یکشنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۳ - ۰۶:۵۹

یکشنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۳ - ۰۶:۵۹

کاش میشد
کاش میشد چهره ها رنگ پریشانی نداشت، برق تیز خنجر و کینه نداشت. مثل دریا بود شفاف و زلال، مثل ابریشم نرم لطیف
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور
ایجاد، تقویت و توسعه و حفظ نهادهای مدنی و تشکل‌های صنفی و سیاسی باید در کانون برنامه های افراد، شخصیت ها و احزاب و سازمان ها قرار داشته باشد، چه...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
نگاره‌ها
نسل‌ها می‌آیند ومی‌روند؛ گاه مبارزه می‌کنند برای زندگی. گروهی کوچ می‌کنند با دل در گرو خاک آبا و اجدادی ... و شاید اندکی تاریخ و سرنوشت بسازند. حاکمان هم گاه...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
ترس یا هوشیاری؟
انگیزۀ شرکت در مرحلۀ دوم انتخابات دفع شرِ یک جریان به غایت ارتجاعی و خطرناک بود که مثل سرطان در جامعه ریشه دوانده است .ترس از جریان جلیلی و میرباقری...
۲۹ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: جابر حسينى
نویسنده: جابر حسينى
نقش تاریخی هنر و هنرمندان در روند تکامل اجتماعی
تاریخ مبارزات مردمان در گوشه گوشه جهان همواره تجلی‌گاه نقش هنرمندان در روندهای تاربخی و گذرگاه‌های مهم آن بوده است. در مقاطعی از تاربخ سیر تحولات را با تغییرات شگرف...
۲۸ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران

در باب انگیزه

مقایسه بین محرک‌های تشویقی و تنبیهی نشان میدهد که چگونه محرک‌های تنبیهی موجب اختلال در یادگیری میشود، که در جای خود تاثیرات عمیقی بر اهداف دراز مدت آموزشی بر جای می گذارد.انگیزه چه منفی‌ و چه مثبت تاثیرات عمیقی بروی آنچه که در کلاس درس می گذرد، دارد.

متن زیر مصاحبه ای است کە با آلیسون آدکوک، مسئول گروه تحقیق در دانشگاه دوک، که مشغول انجام پژوهشی در باره مغز، انگیزه و تمایلات (conation) هستند صورت گرفتە.

چه چیزی در ابتدا باعث علاقه شما به تمایلات (conation) شد؟

چه چیزی باعث کنجکاوی انسان می شود؟ چه عاملی باعث کنکاش انسان در محیط و بررسی آن می شود؟ چرا برخی از افراد کنجکاوی بیشتری از خود نشان می‌دهند و چرا این کنجکاوی در گذر زمان ناپدید می شود؟اینها سوالاتی هستند که از ابتدا کارم  بعنوان محقق و متفکر نسبت به آنها کنجکاو بوده‌ام.

والدینم هم به من میگویند که از سنّ چهار سالگی چنین سوالاتی را از آنها می‌پرسیدم. از اینرو پس از پا گذاشتن به دانشگاه واقعا علاقمند بودم به دانستن اینکه انسان چگونه می‌آموزد و چگونه کنجکاوی ما را به این یا آن جهت سوق می‌دهد.

 

و چه چالش‌هایی‌ در راه مطالعه موردی مثل انگیزه وجود دارد؟

هنگامی که راجع به انگیزه انسان یا دیگر موجودات زنده صحبت می‌کنیم، شما در واقع به کمک رفتار فرد و محیط پیرامونی میتوانید حدس بزنید که واقعا چه چیزی باعث ایجاد انگیزه شده است. ما انسان‌ها قادریم تا آنچه که در ما باعث ایجاد انگیزه شده را بیان کنیم، اما ما در واقع گزارشگر خوبی‌ در این باره نیستیم.

اینکه میتوان به کمک تکنیک‌های امروزی، سیستم های مغزی که در تولید انگیزه درگیر هستند را خواند مفید می باشد، که البته شاخصی واقعی از انگیزه به دست نمی دهد، اما گزارشی است مستقیم و قابل اعتماد که احتیاجی به تفسیر ندارد.

 

در اینجا از تگمنتوم شکمی در بخش میانی مغز (که کنترل لذت را بعهده دارد) سخن میگویبم و ventral striatum یا امیگدلا  و bed nucleus  یا stria terminalis که میتواند به عنوان شاخصی از انگیزه عمل کند. همه این سیستمها به همراه تعاملات آنها با بخش پیشانی مغز ، هیپو کامپ  و لوب تمپورال داخلی، تولید کنند تمایلات، انگیزه و رفتار هستند .

