سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۶:۵۶

سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۶:۵۶

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم...
نتانیاهو کاخ سفید را نادیده می‌گیرد، زیرا انجام این کار هیچ هزینه‌ای ندارد. در سال ۱۹۸۲ رونالد ریگان، مناخیم بگین، نخست‌وزیر اسرائیل را پس و کشتار فسطینیان در پی تهاجم...
۱ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
غم دیگر
شنیدستم غمم را میخوری، این هم غم دیگر، دلت بر ماتمم می‌سوزد، این هم ماتم دیگر
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
پایان تلخ یک ریاست جمهوری
بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
کاش میشد
کاش میشد چهره ها رنگ پریشانی نداشت، برق تیز خنجر و کینه نداشت. مثل دریا بود شفاف و زلال، مثل ابریشم نرم لطیف
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور
ایجاد، تقویت و توسعه و حفظ نهادهای مدنی و تشکل‌های صنفی و سیاسی باید در کانون برنامه های افراد، شخصیت ها و احزاب و سازمان ها قرار داشته باشد، چه...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری

ایدئولوژی ها هستند که ترور را امکان پذیر می سازند

واقعاَ خوشحالم که جنبش چپ سالهای 70 میلادی از خشونت رمانتیک خودش فاصله گرفت و به جای آن از پشتیبانان مهم دموکراسی اروپایی شد. ولی بر خلاف بلوغ سیاسی که در مورد جوانان جنبش چپ صورت گرفت، راستهای بنیادگرا مرتباَ شکلهای جدیدی از پشتیبانی از ترور سیاسی را پرورش می دهند.

«آندرس بهرینگ بریویک»، مرد ۳۲ ساله ی نروژی، عصر جمعه ۲۲ جولای ۲۰۱۱ میلادی در دو اقدام تروریستی جداگانه مجموعا ۷۶ انسان را به قتل رساند. ابتدا مقر دولت نروژ را در اسلو با یک بمب جاسازی شده در اتوموبیل ویران کرد که در این عملیات تروریستی ۷ نفر جان خود را از دست دادند. حدود دو ساعت بعد به کمپ تابستانی سازمان جوانان حزب کارگر (حزب حاکم) حمله کرد و ۶۹ نفر را ــ که بیشترشان نوجوان بودند ــ به گلوله بست. آندرس بریویک درست پیش از اقدام تروریستی اش یک نوشته ی هزار و پانصد صفحه ای را روی اینترنت منتشر کرد که مانیفست او خوانده می شود. این نوشته ملغمه و مخلوطی است از نوشته هایی که رنگ ایدئولوژیک دارند (و شیوه ی تفکر او را نشان می دهند)، تا اسم و رسم دوستان اش و کسانی که روی او تأثیر گذاشته اند، و همچنین اطلاعات فنی درباره ی ساختن بمب و مانند اینها. آندرس بریویک در قسمتی از نوشته های ایدئولوژیک این مانیفست به فمینیسم هم حمله کرده است. نوشته ی زیر از یکی از پژوهشگران مطالعات جنسیتی است در نگاهی به این بخش از نوشته های بریویک. ــ مترجم

در ایدئولوژی «آندرس بریویک»، فهم او از نابرابری میان جنسیتها و سلطه ی مردان بر زنان، تعیین کننده است

حمله ی تروریستی: تا کنون افراد کمی درباره ی درک آندرس بریویک و حمله ی او به فمینیسم اظهارنظر کرده اند، با این که در مانیفست او فمینیسم، جایگاهی مهم و مرکزی را اشغال کرده است. برای بریویک فمینیسم اهمیت دارد چرا که، به نظر او، فمینسیم لرزه بر اندام آن حقیقتهای بیولوژیک مبنی بر رابطه ی نابرابر میان جنسیتها می اندازد. فمینیسم از یک سو مردان را لطیف و زنانه می کند: آنچه که او a touchy-feely subspecies یا موجوداتی احساساتی و بی جربزه می نامد، و از سوی دیگر زنان را به صورت اِعمال کنندگان قدرت و موجوداتی مسلط در می آورد. در نگاه آندرس بریویک مردان، سرسختی و جربزه ی اولیه شان را از دست داده اند و برای برخاستن دوباره ی اروپای از دست رفته، امید و اطمینان او به مردانی است که حاضرند برای دستیابی به احترام و آبروی ازدست رفته، دست به عمل بزنند. در ایدئولوژی آندرس بریویک درک نابرابری پایه ای میان جنسیتها و سلطه ی مردان بر زنان، بسیار تعیین کننده است. او همچنین با همجنسگرایی و ازدواج میان همجنسگرایان مخالف است.

