهی برای آینده است. کره شمالی هم که درباره‌اش تقریبا هیچ نمی‌دانیم جز اینکه بمب هسته ای دارد.

اما با این همه، یک چیز هنوز پابرجاست: آرمان عدالت اجتماعی! و تا انسان هست، برجا خواهد بود این آرمان، جوهره‌ی تمام جنبش‌های چپ در گوشه و کنار جهان بوده و هست. اما آنچه تجربه‌ی یک قرن اخیر به ما آموخته، این است که عدالت اجتماعی در پیوند تنگاتنگ با آزادی، حقوق بشر، صلح و حفاظت از محیط زیست است. دیگر «گره اصلی» وجود ندارد که در مبارزه اولویت داشته باشد، بلکه مبارزه همزمان در چند جبهه جریان دارد و اتحاد این جبهه‌های کوچک محلی است که جریان بزرگ ضد سرمایه‌داری را راه می‌برد.

در دنیای پیچیده‌ی امروزی، مبارزه‌ی زحمتکشان دیگر طبقاتی نیست و همه جانبه است. زحمتکشان فقط کارگران نیستند و طبقه‌ی متوسط – یعنی همه‌ی کسانی که برای گذران زندگی کار می‌کنند –  درگیر این مبارزه‌ی همه جانبه هستند.

و تازه پس از پذیرش این واقعیت که مبارزه برای عدالت اجتماعی بدون مبارزه برای صلح، حقوق بشر، آزادی و محیط زیست ممکن نیست، باید به تعریف این «عدالت اجتماعی» بپردازیم که در جهان امروز –  و به ویژه در کشور ایران با همه‌ی ویژگی‌های تاریخی، اجتماعی، سیاسی و جغرافیایی‌اش –  چیست؟ چه ساختاری دارد؟ چگونه اجرا می‌شود؟ و بر پایه‌ی کدام ارزش‌ها و خواسته‌های مشترک ما تعریف می‌شود؟

تنها پس از این بازتعریف است که چپ دوباره معنا خواهد یافت، جان خواهد گرفت و راهی به آینده خواهد گشود.

 

برگرفته از سایت اخبار روز

تاریخ انتشار : ۳۱ تیر, ۱۴۰۴ ۳:۰۱ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!

در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم حضور مردم در صحنه بوده است. هم‌اینک نیز با توجه به روبه‌رو شدن کشور با یک تجاوز نظامی می‌توان انتظار فراروییدن تغییرات مشابهی را داشت. در چنین شرایطی رهبرانی نظیر آقای موسوی که مورد اعتماد و وثوق ملی باشند، می‌توانند در پایداری خواست‌های مردمی نقشی حیاتی بازی کنند.

ادامه »

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »

لحظات اصابت موشک تجاوزگران جنایت‌کار اسراییل به میدان قدس تجریش در تهران

فیلم لحظهٔ اصابت پرتابهٔ متجاوزان به میدان قدس در حین تکاپوی روزمرّهٔ زندگی هم‌میهنان ما، نشانهٔ مستند دیگری از جنایات جنگی اسراییل و جنایات آنان علیه بشریّت است. هرگونه حمایت از تجاوز اسراییل به سرزمین کهن ما، مایهٔ سرافنکدگی و شرمساری است، به ویژه آن‌گاه که زادهٔ این آب‌وخاک باشی. هر گونه جانب‌داری یا سکوت حمایت‌گرانهٔ غرب عیان‌گر پوچی ادعای پای‌بندی به قانونیّت در تنظیم روابط جهانی و متعهّد بودن به حقوق جهان‌شمول بشر است.

مطالعه »

طلوع یک ستاره: صعود تاریخی فوتبال زنان ایران به جام ملت‌های آسیا

این موفقیت، تنها یک افتخار ورزشی نیست، بلکه تجلی امید، اراده و مقاومت زن ایرانی در برابر محدودیت‌ها و نابرابری‌هاست. افتخاری که پیام روشنی به مردم ایران دارد: دختران این سرزمین، حتی در سخت‌ترین شرایط نیز می‌درخشند و جهانیان را به تحسین وامی‌دارند.

مطالعه »
بیانیه ها

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!

در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم حضور مردم در صحنه بوده است. هم‌اینک نیز با توجه به روبه‌رو شدن کشور با یک تجاوز نظامی می‌توان انتظار فراروییدن تغییرات مشابهی را داشت. در چنین شرایطی رهبرانی نظیر آقای موسوی که مورد اعتماد و وثوق ملی باشند، می‌توانند در پایداری خواست‌های مردمی نقشی حیاتی بازی کنند.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

استاد حمید فرجاد با مرگ غریب و شناسنامه‌ای پاک!

تناقض در تحلیل: نقدی بر مواضع شیرین عبادی درباره رفراندوم و قانون اساسی

چپ ایرانی کجا ایستاده است؟

دیوار، هنگام ریزش، سخن خواهد گفت!

مروری بر قیام ۳۰ تیر ۱۳۳۱

قیام ملی ۳۰ تیر نشان داد که هیچ اراده‌ای بالاتر از اراده‌ی ملت نیست