و این بخشها یا روشنند یا روشن نیستند. به کمک تصویر برداری میزان اکسیژن مورد نیاز در این بخش‌های مغزی و سیستم فیلترینگ و تفسیر این داده‌ها می‌توان این داده هارا تفسیر کرد،.اما در عین حال این صرفا شاخصی است که به ما می‌گوید چیزی در مغز در حال اتفاق افتادن است و دیگر مجبور نیستیم که برای دیدن اینکه آیا دنیای بیرونی تاثیری بروی فرد داشته است به حدس یا گزارش دیگران تکیه کنیم، که در جای خود نکته اطمینان بخشی است.و یکی‌ از مواردی که در تحقیقات ما جالبترین بوده است ارائه اثبات این نکته بود که پاداش گرفتن معانی گوناگونی برای افراد مختلف به همراه دارد و آنرا می‌توان در نحوه پاسخ مغز مشاهده کرد.

بیشتر در مورد این فرقها بگویید.

مغز برخی‌ افراد به پاداشهای پولی‌ پاسخ می‌دهد و یا دیگر چیزها یی که از منظر عموم جالب به نظر می‌رسد، اما پاسخ دیگرانی به همان پاداش چیزی است که به عکس العمل مغز در برابر ترس و اضطراب شباهت دارد، این افراد از پاداش به یادگیری به همان نحوه که دیگران تاثیر میگیرند، سود نمی برند. این نکته به بسیاری از عرصه‌های آموزش انسانی‌ و رشد ارتباط پیدا می‌کند. لازم است تا تشخیص دهیم چگونه میتوان این فرآیند ها را تحت کنترل گرفته و در دنیای واقعی پیاده کنیم ‌.

در صحبت با متخصصان مغز و معلمان آنها بر اهمیت رابطه بین کنجکاوی و داشتن انگیزه شخصی‌ در رسیدن به موفقیت در تحصیل تاکید میکنند.کار  شما به چه شکل میتواند کمکی‌ باشد؟

چالش اصلی‌ همیشه پیدا کردن ساختار مشوقی است که توجه کودکان را برروی انجام فعالیت ها جذب می‌کند بدون اینکه کودکان به سمت بازی با سیستم پیش رفته و برای دریافت پاداش بیرونی کار کنند. این مشکلی است که همیشه در استفاده از پاداش بیرونی وجود دارد.و در حال حاضر مطالعه بروی آن مورد توجه تحقیقات ما می‌باشد:پاسخ گفتن به این سوال که چه شرایطی موجب ایجاد کنجکاوی میشود و اینکه به افراد بیاموزیم که چگونه آن حالت را برای خودشان بیافرینند.از آنچه که ما از سیستم مغزی مربوط به انگیزه می‌دانیم، فرد نباید دچار ترس و اضطراب باشد، چرا که ترس سیستم کنجکاوی را به هم میریزد و سیستمی کلیشه ای‌‌ ایجاد می‌کند، روی آوردن به پاسخهای ساده‌ای که موجب اتصالی در کنجکاوی بازیگوشانه  که ما در امر آموزش و در درمان به تسهیل آن علاقه مندیم ،می شود.

اما فکر می‌کنم همه اینها با ایجاد انتظار پاداش برای رفتار کنجکاوانه آغاز میشود.و حتی قبل از آن، ایجاد محیطی که در آن افراد احساس امنیت و ارزشمندی دارند، و نه تنش و نگرا نی.همه این موارد باید در جای خودشان باشند.می‌توان قطعات پازلی را در جلوی فرد ی قرار داد، اما اگر ارتباط فرد با آن مورد بدون وجود حالت کنجکاوانه موثر ی باشد، کاری پیش نخواهد رفت.از اینر و نمی‌ بایست فقط به پاداش نگاه کرد- بلکه به وضعیت مغز ی پیش از آغاز کار و دلایلی که کنجکاوی را موجب می‌شو ند.برای مثال اگر به کودکی برای انجام تمرین ویولن پاداشی داده شود، کودک برای برخی‌ از رفتارهای خاص شرطی نخواهد شد.

و اگر هم شرطی شود، شاهد رفتار بیشتری از آن گونه خواهیم بود، که ضرورتا محرک رفتار کنجکاوانه نخواهد بود. می‌توان قبل یا بعد از تمرین ویولن پاداشی داد، بدون در نظر داشت اینکه کیفیت تمرین چگونه بوده است. این ممکن است در تداوم تمرین ها تاثیر بگذرد، اما دیگر صدای خوب یا بد ویلون در تحریک برخورد کنجکاوانه ای که شما در نظر داشتید الهام بخش نمی باشد.

