سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۵:۳۹

سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۵:۳۹

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم...
نتانیاهو کاخ سفید را نادیده می‌گیرد، زیرا انجام این کار هیچ هزینه‌ای ندارد. در سال ۱۹۸۲ رونالد ریگان، مناخیم بگین، نخست‌وزیر اسرائیل را پس و کشتار فسطینیان در پی تهاجم...
۱ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
غم دیگر
شنیدستم غمم را میخوری، این هم غم دیگر، دلت بر ماتمم می‌سوزد، این هم ماتم دیگر
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
پایان تلخ یک ریاست جمهوری
بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
کاش میشد
کاش میشد چهره ها رنگ پریشانی نداشت، برق تیز خنجر و کینه نداشت. مثل دریا بود شفاف و زلال، مثل ابریشم نرم لطیف
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور
ایجاد، تقویت و توسعه و حفظ نهادهای مدنی و تشکل‌های صنفی و سیاسی باید در کانون برنامه های افراد، شخصیت ها و احزاب و سازمان ها قرار داشته باشد، چه...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری

در باب شرمساری

وظیفه درد در در زندگی‌ انسانها این است که فرد را از آسیب رسانی به بافت‌های بدن باز بدارد. و وظیفه شرم این است که تا از آسیب رساندن به روابط اجتماعی ما جلوگیری کنند یا به فرد انگیزه ترمیم آنرا بدهد.

شرمساری حسی است دردناک، از نوعی که انسان بیشترین تلاش را به خرج می‌دهد تا از تجربه کردن آن خود داری کند. با این حال موردی است که از عمومیتی در سطح فرهنگ جهانی‌ برخوردار است.

اما چرا چنین چیزی که باعث دروغ گفتن، گریز از پاسخگویی و حتی مواردی بدتر میشود تکامل پیدا کرده است؟ یکی‌ از نظریه‌‌های مطرح در اینباره شرم را دارای نقص، و زشت می بیند و مطرح می‌کند که زندگی‌ انسان بدون آن بهتر خواهد بود. زشت نامیدن شرم اما، به گفته محققان روانشناسی‌ تکاملی در دانشگاه سانتا باربارا، شاید  چیزی شبیه  سرزنش کردن آورنده خبر بد باشد.

بر اساس نتایج تحقیقاتی درسه کشور آمریکا، هند و اسرائیل این گروه تحقیقی مطرح میکنند که شرم به مانند درد، به عنوان عاملی دفاعی تکامل پیدا کرده است. وظیفه درد در در زندگی‌ انسانها این است که فرد را از آسیب رسانی به بافت‌های بدن باز بدارد. و وظیفه شرم این است که تا از آسیب رساندن به روابط اجتماعی ما جلوگیری کنند یا به فرد انگیزه ترمیم آنرا بدهد.

زندگی اجداد ما درقالب گروههای اجتماعی کوچک وتعاونی شکل میگرفت که از راه شکار و جمع آوری آذوقه گذران امورمیکردند. در آن جهان، زندگی‌ افراد وابسته بود به میزان ارزش گذاری دیگران از فرد به اندازه‌ای که  غذا و حمایت  و توجه کافی به فرد و خانواده‌اش داده شود. هر چه فرد بیشتر توسط دیگر اعضای گروه ارزشمند به حساب میامد، خواه در قالب شریک، همراه، همسری بالقوه، شکارچی ماهر، دوستی‌ قابل اعتماد، فامیلی یاری رسان و یا دشمنی خطرناک، هر چه در تصمیم گیریها وزن بیشتری بر رساندن رفاه بیشتربه فرد قرار میگرفت.میزان بیشتری به فرد کمک شده و کمتر آسیب رسانده می شد.

جهت منفی‌ این سیستم، بی‌ ارزش انگاشته شدن توسط دیگران می‌باشد. هنگامی که افراد ارزش کمتری برای شما قائل باشند، توجه کمتری به رفاه شما دارند، کمتر کمک کرده و بیشتر آسیب می رسانند. این باعث میشود که هر گونه اطلاعاتی‌ که منجر به کم ارزشی شما شود تهدیدی  برای رفاه فرد به حساب بیاید. محققان این پروژه این وضعیت را تئوری تهدید اطلاعات شرمساری مینامند که بر اساس نظرات چندین صاحب نظر در امور تکاملی شکل گرفته است.

آنچه که در اینجا نکته اصلی‌ به حساب میاید این است که زندگی‌ در جهان  نیاکان ما برنامه‌ای عصبی-نورونی – که همان شرم باشد- را بوجود آورد که امروزه موجب میشود تا افراد دقت داشته باشند به اینکه چه مقدار دیگران برای شما ارزش قائلند و هم باعث انگیزه میشود  به جلوگیری یا دوری از چیزهایی‌ که باعث تحریک ارزیابی منفی‌ دیگران ازفرد می شود.

