یکشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۴ - ۰۰:۳۵

یکشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۴ - ۰۰:۳۵

ما نگران سرنوشت ایرانیم!
راه رهایی ما از شرایط فعلی، تاکید بر عاملیت و کنشگری مردم و احقاق «حق تعیین سرنوشت» آنان است. راهی که نه سازش و همراهی با حاکمان ‌و‌ حکومت استبدادی...
۲۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: امضای جمعی
نویسنده: امضای جمعی
دعوت به همبستگی و اقدام فوری «زندگی برای همه، جنگ برای هیچ‌کس»
ما، جمعی از شبکه‌ها، اتحاديه‌ها، تشکل های مدنی، صنفی و اجتماعی، کنشگران جامعه‌ی مدنی، صداهایی از ميان مردمان ایران، از درون و بیرون مرزهای جغرافیایی در سایه‌ی فاجعه‌ای جنگی که...
۲۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: اقدام مشترک
نویسنده: اقدام مشترک
بیانیۀ صدهاتن از کنشگران سیاسی، مدنی و فرهنگی در حمایت از طرح سیاسی موسوی
ما جمعی از فعّالان سیاسی، مدنی و فرهنگی که از درون یا بیرون زندان‌های جمهوری اسلامی پیوسته شاهد دردها و رنج‌های این مردم بوده‌ایم، از مواضع اخیر میرحسین موسوی پشتیبانی...
۲۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: امضای جمعی
نویسنده: امضای جمعی
بازهم در بارۀ طرح رفراندوم موسوی
تنها در یک صورت می‌توان قبول کرد که حکومت تحت فشار وادار به قبول رفراندوم و اجرای آن باشد و آن زمانی است که تحت فشار جنبش‌های اجتماعی و گسترده‌تر...
۲۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
باور، و یا انتخاب
صلاح جنگ ویرانی‌ست، نه آبادی میراثش نابودی خاطره‌اش اندوه و درد نوزادش کوچ و دربه‌دری ... دل‌دادهٔ صلح باشیم از صلح در آید پیروزی
۲۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
L'expulsion des demandeurs d'asile afghans de notre pays est inhumaine et contraire à la culture et à la morale iraniennes.
L'Organisation des Fedaians du Peuple d’Iran  (Majoritaire) insiste sur le respect des droits humains universels et met en garde contre la politique décrite et actuellement mise en œuvre d'expulsion de...
۲۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: Conseil Politique-Exécutif de l'Organisation des Fédaians du Peuple d'Iran (Majoritaire)
نویسنده: Conseil Politique-Exécutif de l'Organisation des Fédaians du Peuple d'Iran (Majoritaire)
میهن‌دوستی جمهوری‌خواهانه یا ملی گرایی؟
مرزی روشن میان وطن‌دوستی جمهوری‌خواهانه و ملی‌گرایی وجود دارد. تجربۀ تاریخی منطقه نشان داده است که بسیاری از کسانی که با شعار استقلال و رهایی ملی به قدرت رسیده‌اند در...
۲۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جابر حسینی
نویسنده: جابر حسینی

پزشکی‌ ژنومی

با در نظر داشت این نکات، مدلهای کامپیوتری ابزار مناسبی به حساب می آیند. شبیه‌سازی در سطوح مولکولی، سلولی، بافت‌ها و ارگان در جهت تشخیص فعل و انفعالات مولکولی که زمینه بیماریهای مزمن را فراهم می کنند و تصویری کامل و پویا راجع به فرد به دست می‌دهد.

سال گذشته در آمریکا کمیته‌ای مشورتی توصیاتی را مطرح کرد برای جذب و شرکت دادن حداقل یک میلیون نفر در طرحی بنام پزشکی‌ ژنومی. رویکردی جسورانه به منظورمعالجه و پیشگیری بیماریها با در نظر گرفتن ژنوم فردی، عوامل محیطی، و شیوه زندگی و‌ با نیت بهبود سلامت  افراد.

در سال ۲۰۱۱ واژه “پزشکی دقیق” توسط شورای تحقیقات ملی‌ آمریکا به عنوان یک طبقه بندی جدید در بیماریهای انسانی دررده زیست شناسی‌ مولکولی مطرح شد.اما فر ضی که تلویحا در اینجا بکار رفته این است که تعریفی از بیماریهای غیر مسری مبتنی بر عوامل ژنومی و ورا ژنتیکی یک فرد به تنهایی میتواند شخصی‌ سازی معالجه را ممکن سازد.