به هم چنین شاهد آنیم که تنبیه تا چه حد مشکل ساز می باشد.

مقایسه بین محرک‌های تشویقی و تنبیهی نشان میدهد که چگونه محرک‌های تنبیهی موجب اختلال در یادگیری میشود، که در جای خود تاثیرات عمیقی بر اهداف دراز مدت آموزشی بر جای می گذارد.انگیزه چه منفی‌ و چه مثبت تاثیرات عمیقی بروی آنچه که در کلاس درس می گذرد، دارد.

ما در حال درک این هستیم که این حالات در نحوه یادگیری دانش آموزان چه تاثیر ی می‌گذارد و در نهیات تعمیم این یافته ها در عرصه های دیگر یادگیری همچون روان درمانی و تغییر رفتار.

فکر می‌کنید که این کار شما چگونه میتواند کمکی باشد در درک بهتر از چگونگی‌ عملکرد حافظه ؟

مدتهاست که این نظر مطرح است که مغز انسان به مانند کامپیوتر عمل کرده و حافظه اشخاص، ثبت وقایعی می‌باشد که در پیرامون اتفاق می افتد. انسانها طوری راجع به حافظه صحبت میکنند انگار که یک دستگاه ضبط است. اما می‌دانیم که افراد برخی خاطرات را در مقایسه با دیگر موارد بهتر به یاد می‌آو‌رند، سوال اصلی‌ برای من این بود که چه چیزی را به خاطر می اورند؟ و به چه علت؟

روانشناسان شناختی‌ بسیار برروی ویژگی اینگونه چیزها توجه دارند. آیا به یادماندنی هستند؟وجه تفاوت آنها چیست؟آیا این غیر معمول است؟ این ویژگی ها میتواند ایجاد حافظه را شکل دهی‌ کنند؟اما می‌دانیم که نمیتوانند کل داستان باشند. به بچه‌های مشابه چیزی را برای به خاطر سپردن بدهید، برخی‌ بیشتر از دیگران به خاطر می‌سپارند،و برخی چیزهای مختلف به نسبت به دیگران.

تحقیقات ما مطرح می‌کند که سیستم انگیزه مغز قبل از هیپوکامپ در ثبت آنچه که مهم است، عمل می کند. که توضیح قانع کننده‌ای است برای قبول اینکه چرا انسان آنچه را که انجام می‌دهد به خاطر می سپارد. این حالت مغز ی است که باعث میشود ما اطلاعات ورودی بیشتری را دریافت کنیم. شاهد بودیم که انواع مختلف خاطره از محرکه های بیرونی مشابه شکل می‌گیرد.خواسته رفتاری انجام وظایف مورد آزمایش دقیقا یکی‌ بودند. اما اگر حالت انگیزه دار بودن مغز تغییر میکرد، شاهد آن بودیم که احساس و انگیزه نه تنها خاطره را فیلتر میکند که مشخص میکند چه چیزی به خاطر سپرده شود و چه چیزی به خاطر سپرده نشود. بلکه آنها به هم چنین ساختار را نیز  به منظور افزایش سرعت پاسخ رفتاری در مواردی که همان شرایط در آینده پدیدار شود، در قالب حافظه، شکل می‌دهند.

چه بخشی از نتایج این مطالعات موجب تعجب شما شد؟

اینکه در نحوه پاسخ افراد به پاداشها تنوع گسترده‌ای وجود داشت و اینکه برخی‌ از شرکت کنندگان پاسخشان آنگونه بود که انگار داشتیم آنها را به شوک الکتریکی‌ تهدید میکردیم، در حالیکه بنا بود بابت شرکت در آزمایش پاداش مالی داده شود. در نگاه به این نتایج در چار چوب سیستم مغزی مشخص شد که اختلاف فردی در نوع انگیزه افراد واقعی است. این آزمایش نشان داد که سطح انگیزه افراد تعیین کننده سطح یادگیری می باشد. این نتایج سوالات بسیاری را به میان آورد، مثلا اینکه توجه به موضوع انگیزه تا چه حد مهم میباشد، چرا که عرصه‌های مختلفی‌ از رفتار انسان را به روشنی تحت تاثیر قرار می دهد.