نویسندگان مقاله مطرح میکنند که وجود شرم برای هدایت موفق چشم انداز زندگی‌ اجتماعی انسان لازم است.بقولی، سیستم شرم طراحی شده تا دیگران در رابطه با نوع رفتاری که فرد در نهایت انتخاب می‌کند رای بدهند. برای مٔوثر بودن در این زمینه سیستم شرمی‌ باید طراحی شود برای ساخت یک نقشه داخلی‌ که بر اساس آن برخی‌ اعمال فرد باعث تحریک کاهش ارزش میشودو سیگنالی است از شدت میزان واکنش منفی‌ در مقابل انتخاب افراد.با توجه به میزان و شدت شرم قابل پیش بینی‌، افراد غالبا از رفتاری که باعث صدمه زدن یا نابودی روابط اجتماییشان میشود پرهیز میکنند.یا انگیزه پیدا میکنند تا آنرا مخفی‌ کنند.نویسندگان مقاله آنرا نشانه ارزش گذاری اجتماعی می‌دانند که از طریق آن انتخاب کنندگان احساس میکنند انجام هر عمل چه هزینه ای به همراه دارد .

اگر شرم سیستمی‌ است دفاعی در تقابل باکاهش ارزش، در آنصورت شدت شرم مرتبط با یک عمل باید در هماهنگی‌ با درجه‌ی  کاهش ارزش فرد توسط جامعه بالا یا پائین برود (اگر جامعه از رفتار فرد آگاه باشد(
قدرت انطباق سیستمی‌ دفاعئ بر اساس بزرگی‌ تهدید یک اصل پایه مهندسی‌  است که در بسیاری از زمینه ها دیده میشود، در پزشکی‌, در مدیریت، در کنترل آفات و در جنگ، سوال اینجاست که آیا همین اصل در  طراحی و بهره‌‌برداری سیستم شرم راهنما بوده است.

برای یافتن پاسخ این سوال ، محققان چندین سناریو فرضی‌ را  به کار بردند که رفتار‌ها یا ویژگی‌ها قابل انتظاری که بر پایه زمینه تکاملی منجر به کاهش ارزشی میشود را به تصویر می کشید : از جمله آنها بخل، خیانت و ضعف جسمی‌ .محققان این موارد را در آمریکا، هند و اسرائیل مورد آزمایش قرار دادند. ازیک گروه از شرکت کنندگان خواسته شد تا در مورد هر سناریو اطلاع دهند که دید منفی‌ آنها نسبت به دیگر افراد تاچه حد خواهد بود اگر بدانند که این موارد در مورد دیگران حقیقت دارد. ازگروه دیگری از شرکت کنندگان خواسته شد تااطلاع دهند چه میزان از شرمندگی را در خود حس خواهند کرد اگر این موارد در مورد خودشان واقعیت میداشت.به گفته مسول گروه، در کمال تعجب شاهد نزدیکی بین واکنشی منفی نسبت به افرادی که مرتکب این هر کدام از این اقدامات شدند ,بودیم، در قالب میزان کاهش ارزش، و در شدت شرمندگی که تصور ارتکاب یکی‌ از این اعمال در افراد به همراه داشت .

این همان چیزی است که از یک سیستم دفاعی طراحی شده در جهت ایجاد تعادل بین اثر بخشی و اقتصاد انتظار می رود. به علاوه به نظر می‌رسد که نزدیکی بین این دو خصیصه یکی‌ از ویژگیی‌های خاص شرم باشد. پیگیری مطالعات نشان داد که احساسات دیگری چون غم و اندوه واضطراب که به همراه شرم فعال میشوند، کاهش ارزش مخاطببان را به مانند شرم به همراه نداشتند.بنابر این به نظر می‌رسد که وظیفه شرم بطور ویژه در حیطه تهدید کاهش ارزش عمل می‌کند و نه در رابطه با احساسات منفی‌ بطور کلی‌.

این مطالعات که در بر گیرنده ۹۰۰ شرکت کننده بود  نشان داد که شرم نه تنها با کاهش ارزش مخاطبان داخلی‌ مطابقت دارد، بلکه کاهش ارزش مخاطبان از فرهنگهای دیگررا نیز در بر می‌گیرد.محققان این پروژه اشاره میکنند که سیستم شرم برای پیگیری ارزش مخاطبان محلی تکامل پیدا کرده است، چرا که ارزش های محلی است که در تعیین اینکه آیا فرد از نظر اجتماعی موفق به حساب میاید مهم می‌باشد. با این حال اگر ارزشهایی جهان بشری به حساب بیایند و نه لزوما مرتبط با فرهنگی‌ خاص، در آن صورت جای تعجب نیست اگر کاهش ارزش مخاطب غیر محلی و دوردست نیز میزانی‌ از شرمساری را درمخاطبان محلی بطور موازی فراهم آورد.

شرمساری در مواردی چون خساست، نبود جاه طلبی و خیانت به همسر، کاهش ارزش گذاری داخلی‌ و خارجی‌ را به همراه دارد. در واقع از نظر فرهنگی‌, شرم, مخاطب خارجی‌ را به اندازه مخاطب داخلی‌ تحت تاثیر قرار می دهد.

 

http://www.news.ucsb.edu/2016/016496/shame-pain-evolved-defense#sthash.iBUKpi9O.dpuf

 

 

 

تاریخ انتشار : ۱۰ فروردین, ۱۳۹۵ ۰:۴۷ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم…

غم دیگر

پایان تلخ یک ریاست جمهوری

کاش میشد

نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