اسنودن انفور ماتیکای آمریکایی
بی شک بعد از افشاگری تاریخی و پر سر و صدای گروه جولیان آسانژ مشهور به (ویکی لیکس)، افشاگری انفورماتیکای جوان ٢٩ ساله آمریکایی (WhistleblowerSnowden) هم یکی از مهم ترین برنامه های بر ملا کننده کنترل های غیر قانونی بر شبکه های اینترنتی است که توسط رژیم ایالات متحد آمریکا صورت می گیرد.
در یک فیلم ویدوئی، اسنودن این مهندس جوان انگیزه خود را در افشای عملکرد سازمانهای امنیتی ارتش آمریکا (NSA) اعلام کرد. امروز در شبکه های اینترنتی و گرو های حقوق بشری به خاطر این افشاگری از او به عنوان یک قهرمان قدردانی می شود. این مهندس جوان در هنگ کنگ پنهان است، او به خاطر اقدام خطرناکی که انجام داده است، امیدوار است که او را به آمریکا تحویل ندهند. او به خاطر این کار تقریبا امتیاز یک زندگی نسبتا آرام و راحتی را از دست داده است. (اسنودن) ٢٩ ساله توضیح داد: “پول قابل توجهی بدست می آورد. او پشت این افشاگری مهیج و جالب توجه نظارت اینترنتی بود که آبرو و حیثیت سازمان اطلاعات ارتش آمریکا را از بین برد.” او سالانه ٢٠٠ هزار دلار درآمد داشت و با دوست دخترش در کمال آسایش و راحتی و خوشی در منطقه هاوایی زندگی می کرد. اکنون اواز زمان پخش فیلم ویدویی ١٢ دقیقه ای که از او پخش شد و به سرعت در دنیای مجازی شبکه های اینترنتی گسترش یافت، می گوید که “دیگر چندان امیدوار نیست که بتواند دوست دخترش ، فامیلش و کشورش را دو باره ببیند.”
او از بکار بردن واژه “من” خود داری می کند. او از عموم مردم، استفاده کنندگان شبکه های اینترنتی و … می خواهد به این پرسش او پاسخ دهند که اگر شما هم مثل من به چنین اطلاعات مهم دسترسی داشتید، چه کاری می کردید؟ او اضافه کرد حتی کسی که به چنین اطلاعاتی دسترسی داشت، کسانی که قانون را مراعات می کردند و قانون شکنی نمی کردند، تحت کنترل قرار می گرفتند. او گفت در چهار سال گذشته کارمند بخش خدمات امور خارجی شرکتهای مختلف طرف قرار داد ارتش آمریکا بودند، کار می کرد. امکان نظارت و کنترل در جریان پیشرفت فوق العاده تکنولوژی هم خودش را دائم گسترش می داد. به همین دلیل آینده بدی را برای عموم پیش بینی می کند “تو اگر اصلا هیچ کار مخالفی انجام نداده باشی، هر گز مورد سوء ظن واقع نشده باشی و … با این همه دولت اجازه دارد در باره تو و یا هر فرد دیگری هر اطلاعی را داشته باشد” برای او تحمل و ادامه این وضع امکان پذیر نبود. و به همین دلیل تصمیم به آگاه کردن جامعه گرفت و به اطلاع عموم رساند.
“من نمی خواهم در جامعه ای زندگی کنم که چنین کار و اقدامی علیه شهر وندان آن انجام می گیرد، جامعه ای که همه و یا هر چیزی را که من می گویم و انجام می دهم ضبط می شود.” در بعد از ظهر یکشنه ٩ یونی ٢٠١٣ روزنامه انگلیسی گاردین بر اساس درخواست (اسلودان) هویت او را آشکار کرد. او در مصاحبه اش گفت: شما اطلاع ندارید که چه چیز هایی امکان پذیر است. او در باره امکانات جاسوسی سیستم (سازمانهای جسوسی ارتش آمریکا) گفت: بوسیله آن به روش گسترده ای، داده ها و خدمات اینترنتی شبکه هایی مثل گوگل، فیس بوک، مایکروسافت، یاهو و … جمع آوری می شود.”