بسیار جالب توجه است که چنین ایدئولوژی راستگرایانه ای همان ساختمان منطقی (لوژیک) را داراست که بنیادگرایی اسلامی و راستهای افراطی یهودی. هر سه تای این ایدئولوژیها دارای تصور یا ایده ای از یک فرهنگ پاک و منزه اولیه هستند. هرسه ی این ایدئولوژیها به طور بنیادی مخالف برابری جنسیتی اند و سرمشق آنها یک مردانگی (ماسکولینیتی) کلی است. این ایدئولوژیهای مردمحور معمولا این تصور را دارند که آن پاکی و خلوص اولیه با دخالتهای فرهنگی، مذهبی و سیاسی آلوده شده است.

متاسفانه دو گروه هستند که اغلب هدف خصومت چنین دیدگاه هایی قرار می گیرند: گروه اول، مردانی هستند که به زعم این ایدئولوژیها، متفاوت از طرز «تفکر درست» می اندیشند، یعنی از راه راست منحرف شده اند. گروه دوم، زنان بطور کلی هستند. با این وجود اما هیچ شکلی از ترور سیاسی دارای اثر نخواهد بود اگر فضایی که همانند تروریست می اندیشد در اطراف او وجود نداشته باشد. این فضای اطراف، هرگز ایده و اندیشه ی لزوم ترور سیاسی و قتل سیاسی را بطور کامل تأیید نمی کند ولی آن افرادی را می پرورد که حاضرند تا آخر پیش بروند و به آن خباثت و شیطانی بودن دشمن، عینیت ببخشند، خباثت و شیطانی بودنی که در واقع مخلوق آن ایدئولوژی است.

من اینها را تنها از منظر تئوریک نمی نویسم، بلکه همچنین از نظر تجربه ای که خودم از جریانات رادیکال دهه ی ۷۰ میلادی دارم به این موضوع می پردازم. در آن زمان بخشهای مهمی از جریانات چپ با ایده های یک خشونت رمانتیک سرگرم بودند و گروه هایی در آلمان غربی، ایتالیا و همچنین دانمارک دست به ترور سیاسی زدند. به عنوان بخشی از چپ، من هم در بحثهای مربوط به این که آیا خشونت سیاسی قابل دفاع است و باید اجرا شود شرکت داشتم. من می دانم که اگر خودم از روی تعصب جوانی دست به اعمال خشونت آمیز زده بودم، نه از روی این بود که من، به عنوان خود شخصی ام، آن اعمال را انجام داده بودم بلکه از روی انگیزه ای بود که آن ایدئولوژی سیاسی به من بخشیده بود. هر چند آنها اعمالی بودند که من به طور اصولی با آنها مخالف بودم. این ممکن است غیرقابل درک به نظر برسد زیرا بالاخره افراد هستند که می کشند (و مجازات قانونی را تحمل می کنند) ولی به هرحال لازم است برای شناختن تروری که در زمان ما از ایدئولوژی انگیزه می گیرد این موضوع را درک کنیم.

در مورد آندرس بریویک شاید به همین خاطر باشد که او این قدر سریع و بیرحم است، چرا که در جهان تصورات او اقدام تروریستی، عملی واجب و لازم است. پس دیگر او نیست که عمل می کند بلکه او به عنوان بخشی از هدف عالی مبارزه ی ایدئولوژیک است: هدف وسیله را توجیه می کند.

واقعاَ خوشحالم که جنبش چپ سالهای ۷۰ میلادی از خشونت رمانتیک خودش فاصله گرفت و به جای آن از پشتیبانان مهم دموکراسی اروپایی شد. ولی بر خلاف بلوغ سیاسی که در مورد جوانان جنبش چپ صورت گرفت، راستهای بنیادگرا مرتباَ شکلهای جدیدی از پشتیبانی از ترور سیاسی را پرورش می دهند. آندرس بریویک به طور مشخص به دانمارک توجه داشت چرا که در آنجاست که قدرت نطق و بیان (rhetoric) در دشمنی با مهاجران متاسفانه به عنوان بخشی از قدرت سیاسی در آمده است. در تمام کشورهای شمال اروپا سخنگویان و احزاب سیاسی هستند که از همان دستگاه فکری و ایدئولوژیک آندرس بریویک ارتزاق می کنند: باور به فرهنگی مجزا و مبارزه با دشمنان خارجی که ارزشهای حقیقی ما را آلوده میکنند.

یک ایدئولوژی بر اساس تفکر «ما (پاکان) بر ضد آن دیگران (ناپاکان)» همیشه بستر مناسب را برای خشونت و ترور، فراهم می کند.

پانوشت

* مرکز میان رشته ای مطالعاات جنسیتی، دانشگاه اسلو

تاریخ انتشار : ۱۶ مرداد, ۱۳۹۰ ۹:۴۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم…

غم دیگر

پایان تلخ یک ریاست جمهوری

کاش میشد

نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