این مساله منجر شد به تغییری در تعریف ارایه شده و در نهایت تلفیق دو ترم پزشکی شخصی‌ (ژنومی) و پزشکی دقیق. یکی شمردن این دو واژه در مواردی که محرک اصلی یک بیماری تا حد زیادی ژ‌ن فرد می‌باشد منطقی‌ به نظر می‌رسد، هما نطور که در قالب سرطانها اینگونه می‌باشد. اما در بسیاری از دیگر بیماریهای مزمن به مانند دیابت نوع ۲، بیماریهای روانی‌ و نارسایی قلبی مشخص نیست که آیا وضعیت ژنتیکی فرد محرک اصلی‌ بوده یا مواردی دیگر. همه بیماریهای مزمن  پایه‌ای ژنتیک دارند اما این عوامل متنوع محیطی‌ هستند که تاثیرات عمد‌تاً ناشناخته ای بر ژ‌ن فرد به همراه دارد که تعیین کننده تنوع میزان رشد بیماری و تاثیر گذاری دارو بر فرد می‌باشد.خلاصه اینکه نیاز است به آگاهی کامل از فیزیولوژی فرد و پاتو فیزیولوژی (نگاه به عملکرد اندام به هنگام بیماری) فردی.

اینکه چرا دراین برهه از زمان دست به چنین کاری‌ زده شد بخاطرهمگرایی کاملی از پیشرفت های (غالبا) تکنولوژیکی می باشد که زمینه ساز این ابتکار شده است، مواردی که عبارتند از:

–  هزینه تعیین توالی ژن‌ها به نسبت سال ۱۹۹۸، در دوره‌ای ده ساله نزدیک به ۱۰ میلیون بار کاهش نشان می دهد.

–  پرونده‌های الکترونیکی‌ پزشکی داده‌های بالینی را در طول زمان ذخیره میکنند.

–  نرم افزارهای مخصوص موبایل و دیگر تکنولوژیها افراد را قادر به دنبال کردن تقریبا همه گونه اطلاعا تی می‌کند، از مواردی همچون جی پی اس (موقعیت یاب) گرفته تا اندازه گیری میزان آلودگی هوا ، فشار خون و غیره.بسیاری افراد غذای روزانه مصرفی ، تعداد قدمهای برداشته شده، فشار خون، ضربان قلب، الگو ها ی خواب، و حتی سطح قند خون را ثبت می کنند.

– شبکه های اجتماعی موجب اتصال بیماران شده و از آن طریق مجموعه ای فوق العاده از جوامع آنلاین که زمینه ای مناسب برای درک علمی را فراهم می کنند، ایجاد شده است.

–  آزمایش تعیین اصل و نسب فرد بر اساس دی ان‌ای باعث تایید یا تغییر آنچه میشود که پدر و مادر بزرگها در مورد اصل و نسب و ریشه جغرافیا یی و قومی فرد عنوان می کنند.

 –  اطلاعات برخی‌ بیماران راجع به ژن‌ها و ژنتیک بیشتر از پزشکانشان شده است.

– تمام سطوح بدن انسان (به شمول ریزترین بخش ها) تحت بررسی قرا می گیرد، و بدین طریق آگاهی از ژنوم فردی در داخل  و بر بدن انسان ممکن گردیده است.

–  بیوانفورماتیک قادر است به ثبت، تحلیل، مقایسه و در ادامه تحقیق در میان سیلی از داده ها.

پروژه پزشکی ژنومی شاید در ادامه نحوه عملکرد پزشکی‌ را در بسیاری جنبه‌ها و سطوح دچار تغییر کند. در زیر نمونه هایی چند از آنچه که تحت تاثیر قرار خواهند گرفت، مواردی که شاید جدید نباشند اما مقیاس و دامنه تغییرات در آن چرا:

۱ـ آزمایش‌های بالینی خواهند توانست بیمارانی را بر پایه آسیب شناسی‌ مولکولی شرایط و ژن‌های خاص فرد انتخاب کنند که به احتمال بیشتر از معالجات سود میبرند.

۲ـ تا به اینجا آماده سازی دارو توسط شرکتهای دارو سازی بر اساس اطلاعات ناشی از دی ان‌ای در مورد ۱۵۰ دارو انجام میشود.اما این نحوه عمل برای هزاران و بیشتر از دارو‌ها نیاز خواهد بود.