رشد یک احساس بد:
هر چند که رژیم به وجود یک برنامه کنترل و نظارت که نامش (Prism ) است اعتراف کرد با وجود این به هر گونه اعتراض و انتقاد بر این روش نظارتی مخالفت نمود. (Prism ) فقط یک سیستم کامپیوتری درونی رژیم است که یک هماهنگ کننده امنیتی است که مورد تایید کنگره هم قرار گرفته است. یعنی این سیستم در چهار چوب قانون انجام وظیفه می کند. یعنی با مجوز قانونی در مورد مسائل مربوط به خارج اقدام به جمع آوری اطلاعات می کند. در واقع علیه منافع مردم آمریکا نیست. او در مورد احساس بدی که حین انجام این کار ها به او دست می داد و هر دم در اثر ادامه این کار به او فشار می آورد گفت: فکر می کنم هر کس دوست دارد راحت زندگی کند و این کاملا طبیعی است که انسان هر روز بیدار شود، سر کارش برود و برای هزینه ها حقوق خوبی هم بدست آورد، هر چند هم بر علیه علایق جمعی هم عمل کند، اما می خواهد هر شب راحت و آسوده بعد از کمی تماشای تلویزیون به رختخواب برود. او گفت از اینکه خودش را بر علیه دولت آمریکا قرار دهد از چند سال پیش، قابل پیش بینی نبود. در سال ٢٠٠٣ که هنوز پایان نامه انفورماتیک نگرفته بود، حتی به دلخواه خود برای شرکت در جنگ علیه عراق به ارتش آمریکا پیوست. او به گاردین گفت: من می خواستم در عراق بجنگم. به خاطر اینکه عقیده داشتم به عنوان یک انسان وظیفه دارم دیگران را از زیر فشار اقتدار گرایی و دیکتاتوری آزاد کنم. گاردین از قول او نوشت: بعد از برگشت از عراق، کاری را با (CIA) شروع کرد. جایی پر اهمیت، مسول کامپیوترها. که به دلیل استعدادش خیلی سریع رشد کرده بود. بعدها اداره خارجی سازمان سیا او را در سال ٢٠٠٧ به کشور اتریش در وین فرستاد. او در وین به اطلاعات زیاد و مهمی دسترسی داشت. و اولین بار به قانونی بودن کار خود شک کرد.
“من پی بردم، من قسمتی از چیزی شده ام که بیشتر از آنکه باعث سود باشد، ضرر می رساند.” او به گاردین گفت: همان موقع بنا بر اطلاعات شخصی اش به این فکر می کرد که اسرار را فاش کند، که به خاطر انتخاب اوباما به ریاست جمهوری در سال ٢٠٠٨ امیدوار شد که شاید او رفرم انجام خواهد داد و عملیات های سوال بر انگیز لغو خواهند شد. اما امیدواری اش عملی نشد. بعد از آن اداره خارجی سازمان سیا را ترک نمود و در سالهای بعدی در شرکتهای مختلف خصوصی از طرف سازمان سیا مشغول به کار شد. اما ادامه این وضع او را تحت فشار قرار می داد، و شرایط را برای او غیر قابل تحمل می نمود و نمی توانست بیشتر از این سکوت کند و عملیات اداره های امنیتی را آشکار نکند. و امروز برای خیلی از انسانها، به همین دلیل او یک قهرمان است. آنها فیلم ویدویی او را که انگیزه های انسانی خودش را تشریح می کند، پخش می کنند و به اطلاع همگان می رسانند. امروز کلمه هنگ کنگ (NSA) و (Slowden) در شبکه اینترنتی (Twiter)، بیشترین واژه مورد مصرف هستند. Russelltice کارمند سابق اداره امنیت ارتش آمریکا که خود سالها قبل انتقاد های شدیدی علیه این اداره کرده بود که چطور (NSA) از مرزهای قانونی فراتر می رود و آن ها را زیر پا می گذارد گفت: “این جوان نشان داد بیشتر از هر کس دیگری جرات دارد که من می شناسم.” همچنین یکی از کارکنان سابق وزارت دادگستری امریکا که هم اکنون از فعالان حقوق بشری است با دلداری و تسلی به (اسنودن) گفت: “این یکی از پر معنی ترین افشاگری ها در تاریخ آمریکاست.”
منبع :
SüddeutscheZeitung
۱۰.۰۶.۲۰۱۳