جمعه ۲۰ تیر ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۰

جمعه ۲۰ تیر ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۰

روایت زنان افغانستانی از رد مرز
آنچه می‌خوانید روایت چهار زن افغان‌تبار است که سال‌ها در ایران زندگی کرده‌، فرزند به دنیا آورده‌، کار کرده‌ و روابط انسانی و پیوندهای عاطفی داشته‌اند اما در چند ماه گذشته...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند
ما با نام تو، نه فقط از تو، که از همه‌ی آدم‌های ایستاده یاد می‌کنیم. از آن‌ها که هنوز باور دارند: آزادی، امتیاز نیست — فضیلت است و حقیقت، اگرچه...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
عظمت را دوباره به جنبش ضدجنگ برگردانیم
قصد این نوشته بررسی شرایطی که به جنگ اخیر ختم شد، سیاست‌های مرگبار رهبران جمهوری اسلامی و یا جنایات اسرائیل در منطقه نیست. بلکه یافتن راهی برای تقویت جنبش ضدجنگ...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رضا جاسکی
نویسنده: رضا جاسکی
شوخیِ تلخِ تاریخ!
اگر به‌فرض در جهان وارونۀ کنونی شانسی هم برای ربودن جایزۀ صلح نوبل برای یک صلح‌طلب قلابی چون ترامپ و به قول خود وی استقرار صلح از موضع اقتدار وجود...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: تقی روزبه
نویسنده: تقی روزبه
ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن
هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور را منزوی‌تر می کند.
جبهه اصلاحات ایران با انتشار بیانیه‌ای مصوبه اخير مجلس به منظور تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برخلاف مصالح ملی، امنیت کشور و منافع مردم ایران خواند و...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان در باره دستگیریها، اعدامهای اخیر و برخورد با مهاجران افغانستانی
فرصتی فراهم آمد تا بنا بر حافظه تاریخی، ایرانیان در مقابل تهاجم بیگانه، همبستگی ملی کم نظیری را به نمایش بگذارند که افکار عمومی را درجهان تحت تاثیر قرار داد...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان

فانوس سیاە و مردان مردد و خشمگین

سئوال در مورد جنگ، پرسش بزرگی است کە ذهن خیلیها را بە خود مشغول کردە است. سئوالی کە یافتن جواب آن زیاد آسان نیست، و شاید اساسا از آن پرسشهایی باشد کە نتوان برای آن جواب قطعی یافت. پرسشهایی کە تنها باید با آنها زندگی کرد و جواب آنها را عملا و بیشتر در وضعیت عملی جامعە و شرایط منطقە جستجو کرد، و نە تنها در جوابهای شفاهی و نوشتاری.

روز قدس در ایران، مناسبتی شد تا بار دیگر در آن، عالیترین مقامات جمهوری اسلامی دوبارە مواضع قبلی خودشان را در مورد اسرائیل و موجودیت آن تکرار کنند، امری کە علاوە بر برانگیختن واکنش یک سری از کشورهای مهم جهان، عکس العمل اعتراضی بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد را نیز باعث شد، و بدین ترتیب دور دیگری از مشاجرات لفظی در سطح جهانی آغاز شد.

البتە سخنان خامنەای و احمدی نژاد، تنها موارد مطرح شدە در خصوص تهدید در صحنە سیاسی نبودند. قبل از آغاز این سخنان و تهدیدهای دوبارە مقامات جمهوری اسلامی در مورد موجودیت اسرائیل، مقامات اسرائیلی نیز با استناد بە یک گزارش مخفی از طرف سرویسهای اطلاعاتی آمریکا (کە بعدا موضوعیت آن از طرف خود آمریکائیها رد شد) مبنی بر اینکە ایران فاصلە چندانی در دستیابی بە سلاح اتمی ندارد، و تهدید مستقیم ایران بە حملە نظامی، خود بە یکی دیگر از دلایلی تبدیل شد کە بە متشنج تر کردن بیشتر اوضاع کمک کرد. در واقع تکرار سیاستهای خصمانە دولت ایران در تریبونهای رسمی در قبال اسرائیل و اصرار مقامات اسرائیل برای حملە بە ایران (کە در این اواخر بسیار از طرف مقامات این کشور تکرار می شود)، دو عاملی هستند کە وضعیت را از آنچە کە هست بسیار غامض تر کردە است.

اما این سئوال بزرگ و پیچیدە کە آیا واقعا ما در شرایط جنگی و یا بە عبارتی دقیقتر در شرایط تمهیدات جنگی قبل از آغاز آن قرار گرفتەایم یا نە، پرسش بزرگی است کە ذهن خیلیها را بە خود مشغول کردە است. سئوالی کە یافتن جواب آن زیاد آسان نیست، و شاید اساسا از آن پرسشهایی باشد کە نتوان برای آن جواب قطعی یافت. پرسشهایی کە تنها باید با آنها زندگی کرد و جواب آنها را عملا و بیشتر در وضعیت عملی جامعە و شرایط منطقە جستجو کرد، و نە تنها در جوابهای شفاهی و نوشتاری.