در حال حاضر تحقیقاتی‌ داریم که در آن از افراد می‌خواهیم تا حالت انگیزه دار بودن را در خودشان ایجاد کنند. از افراد خواسته میشود تا حالت انگیزه دار بودن را تجسم کنند.به آنها نمونه‌ها یی داده میشود، مثل هنگامی که یک مربی‌ جملات تشویقی را بیان می‌کند یا نوعی از پیروزی فیزیکی‌، اما در واقع این به عهده شرکت کنندگان واگذار میشود تا تشابهی که به کارشان می آید را انتخاب کنند.

تصور من این بود که می‌توان از افراد خواست که این وظیفه را انجام دهند، مخصوصا از آنجایکه در محیط آکادمیک افراد به خوبی‌ میتوانند خود را آماده کنند تا کاری را به انجام برسانند. تصور ما این بود که آنها بطور قابل اعتمادی از پس کار بر می آیند و ما به روشنی فعالیت های مربوطه را در منطقه میانی مغز خواهیم دید، جایی‌ که نورونهای دوپامین ساز واقع شده‌اند. اما هنگامی که از شرکت کنندگان خواسته شد تا این کار را انجام دهند، این در واقع به نوع دیگری پیش رفت.برخی‌ توانستند این منطقه مغزی را فعال کنند، و دیگرانی نتوانستند، اما در ادامه به آنها بازخورد (فید بک) داده شد، در قالب تکنیک‌های مختلفی که میتواند کمکی‌ باشد و به آنها فعالیت بخش میانی مغز نشان داده شد.در پایان ۲۰ دقیقه افراد توانستند تا به کمک آن باز خوردها سیستم های لازمه را فعال کنند. که در نتیجه تعجب ما دو برابر شد. اول اینکه افراد در تحریک سیستم انگیزه خود درست عمل نکردند،.دوم اینکه آنها توانستند از بازخورد ما کمک بگیرند تا استراتژی را انتخاب کنند و بدون کمک محرک ها ی بیرونی وظایف را درست انجام دهند.نتایجی‌ جالب با پیامدهای مختلف بسیار.

برای مثال؟

بسیاری شرایط وجود دارند که فرد باید خود را تحریک کرده و کاری را انجام دهد.ساده انگاری است اگر به این موارد به عنوان انگیزه ذاتی فکر کرد- اینجا منظور انجام چیزی است برای دریافت پاداشی که از انجام فعالیت به دست می اید. انجام کاری آگاهانه و با نیت قبلی‌.شاید بتوان از این نتایج استفاده کرد در درک اینکه چگونه می‌توان سطح یادگیری را گسترش داد به همان شکلی‌ که کنجکاوی و دیگر شکل‌های انگیزه انجام می‌دهد، با افزایش پشتیبانی‌ شبکه هیپو کامپ و بخش‌های مربوط به حافظه بلند مدت.اما به علاوه از آنجائی که فعالیت‌های پایدار سیستم انگیزشی بطور نزدیکی مرتبط است با حالت بیمار گونه به مانند ناهنجاری کمبود تمرکز و اعتیاد، این امکان وجود دارد که با آموزش کنترل این سیستم بتوان به عنوان جایگزینی برای دخالت دارو یی استفاده شود. در عرصه روان درمانی، جالب است که در آینده ببینیم که آیا ایجاد این حالت انگیزشی میتواند به پیشرفت و توسعه روان درمانی بر پا یه یادگیری کمک کند.

و در ادامه پژوهشتان به کدام سمت میرود ؟

مایلیم که بدانیم چگونه می‌توان سطح یادگیری را توسعه داد.به عنوان کسی‌ که همیشه به موضوع سلامت روان علاقه داشته، بدانیم چگونه استفاده از درمان مبتنی بر آموزش باعث شود  که سطح سلامت روحی بالا رود و چگونه می‌توان از آنها بهتر استفاده کرد، در بسیاری از موارد دخالت رفتاری کم خطرترهستند تا دخالت به کمک دارو.به هم چنین ما ادامه خواهیم داد به فکر کردن در باره اینکه چگونه انگیزه ذاتی و کنجکاوی به رشد سالم و یادگیری کمک می‌کند.نه فقط در عرصه رشد، چرا که حتی نیز بزرگسالان احتیاج دارند به حس اینکه آنها قدرت دستکاری محیط خود را در جهت رفتار بیشتر مولد دارا هستند.

 

http://dana.org/Briefing_Papers/A_Study_of_Motivation/#sthash.9QxqtXOf.dpuf

تاریخ انتشار : ۵ بهمن, ۱۳۹۴ ۱۱:۰۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

کاش میشد

نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴

سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان

نگاره‌ها

ترس یا هوشیاری؟