۳ـ تجزیه و تحلیل مولکولهای زیستی‌ متفاوت از دی ان‌ای )به مانند چربیها و کربو هیدراتها( و ارتباط دادن آنها با متغیرهای توالی یک دی ان‌ای خاص، نشانگرهای زیستی‌ پر معنا تری را برای کمک به تشخیص دقیق بیماریها به دست می‌دهد

۴ـ شناسایی جهش‌هایی‌ که منجر به از دست دادن عملکرد ژن‌ها در افراد سالم شده باعث آشکار شدن ریشه پنهان بیماریها می شود. هر کدام از ما دارای چندین ژ‌ن هستیم که عملکردی ندارند یا ناپیدا می باشند.اما کپی دوم و عادی ژ‌ن با داشتن نیمی از میزان تولید پروتئین ژ‌ن این مشکل را جبران می‌کند.

 ۵ـ همه جهش‌ها بد نیستند.و برخی در واقع میتوانند حفاظت  کننده باشند. به مانند جهش‌ در ژ‌ن CCR5 که از ورود ویروس HIV به سلول جلوگیری می‌کند.نمونه دیگر ژ‌ن PCSK9 می‌باشد که جهش در آن تاثیر بسیاری در پائین آوردن کلسترل بد خواهد داشت، و بنابر این حتی اگر فرد سه برابر میزان معمول غذای پر کالری استفاده کند، احتمالا دچار مشکل قلبی نخواهد شد.

 ۶-جهش در یک ژ‌ن میتواند تاثیرات دیگر ژن‌ها را خنثی کند.ممکن است شخصی‌ آگاه باشد از اینکه دو نمونه از جهشی شناخته شده در ژ‌ن apoE4 که زمینه ساز رشد بیماری آلزایمر می شود را داراست، اما در عین حال نداند که جهشی در دیگر ژ‌ن کمتر شناخته شده در پروتئین amyloid-B  که بر علیه این بیماری محافظت کننده است را نیز در خود دارد.این پروژه درک و کشف روابط بین ژنی را ممکن می‌کند.

توانایی جمع‌آوری، ادغام، تحلیل و مدل سازی انبوه اطلاعات مربوطه بخش پایه‌ای این تلاش به حساب می آید. فرارفتن از صرفاً جمع آوری انبوه اطلاعات نیازمند همگرائی ساختاری در میان رشته‌های مختلف می‌باشد.

با در نظر داشت این نکات، مدلهای کامپیوتری ابزار مناسبی به حساب می آیند. شبیه‌سازی در سطوح مولکولی، سلولی، بافت‌ها و ارگان در جهت تشخیص فعل و انفعالات مولکولی که زمینه بیماریهای مزمن را فراهم می کنند و تصویری کامل و پویا راجع به فرد به دست می‌دهد.

http://blogs.plos.org/dnascience/

http://www.sciencemag.org/

 

تاریخ انتشار : ۱۷ خرداد, ۱۳۹۵ ۱۰:۳۵ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!

در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم حضور مردم در صحنه بوده است. هم‌اینک نیز با توجه به روبه‌رو شدن کشور با یک تجاوز نظامی می‌توان انتظار فراروییدن تغییرات مشابهی را داشت. در چنین شرایطی رهبرانی نظیر آقای موسوی که مورد اعتماد و وثوق ملی باشند، می‌توانند در پایداری خواست‌های مردمی نقشی حیاتی بازی کنند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!

در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم حضور مردم در صحنه بوده است. هم‌اینک نیز با توجه به روبه‌رو شدن کشور با یک تجاوز نظامی می‌توان انتظار فراروییدن تغییرات مشابهی را داشت. در چنین شرایطی رهبرانی نظیر آقای موسوی که مورد اعتماد و وثوق ملی باشند، می‌توانند در پایداری خواست‌های مردمی نقشی حیاتی بازی کنند.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ما نگران سرنوشت ایرانیم!

دعوت به همبستگی و اقدام فوری «زندگی برای همه، جنگ برای هیچ‌کس»

بیانیۀ صدهاتن از کنشگران سیاسی، مدنی و فرهنگی در حمایت از طرح سیاسی موسوی

بازهم در بارۀ طرح رفراندوم موسوی

باور، و یا انتخاب

L’expulsion des demandeurs d’asile afghans de notre pays est inhumaine et contraire à la culture et à la morale iraniennes.