اسرائیل از یک جنگ یک ماهە می گوید کە در جریان آن جمهوری اسلامی شکست قطعی می خورد و از مردم اسرائیل تنها پانصد نفر کشتە می شوند، اما نهایتا تهدید لفظی و عملی جمهوری اسلامی از سر آن کشور برداشتە می شود، و البتە این مقامات جنگ طلب معین نمی کنند کە چگونە و با چە سلاحهایی این پیروزی سریع و معجزەآسا دست یافتنیست. و از مقامات ایرانی نیز می شنویم کە مسئولان دولتی در اسرائیل حرفهای گندەتر از دهانشان می زنند.

در اینکە هنوز امکان آغاز جنگ در منطقە علیە ایران نیست، ظاهرا و با استناد بە یک سری دلایل منطقی، شکی نیست. عدم آمادگی و همراهی آمریکا با این مسئلە در لحظە کنونی، اصرار بر ادامە برخورد سیاسی با ایران و سرانجام امکان گسترش دادن تحریمها، بزرگترین دلایل روی میز می باشند (علاوە بر اعتراضات مردمی در داخل خود اسرائیل و نیز برخی مقامات رسمی و غیر رسمی این کشور)، و نیز اینکە اسرائیل نمی تواند بدون هماهنگی با آمریکا بە چنین حملەای مبادرت ورزد، دلیل دیگری بر عدم امکان آغاز جنگ از طرف اسرائیلیها می تواند باشد، جنگی کە چگونگی شروع و خاتمە آن تاثیرات بسیار قاطعی بر جغرافیای سیاسی منطقە و کل جهان دارد، منطقا نمی تواند تنها در اسرائیل روی آن تصمیم گیری شود. بدون هماهنگی با قدرتهای بزرگ جهانی و بویژە آمریکا، چنین امری خارج از تصور است.

پس با این وصف، علت رجزخوانیهای دولت اسرائیل و نیز کوبیدن بیشتر جمهوری اسلامی بر طبل تهدیدها علیە اسرائیل چیست؟ آنگاە کە سخن بر سر دلایل از جانب طرف اسرائیلی می باشد. می توان از دو نوع دلیل تاریخی و موخر گفت. کە دلایل تاریخی همانا خصومت دیرینە، تهدیدهای مکرر طرف ایرانی و تمهیدات آن در منطقە علیە اسرائیل می باشد. اما آنگاە که سخن از دلایل موخر است، می توان موارد زیر را برشمرد:

ـ عدم اطمینان طرف اسرائیلی از تاثیرگذاری قاطع تحریمها علیە ایران، چنانکە بتواند نهایتا رژیم ایران را بە تسلیم و تمکین در مقابل خواست غربیها وادارد،

ـ احتمال دستیابی بە اطلاعات مخفی سرویسهای امنیتی آمریکا در خصوص برنامەهای اتمی ایران کە بە نوعی با اطلاعات رسمی مباینت دارند،

ـ ترس از پیامدهای بهار عربی کە در آن عمدتا نیروهای اسلامی بە قدرت رسیدند و می تواند در میان مدت و دراز مدت بە نفع جمهوری اسلامی باشد،

ـ و سرانجام مورد سوریە کە با تشدید جنگ و نفوذ و حضور بیشتر نیروهای ایرانی در آن کشور، و امکان فعالیت بیشتر و آزادانە آنها (بە نوعی کە حتی نیروهای سوری نیز نتوانند کنترل مناسبی بر روی آنها داشتە باشند)، دولت اسرائیل را راجع بە امنیت خودش بسیار نگران کردە است.

جمع موارد ذکر شدە بالا در مورد دلایل موخر، می توانند توضیح دهندە و توجیە کنندە گفتەهای اخیر مقامات اسرائیل در بارە خطر حملە احتمالی نیروهای نظامی این کشور بە ایران باشند.

در مورد جمهوری اسلامی نیز علاوە بر دلایل تاریخی کە خود را در ایدەئولوژی و استفادە سیاسی از این عنصر در پیشبرد سیاستهای منطقەای رژیم باز می یابد، در چهارچوب دلایل موخر خود را در موارد زیرین باز می یابد:

ـ پاتک و ضد حملە سیاسی رژیم در شرایط تشدید تحریمها و فشارهای سیاسی غرب بر روی آن،

ـ تهییج و بسیج افکار عمومی جهان عرب علیە غرب در شرایطی کە جمهوری اسلامی در بحران سوریە بشدت درگیر است بە نفع جبهە خود،

ـ و سرانجام استفادە ابزاری از آن برای ایجاد انسجام و اتحاد میان نیروها و جناحهای مختلف درون رژیم کە در این اواخر شاهد انفصال بیشتر آنها از همدیگر بودیم.

بدین ترتیب فانوس سیاە جنگ در شرایط کنونی، تنها می تواند بمثابە پدیدەای قابل اشتعال، اما در دستان یاغیان مردد و خشمگینی باشد، بە عنوان یک ابزار، برای دالانهای هنوز بە احتمال قوی تنگ و تاریک روابط ایران و اسرائیل در آیندە.

 

 

تاریخ انتشار : ۱ شهریور, ۱۳۹۱ ۱۱:۱۳ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

روایت زنان افغانستانی از رد مرز

در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند

عظمت را دوباره به جنبش ضدجنگ برگردانیم

شوخیِ تلخِ تاریخ!

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور را منزوی‌تر می کند.